AURORA: Korroosion asiantuntijajärjestelmä

Tero Hakkarainen, Leena Carpen, Tuulikki Hakkarainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä raportissa kuvataan metallien korroosion ja korroosioneston asiantuntijajärjestelmän rakentamista ja perusominaisuuksia. Järjestelmä on tehty mikrotietokoneella käyttäen asiantuntijajärjestelmäkehitintä LEVELS. Se koostuu itsenäisistä osajärjestelmistä, jotka käsittelevät erilaisia kysymyksenasetteluja tai erityyppisiä metalliseoksia. Järjestelmien yhteisnimeksi on annettu AURORA. Järjestelmien rakentamisen yhteydessä on muokattu ja systematisoitu korroosiotietämystä muotoon, joka soveltuu asiantuntijajärjestelmien perustaksi. Järjestelmien toiminta perustuu tarkasteltavana olevan metalliseoksen korroosionkestävyyden arviointiin käyttöjan luonnehtimassa ympäristössä. Ne käsittelevät vain korroosion esiintymisen mahdollisuutta, korroosionopeuksia ei ennusteta. Ruostumattomia teräksiä koskevat osajärjestelmät käsittelevät korroosiovaaran ennakointia, vaurioiden syiden analysointia ja materiaalinvalintaa. Kuparimetalleille on tehty korroosiovaaran ennakointia ja kuparisten vesijohtoputkien vaurioiden syitä käsittelevät järjestelmät. Teräksen korroosiomahdollisuutta ennustetaan kokeellisen potentiaali-pH-piirroksen avulla. Galvaanisen korroosion vaaran ennakointiin on tehty oma järjestelmänsä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages56
ISBN (Print)951-38-3472-7
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number998
ISSN0358-5085

Fingerprint

expert systems
corrosion

Keywords

  • expert systems
  • corrosion
  • corrosion prevention
  • failure
  • stainless steels
  • copper alloys
  • steels

Cite this

Hakkarainen, T., Carpen, L., & Hakkarainen, T. (1989). AURORA: Korroosion asiantuntijajärjestelmä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 998
Hakkarainen, Tero ; Carpen, Leena ; Hakkarainen, Tuulikki. / AURORA : Korroosion asiantuntijajärjestelmä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 998).
@book{4d72bb76c9af4b90afdf050a404e803b,
title = "AURORA: Korroosion asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a}",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} raportissa kuvataan metallien korroosion ja korroosioneston asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a}n rakentamista ja perusominaisuuksia. J{\"a}rjestelm{\"a} on tehty mikrotietokoneella k{\"a}ytt{\"a}en asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a}kehitint{\"a} LEVELS. Se koostuu itsen{\"a}isist{\"a} osaj{\"a}rjestelmist{\"a}, jotka k{\"a}sittelev{\"a}t erilaisia kysymyksenasetteluja tai erityyppisi{\"a} metalliseoksia. J{\"a}rjestelmien yhteisnimeksi on annettu AURORA. J{\"a}rjestelmien rakentamisen yhteydess{\"a} on muokattu ja systematisoitu korroosiotiet{\"a}myst{\"a} muotoon, joka soveltuu asiantuntijaj{\"a}rjestelmien perustaksi. J{\"a}rjestelmien toiminta perustuu tarkasteltavana olevan metalliseoksen korroosionkest{\"a}vyyden arviointiin k{\"a}ytt{\"o}jan luonnehtimassa ymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a}. Ne k{\"a}sittelev{\"a}t vain korroosion esiintymisen mahdollisuutta, korroosionopeuksia ei ennusteta. Ruostumattomia ter{\"a}ksi{\"a} koskevat osaj{\"a}rjestelm{\"a}t k{\"a}sittelev{\"a}t korroosiovaaran ennakointia, vaurioiden syiden analysointia ja materiaalinvalintaa. Kuparimetalleille on tehty korroosiovaaran ennakointia ja kuparisten vesijohtoputkien vaurioiden syit{\"a} k{\"a}sittelev{\"a}t j{\"a}rjestelm{\"a}t. Ter{\"a}ksen korroosiomahdollisuutta ennustetaan kokeellisen potentiaali-pH-piirroksen avulla. Galvaanisen korroosion vaaran ennakointiin on tehty oma j{\"a}rjestelm{\"a}ns{\"a}.",
keywords = "expert systems, corrosion, corrosion prevention, failure, stainless steels, copper alloys, steels",
author = "Tero Hakkarainen and Leena Carpen and Tuulikki Hakkarainen",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3472-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "998",
address = "Finland",

}

Hakkarainen, T, Carpen, L & Hakkarainen, T 1989, AURORA: Korroosion asiantuntijajärjestelmä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 998, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

AURORA : Korroosion asiantuntijajärjestelmä. / Hakkarainen, Tero; Carpen, Leena; Hakkarainen, Tuulikki.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 998).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - AURORA

T2 - Korroosion asiantuntijajärjestelmä

AU - Hakkarainen, Tero

AU - Carpen, Leena

AU - Hakkarainen, Tuulikki

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Tässä raportissa kuvataan metallien korroosion ja korroosioneston asiantuntijajärjestelmän rakentamista ja perusominaisuuksia. Järjestelmä on tehty mikrotietokoneella käyttäen asiantuntijajärjestelmäkehitintä LEVELS. Se koostuu itsenäisistä osajärjestelmistä, jotka käsittelevät erilaisia kysymyksenasetteluja tai erityyppisiä metalliseoksia. Järjestelmien yhteisnimeksi on annettu AURORA. Järjestelmien rakentamisen yhteydessä on muokattu ja systematisoitu korroosiotietämystä muotoon, joka soveltuu asiantuntijajärjestelmien perustaksi. Järjestelmien toiminta perustuu tarkasteltavana olevan metalliseoksen korroosionkestävyyden arviointiin käyttöjan luonnehtimassa ympäristössä. Ne käsittelevät vain korroosion esiintymisen mahdollisuutta, korroosionopeuksia ei ennusteta. Ruostumattomia teräksiä koskevat osajärjestelmät käsittelevät korroosiovaaran ennakointia, vaurioiden syiden analysointia ja materiaalinvalintaa. Kuparimetalleille on tehty korroosiovaaran ennakointia ja kuparisten vesijohtoputkien vaurioiden syitä käsittelevät järjestelmät. Teräksen korroosiomahdollisuutta ennustetaan kokeellisen potentiaali-pH-piirroksen avulla. Galvaanisen korroosion vaaran ennakointiin on tehty oma järjestelmänsä.

AB - Tässä raportissa kuvataan metallien korroosion ja korroosioneston asiantuntijajärjestelmän rakentamista ja perusominaisuuksia. Järjestelmä on tehty mikrotietokoneella käyttäen asiantuntijajärjestelmäkehitintä LEVELS. Se koostuu itsenäisistä osajärjestelmistä, jotka käsittelevät erilaisia kysymyksenasetteluja tai erityyppisiä metalliseoksia. Järjestelmien yhteisnimeksi on annettu AURORA. Järjestelmien rakentamisen yhteydessä on muokattu ja systematisoitu korroosiotietämystä muotoon, joka soveltuu asiantuntijajärjestelmien perustaksi. Järjestelmien toiminta perustuu tarkasteltavana olevan metalliseoksen korroosionkestävyyden arviointiin käyttöjan luonnehtimassa ympäristössä. Ne käsittelevät vain korroosion esiintymisen mahdollisuutta, korroosionopeuksia ei ennusteta. Ruostumattomia teräksiä koskevat osajärjestelmät käsittelevät korroosiovaaran ennakointia, vaurioiden syiden analysointia ja materiaalinvalintaa. Kuparimetalleille on tehty korroosiovaaran ennakointia ja kuparisten vesijohtoputkien vaurioiden syitä käsittelevät järjestelmät. Teräksen korroosiomahdollisuutta ennustetaan kokeellisen potentiaali-pH-piirroksen avulla. Galvaanisen korroosion vaaran ennakointiin on tehty oma järjestelmänsä.

KW - expert systems

KW - corrosion

KW - corrosion prevention

KW - failure

KW - stainless steels

KW - copper alloys

KW - steels

M3 - Report

SN - 951-38-3472-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - AURORA

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hakkarainen T, Carpen L, Hakkarainen T. AURORA: Korroosion asiantuntijajärjestelmä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 998).