Materiaalinkäsittelyn automatisointi kirjapainojen jälkikäsittelyssä

Translated title of the contribution: Automated material handling in binderies

Pekka Korpiharju

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Työn tavoitteena oli selvittää materiaalinkäsittelyn nykytilanne, tutkia mahdollisuuksia materiaalinkäsit-telyn automatisoimiseksi ja edistää materiaalinkäsittelyn automatisoimista kirjapainojen jälkikäsittelyssä Julkaisussa keskitytään perinteisen arkki- ja rotaatiopainatuksen jälkeisten vaiheiden materiaalinkäsitte-Iyyn ja kuljetukseen kirjatuotannossa. Selvitetyt asiat ja saavutetut tulokset ovat osaksi hyödynnettävissä myös valmistettaessa kirjaa muilla tuotantotavoilla. Työn yhteydessä luotiin mahdollisuudet paperimateriaalinkäsittelyn ratkaisujen kehittämiseen ja tutkimiseen jälkikäsittelyvaiheissa. Tuloksia voidaan soveltaa laaja-alaisesti sitomon materiaalinkäsittelyyn. Työssä kehitetty visio miehittämättömästä taittosolusta olisi teknisesti toteutettavissa. Sen toteuttaminen ei kuitenkaan ole taloudellisesti kannattavaa useaan vuoteen. Lisäksi kirjapainojen infrastruktuuri ei useastikaan anna mahdollisuutta toteuttamiselle eikä varsinkaan täysimittaisen hyödyn saamiselle vision kuvaamasta ratkaisusta. Hankalin osuus automaattisessa taittosolussa ja muissa jälkikäsittelylaitteissa on alistus, jossa paperin kulkua ohjataan ilmavirtojen, kitkan ja ohjaimien avulla. Alistusta on tässä työssä tutkittu Taguchi-menetelmän avulla. Taitettujen arkkien muodostaman nipun käsittely on mahdollista mutta hankalaa. Materiaalinkäsittelymuotona nippu tulee säilyttämään asemansa päämuotona. Merkittävimmät ominaisuudet tarttujan ja laatikon suunnittelussa ovat paperin herkkä vahingoittuvuus, paperin jäykkyys ja paperin paino. Suoritettujen kokeiden perusteella voidaan sanoa, että soveltuva tarttuja pystytään kehittämään. Kokeissa ilmeni myös selvästi, että kaikissa materiaalinkäsittelyn automaatioratkaisuissa pitää ottaa huomioon kussakin ympäristössä käsiteltävä materiaali ja että häiriöiden sekä laadun vaikutus kannattavuuteen on olennainen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages117
ISBN (Print)951-38-4530-3
Publication statusPublished - 1997
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Julkaisuja - Publikationer
Volume821
ISSN1235-0613

Fingerprint

materials handling

Keywords

  • materials handling
  • automation
  • printing
  • robots
  • folding
  • papers
  • taguchi method

