Aurinkopaneelien koetoiminta. Osa 2

Christer Nyman, Matti Leppihalme

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa vertailtiin eri aurinkoparistomateriaaleja ja -rakenteita. Yksi- ja monikiteisen piin vertailussa selvin ero oli yksikiteisen piin suurempi tuotto pintaalaa kohti auringon ollessa matalalla: talvella sekä aamuisin ja iltaisin. Amorfisesta piistä valmistetut moduulit toimivat selvästi edellisiä heikommin hyötysuhteen jäädessä alle 3 %:iin koko vuoden aikana. Kaksipuolisten moduulien avulla saadaan n. 10 %:n lisätuotto vuodessa. Otaniemen mittausasemalla todettiin kesä-marraskuussa että 45°:n ja 60°:n kulmassa olevien moduulien tuoton ero on mitätön, kun taas pystysuoraan asennettu moduuli tuottaa selvästi vähemmän. Pyhätunturilla tuoton ero pystysuorassa ja 60°:n kulmassa olevien moduulien välillä on n. 10 %. Aurinkoa seuraavan järjestelmän avulla saadaan huomattava lisätuotto samaan kulmaan kiinteästi asennettuun moduuliin verrattuna. Auringon säteily Pyhätunturin mittausasemalla osoittautui yllättävän voimakkaaksi jo helmikuussa. Näin ollen aurinkomoduulit ovat käyttökelpoisia myös Lapin olosuhteissa yli talven jos moduuliakkujärjestelmä on oikein mitoitettu. Energian tuotto alkaa helmikuussa ja on silloin runsasta lumen heijastavan vaikutuksen takia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages96
ISBN (Print)951-38-3222-8
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number558
ISSN0358-5077

Fingerprint

Finland

Keywords

  • soar cells
  • photovoltaic cells
  • performance evaluation
  • Finland
  • solar cells

Cite this

Nyman, C., & Leppihalme, M. (1988). Aurinkopaneelien koetoiminta. Osa 2. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 558
Nyman, Christer ; Leppihalme, Matti. / Aurinkopaneelien koetoiminta. Osa 2. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 96 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 558).
@book{1869278d91bc4029b9c266a4b86b43cf,
title = "Aurinkopaneelien koetoiminta. Osa 2",
abstract = "Tutkimuksessa vertailtiin eri aurinkoparistomateriaaleja ja -rakenteita. Yksi- ja monikiteisen piin vertailussa selvin ero oli yksikiteisen piin suurempi tuotto pintaalaa kohti auringon ollessa matalalla: talvella sek{\"a} aamuisin ja iltaisin. Amorfisesta piist{\"a} valmistetut moduulit toimivat selv{\"a}sti edellisi{\"a} heikommin hy{\"o}tysuhteen j{\"a}{\"a}dess{\"a} alle 3 {\%}:iin koko vuoden aikana. Kaksipuolisten moduulien avulla saadaan n. 10 {\%}:n lis{\"a}tuotto vuodessa. Otaniemen mittausasemalla todettiin kes{\"a}-marraskuussa ett{\"a} 45°:n ja 60°:n kulmassa olevien moduulien tuoton ero on mit{\"a}t{\"o}n, kun taas pystysuoraan asennettu moduuli tuottaa selv{\"a}sti v{\"a}hemm{\"a}n. Pyh{\"a}tunturilla tuoton ero pystysuorassa ja 60°:n kulmassa olevien moduulien v{\"a}lill{\"a} on n. 10 {\%}. Aurinkoa seuraavan j{\"a}rjestelm{\"a}n avulla saadaan huomattava lis{\"a}tuotto samaan kulmaan kiinte{\"a}sti asennettuun moduuliin verrattuna. Auringon s{\"a}teily Pyh{\"a}tunturin mittausasemalla osoittautui yll{\"a}tt{\"a}v{\"a}n voimakkaaksi jo helmikuussa. N{\"a}in ollen aurinkomoduulit ovat k{\"a}ytt{\"o}kelpoisia my{\"o}s Lapin olosuhteissa yli talven jos moduuliakkuj{\"a}rjestelm{\"a} on oikein mitoitettu. Energian tuotto alkaa helmikuussa ja on silloin runsasta lumen heijastavan vaikutuksen takia.",
keywords = "soar cells, photovoltaic cells, performance evaluation, Finland, solar cells",
author = "Christer Nyman and Matti Leppihalme",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3222-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "558",
address = "Finland",

}

Nyman, C & Leppihalme, M 1988, Aurinkopaneelien koetoiminta. Osa 2. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 558, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Aurinkopaneelien koetoiminta. Osa 2. / Nyman, Christer; Leppihalme, Matti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 96 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 558).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Aurinkopaneelien koetoiminta. Osa 2

AU - Nyman, Christer

AU - Leppihalme, Matti

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Tutkimuksessa vertailtiin eri aurinkoparistomateriaaleja ja -rakenteita. Yksi- ja monikiteisen piin vertailussa selvin ero oli yksikiteisen piin suurempi tuotto pintaalaa kohti auringon ollessa matalalla: talvella sekä aamuisin ja iltaisin. Amorfisesta piistä valmistetut moduulit toimivat selvästi edellisiä heikommin hyötysuhteen jäädessä alle 3 %:iin koko vuoden aikana. Kaksipuolisten moduulien avulla saadaan n. 10 %:n lisätuotto vuodessa. Otaniemen mittausasemalla todettiin kesä-marraskuussa että 45°:n ja 60°:n kulmassa olevien moduulien tuoton ero on mitätön, kun taas pystysuoraan asennettu moduuli tuottaa selvästi vähemmän. Pyhätunturilla tuoton ero pystysuorassa ja 60°:n kulmassa olevien moduulien välillä on n. 10 %. Aurinkoa seuraavan järjestelmän avulla saadaan huomattava lisätuotto samaan kulmaan kiinteästi asennettuun moduuliin verrattuna. Auringon säteily Pyhätunturin mittausasemalla osoittautui yllättävän voimakkaaksi jo helmikuussa. Näin ollen aurinkomoduulit ovat käyttökelpoisia myös Lapin olosuhteissa yli talven jos moduuliakkujärjestelmä on oikein mitoitettu. Energian tuotto alkaa helmikuussa ja on silloin runsasta lumen heijastavan vaikutuksen takia.

AB - Tutkimuksessa vertailtiin eri aurinkoparistomateriaaleja ja -rakenteita. Yksi- ja monikiteisen piin vertailussa selvin ero oli yksikiteisen piin suurempi tuotto pintaalaa kohti auringon ollessa matalalla: talvella sekä aamuisin ja iltaisin. Amorfisesta piistä valmistetut moduulit toimivat selvästi edellisiä heikommin hyötysuhteen jäädessä alle 3 %:iin koko vuoden aikana. Kaksipuolisten moduulien avulla saadaan n. 10 %:n lisätuotto vuodessa. Otaniemen mittausasemalla todettiin kesä-marraskuussa että 45°:n ja 60°:n kulmassa olevien moduulien tuoton ero on mitätön, kun taas pystysuoraan asennettu moduuli tuottaa selvästi vähemmän. Pyhätunturilla tuoton ero pystysuorassa ja 60°:n kulmassa olevien moduulien välillä on n. 10 %. Aurinkoa seuraavan järjestelmän avulla saadaan huomattava lisätuotto samaan kulmaan kiinteästi asennettuun moduuliin verrattuna. Auringon säteily Pyhätunturin mittausasemalla osoittautui yllättävän voimakkaaksi jo helmikuussa. Näin ollen aurinkomoduulit ovat käyttökelpoisia myös Lapin olosuhteissa yli talven jos moduuliakkujärjestelmä on oikein mitoitettu. Energian tuotto alkaa helmikuussa ja on silloin runsasta lumen heijastavan vaikutuksen takia.

KW - soar cells

KW - photovoltaic cells

KW - performance evaluation

KW - Finland

KW - solar cells

M3 - Report

SN - 951-38-3222-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Aurinkopaneelien koetoiminta. Osa 2

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Nyman C, Leppihalme M. Aurinkopaneelien koetoiminta. Osa 2. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 96 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 558).