Asuntotuotannossa käytettävien rakennusaineiden vaikutus huoneilman laatuun

Marjatta Wäänänen, Pertti Nousiainen, Kristina Saarela, Tuija Vihavainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Asuntojen huoneilman laatuun vaikuttavista epäpuhtauksista osa on peräisin rakennus- ja sisustustarvikkeista. Tutkimuksessa selvitettiin formaldehydiä erittäviä aineita ja muovia sisältävistä tarvikkeista erittyviä yhdisteitä. Formaldehydin eritystä lastulevyistä ja UF-muovista on jo aikaisemmin selvitetty useissa eri tutkimuksissa, joten tässä keskityttiin muihin mahdollisiin formaldehydilähteisiin, kuten lakkoihin, liimoihin, eristeisiin ja erilaisiin sisustustarvikkeisiin. Formaldehydin mittausmenetelminä käytettiin lastulevyjen ja tekstiilien tutkimiseen käytettäviä menetelmiä. Tulokset osoittivat, että sisäilman formaldehydilähteitä voi lastulevyn ohella olla muitakin, kuten esimerkiksi tietyt parkettilakat ja eräät rypistymättömäksi käsitellyt puuvillakankaat. Muoveista erittyviä aineita tutkittiin pääasiassa lattianpäällysteistä. Näistä erittyvistä aineista mainittakoon alifaattiset ja aromaattiset liuottimet. Muiden käytetyillä mittausmenetelmillä esiin tulleiden yhdisteiden esiintyminen oli satunnaista. Kaikkien esille tulleiden aineiden pitoisuudet huoneen tilavuuteen sovellettuina olivat hyvin paljon pienempiä kuin ns. HTP (haitalliseksi tunnetut pitoisuudet) asunnon sisäilmaan sovellettuna.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages56
ISBN (Print)951-38-2172-2
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number381
ISSN0358-5085

Fingerprint

air quality
Olla

Keywords

  • building materials
  • construction
  • housing production
  • quality control

Cite this

Wäänänen, M., Nousiainen, P., Saarela, K., & Vihavainen, T. (1984). Asuntotuotannossa käytettävien rakennusaineiden vaikutus huoneilman laatuun. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 381
Wäänänen, Marjatta ; Nousiainen, Pertti ; Saarela, Kristina ; Vihavainen, Tuija. / Asuntotuotannossa käytettävien rakennusaineiden vaikutus huoneilman laatuun. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 381).
@book{117209e2be3d48e794884427e5d97241,
title = "Asuntotuotannossa k{\"a}ytett{\"a}vien rakennusaineiden vaikutus huoneilman laatuun",
abstract = "Asuntojen huoneilman laatuun vaikuttavista ep{\"a}puhtauksista osa on per{\"a}isin rakennus- ja sisustustarvikkeista. Tutkimuksessa selvitettiin formaldehydi{\"a} eritt{\"a}vi{\"a} aineita ja muovia sis{\"a}lt{\"a}vist{\"a} tarvikkeista erittyvi{\"a} yhdisteit{\"a}. Formaldehydin erityst{\"a} lastulevyist{\"a} ja UF-muovista on jo aikaisemmin selvitetty useissa eri tutkimuksissa, joten t{\"a}ss{\"a} keskityttiin muihin mahdollisiin formaldehydil{\"a}hteisiin, kuten lakkoihin, liimoihin, eristeisiin ja erilaisiin sisustustarvikkeisiin. Formaldehydin mittausmenetelmin{\"a} k{\"a}ytettiin lastulevyjen ja tekstiilien tutkimiseen k{\"a}ytett{\"a}vi{\"a} menetelmi{\"a}. Tulokset osoittivat, ett{\"a} sis{\"a}ilman formaldehydil{\"a}hteit{\"a} voi lastulevyn ohella olla muitakin, kuten esimerkiksi tietyt parkettilakat ja er{\"a}{\"a}t rypistym{\"a}tt{\"o}m{\"a}ksi k{\"a}sitellyt puuvillakankaat. Muoveista erittyvi{\"a} aineita tutkittiin p{\"a}{\"a}asiassa lattianp{\"a}{\"a}llysteist{\"a}. N{\"a}ist{\"a} erittyvist{\"a} aineista mainittakoon alifaattiset ja aromaattiset liuottimet. Muiden k{\"a}ytetyill{\"a} mittausmenetelmill{\"a} esiin tulleiden yhdisteiden esiintyminen oli satunnaista. Kaikkien esille tulleiden aineiden pitoisuudet huoneen tilavuuteen sovellettuina olivat hyvin paljon pienempi{\"a} kuin ns. HTP (haitalliseksi tunnetut pitoisuudet) asunnon sis{\"a}ilmaan sovellettuna.",
keywords = "building materials, construction, housing production, quality control",
author = "Marjatta W{\"a}{\"a}n{\"a}nen and Pertti Nousiainen and Kristina Saarela and Tuija Vihavainen",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2172-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "381",
address = "Finland",

