Auringon energian varastointi kasvihuoneissa

Timo Kalema

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kasvihuoneen lämpö- ja kosteusteknistä toimintaa kuvaava laskentamalli ja sen perusteet esitetään. Kasvihuoneen lattian alla voi olla kivivaraaja, jota käytetään lämmönvarastointiin kierrättämällä kasvihuoneilmaa sen kautta. Laskentamallin pohjalta on kehitetty tietokoneohjelma, joka ratkaisee kasvihuoneen ja siihen mahdollisesti kuuluvan kivivaraajan lämpö- ja kosteustaseen tunnittain koko vuodelle. Tulostuksena saadaan mm. kasvihuoneen lämmitystehon tarve, energian kulutus, ilmanvaihto ja sisäilman lämpötila. Laskentamallissa otetaan huomioon mm. vesihöyryn kondensoituminen katteeseen ja kivivaraajaan. Lämmönsiirtyminen maahan lasketaan pulssinsiirtokertoimilla epästationaarisesti. Kasvihioneeseen sisälle tuleva säteily saadaan laskemalla erikseen kunkin katepinnan läpäisemä säteily. Ulkopinnoille tulevat säteilymäärät lasketaan vaakatason säteilytehoista. Ohjelmalla on tutkittu kivivaraajan vaikutusta kasvihuoneen lämmitysenergian kulutukseen ja tuuletustarpeeseen. Tuuletuksen pieneneminen tekee hiilidioksidin lisäämisen kasvihuoneilmaan taloudellisemmaksi. Täten on saavutettavissa välillistä energian säästöä, koska kasvu nopeutuu. Lisäksi on arvioitu ilman kierrätyksessä tarvittava puhallinenergian tarve, kivivaraajan hankintakustannukset ja käytön kannattavuus.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages84
ISBN (Print)951-38-1876-4
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number224
ISSN0358-5077

Fingerprint

rocks
Olla

Keywords

  • greenhouses
  • energy saving
  • energy storage
  • computer programs
  • ventilation

Cite this

Kalema, T. (1983). Auringon energian varastointi kasvihuoneissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 224
Kalema, Timo. / Auringon energian varastointi kasvihuoneissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 84 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 224).
@book{13119eb81e044fcfa00eeaf3a5f38f86,
title = "Auringon energian varastointi kasvihuoneissa",
abstract = "Kasvihuoneen l{\"a}mp{\"o}- ja kosteusteknist{\"a} toimintaa kuvaava laskentamalli ja sen perusteet esitet{\"a}{\"a}n. Kasvihuoneen lattian alla voi olla kivivaraaja, jota k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n l{\"a}mm{\"o}nvarastointiin kierr{\"a}tt{\"a}m{\"a}ll{\"a} kasvihuoneilmaa sen kautta. Laskentamallin pohjalta on kehitetty tietokoneohjelma, joka ratkaisee kasvihuoneen ja siihen mahdollisesti kuuluvan kivivaraajan l{\"a}mp{\"o}- ja kosteustaseen tunnittain koko vuodelle. Tulostuksena saadaan mm. kasvihuoneen l{\"a}mmitystehon tarve, energian kulutus, ilmanvaihto ja sis{\"a}ilman l{\"a}mp{\"o}tila. Laskentamallissa otetaan huomioon mm. vesih{\"o}yryn kondensoituminen katteeseen ja kivivaraajaan. L{\"a}mm{\"o}nsiirtyminen maahan lasketaan pulssinsiirtokertoimilla ep{\"a}stationaarisesti. Kasvihioneeseen sis{\"a}lle tuleva s{\"a}teily saadaan laskemalla erikseen kunkin katepinnan l{\"a}p{\"a}isem{\"a} s{\"a}teily. Ulkopinnoille tulevat s{\"a}teilym{\"a}{\"a}r{\"a}t lasketaan vaakatason s{\"a}teilytehoista. Ohjelmalla on tutkittu kivivaraajan vaikutusta kasvihuoneen l{\"a}mmitysenergian kulutukseen ja tuuletustarpeeseen. Tuuletuksen pieneneminen tekee hiilidioksidin lis{\"a}{\"a}misen kasvihuoneilmaan taloudellisemmaksi. T{\"a}ten on saavutettavissa v{\"a}lillist{\"a} energian s{\"a}{\"a}st{\"o}{\"a}, koska kasvu nopeutuu. Lis{\"a}ksi on arvioitu ilman kierr{\"a}tyksess{\"a} tarvittava puhallinenergian tarve, kivivaraajan hankintakustannukset ja k{\"a}yt{\"o}n kannattavuus.",
keywords = "greenhouses, energy saving, energy storage, computer programs, ventilation",
author = "Timo Kalema",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1876-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "224",
address = "Finland",

