Automaation paradigmat: Käyttäjien osallistuminen automaation suunnitteluun: Väitöskirja

Jari Kallela

Research output: ThesisDissertationMonograph

2 Citations (Scopus)

Abstract

Prosessiteollisuudessa vaikuttaa monia muutosvoimia, jotka edellyttävät laadullisesti toisenlaista ohjausjärjestelmän suunnittelu- ja käyttötapaa. Erityisesti automaatiojärjestelmät näyttävät olevan puutteellisia mutkistuvien ja joustavien prosessien hallintaan. Tätä väitettä täsmennetään kirjallisuudessa esitetyillä arvioilla prosessiteollisuudesta sekä omilla havainnoilla, haastatteluilla ja kyselyillä suomalaisesta tuotantoelämästä. Nykyinen automaation suunnittelutapa lähtee siitä, että osa käyttäjän tehtävistä siirretään kokonaisuudessaan ja sellaisenaan automaation suoritettavaksi. Prosessiteollisuuden muutosvoimien edessä tämä siirtävän automaation paradigma on kuitenkin heikko. Tarvitaan uudenlaista, ihmisen ja koneen muodostaman kokonaisuuden huomioon ottavaa ja kehittävää toimintatapaa, jota tässä yhteydessä kutsutaan lisäävän automaation paradigmaksi. Lisäävän automaation paradigma on liitetty laajempiin inhimillistä tietojenkäsittelyä ja toimintaa käsitteleviin teorioihin. Inhimillinen toiminta kehittyy kahdella tavalla, toisaalta hyvin hallittuihin rutiinisuorituksiin ja toisaalta uutta luovaan ja monimutkaiseen ajatteluun. Nykyinen automatisointiparadigma on keskittynyt rutiinien mekanisointiin. Käytännössä tämä näkyy siten, että automaatiota käytetään ja se arvioidaan käyttökelpoiseksi normaalitilan ylläpitoon. Sen sijaan ennakointi, tilansiirrot ja häiriönhallinta tehdään prosessiteollisuudessa mieluummin ilman automaatiota. Lisäävän automaation paradigma ei ole järjestelmän tekninen ominaisuus. Samanlaisia järjestelmiä voidaan käyttää eri tavalla käyttöorganisaation antamien mahdollisuuksien mukaan. Erityisesti käyttäjien osallistuminen suunnitteluun ja käytönaikaiseen kehittämiseen avaa mahdollisuuksia oppimiseen ja kehittymiseen. Tutkimuksen tuloksena on syntynyt uusia osallistuvaa suunnittelutapaa tukevia menetelmiä, joita on siirretty myös käytäntöön.
Original languageFinnish
Awarding Institution
  • Aalto University
Place of PublicationEspoo
Publisher
Print ISBNs951-38-4526-5
Publication statusPublished - 1996
MoE publication typeG4 Doctoral dissertation (monograph)

Keywords

  • process control
  • automation
  • human factors
  • participative management
  • methods
  • planning

