Aurinkolämmön käyttö hakkeen ja palaturpeen puhallinkuivauksessa

Linna Veli, Kaipainen Heikki, Okkonen Jaakko

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Aurinkolämmön käytön teknillisiä ja taloudellisia edellytyksiä hakkeen puhallinkuivauksessa selvitetään ja samojen aurinkolämpökerääjien muita käyttömahdollisuuksia arvioidaan. Kokeita varten rakennettiin kahta eri tyyppiä olevat aurinkolämpökerääjät ja liitettiin ne kylmäilmakaivurin lämmönlähteeksi. Kuivauskokeita tehtiin hakkeella ja palaturpeella. Kirjallisuusosassa käsitellään aluksi konvektiokaivauksen teoriaa sekä puun rakennetta ja kuivausominaisuuksia. Myös turpeen kuivausominaisuuksia käsitellään lyhyesti. Lisäksi esitetään hakkeen varastointiin, kuivaukseen ja kylmäilmakuivurin mitoitukseen liittyviä seikkoja sekä arvioidaan kuivauksesta saatava hyöty. Kirjallisuusosan lopuksi käsitellään auringon säteilyenergiaa, aurinkokerääjien toimintaa, rakennetta, materiaaleja ja mitoitusta sekä kerääjästä saatavaa hyötyä hakkeen kuivauksessa. Hakkeella tehdyt kaksi kuivauskoetta osoittivat kuivauksen onnistumisen edellyttävän kuivurin käytön osaamista, jotta vältyttäisiin hakkeen pilaantumiselta. Erityisesti on huomioitava kuivurin täyttötapa ja hakkeen riittävä tuuletus. Hakkeen säilyvyyden kannalta on tärkeää, että varastointikosteus on kauttaaltaan alle 25 %, joten kosteuserot hakepatjan pinta- ja pohjaosien välillä eivät saa olla liian suuret. Palaturpeen kuivauksessa tulee käyttää suurempia kerrospaksuuksia kuin hakkeen kuivauksessa, koska palaturve kuivuu selvästi hitaammin kuin hake. Palaturpeen kuivauksessa ongelmia aiheuttaa murska, joka olisi hyvä seuloa pois ennen kuivausta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages142
ISBN (Print)951-38-1904-3
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number239
ISSN0358-5077

Fingerprint

wood drying
blowers
hake
solar energy
peat
Olla

Keywords

  • chips
  • wood wastes
  • drying apparatus
  • solar radiation

Cite this

Veli, L., Heikki, K., & Jaakko, O. (1983). Aurinkolämmön käyttö hakkeen ja palaturpeen puhallinkuivauksessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 239
Veli, Linna ; Heikki, Kaipainen ; Jaakko, Okkonen. / Aurinkolämmön käyttö hakkeen ja palaturpeen puhallinkuivauksessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 142 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 239).
@book{c95f2dbb0f264752af1f01a5b8bf5b45,
title = "Aurinkol{\"a}mm{\"o}n k{\"a}ytt{\"o} hakkeen ja palaturpeen puhallinkuivauksessa",
abstract = "Aurinkol{\"a}mm{\"o}n k{\"a}yt{\"o}n teknillisi{\"a} ja taloudellisia edellytyksi{\"a} hakkeen puhallinkuivauksessa selvitet{\"a}{\"a}n ja samojen aurinkol{\"a}mp{\"o}ker{\"a}{\"a}jien muita k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuuksia arvioidaan. Kokeita varten rakennettiin kahta eri tyyppi{\"a} olevat aurinkol{\"a}mp{\"o}ker{\"a}{\"a}j{\"a}t ja liitettiin ne kylm{\"a}ilmakaivurin l{\"a}mm{\"o}nl{\"a}hteeksi. Kuivauskokeita tehtiin hakkeella ja palaturpeella. Kirjallisuusosassa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n aluksi konvektiokaivauksen teoriaa sek{\"a} puun rakennetta ja kuivausominaisuuksia. My{\"o}s turpeen kuivausominaisuuksia k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n lyhyesti. Lis{\"a}ksi esitet{\"a}{\"a}n hakkeen varastointiin, kuivaukseen ja kylm{\"a}ilmakuivurin mitoitukseen liittyvi{\"a} seikkoja sek{\"a} arvioidaan kuivauksesta saatava hy{\"o}ty. Kirjallisuusosan lopuksi k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n auringon s{\"a}teilyenergiaa, aurinkoker{\"a}{\"a}jien toimintaa, rakennetta, materiaaleja ja mitoitusta sek{\"a} ker{\"a}{\"a}j{\"a}st{\"a} saatavaa hy{\"o}ty{\"a} hakkeen kuivauksessa. Hakkeella tehdyt kaksi kuivauskoetta osoittivat kuivauksen onnistumisen edellytt{\"a}v{\"a}n kuivurin k{\"a}yt{\"o}n osaamista, jotta v{\"a}ltytt{\"a}isiin hakkeen pilaantumiselta. Erityisesti on huomioitava kuivurin t{\"a}ytt{\"o}tapa ja hakkeen riitt{\"a}v{\"a} tuuletus. Hakkeen s{\"a}ilyvyyden kannalta on t{\"a}rke{\"a}{\"a}, ett{\"a} varastointikosteus on kauttaaltaan alle 25 {\%}, joten kosteuserot hakepatjan pinta- ja pohjaosien v{\"a}lill{\"a} eiv{\"a}t saa olla liian suuret. Palaturpeen kuivauksessa tulee k{\"a}ytt{\"a}{\"a} suurempia kerrospaksuuksia kuin hakkeen kuivauksessa, koska palaturve kuivuu selv{\"a}sti hitaammin kuin hake. Palaturpeen kuivauksessa ongelmia aiheuttaa murska, joka olisi hyv{\"a} seuloa pois ennen kuivausta.",
keywords = "chips, wood wastes, drying apparatus, solar radiation",
author = "Linna Veli and Kaipainen Heikki and Okkonen Jaakko",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1904-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "239",
address = "Finland",