Cite this

Korpiharju, P. (1997). Materiaalinkäsittelyn automatisointi kirjapainojen jälkikäsittelyssä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Julkaisuja - Publikationer, Vol.. 821
Korpiharju, Pekka. / Materiaalinkäsittelyn automatisointi kirjapainojen jälkikäsittelyssä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 117 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer, Vol. 821).
@book{12a82739d3004e21a578e7860f41cba8,
title = "Materiaalink{\"a}sittelyn automatisointi kirjapainojen j{\"a}lkik{\"a}sittelyss{\"a}",
abstract = "Ty{\"o}n tavoitteena oli selvitt{\"a}{\"a} materiaalink{\"a}sittelyn nykytilanne, tutkia mahdollisuuksia materiaalink{\"a}sit-telyn automatisoimiseksi ja edist{\"a}{\"a} materiaalink{\"a}sittelyn automatisoimista kirjapainojen j{\"a}lkik{\"a}sittelyss{\"a} Julkaisussa keskityt{\"a}{\"a}n perinteisen arkki- ja rotaatiopainatuksen j{\"a}lkeisten vaiheiden materiaalink{\"a}sitte-Iyyn ja kuljetukseen kirjatuotannossa. Selvitetyt asiat ja saavutetut tulokset ovat osaksi hy{\"o}dynnett{\"a}viss{\"a} my{\"o}s valmistettaessa kirjaa muilla tuotantotavoilla. Ty{\"o}n yhteydess{\"a} luotiin mahdollisuudet paperimateriaalink{\"a}sittelyn ratkaisujen kehitt{\"a}miseen ja tutkimiseen j{\"a}lkik{\"a}sittelyvaiheissa. Tuloksia voidaan soveltaa laaja-alaisesti sitomon materiaalink{\"a}sittelyyn. Ty{\"o}ss{\"a} kehitetty visio miehitt{\"a}m{\"a}tt{\"o}m{\"a}st{\"a} taittosolusta olisi teknisesti toteutettavissa. Sen toteuttaminen ei kuitenkaan ole taloudellisesti kannattavaa useaan vuoteen. Lis{\"a}ksi kirjapainojen infrastruktuuri ei useastikaan anna mahdollisuutta toteuttamiselle eik{\"a} varsinkaan t{\"a}ysimittaisen hy{\"o}dyn saamiselle vision kuvaamasta ratkaisusta. Hankalin osuus automaattisessa taittosolussa ja muissa j{\"a}lkik{\"a}sittelylaitteissa on alistus, jossa paperin kulkua ohjataan ilmavirtojen, kitkan ja ohjaimien avulla. Alistusta on t{\"a}ss{\"a} ty{\"o}ss{\"a} tutkittu Taguchi-menetelm{\"a}n avulla. Taitettujen arkkien muodostaman nipun k{\"a}sittely on mahdollista mutta hankalaa. Materiaalink{\"a}sittelymuotona nippu tulee s{\"a}ilytt{\"a}m{\"a}{\"a}n asemansa p{\"a}{\"a}muotona. Merkitt{\"a}vimm{\"a}t ominaisuudet tarttujan ja laatikon suunnittelussa ovat paperin herkk{\"a} vahingoittuvuus, paperin j{\"a}ykkyys ja paperin paino. Suoritettujen kokeiden perusteella voidaan sanoa, ett{\"a} soveltuva tarttuja pystyt{\"a}{\"a}n kehitt{\"a}m{\"a}{\"a}n. Kokeissa ilmeni my{\"o}s selv{\"a}sti, ett{\"a} kaikissa materiaalink{\"a}sittelyn automaatioratkaisuissa pit{\"a}{\"a} ottaa huomioon kussakin ymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a} k{\"a}sitelt{\"a}v{\"a} materiaali ja ett{\"a} h{\"a}iri{\"o}iden sek{\"a} laadun vaikutus kannattavuuteen on olennainen.",
keywords = "materials handling, automation, printing, robots, folding, papers, taguchi method",
author = "Pekka Korpiharju",
year = "1997",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4530-3",
series = "VTT Julkaisuja - Publikationer",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
address = "Finland",

}

Korpiharju, P 1997, Materiaalinkäsittelyn automatisointi kirjapainojen jälkikäsittelyssä. VTT Julkaisuja - Publikationer, vol. 821, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Materiaalinkäsittelyn automatisointi kirjapainojen jälkikäsittelyssä. / Korpiharju, Pekka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 117 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer, Vol. 821).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Materiaalinkäsittelyn automatisointi kirjapainojen jälkikäsittelyssä

