Augmented Assembly - Ohjaava kokoonpano: Loppuraportti

Translated title of the contribution: Augmented Assembly

Tapio Salonen, Juha Sääski, Charles Woodward, Mika Hakkarainen, Otto Korkalo, Kari Rainio

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tuotteen suunnitteluvaiheessa luodaan suurelta osin se informaatio, jota tarvitaan kokoonpanon tehokkaaseen ohjaamiseen. Ongelmana on, että se ei välity kokoonpanotyöhön käyttökelpoisessa, visuaalisessa muodossa. Informaatio on usein tekstimuotoista ja yleispätevää koko tuoteperheelle. Lisäksi informaation haku on työlästä. Projektin tavoitteena oli tuoda lisätyn todellisuuden teknologia (Augmented Reality, AR) yksittäis- ja piensarjatuotteiden kokoonpanotyöhön ja kehittää suunnittelu- ja valmistusprosessia tukemaan kokoonpanotyötä paremmin. AR:n avulla tuotesuunnittelu ja kokoonpanotyön opastus voidaan sovittaa paremmin yhteen. Projektin tuloksena syntyi menetelmä AR:n käyttöönottoon tuotantoympäristössä. Se sisältää muun muassa lisätyn todellisuuden sisällyttämisen suunnittelu- ja valmistusprosessiin ja sitä kautta esimerkiksi tuotannonohjeistukseen. Yksittäistuotteiden ja räätälöitävien tuotteiden kokoonpano on hidasta, kallista ja altista virheille. AR-teknologian täsmällisellä visuaalisella informaatiolla suomalaisen ja eurooppalaisen kokoonpanotyön kilpailukykyä voidaan lisätä oleellisesti. Yksittäistuotteiden ja piensarjojen kokoonpanotyö tehostuu selvästi ja lähestyy sarjatuotteen kokoonpanoaikaa ja virheettömyyttä. AR ohjaa kokoonpanotyötä ja estää virheiden syntymistä. Myös työntekijöiden kokoonpanotyön opettelujakso supistuu oleellisesti. Tampereen teknillisessä yliopistossa suoritettiin keväällä 2008 opiskelijoille koe, jossa testattiin Valtra Oy Ab:n traktorin työhydrauliikkaventtiilin kokoonpanoa paperiohjeiden (koneenpiirustus, osaluettelo, kokoonpano-ohje) ja tietokoneella näytettävien AR-ohjeiden avulla. Kokoonpano nopeutui 15 % ja virheiden lukumäärä väheni 84 %.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages61
ISBN (Electronic)978-951-38-7477-3
Publication statusPublished - 2009
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Working Papers
Number138

Keywords

  • augmented reality
  • AR
  • assembly work
  • augmented assembly
  • product data exchange

