Automaatiojärjestelmien käyttövarmuusanalyysi

Ilkka Niemelä, Hannu Hossi

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa on kehitetty tietokoneelle soveltuva menetelmä suurten hajautettujen ja hierarkkisten automaatiojärjestelmien käyttövarmuusominaisuuksien tutkimista ja analysointia varten. Menetelmä soveltuu myös staattisten, tehtäväorientoitujen järjestelmien käyttövarmuuden tutkimiseen. Menetelmän lähtökohtana on automaatiojärjestelmän fyysisen rakenteen dynaaminen jakaminen esim. erilaisiin säätötehtäviin, jotka voivat koostua yhdestä tai useammasta säätöpiiristä. Järjestelmärakenteelle on kehitetty uusi dynaaminen esitysmuoto, ns. kytkentäesitys. Järjestelmärakenteen esitysmuotoa kehitettäessä on lähtökohtana ollut rakenteen dynaamisuus ja mahdollisuus erilaisten tehtäväkokonaisuuksien muodostamiseen ja järjestelmän osien yhdistelemiseen halutulla tavalla. Tälle esitysmuodolle on kehitetty algoritmit toimintaverkon muodostamista ja minimikatkosjoukkojen hakua varten. Luotettavuuden, käytettävyyden ja komponenttien tärkeysmittojen laskeminen perustuvat järjestelmästä haettujen minimikatkosjoukkojen käyttöön. Käyttövarmuuden määrittämistä on tutkittu sekä automaatiojärjestelmän että ohjattavan prosessin näkökulmasta. Toimintaverkon muodostamiseen ja minimikatkosjoukkojen hakemiseen kehitetyt algoritmit on automatisoitu RELVEC-nimisessä tietokoneohjelmassa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages52
ISBN (Print)951-38-2127-7
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number301
ISSN0358-5077

Keywords

  • automation
  • reliability
  • maintainability

Cite this

Niemelä, I., & Hossi, H. (1984). Automaatiojärjestelmien käyttövarmuusanalyysi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 301
Niemelä, Ilkka ; Hossi, Hannu. / Automaatiojärjestelmien käyttövarmuusanalyysi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 52 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 301).
@book{57aa64a0546f43e197bb7ddf78b41f10,
title = "Automaatioj{\"a}rjestelmien k{\"a}ytt{\"o}varmuusanalyysi",
abstract = "Tutkimuksessa on kehitetty tietokoneelle soveltuva menetelm{\"a} suurten hajautettujen ja hierarkkisten automaatioj{\"a}rjestelmien k{\"a}ytt{\"o}varmuusominaisuuksien tutkimista ja analysointia varten. Menetelm{\"a} soveltuu my{\"o}s staattisten, teht{\"a}v{\"a}orientoitujen j{\"a}rjestelmien k{\"a}ytt{\"o}varmuuden tutkimiseen. Menetelm{\"a}n l{\"a}ht{\"o}kohtana on automaatioj{\"a}rjestelm{\"a}n fyysisen rakenteen dynaaminen jakaminen esim. erilaisiin s{\"a}{\"a}t{\"o}teht{\"a}viin, jotka voivat koostua yhdest{\"a} tai useammasta s{\"a}{\"a}t{\"o}piirist{\"a}. J{\"a}rjestelm{\"a}rakenteelle on kehitetty uusi dynaaminen esitysmuoto, ns. kytkent{\"a}esitys. J{\"a}rjestelm{\"a}rakenteen esitysmuotoa kehitett{\"a}ess{\"a} on l{\"a}ht{\"o}kohtana ollut rakenteen dynaamisuus ja mahdollisuus erilaisten teht{\"a}v{\"a}kokonaisuuksien muodostamiseen ja j{\"a}rjestelm{\"a}n osien yhdistelemiseen halutulla tavalla. T{\"a}lle esitysmuodolle on kehitetty algoritmit toimintaverkon muodostamista ja minimikatkosjoukkojen hakua varten. Luotettavuuden, k{\"a}ytett{\"a}vyyden ja komponenttien t{\"a}rkeysmittojen laskeminen perustuvat j{\"a}rjestelm{\"a}st{\"a} haettujen minimikatkosjoukkojen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. K{\"a}ytt{\"o}varmuuden m{\"a}{\"a}ritt{\"a}mist{\"a} on tutkittu sek{\"a} automaatioj{\"a}rjestelm{\"a}n ett{\"a} ohjattavan prosessin n{\"a}k{\"o}kulmasta. Toimintaverkon muodostamiseen ja minimikatkosjoukkojen hakemiseen kehitetyt algoritmit on automatisoitu RELVEC-nimisess{\"a} tietokoneohjelmassa.",
keywords = "automation, reliability, maintainability",
author = "Ilkka Niemel{\"a} and Hannu Hossi",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2127-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "301",
address = "Finland",

