ATP-mittaus ja muut menetelmät aktiivilietteen automaattisessa valvonnassa

Jaakko Pere, Esa Mäkelä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisun kirjallisuusosassa kuvataan aktiivilietelaitoksen kontrolloimisessa yleisemmin käytettyjä parametreja ja niiden luotettavuutta sekä ATP-määrityksen soveltuvuutta nykyisiä menetelmiä korvaavana tai täydentävänä, aktiivilietteen biologisen koostumuksen ja toiminnan ilmentäjänä. Kokeellisessa osassa käsitellään kuudella eri raskasmetallilla (Ag, Zn, Ni, Cr3+, Cr6+, Pb, Cu) ja jäteöljyllä suoritettuja ravistelukokeita ja kolmella raskasmetallilla (Ag, Cu, Cr6+) suoritettuja pienoispahdistamoajoja. Mittausparametreina käytettiin aktiivilietteen ATP-määrityksiä ja hengitysaktiviteettia (OUR). Kokeiden tarkoituksena oli selvittää mittausparametrien herkkyys lietteen muutosten ilmentäjinä sekä myrkkyaltistuksen ilmenemisen nopeus ja vaikutus puhdistustulokseen. Laboratoriokokeiden tulokset eivät puolla automaattisen ATP-määrityksen soveltamista aktiivilietelaitoksen ohjaus- ja kontrolliparametriksi. Pelkkä ATP-määritys ei anna riittävän yksiselitteistä tietoa lietteen aktiviteetin muutoksista ulkoisten tekijöiden aiheuttamissa stressitilanteissa. Automaattisen ATP-määrityksen parhaana sovelluskohteena voisi olla käsitellyn jäteveden ja muiden suhteellisen puhtaiden vesien laatukontrolli.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages90
ISBN (Print)951-38-1417-3
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number60
ISSN0358-5077

Fingerprint

activated sludge
parameter

Cite this

Pere, J., & Mäkelä, E. (1982). ATP-mittaus ja muut menetelmät aktiivilietteen automaattisessa valvonnassa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 60
Pere, Jaakko ; Mäkelä, Esa. / ATP-mittaus ja muut menetelmät aktiivilietteen automaattisessa valvonnassa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 90 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 60).
@book{1415bb6c307e47cdb7447b40f75b06e5,
title = "ATP-mittaus ja muut menetelm{\"a}t aktiivilietteen automaattisessa valvonnassa",
abstract = "Julkaisun kirjallisuusosassa kuvataan aktiivilietelaitoksen kontrolloimisessa yleisemmin k{\"a}ytettyj{\"a} parametreja ja niiden luotettavuutta sek{\"a} ATP-m{\"a}{\"a}rityksen soveltuvuutta nykyisi{\"a} menetelmi{\"a} korvaavana tai t{\"a}ydent{\"a}v{\"a}n{\"a}, aktiivilietteen biologisen koostumuksen ja toiminnan ilment{\"a}j{\"a}n{\"a}. Kokeellisessa osassa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n kuudella eri raskasmetallilla (Ag, Zn, Ni, Cr3+, Cr6+, Pb, Cu) ja j{\"a}te{\"o}ljyll{\"a} suoritettuja ravistelukokeita ja kolmella raskasmetallilla (Ag, Cu, Cr6+) suoritettuja pienoispahdistamoajoja. Mittausparametreina k{\"a}ytettiin aktiivilietteen ATP-m{\"a}{\"a}rityksi{\"a} ja hengitysaktiviteettia (OUR). Kokeiden tarkoituksena oli selvitt{\"a}{\"a} mittausparametrien herkkyys lietteen muutosten ilment{\"a}jin{\"a} sek{\"a} myrkkyaltistuksen ilmenemisen nopeus ja vaikutus puhdistustulokseen. Laboratoriokokeiden tulokset eiv{\"a}t puolla automaattisen ATP-m{\"a}{\"a}rityksen soveltamista aktiivilietelaitoksen ohjaus- ja kontrolliparametriksi. Pelkk{\"a} ATP-m{\"a}{\"a}ritys ei anna riitt{\"a}v{\"a}n yksiselitteist{\"a} tietoa lietteen aktiviteetin muutoksista ulkoisten tekij{\"o}iden aiheuttamissa stressitilanteissa. Automaattisen ATP-m{\"a}{\"a}rityksen parhaana sovelluskohteena voisi olla k{\"a}sitellyn j{\"a}teveden ja muiden suhteellisen puhtaiden vesien laatukontrolli.",
author = "Jaakko Pere and Esa M{\"a}kel{\"a}",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1417-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "60",
address = "Finland",