Cite this

Salonen, T., Sääski, J., Woodward, C., Hakkarainen, M., Korkalo, O., & Rainio, K. (2009). Augmented Assembly - Ohjaava kokoonpano: Loppuraportti. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 138
Salonen, Tapio ; Sääski, Juha ; Woodward, Charles ; Hakkarainen, Mika ; Korkalo, Otto ; Rainio, Kari. / Augmented Assembly - Ohjaava kokoonpano : Loppuraportti. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 61 p. (VTT Working Papers; No. 138).
@book{137d32065bdc467ab3e200e0303a4174,
title = "Augmented Assembly - Ohjaava kokoonpano: Loppuraportti",
abstract = "Tuotteen suunnitteluvaiheessa luodaan suurelta osin se informaatio, jota tarvitaan kokoonpanon tehokkaaseen ohjaamiseen. Ongelmana on, ett{\"a} se ei v{\"a}lity kokoonpanoty{\"o}h{\"o}n k{\"a}ytt{\"o}kelpoisessa, visuaalisessa muodossa. Informaatio on usein tekstimuotoista ja yleisp{\"a}tev{\"a}{\"a} koko tuoteperheelle. Lis{\"a}ksi informaation haku on ty{\"o}l{\"a}st{\"a}. Projektin tavoitteena oli tuoda lis{\"a}tyn todellisuuden teknologia (Augmented Reality, AR) yksitt{\"a}is- ja piensarjatuotteiden kokoonpanoty{\"o}h{\"o}n ja kehitt{\"a}{\"a} suunnittelu- ja valmistusprosessia tukemaan kokoonpanoty{\"o}t{\"a} paremmin. AR:n avulla tuotesuunnittelu ja kokoonpanoty{\"o}n opastus voidaan sovittaa paremmin yhteen. Projektin tuloksena syntyi menetelm{\"a} AR:n k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottoon tuotantoymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a}. Se sis{\"a}lt{\"a}{\"a} muun muassa lis{\"a}tyn todellisuuden sis{\"a}llytt{\"a}misen suunnittelu- ja valmistusprosessiin ja sit{\"a} kautta esimerkiksi tuotannonohjeistukseen. Yksitt{\"a}istuotteiden ja r{\"a}{\"a}t{\"a}l{\"o}it{\"a}vien tuotteiden kokoonpano on hidasta, kallista ja altista virheille. AR-teknologian t{\"a}sm{\"a}llisell{\"a} visuaalisella informaatiolla suomalaisen ja eurooppalaisen kokoonpanoty{\"o}n kilpailukyky{\"a} voidaan lis{\"a}t{\"a} oleellisesti. Yksitt{\"a}istuotteiden ja piensarjojen kokoonpanoty{\"o} tehostuu selv{\"a}sti ja l{\"a}hestyy sarjatuotteen kokoonpanoaikaa ja virheett{\"o}myytt{\"a}. AR ohjaa kokoonpanoty{\"o}t{\"a} ja est{\"a}{\"a} virheiden syntymist{\"a}. My{\"o}s ty{\"o}ntekij{\"o}iden kokoonpanoty{\"o}n opettelujakso supistuu oleellisesti. Tampereen teknillisess{\"a} yliopistossa suoritettiin kev{\"a}{\"a}ll{\"a} 2008 opiskelijoille koe, jossa testattiin Valtra Oy Ab:n traktorin ty{\"o}hydrauliikkaventtiilin kokoonpanoa paperiohjeiden (koneenpiirustus, osaluettelo, kokoonpano-ohje) ja tietokoneella n{\"a}ytett{\"a}vien AR-ohjeiden avulla. Kokoonpano nopeutui 15 {\%} ja virheiden lukum{\"a}{\"a}r{\"a} v{\"a}heni 84 {\%}.",
keywords = "augmented reality, AR, assembly work, augmented assembly, product data exchange",
author = "Tapio Salonen and Juha S{\"a}{\"a}ski and Charles Woodward and Mika Hakkarainen and Otto Korkalo and Kari Rainio",
note = "Project code: 70160",
year = "2009",
language = "Finnish",
series = "VTT Working Papers",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "138",
address = "Finland",

}

Salonen, T, Sääski, J, Woodward, C, Hakkarainen, M, Korkalo, O & Rainio, K 2009, Augmented Assembly - Ohjaava kokoonpano: Loppuraportti. VTT Working Papers, no. 138, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Augmented Assembly - Ohjaava kokoonpano : Loppuraportti. / Salonen, Tapio; Sääski, Juha; Woodward, Charles; Hakkarainen, Mika; Korkalo, Otto; Rainio, Kari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 61 p. (VTT Working Papers; No. 138).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Augmented Assembly - Ohjaava kokoonpano