}

Kalema, T 1983, Auringon energian varastointi kasvihuoneissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 224, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Auringon energian varastointi kasvihuoneissa. / Kalema, Timo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 84 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 224).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Auringon energian varastointi kasvihuoneissa

AU - Kalema, Timo

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Kasvihuoneen lämpö- ja kosteusteknistä toimintaa kuvaava laskentamalli ja sen perusteet esitetään. Kasvihuoneen lattian alla voi olla kivivaraaja, jota käytetään lämmönvarastointiin kierrättämällä kasvihuoneilmaa sen kautta. Laskentamallin pohjalta on kehitetty tietokoneohjelma, joka ratkaisee kasvihuoneen ja siihen mahdollisesti kuuluvan kivivaraajan lämpö- ja kosteustaseen tunnittain koko vuodelle. Tulostuksena saadaan mm. kasvihuoneen lämmitystehon tarve, energian kulutus, ilmanvaihto ja sisäilman lämpötila. Laskentamallissa otetaan huomioon mm. vesihöyryn kondensoituminen katteeseen ja kivivaraajaan. Lämmönsiirtyminen maahan lasketaan pulssinsiirtokertoimilla epästationaarisesti. Kasvihioneeseen sisälle tuleva säteily saadaan laskemalla erikseen kunkin katepinnan läpäisemä säteily. Ulkopinnoille tulevat säteilymäärät lasketaan vaakatason säteilytehoista. Ohjelmalla on tutkittu kivivaraajan vaikutusta kasvihuoneen lämmitysenergian kulutukseen ja tuuletustarpeeseen. Tuuletuksen pieneneminen tekee hiilidioksidin lisäämisen kasvihuoneilmaan taloudellisemmaksi. Täten on saavutettavissa välillistä energian säästöä, koska kasvu nopeutuu. Lisäksi on arvioitu ilman kierrätyksessä tarvittava puhallinenergian tarve, kivivaraajan hankintakustannukset ja käytön kannattavuus.

AB - Kasvihuoneen lämpö- ja kosteusteknistä toimintaa kuvaava laskentamalli ja sen perusteet esitetään. Kasvihuoneen lattian alla voi olla kivivaraaja, jota käytetään lämmönvarastointiin kierrättämällä kasvihuoneilmaa sen kautta. Laskentamallin pohjalta on kehitetty tietokoneohjelma, joka ratkaisee kasvihuoneen ja siihen mahdollisesti kuuluvan kivivaraajan lämpö- ja kosteustaseen tunnittain koko vuodelle. Tulostuksena saadaan mm. kasvihuoneen lämmitystehon tarve, energian kulutus, ilmanvaihto ja sisäilman lämpötila. Laskentamallissa otetaan huomioon mm. vesihöyryn kondensoituminen katteeseen ja kivivaraajaan. Lämmönsiirtyminen maahan lasketaan pulssinsiirtokertoimilla epästationaarisesti. Kasvihioneeseen sisälle tuleva säteily saadaan laskemalla erikseen kunkin katepinnan läpäisemä säteily. Ulkopinnoille tulevat säteilymäärät lasketaan vaakatason säteilytehoista. Ohjelmalla on tutkittu kivivaraajan vaikutusta kasvihuoneen lämmitysenergian kulutukseen ja tuuletustarpeeseen. Tuuletuksen pieneneminen tekee hiilidioksidin lisäämisen kasvihuoneilmaan taloudellisemmaksi. Täten on saavutettavissa välillistä energian säästöä, koska kasvu nopeutuu. Lisäksi on arvioitu ilman kierrätyksessä tarvittava puhallinenergian tarve, kivivaraajan hankintakustannukset ja käytön kannattavuus.

KW - greenhouses

KW - energy saving

KW - energy storage

KW - computer programs

KW - ventilation

M3 - Report

SN - 951-38-1876-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Auringon energian varastointi kasvihuoneissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kalema T. Auringon energian varastointi kasvihuoneissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 84 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 224).