}

Wäänänen, M, Nousiainen, P, Saarela, K & Vihavainen, T 1984, Asuntotuotannossa käytettävien rakennusaineiden vaikutus huoneilman laatuun. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 381, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Asuntotuotannossa käytettävien rakennusaineiden vaikutus huoneilman laatuun. / Wäänänen, Marjatta; Nousiainen, Pertti; Saarela, Kristina; Vihavainen, Tuija.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 381).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Asuntotuotannossa käytettävien rakennusaineiden vaikutus huoneilman laatuun

AU - Wäänänen, Marjatta

AU - Nousiainen, Pertti

AU - Saarela, Kristina

AU - Vihavainen, Tuija

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Asuntojen huoneilman laatuun vaikuttavista epäpuhtauksista osa on peräisin rakennus- ja sisustustarvikkeista. Tutkimuksessa selvitettiin formaldehydiä erittäviä aineita ja muovia sisältävistä tarvikkeista erittyviä yhdisteitä. Formaldehydin eritystä lastulevyistä ja UF-muovista on jo aikaisemmin selvitetty useissa eri tutkimuksissa, joten tässä keskityttiin muihin mahdollisiin formaldehydilähteisiin, kuten lakkoihin, liimoihin, eristeisiin ja erilaisiin sisustustarvikkeisiin. Formaldehydin mittausmenetelminä käytettiin lastulevyjen ja tekstiilien tutkimiseen käytettäviä menetelmiä. Tulokset osoittivat, että sisäilman formaldehydilähteitä voi lastulevyn ohella olla muitakin, kuten esimerkiksi tietyt parkettilakat ja eräät rypistymättömäksi käsitellyt puuvillakankaat. Muoveista erittyviä aineita tutkittiin pääasiassa lattianpäällysteistä. Näistä erittyvistä aineista mainittakoon alifaattiset ja aromaattiset liuottimet. Muiden käytetyillä mittausmenetelmillä esiin tulleiden yhdisteiden esiintyminen oli satunnaista. Kaikkien esille tulleiden aineiden pitoisuudet huoneen tilavuuteen sovellettuina olivat hyvin paljon pienempiä kuin ns. HTP (haitalliseksi tunnetut pitoisuudet) asunnon sisäilmaan sovellettuna.

AB - Asuntojen huoneilman laatuun vaikuttavista epäpuhtauksista osa on peräisin rakennus- ja sisustustarvikkeista. Tutkimuksessa selvitettiin formaldehydiä erittäviä aineita ja muovia sisältävistä tarvikkeista erittyviä yhdisteitä. Formaldehydin eritystä lastulevyistä ja UF-muovista on jo aikaisemmin selvitetty useissa eri tutkimuksissa, joten tässä keskityttiin muihin mahdollisiin formaldehydilähteisiin, kuten lakkoihin, liimoihin, eristeisiin ja erilaisiin sisustustarvikkeisiin. Formaldehydin mittausmenetelminä käytettiin lastulevyjen ja tekstiilien tutkimiseen käytettäviä menetelmiä. Tulokset osoittivat, että sisäilman formaldehydilähteitä voi lastulevyn ohella olla muitakin, kuten esimerkiksi tietyt parkettilakat ja eräät rypistymättömäksi käsitellyt puuvillakankaat. Muoveista erittyviä aineita tutkittiin pääasiassa lattianpäällysteistä. Näistä erittyvistä aineista mainittakoon alifaattiset ja aromaattiset liuottimet. Muiden käytetyillä mittausmenetelmillä esiin tulleiden yhdisteiden esiintyminen oli satunnaista. Kaikkien esille tulleiden aineiden pitoisuudet huoneen tilavuuteen sovellettuina olivat hyvin paljon pienempiä kuin ns. HTP (haitalliseksi tunnetut pitoisuudet) asunnon sisäilmaan sovellettuna.

KW - building materials

KW - construction

KW - housing production

KW - quality control

M3 - Report

SN - 951-38-2172-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Asuntotuotannossa käytettävien rakennusaineiden vaikutus huoneilman laatuun

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Wäänänen M, Nousiainen P, Saarela K, Vihavainen T. Asuntotuotannossa käytettävien rakennusaineiden vaikutus huoneilman laatuun. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 381).