Cite this

Kallela, J. (1996). Automaation paradigmat: Käyttäjien osallistuminen automaation suunnitteluun: Väitöskirja. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland.
Kallela, Jari. / Automaation paradigmat: Käyttäjien osallistuminen automaation suunnitteluun : Väitöskirja. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 224 p.
@phdthesis{afd51e9b3c0e4248b2e77f9e4f4fa0d0,
title = "Automaation paradigmat: K{\"a}ytt{\"a}jien osallistuminen automaation suunnitteluun: V{\"a}it{\"o}skirja",
abstract = "Prosessiteollisuudessa vaikuttaa monia muutosvoimia, jotka edellytt{\"a}v{\"a}t laadullisesti toisenlaista ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}n suunnittelu- ja k{\"a}ytt{\"o}tapaa. Erityisesti automaatioj{\"a}rjestelm{\"a}t n{\"a}ytt{\"a}v{\"a}t olevan puutteellisia mutkistuvien ja joustavien prosessien hallintaan. T{\"a}t{\"a} v{\"a}itett{\"a} t{\"a}smennet{\"a}{\"a}n kirjallisuudessa esitetyill{\"a} arvioilla prosessiteollisuudesta sek{\"a} omilla havainnoilla, haastatteluilla ja kyselyill{\"a} suomalaisesta tuotantoel{\"a}m{\"a}st{\"a}. Nykyinen automaation suunnittelutapa l{\"a}htee siit{\"a}, ett{\"a} osa k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}n teht{\"a}vist{\"a} siirret{\"a}{\"a}n kokonaisuudessaan ja sellaisenaan automaation suoritettavaksi. Prosessiteollisuuden muutosvoimien edess{\"a} t{\"a}m{\"a} siirt{\"a}v{\"a}n automaation paradigma on kuitenkin heikko. Tarvitaan uudenlaista, ihmisen ja koneen muodostaman kokonaisuuden huomioon ottavaa ja kehitt{\"a}v{\"a}{\"a} toimintatapaa, jota t{\"a}ss{\"a} yhteydess{\"a} kutsutaan lis{\"a}{\"a}v{\"a}n automaation paradigmaksi. Lis{\"a}{\"a}v{\"a}n automaation paradigma on liitetty laajempiin inhimillist{\"a} tietojenk{\"a}sittely{\"a} ja toimintaa k{\"a}sitteleviin teorioihin. Inhimillinen toiminta kehittyy kahdella tavalla, toisaalta hyvin hallittuihin rutiinisuorituksiin ja toisaalta uutta luovaan ja monimutkaiseen ajatteluun. Nykyinen automatisointiparadigma on keskittynyt rutiinien mekanisointiin. K{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} t{\"a}m{\"a} n{\"a}kyy siten, ett{\"a} automaatiota k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n ja se arvioidaan k{\"a}ytt{\"o}kelpoiseksi normaalitilan yll{\"a}pitoon. Sen sijaan ennakointi, tilansiirrot ja h{\"a}iri{\"o}nhallinta tehd{\"a}{\"a}n prosessiteollisuudessa mieluummin ilman automaatiota. Lis{\"a}{\"a}v{\"a}n automaation paradigma ei ole j{\"a}rjestelm{\"a}n tekninen ominaisuus. Samanlaisia j{\"a}rjestelmi{\"a} voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} eri tavalla k{\"a}ytt{\"o}organisaation antamien mahdollisuuksien mukaan. Erityisesti k{\"a}ytt{\"a}jien osallistuminen suunnitteluun ja k{\"a}yt{\"o}naikaiseen kehitt{\"a}miseen avaa mahdollisuuksia oppimiseen ja kehittymiseen. Tutkimuksen tuloksena on syntynyt uusia osallistuvaa suunnittelutapaa tukevia menetelmi{\"a}, joita on siirretty my{\"o}s k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}{\"o}n.",
keywords = "process control, automation, human factors, participative management, methods, planning",
author = "Jari Kallela",
year = "1996",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4526-5",
series = "VTT Julkaisuja - Publikationer",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "817",
address = "Finland",
school = "Aalto University",

}

Automaation paradigmat: Käyttäjien osallistuminen automaation suunnitteluun : Väitöskirja. / Kallela, Jari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 224 p.