T2 - Loppuraportti

AU - Salonen, Tapio

AU - Sääski, Juha

AU - Woodward, Charles

AU - Hakkarainen, Mika

AU - Korkalo, Otto

AU - Rainio, Kari

N1 - Project code: 70160

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Tuotteen suunnitteluvaiheessa luodaan suurelta osin se informaatio, jota tarvitaan kokoonpanon tehokkaaseen ohjaamiseen. Ongelmana on, että se ei välity kokoonpanotyöhön käyttökelpoisessa, visuaalisessa muodossa. Informaatio on usein tekstimuotoista ja yleispätevää koko tuoteperheelle. Lisäksi informaation haku on työlästä. Projektin tavoitteena oli tuoda lisätyn todellisuuden teknologia (Augmented Reality, AR) yksittäis- ja piensarjatuotteiden kokoonpanotyöhön ja kehittää suunnittelu- ja valmistusprosessia tukemaan kokoonpanotyötä paremmin. AR:n avulla tuotesuunnittelu ja kokoonpanotyön opastus voidaan sovittaa paremmin yhteen. Projektin tuloksena syntyi menetelmä AR:n käyttöönottoon tuotantoympäristössä. Se sisältää muun muassa lisätyn todellisuuden sisällyttämisen suunnittelu- ja valmistusprosessiin ja sitä kautta esimerkiksi tuotannonohjeistukseen. Yksittäistuotteiden ja räätälöitävien tuotteiden kokoonpano on hidasta, kallista ja altista virheille. AR-teknologian täsmällisellä visuaalisella informaatiolla suomalaisen ja eurooppalaisen kokoonpanotyön kilpailukykyä voidaan lisätä oleellisesti. Yksittäistuotteiden ja piensarjojen kokoonpanotyö tehostuu selvästi ja lähestyy sarjatuotteen kokoonpanoaikaa ja virheettömyyttä. AR ohjaa kokoonpanotyötä ja estää virheiden syntymistä. Myös työntekijöiden kokoonpanotyön opettelujakso supistuu oleellisesti. Tampereen teknillisessä yliopistossa suoritettiin keväällä 2008 opiskelijoille koe, jossa testattiin Valtra Oy Ab:n traktorin työhydrauliikkaventtiilin kokoonpanoa paperiohjeiden (koneenpiirustus, osaluettelo, kokoonpano-ohje) ja tietokoneella näytettävien AR-ohjeiden avulla. Kokoonpano nopeutui 15 % ja virheiden lukumäärä väheni 84 %.

AB - Tuotteen suunnitteluvaiheessa luodaan suurelta osin se informaatio, jota tarvitaan kokoonpanon tehokkaaseen ohjaamiseen. Ongelmana on, että se ei välity kokoonpanotyöhön käyttökelpoisessa, visuaalisessa muodossa. Informaatio on usein tekstimuotoista ja yleispätevää koko tuoteperheelle. Lisäksi informaation haku on työlästä. Projektin tavoitteena oli tuoda lisätyn todellisuuden teknologia (Augmented Reality, AR) yksittäis- ja piensarjatuotteiden kokoonpanotyöhön ja kehittää suunnittelu- ja valmistusprosessia tukemaan kokoonpanotyötä paremmin. AR:n avulla tuotesuunnittelu ja kokoonpanotyön opastus voidaan sovittaa paremmin yhteen. Projektin tuloksena syntyi menetelmä AR:n käyttöönottoon tuotantoympäristössä. Se sisältää muun muassa lisätyn todellisuuden sisällyttämisen suunnittelu- ja valmistusprosessiin ja sitä kautta esimerkiksi tuotannonohjeistukseen. Yksittäistuotteiden ja räätälöitävien tuotteiden kokoonpano on hidasta, kallista ja altista virheille. AR-teknologian täsmällisellä visuaalisella informaatiolla suomalaisen ja eurooppalaisen kokoonpanotyön kilpailukykyä voidaan lisätä oleellisesti. Yksittäistuotteiden ja piensarjojen kokoonpanotyö tehostuu selvästi ja lähestyy sarjatuotteen kokoonpanoaikaa ja virheettömyyttä. AR ohjaa kokoonpanotyötä ja estää virheiden syntymistä. Myös työntekijöiden kokoonpanotyön opettelujakso supistuu oleellisesti. Tampereen teknillisessä yliopistossa suoritettiin keväällä 2008 opiskelijoille koe, jossa testattiin Valtra Oy Ab:n traktorin työhydrauliikkaventtiilin kokoonpanoa paperiohjeiden (koneenpiirustus, osaluettelo, kokoonpano-ohje) ja tietokoneella näytettävien AR-ohjeiden avulla. Kokoonpano nopeutui 15 % ja virheiden lukumäärä väheni 84 %.

KW - augmented reality

KW - AR

KW - assembly work

KW - augmented assembly

KW - product data exchange

M3 - Report

T3 - VTT Working Papers

BT - Augmented Assembly - Ohjaava kokoonpano

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Salonen T, Sääski J, Woodward C, Hakkarainen M, Korkalo O, Rainio K. Augmented Assembly - Ohjaava kokoonpano: Loppuraportti. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 61 p. (VTT Working Papers; No. 138).