}

Pere, J & Mäkelä, E 1982, ATP-mittaus ja muut menetelmät aktiivilietteen automaattisessa valvonnassa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 60, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

ATP-mittaus ja muut menetelmät aktiivilietteen automaattisessa valvonnassa. / Pere, Jaakko; Mäkelä, Esa.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 90 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 60).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - ATP-mittaus ja muut menetelmät aktiivilietteen automaattisessa valvonnassa

AU - Pere, Jaakko

AU - Mäkelä, Esa

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Julkaisun kirjallisuusosassa kuvataan aktiivilietelaitoksen kontrolloimisessa yleisemmin käytettyjä parametreja ja niiden luotettavuutta sekä ATP-määrityksen soveltuvuutta nykyisiä menetelmiä korvaavana tai täydentävänä, aktiivilietteen biologisen koostumuksen ja toiminnan ilmentäjänä. Kokeellisessa osassa käsitellään kuudella eri raskasmetallilla (Ag, Zn, Ni, Cr3+, Cr6+, Pb, Cu) ja jäteöljyllä suoritettuja ravistelukokeita ja kolmella raskasmetallilla (Ag, Cu, Cr6+) suoritettuja pienoispahdistamoajoja. Mittausparametreina käytettiin aktiivilietteen ATP-määrityksiä ja hengitysaktiviteettia (OUR). Kokeiden tarkoituksena oli selvittää mittausparametrien herkkyys lietteen muutosten ilmentäjinä sekä myrkkyaltistuksen ilmenemisen nopeus ja vaikutus puhdistustulokseen. Laboratoriokokeiden tulokset eivät puolla automaattisen ATP-määrityksen soveltamista aktiivilietelaitoksen ohjaus- ja kontrolliparametriksi. Pelkkä ATP-määritys ei anna riittävän yksiselitteistä tietoa lietteen aktiviteetin muutoksista ulkoisten tekijöiden aiheuttamissa stressitilanteissa. Automaattisen ATP-määrityksen parhaana sovelluskohteena voisi olla käsitellyn jäteveden ja muiden suhteellisen puhtaiden vesien laatukontrolli.

AB - Julkaisun kirjallisuusosassa kuvataan aktiivilietelaitoksen kontrolloimisessa yleisemmin käytettyjä parametreja ja niiden luotettavuutta sekä ATP-määrityksen soveltuvuutta nykyisiä menetelmiä korvaavana tai täydentävänä, aktiivilietteen biologisen koostumuksen ja toiminnan ilmentäjänä. Kokeellisessa osassa käsitellään kuudella eri raskasmetallilla (Ag, Zn, Ni, Cr3+, Cr6+, Pb, Cu) ja jäteöljyllä suoritettuja ravistelukokeita ja kolmella raskasmetallilla (Ag, Cu, Cr6+) suoritettuja pienoispahdistamoajoja. Mittausparametreina käytettiin aktiivilietteen ATP-määrityksiä ja hengitysaktiviteettia (OUR). Kokeiden tarkoituksena oli selvittää mittausparametrien herkkyys lietteen muutosten ilmentäjinä sekä myrkkyaltistuksen ilmenemisen nopeus ja vaikutus puhdistustulokseen. Laboratoriokokeiden tulokset eivät puolla automaattisen ATP-määrityksen soveltamista aktiivilietelaitoksen ohjaus- ja kontrolliparametriksi. Pelkkä ATP-määritys ei anna riittävän yksiselitteistä tietoa lietteen aktiviteetin muutoksista ulkoisten tekijöiden aiheuttamissa stressitilanteissa. Automaattisen ATP-määrityksen parhaana sovelluskohteena voisi olla käsitellyn jäteveden ja muiden suhteellisen puhtaiden vesien laatukontrolli.

M3 - Report

SN - 951-38-1417-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - ATP-mittaus ja muut menetelmät aktiivilietteen automaattisessa valvonnassa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pere J, Mäkelä E. ATP-mittaus ja muut menetelmät aktiivilietteen automaattisessa valvonnassa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 90 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 60).