Kenttäväyläverkon automaattinen konfigurointi

Translated title of the contribution: Automatic configuration of a fieldbus-based network

Jarmo Lumpus

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Hajauttamisella pyritään lisäämään ohjaussovellusten modulaarisuutta ja joustavuutta, joka on tarpeen toimitettaessa voimakkaasti asiakaskohtaistettuja tuotteita ja järjestelmiä. Ohjaus-sovellusten hajautusratkaisujen perustana on usein kenttäväylätyyppinen verkkoratkaisu, mutta myös yleiskäyttöisemmät paikallisverkkoratkaisut, erityisesti Ethernet-verkot, ovat yleistymässä myös ohjaussovellusten hajautusratkaisujen alustoina. Hajautettujen sovellusten etuna keskitettyihin nähden on helpompi skaalattavuus ja johdotuksen ja sen rakentamiseen liittyvän työn kustannusten säästö. Tässä työssä tutkittiin, kuinka hajautettujen järjestelmien konfigurointia voidaan tehostaa kenttäväylällä toteutetussa sähkönjakeluverkon suojaus- ja ohjausjärjestelmissä. Automatisoinnin toteutuksessa tulee ottaa huomioon nykyisten suunnittelu- ja konfigurointityökalujen palvelut ja rajoitukset. Erityisesti kiinnitettiin huomiota konfiguroinnin automatisoinnin toteuttavien päättelysääntöjen suunnitteluun ja toteutukseen. Päättelysäännöt sitovat verkon laitteet yhteen suunnittelijan määrämällä tavalla. Konfiguroinnilla tarkoitetaan toimintojen lisäämistä ja poistamista sekä kommunikaation ja I/O-tietojen määrittelemistä verkkoon liittyneille laitteille. Konfiguroinnin avulla verkko saadaan toimimaan halutulla tavalla. Konfiguroinnin suorittaminen nykyisillä työkaluilla on työlästä ja virheherkkää. Yleisenä konfiguroinnin automatisoinnin vaikeutena on konfi-gurointien standardoinnin puute. Ratkaisun ydin on verkkokonfiguraattorityökalu, joka suorittaa automaattista konfigurointia verkkosovellukseen. Verkkokonfiguraattori integroi projekti- ja laitetietokannat yhdeksi tietokannaksi ja tuottaa päättelyn avulla puuttuvat attribuutit verkon liityntöjen aikaansaamiseksi. Konfiguroinnin automatisointi vaatii keskitetyn tiedonhallintajärjestelmän. Työssä toteutettiin LON-verkon automaattisen konfiguroinnin toteuttava verkko-konfiguraattorityökalun prototyyppi, joka voidaan liittää osaksi suunnitteluprosessissa käytettäviä työkaluja. Prototyyppi suoritti konfiguroinnit oikein, ja työn tuloksena voidaan todeta, että konfigurointiproseduuria voidaan automatisoida ja näin vähentää kenttäväyläverkon suunnittelussa ja konfiguroinnissa tehtävää työtä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages71
ISBN (Electronic)951-38-5337-3
ISBN (Print)951-38-5336-5
Publication statusPublished - 1998
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1927
ISSN1235-0605

Keywords

  • LON
  • contol systems
  • distributed systems
  • power distribution

Cite this

Lumpus, J. (1998). Kenttäväyläverkon automaattinen konfigurointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1927
Lumpus, Jarmo. / Kenttäväyläverkon automaattinen konfigurointi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1998. 71 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1927).
@book{7ae9bfa2192a47b3898fe1767e144dbf,
title = "Kentt{\"a}v{\"a}yl{\"a}verkon automaattinen konfigurointi",
abstract = "Hajauttamisella pyrit{\"a}{\"a}n lis{\"a}{\"a}m{\"a}{\"a}n ohjaussovellusten modulaarisuutta ja joustavuutta, joka on tarpeen toimitettaessa voimakkaasti asiakaskohtaistettuja tuotteita ja j{\"a}rjestelmi{\"a}. Ohjaus-sovellusten hajautusratkaisujen perustana on usein kentt{\"a}v{\"a}yl{\"a}tyyppinen verkkoratkaisu, mutta my{\"o}s yleisk{\"a}ytt{\"o}isemm{\"a}t paikallisverkkoratkaisut, erityisesti Ethernet-verkot, ovat yleistym{\"a}ss{\"a} my{\"o}s ohjaussovellusten hajautusratkaisujen alustoina. Hajautettujen sovellusten etuna keskitettyihin n{\"a}hden on helpompi skaalattavuus ja johdotuksen ja sen rakentamiseen liittyv{\"a}n ty{\"o}n kustannusten s{\"a}{\"a}st{\"o}. T{\"a}ss{\"a} ty{\"o}ss{\"a} tutkittiin, kuinka hajautettujen j{\"a}rjestelmien konfigurointia voidaan tehostaa kentt{\"a}v{\"a}yl{\"a}ll{\"a} toteutetussa s{\"a}hk{\"o}njakeluverkon suojaus- ja ohjausj{\"a}rjestelmiss{\"a}. Automatisoinnin toteutuksessa tulee ottaa huomioon nykyisten suunnittelu- ja konfigurointity{\"o}kalujen palvelut ja rajoitukset. Erityisesti kiinnitettiin huomiota konfiguroinnin automatisoinnin toteuttavien p{\"a}{\"a}ttelys{\"a}{\"a}nt{\"o}jen suunnitteluun ja toteutukseen. P{\"a}{\"a}ttelys{\"a}{\"a}nn{\"o}t sitovat verkon laitteet yhteen suunnittelijan m{\"a}{\"a}r{\"a}m{\"a}ll{\"a} tavalla. Konfiguroinnilla tarkoitetaan toimintojen lis{\"a}{\"a}mist{\"a} ja poistamista sek{\"a} kommunikaation ja I/O-tietojen m{\"a}{\"a}rittelemist{\"a} verkkoon liittyneille laitteille. Konfiguroinnin avulla verkko saadaan toimimaan halutulla tavalla. Konfiguroinnin suorittaminen nykyisill{\"a} ty{\"o}kaluilla on ty{\"o}l{\"a}st{\"a} ja virheherkk{\"a}{\"a}. Yleisen{\"a} konfiguroinnin automatisoinnin vaikeutena on konfi-gurointien standardoinnin puute. Ratkaisun ydin on verkkokonfiguraattority{\"o}kalu, joka suorittaa automaattista konfigurointia verkkosovellukseen. Verkkokonfiguraattori integroi projekti- ja laitetietokannat yhdeksi tietokannaksi ja tuottaa p{\"a}{\"a}ttelyn avulla puuttuvat attribuutit verkon liitynt{\"o}jen aikaansaamiseksi. Konfiguroinnin automatisointi vaatii keskitetyn tiedonhallintaj{\"a}rjestelm{\"a}n. Ty{\"o}ss{\"a} toteutettiin LON-verkon automaattisen konfiguroinnin toteuttava verkko-konfiguraattority{\"o}kalun prototyyppi, joka voidaan liitt{\"a}{\"a} osaksi suunnitteluprosessissa k{\"a}ytett{\"a}vi{\"a} ty{\"o}kaluja. Prototyyppi suoritti konfiguroinnit oikein, ja ty{\"o}n tuloksena voidaan todeta, ett{\"a} konfigurointiproseduuria voidaan automatisoida ja n{\"a}in v{\"a}hent{\"a}{\"a} kentt{\"a}v{\"a}yl{\"a}verkon suunnittelussa ja konfiguroinnissa teht{\"a}v{\"a}{\"a} ty{\"o}t{\"a}.",
keywords = "LON, contol systems, distributed systems, power distribution",
author = "Jarmo Lumpus",
year = "1998",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5336-5",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1927",
address = "Finland",

}

Lumpus, J 1998, Kenttäväyläverkon automaattinen konfigurointi. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1927, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kenttäväyläverkon automaattinen konfigurointi. / Lumpus, Jarmo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1998. 71 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1927).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kenttäväyläverkon automaattinen konfigurointi

AU - Lumpus, Jarmo

PY - 1998

Y1 - 1998

N2 - Hajauttamisella pyritään lisäämään ohjaussovellusten modulaarisuutta ja joustavuutta, joka on tarpeen toimitettaessa voimakkaasti asiakaskohtaistettuja tuotteita ja järjestelmiä. Ohjaus-sovellusten hajautusratkaisujen perustana on usein kenttäväylätyyppinen verkkoratkaisu, mutta myös yleiskäyttöisemmät paikallisverkkoratkaisut, erityisesti Ethernet-verkot, ovat yleistymässä myös ohjaussovellusten hajautusratkaisujen alustoina. Hajautettujen sovellusten etuna keskitettyihin nähden on helpompi skaalattavuus ja johdotuksen ja sen rakentamiseen liittyvän työn kustannusten säästö. Tässä työssä tutkittiin, kuinka hajautettujen järjestelmien konfigurointia voidaan tehostaa kenttäväylällä toteutetussa sähkönjakeluverkon suojaus- ja ohjausjärjestelmissä. Automatisoinnin toteutuksessa tulee ottaa huomioon nykyisten suunnittelu- ja konfigurointityökalujen palvelut ja rajoitukset. Erityisesti kiinnitettiin huomiota konfiguroinnin automatisoinnin toteuttavien päättelysääntöjen suunnitteluun ja toteutukseen. Päättelysäännöt sitovat verkon laitteet yhteen suunnittelijan määrämällä tavalla. Konfiguroinnilla tarkoitetaan toimintojen lisäämistä ja poistamista sekä kommunikaation ja I/O-tietojen määrittelemistä verkkoon liittyneille laitteille. Konfiguroinnin avulla verkko saadaan toimimaan halutulla tavalla. Konfiguroinnin suorittaminen nykyisillä työkaluilla on työlästä ja virheherkkää. