AURORA: Korroosion asiantuntijajärjestelmä

Tero Hakkarainen, Leena Carpen, Tuulikki Hakkarainen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tässä raportissa kuvataan metallien korroosion ja korroosioneston asiantuntijajärjestelmän rakentamista ja perusominaisuuksia. Järjestelmä on tehty mikrotietokoneella käyttäen asiantuntijajärjestelmäkehitintä LEVELS. Se koostuu itsenäisistä osajärjestelmistä, jotka käsittelevät erilaisia kysymyksenasetteluja tai erityyppisiä metalliseoksia. Järjestelmien yhteisnimeksi on annettu AURORA. Järjestelmien rakentamisen yhteydessä on muokattu ja systematisoitu korroosiotietämystä muotoon, joka soveltuu asiantuntijajärjestelmien perustaksi. Järjestelmien toiminta perustuu tarkasteltavana olevan metalliseoksen korroosionkestävyyden arviointiin käyttöjan luonnehtimassa ympäristössä. Ne käsittelevät vain korroosion esiintymisen mahdollisuutta, korroosionopeuksia ei ennusteta. Ruostumattomia teräksiä koskevat osajärjestelmät käsittelevät korroosiovaaran ennakointia, vaurioiden syiden analysointia ja materiaalinvalintaa. Kuparimetalleille on tehty korroosiovaaran ennakointia ja kuparisten vesijohtoputkien vaurioiden syitä käsittelevät järjestelmät. Teräksen korroosiomahdollisuutta ennustetaan kokeellisen potentiaali-pH-piirroksen avulla. Galvaanisen korroosion vaaran ennakointiin on tehty oma järjestelmänsä.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages56
  ISBN (Print)951-38-3472-7
  Publication statusPublished - 1989
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number998
  ISSN0358-5085

  Fingerprint

  expert systems
  corrosion

  Keywords

  • expert systems
  • corrosion
  • corrosion prevention
  • failure
  • stainless steels
  • copper alloys
  • steels

  Cite this

  Hakkarainen, T., Carpen, L., & Hakkarainen, T. (1989). AURORA: Korroosion asiantuntijajärjestelmä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 998
  Hakkarainen, Tero ; Carpen, Leena ; Hakkarainen, Tuulikki. / AURORA : Korroosion asiantuntijajärjestelmä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 998).
  @book{4d72bb76c9af4b90afdf050a404e803b,
  title = "AURORA: Korroosion asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a}",
  abstract = "T{\"a}ss{\"a} raportissa kuvataan metallien korroosion ja korroosioneston asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a}n rakentamista ja perusominaisuuksia. J{\"a}rjestelm{\"a} on tehty mikrotietokoneella k{\"a}ytt{\"a}en asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a}kehitint{\"a} LEVELS. Se koostuu itsen{\"a}isist{\"a} osaj{\"a}rjestelmist{\"a}, jotka k{\"a}sittelev{\"a}t erilaisia kysymyksenasetteluja tai erityyppisi{\"a} metalliseoksia. J{\"a}rjestelmien yhteisnimeksi on annettu AURORA. J{\"a}rjestelmien rakentamisen yhteydess{\"a} on muokattu ja systematisoitu korroosiotiet{\"a}myst{\"a} muotoon, joka soveltuu asiantuntijaj{\"a}rjestelmien perustaksi. J{\"a}rjestelmien toiminta perustuu tarkasteltavana olevan metalliseoksen korroosionkest{\"a}vyyden arviointiin k{\"a}ytt{\"o}jan luonnehtimassa ymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a}. Ne k{\"a}sittelev{\"a}t vain korroosion esiintymisen mahdollisuutta, korroosionopeuksia ei ennusteta. Ruostumattomia ter{\"a}ksi{\"a} koskevat osaj{\"a}rjestelm{\"a}t k{\"a}sittelev{\"a}t korroosiovaaran ennakointia, vaurioiden syiden analysointia ja materiaalinvalintaa. Kuparimetalleille on tehty korroosiovaaran ennakointia ja kuparisten vesijohtoputkien vaurioiden syit{\"a} k{\"a}sittelev{\"a}t j{\"a}rjestelm{\"a}t. Ter{\"a}ksen korroosiomahdollisuutta ennustetaan kokeellisen potentiaali-pH-piirroksen avulla. Galvaanisen korroosion vaaran ennakointiin on tehty oma j{\"a}rjestelm{\"a}ns{\"a}.",
  keywords = "expert systems, corrosion, corrosion prevention, failure, stainless steels, copper alloys, steels",
  author = "Tero Hakkarainen and Leena Carpen and Tuulikki Hakkarainen",
  year = "1989",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-3472-7",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "998",
  address = "Finland",

  }

  Hakkarainen, T, Carpen, L & Hakkarainen, T 1989, AURORA: Korroosion asiantuntijajärjestelmä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 998, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  AURORA : Korroosion asiantuntijajärjestelmä. / Hakkarainen, Tero; Carpen, Leena; Hakkarainen, Tuulikki.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 998).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - AURORA

  T2 - Korroosion asiantuntijajärjestelmä

  AU - Hakkarainen, Tero

  AU - Carpen, Leena

  AU - Hakkarainen, Tuulikki

  PY - 1989

  Y1 - 1989

  N2 - Tässä raportissa kuvataan metallien korroosion ja korroosioneston asiantuntijajärjestelmän rakentamista ja perusominaisuuksia. Järjestelmä on tehty mikrotietokoneella käyttäen asiantuntijajärjestelmäkehitintä LEVELS. Se koostuu itsenäisistä osajärjestelmistä, jotka käsittelevät erilaisia kysymyksenasetteluja tai erityyppisiä metalliseoksia. Järjestelmien yhteisnimeksi on annettu AURORA. Järjestelmien rakentamisen yhteydessä on muokattu ja systematisoitu korroosiotietämystä muotoon, joka soveltuu asiantuntijajärjestelmien perustaksi. Järjestelmien toiminta perustuu tarkasteltavana olevan metalliseoksen korroosionkestävyyden arviointiin käyttöjan luonnehtimassa ympäristössä. Ne käsittelevät vain korroosion esiintymisen mahdollisuutta, korroosionopeuksia ei ennusteta. Ruostumattomia teräksiä koskevat osajärjestelmät käsittelevät korroosiovaaran ennakointia, vaurioiden syiden analysointia ja materiaalinvalintaa. Kuparimetalleille on tehty korroosiovaaran ennakointia ja kuparisten vesijohtoputkien vaurioiden syitä käsittelevät järjestelmät. Teräksen korroosiomahdollisuutta ennustetaan kokeellisen potentiaali-pH-piirroksen avulla. Galvaanisen korroosion vaaran ennakointiin on tehty oma järjestelmänsä.

  AB - Tässä raportissa kuvataan metallien korroosion ja korroosioneston asiantuntijajärjestelmän rakentamista ja perusominaisuuksia. Järjestelmä on tehty mikrotietokoneella käyttäen asiantuntijajärjestelmäkehitintä LEVELS. Se koostuu itsenäisistä osajärjestelmistä, jotka käsittelevät erilaisia kysymyksenasetteluja tai erityyppisiä metalliseoksia. Järjestelmien yhteisnimeksi on annettu AURORA. Järjestelmien rakentamisen yhteydessä on muokattu ja systematisoitu korroosiotietämystä muotoon, joka soveltuu asiantuntijajärjestelmien perustaksi. Järjestelmien toiminta perustuu tarkasteltavana olevan metalliseoksen korroosionkestävyyden arviointiin käyttöjan luonnehtimassa ympäristössä. Ne käsittelevät vain korroosion esiintymisen mahdollisuutta, korroosionopeuksia ei ennusteta. Ruostumattomia teräksiä koskevat osajärjestelmät käsittelevät korroosiovaaran ennakointia, vaurioiden syiden analysointia ja materiaalinvalintaa. Kuparimetalleille on tehty korroosiovaaran ennakointia ja kuparisten vesijohtoputkien vaurioiden syitä käsittelevät järjestelmät. Teräksen korroosiomahdollisuutta ennustetaan kokeellisen potentiaali-pH-piirroksen avulla. Galvaanisen korroosion vaaran ennakointiin on tehty oma järjestelmänsä.

  KW - expert systems

  KW - corrosion

  KW - corrosion prevention

  KW - failure

  KW - stainless steels

  KW - copper alloys

  KW - steels

  M3 - Report

  SN - 951-38-3472-7

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - AURORA

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Hakkarainen T, Carpen L, Hakkarainen T. AURORA: Korroosion asiantuntijajärjestelmä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 998).