Research output: ThesisDissertationMonograph

TY - THES

T1 - Automaation paradigmat: Käyttäjien osallistuminen automaation suunnitteluun

T2 - Väitöskirja

AU - Kallela, Jari

PY - 1996

Y1 - 1996

N2 - Prosessiteollisuudessa vaikuttaa monia muutosvoimia, jotka edellyttävät laadullisesti toisenlaista ohjausjärjestelmän suunnittelu- ja käyttötapaa. Erityisesti automaatiojärjestelmät näyttävät olevan puutteellisia mutkistuvien ja joustavien prosessien hallintaan. Tätä väitettä täsmennetään kirjallisuudessa esitetyillä arvioilla prosessiteollisuudesta sekä omilla havainnoilla, haastatteluilla ja kyselyillä suomalaisesta tuotantoelämästä. Nykyinen automaation suunnittelutapa lähtee siitä, että osa käyttäjän tehtävistä siirretään kokonaisuudessaan ja sellaisenaan automaation suoritettavaksi. Prosessiteollisuuden muutosvoimien edessä tämä siirtävän automaation paradigma on kuitenkin heikko. Tarvitaan uudenlaista, ihmisen ja koneen muodostaman kokonaisuuden huomioon ottavaa ja kehittävää toimintatapaa, jota tässä yhteydessä kutsutaan lisäävän automaation paradigmaksi. Lisäävän automaation paradigma on liitetty laajempiin inhimillistä tietojenkäsittelyä ja toimintaa käsitteleviin teorioihin. Inhimillinen toiminta kehittyy kahdella tavalla, toisaalta hyvin hallittuihin rutiinisuorituksiin ja toisaalta uutta luovaan ja monimutkaiseen ajatteluun. Nykyinen automatisointiparadigma on keskittynyt rutiinien mekanisointiin. Käytännössä tämä näkyy siten, että automaatiota käytetään ja se arvioidaan käyttökelpoiseksi normaalitilan ylläpitoon. Sen sijaan ennakointi, tilansiirrot ja häiriönhallinta tehdään prosessiteollisuudessa mieluummin ilman automaatiota. Lisäävän automaation paradigma ei ole järjestelmän tekninen ominaisuus. Samanlaisia järjestelmiä voidaan käyttää eri tavalla käyttöorganisaation antamien mahdollisuuksien mukaan. Erityisesti käyttäjien osallistuminen suunnitteluun ja käytönaikaiseen kehittämiseen avaa mahdollisuuksia oppimiseen ja kehittymiseen. Tutkimuksen tuloksena on syntynyt uusia osallistuvaa suunnittelutapaa tukevia menetelmiä, joita on siirretty myös käytäntöön.

AB - Prosessiteollisuudessa vaikuttaa monia muutosvoimia, jotka edellyttävät laadullisesti toisenlaista ohjausjärjestelmän suunnittelu- ja käyttötapaa. Erityisesti automaatiojärjestelmät näyttävät olevan puutteellisia mutkistuvien ja joustavien prosessien hallintaan. Tätä väitettä täsmennetään kirjallisuudessa esitetyillä arvioilla prosessiteollisuudesta sekä omilla havainnoilla, haastatteluilla ja kyselyillä suomalaisesta tuotantoelämästä. Nykyinen automaation suunnittelutapa lähtee siitä, että osa käyttäjän tehtävistä siirretään kokonaisuudessaan ja sellaisenaan automaation suoritettavaksi. Prosessiteollisuuden muutosvoimien edessä tämä siirtävän automaation paradigma on kuitenkin heikko. Tarvitaan uudenlaista, ihmisen ja koneen muodostaman kokonaisuuden huomioon ottavaa ja kehittävää toimintatapaa, jota tässä yhteydessä kutsutaan lisäävän automaation paradigmaksi. Lisäävän automaation paradigma on liitetty laajempiin inhimillistä tietojenkäsittelyä ja toimintaa käsitteleviin teorioihin. Inhimillinen toiminta kehittyy kahdella tavalla, toisaalta hyvin hallittuihin rutiinisuorituksiin ja toisaalta uutta luovaan ja monimutkaiseen ajatteluun. Nykyinen automatisointiparadigma on keskittynyt rutiinien mekanisointiin. Käytännössä tämä näkyy siten, että automaatiota käytetään ja se arvioidaan käyttökelpoiseksi normaalitilan ylläpitoon. Sen sijaan ennakointi, tilansiirrot ja häiriönhallinta tehdään prosessiteollisuudessa mieluummin ilman automaatiota. Lisäävän automaation paradigma ei ole järjestelmän tekninen ominaisuus. Samanlaisia järjestelmiä voidaan käyttää eri tavalla käyttöorganisaation antamien mahdollisuuksien mukaan. Erityisesti käyttäjien osallistuminen suunnitteluun ja käytönaikaiseen kehittämiseen avaa mahdollisuuksia oppimiseen ja kehittymiseen. Tutkimuksen tuloksena on syntynyt uusia osallistuvaa suunnittelutapaa tukevia menetelmiä, joita on siirretty myös käytäntöön.

KW - process control

KW - automation

KW - human factors

KW - participative management

KW - methods

KW - planning

M3 - Dissertation

SN - 951-38-4526-5

T3 - VTT Julkaisuja - Publikationer

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kallela J. Automaation paradigmat: Käyttäjien osallistuminen automaation suunnitteluun: Väitöskirja. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 224 p.