}

Veli, L, Heikki, K & Jaakko, O 1983, Aurinkolämmön käyttö hakkeen ja palaturpeen puhallinkuivauksessa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 239, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Aurinkolämmön käyttö hakkeen ja palaturpeen puhallinkuivauksessa. / Veli, Linna; Heikki, Kaipainen; Jaakko, Okkonen.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 142 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 239).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Aurinkolämmön käyttö hakkeen ja palaturpeen puhallinkuivauksessa

AU - Veli, Linna

AU - Heikki, Kaipainen

AU - Jaakko, Okkonen

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Aurinkolämmön käytön teknillisiä ja taloudellisia edellytyksiä hakkeen puhallinkuivauksessa selvitetään ja samojen aurinkolämpökerääjien muita käyttömahdollisuuksia arvioidaan. Kokeita varten rakennettiin kahta eri tyyppiä olevat aurinkolämpökerääjät ja liitettiin ne kylmäilmakaivurin lämmönlähteeksi. Kuivauskokeita tehtiin hakkeella ja palaturpeella. Kirjallisuusosassa käsitellään aluksi konvektiokaivauksen teoriaa sekä puun rakennetta ja kuivausominaisuuksia. Myös turpeen kuivausominaisuuksia käsitellään lyhyesti. Lisäksi esitetään hakkeen varastointiin, kuivaukseen ja kylmäilmakuivurin mitoitukseen liittyviä seikkoja sekä arvioidaan kuivauksesta saatava hyöty. Kirjallisuusosan lopuksi käsitellään auringon säteilyenergiaa, aurinkokerääjien toimintaa, rakennetta, materiaaleja ja mitoitusta sekä kerääjästä saatavaa hyötyä hakkeen kuivauksessa. Hakkeella tehdyt kaksi kuivauskoetta osoittivat kuivauksen onnistumisen edellyttävän kuivurin käytön osaamista, jotta vältyttäisiin hakkeen pilaantumiselta. Erityisesti on huomioitava kuivurin täyttötapa ja hakkeen riittävä tuuletus. Hakkeen säilyvyyden kannalta on tärkeää, että varastointikosteus on kauttaaltaan alle 25 %, joten kosteuserot hakepatjan pinta- ja pohjaosien välillä eivät saa olla liian suuret. Palaturpeen kuivauksessa tulee käyttää suurempia kerrospaksuuksia kuin hakkeen kuivauksessa, koska palaturve kuivuu selvästi hitaammin kuin hake. Palaturpeen kuivauksessa ongelmia aiheuttaa murska, joka olisi hyvä seuloa pois ennen kuivausta.

AB - Aurinkolämmön käytön teknillisiä ja taloudellisia edellytyksiä hakkeen puhallinkuivauksessa selvitetään ja samojen aurinkolämpökerääjien muita käyttömahdollisuuksia arvioidaan. Kokeita varten rakennettiin kahta eri tyyppiä olevat aurinkolämpökerääjät ja liitettiin ne kylmäilmakaivurin lämmönlähteeksi. Kuivauskokeita tehtiin hakkeella ja palaturpeella. Kirjallisuusosassa käsitellään aluksi konvektiokaivauksen teoriaa sekä puun rakennetta ja kuivausominaisuuksia. Myös turpeen kuivausominaisuuksia käsitellään lyhyesti. Lisäksi esitetään hakkeen varastointiin, kuivaukseen ja kylmäilmakuivurin mitoitukseen liittyviä seikkoja sekä arvioidaan kuivauksesta saatava hyöty. Kirjallisuusosan lopuksi käsitellään auringon säteilyenergiaa, aurinkokerääjien toimintaa, rakennetta, materiaaleja ja mitoitusta sekä kerääjästä saatavaa hyötyä hakkeen kuivauksessa. Hakkeella tehdyt kaksi kuivauskoetta osoittivat kuivauksen onnistumisen edellyttävän kuivurin käytön osaamista, jotta vältyttäisiin hakkeen pilaantumiselta. Erityisesti on huomioitava kuivurin täyttötapa ja hakkeen riittävä tuuletus. Hakkeen säilyvyyden kannalta on tärkeää, että varastointikosteus on kauttaaltaan alle 25 %, joten kosteuserot hakepatjan pinta- ja pohjaosien välillä eivät saa olla liian suuret. Palaturpeen kuivauksessa tulee käyttää suurempia kerrospaksuuksia kuin hakkeen kuivauksessa, koska palaturve kuivuu selvästi hitaammin kuin hake. Palaturpeen kuivauksessa ongelmia aiheuttaa murska, joka olisi hyvä seuloa pois ennen kuivausta.

KW - chips

KW - wood wastes

KW - drying apparatus

KW - solar radiation

M3 - Report

SN - 951-38-1904-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Aurinkolämmön käyttö hakkeen ja palaturpeen puhallinkuivauksessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Veli L, Heikki K, Jaakko O. Aurinkolämmön käyttö hakkeen ja palaturpeen puhallinkuivauksessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 142 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 239).