AU - Korpiharju, Pekka

PY - 1997

Y1 - 1997

N2 - Työn tavoitteena oli selvittää materiaalinkäsittelyn nykytilanne, tutkia mahdollisuuksia materiaalinkäsit-telyn automatisoimiseksi ja edistää materiaalinkäsittelyn automatisoimista kirjapainojen jälkikäsittelyssä Julkaisussa keskitytään perinteisen arkki- ja rotaatiopainatuksen jälkeisten vaiheiden materiaalinkäsitte-Iyyn ja kuljetukseen kirjatuotannossa. Selvitetyt asiat ja saavutetut tulokset ovat osaksi hyödynnettävissä myös valmistettaessa kirjaa muilla tuotantotavoilla. Työn yhteydessä luotiin mahdollisuudet paperimateriaalinkäsittelyn ratkaisujen kehittämiseen ja tutkimiseen jälkikäsittelyvaiheissa. Tuloksia voidaan soveltaa laaja-alaisesti sitomon materiaalinkäsittelyyn. Työssä kehitetty visio miehittämättömästä taittosolusta olisi teknisesti toteutettavissa. Sen toteuttaminen ei kuitenkaan ole taloudellisesti kannattavaa useaan vuoteen. Lisäksi kirjapainojen infrastruktuuri ei useastikaan anna mahdollisuutta toteuttamiselle eikä varsinkaan täysimittaisen hyödyn saamiselle vision kuvaamasta ratkaisusta. Hankalin osuus automaattisessa taittosolussa ja muissa jälkikäsittelylaitteissa on alistus, jossa paperin kulkua ohjataan ilmavirtojen, kitkan ja ohjaimien avulla. Alistusta on tässä työssä tutkittu Taguchi-menetelmän avulla. Taitettujen arkkien muodostaman nipun käsittely on mahdollista mutta hankalaa. Materiaalinkäsittelymuotona nippu tulee säilyttämään asemansa päämuotona. Merkittävimmät ominaisuudet tarttujan ja laatikon suunnittelussa ovat paperin herkkä vahingoittuvuus, paperin jäykkyys ja paperin paino. Suoritettujen kokeiden perusteella voidaan sanoa, että soveltuva tarttuja pystytään kehittämään. Kokeissa ilmeni myös selvästi, että kaikissa materiaalinkäsittelyn automaatioratkaisuissa pitää ottaa huomioon kussakin ympäristössä käsiteltävä materiaali ja että häiriöiden sekä laadun vaikutus kannattavuuteen on olennainen.

AB - Työn tavoitteena oli selvittää materiaalinkäsittelyn nykytilanne, tutkia mahdollisuuksia materiaalinkäsit-telyn automatisoimiseksi ja edistää materiaalinkäsittelyn automatisoimista kirjapainojen jälkikäsittelyssä Julkaisussa keskitytään perinteisen arkki- ja rotaatiopainatuksen jälkeisten vaiheiden materiaalinkäsitte-Iyyn ja kuljetukseen kirjatuotannossa. Selvitetyt asiat ja saavutetut tulokset ovat osaksi hyödynnettävissä myös valmistettaessa kirjaa muilla tuotantotavoilla. Työn yhteydessä luotiin mahdollisuudet paperimateriaalinkäsittelyn ratkaisujen kehittämiseen ja tutkimiseen jälkikäsittelyvaiheissa. Tuloksia voidaan soveltaa laaja-alaisesti sitomon materiaalinkäsittelyyn. Työssä kehitetty visio miehittämättömästä taittosolusta olisi teknisesti toteutettavissa. Sen toteuttaminen ei kuitenkaan ole taloudellisesti kannattavaa useaan vuoteen. Lisäksi kirjapainojen infrastruktuuri ei useastikaan anna mahdollisuutta toteuttamiselle eikä varsinkaan täysimittaisen hyödyn saamiselle vision kuvaamasta ratkaisusta. Hankalin osuus automaattisessa taittosolussa ja muissa jälkikäsittelylaitteissa on alistus, jossa paperin kulkua ohjataan ilmavirtojen, kitkan ja ohjaimien avulla. Alistusta on tässä työssä tutkittu Taguchi-menetelmän avulla. Taitettujen arkkien muodostaman nipun käsittely on mahdollista mutta hankalaa. Materiaalinkäsittelymuotona nippu tulee säilyttämään asemansa päämuotona. Merkittävimmät ominaisuudet tarttujan ja laatikon suunnittelussa ovat paperin herkkä vahingoittuvuus, paperin jäykkyys ja paperin paino. Suoritettujen kokeiden perusteella voidaan sanoa, että soveltuva tarttuja pystytään kehittämään. Kokeissa ilmeni myös selvästi, että kaikissa materiaalinkäsittelyn automaatioratkaisuissa pitää ottaa huomioon kussakin ympäristössä käsiteltävä materiaali ja että häiriöiden sekä laadun vaikutus kannattavuuteen on olennainen.

KW - materials handling

KW - automation

KW - printing

KW - robots

KW - folding

KW - papers

KW - taguchi method

M3 - Report

SN - 951-38-4530-3

T3 - VTT Julkaisuja - Publikationer

BT - Materiaalinkäsittelyn automatisointi kirjapainojen jälkikäsittelyssä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Korpiharju P. Materiaalinkäsittelyn automatisointi kirjapainojen jälkikäsittelyssä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 117 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer, Vol. 821).