}

Niemelä, I & Hossi, H 1984, Automaatiojärjestelmien käyttövarmuusanalyysi. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 301, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Automaatiojärjestelmien käyttövarmuusanalyysi. / Niemelä, Ilkka; Hossi, Hannu.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 52 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 301).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Automaatiojärjestelmien käyttövarmuusanalyysi

AU - Niemelä, Ilkka

AU - Hossi, Hannu

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Tutkimuksessa on kehitetty tietokoneelle soveltuva menetelmä suurten hajautettujen ja hierarkkisten automaatiojärjestelmien käyttövarmuusominaisuuksien tutkimista ja analysointia varten. Menetelmä soveltuu myös staattisten, tehtäväorientoitujen järjestelmien käyttövarmuuden tutkimiseen. Menetelmän lähtökohtana on automaatiojärjestelmän fyysisen rakenteen dynaaminen jakaminen esim. erilaisiin säätötehtäviin, jotka voivat koostua yhdestä tai useammasta säätöpiiristä. Järjestelmärakenteelle on kehitetty uusi dynaaminen esitysmuoto, ns. kytkentäesitys. Järjestelmärakenteen esitysmuotoa kehitettäessä on lähtökohtana ollut rakenteen dynaamisuus ja mahdollisuus erilaisten tehtäväkokonaisuuksien muodostamiseen ja järjestelmän osien yhdistelemiseen halutulla tavalla. Tälle esitysmuodolle on kehitetty algoritmit toimintaverkon muodostamista ja minimikatkosjoukkojen hakua varten. Luotettavuuden, käytettävyyden ja komponenttien tärkeysmittojen laskeminen perustuvat järjestelmästä haettujen minimikatkosjoukkojen käyttöön. Käyttövarmuuden määrittämistä on tutkittu sekä automaatiojärjestelmän että ohjattavan prosessin näkökulmasta. Toimintaverkon muodostamiseen ja minimikatkosjoukkojen hakemiseen kehitetyt algoritmit on automatisoitu RELVEC-nimisessä tietokoneohjelmassa.

AB - Tutkimuksessa on kehitetty tietokoneelle soveltuva menetelmä suurten hajautettujen ja hierarkkisten automaatiojärjestelmien käyttövarmuusominaisuuksien tutkimista ja analysointia varten. Menetelmä soveltuu myös staattisten, tehtäväorientoitujen järjestelmien käyttövarmuuden tutkimiseen. Menetelmän lähtökohtana on automaatiojärjestelmän fyysisen rakenteen dynaaminen jakaminen esim. erilaisiin säätötehtäviin, jotka voivat koostua yhdestä tai useammasta säätöpiiristä. Järjestelmärakenteelle on kehitetty uusi dynaaminen esitysmuoto, ns. kytkentäesitys. Järjestelmärakenteen esitysmuotoa kehitettäessä on lähtökohtana ollut rakenteen dynaamisuus ja mahdollisuus erilaisten tehtäväkokonaisuuksien muodostamiseen ja järjestelmän osien yhdistelemiseen halutulla tavalla. Tälle esitysmuodolle on kehitetty algoritmit toimintaverkon muodostamista ja minimikatkosjoukkojen hakua varten. Luotettavuuden, käytettävyyden ja komponenttien tärkeysmittojen laskeminen perustuvat järjestelmästä haettujen minimikatkosjoukkojen käyttöön. Käyttövarmuuden määrittämistä on tutkittu sekä automaatiojärjestelmän että ohjattavan prosessin näkökulmasta. Toimintaverkon muodostamiseen ja minimikatkosjoukkojen hakemiseen kehitetyt algoritmit on automatisoitu RELVEC-nimisessä tietokoneohjelmassa.

KW - automation

KW - reliability

KW - maintainability

M3 - Report

SN - 951-38-2127-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Automaatiojärjestelmien käyttövarmuusanalyysi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Niemelä I, Hossi H. Automaatiojärjestelmien käyttövarmuusanalyysi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 52 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 301).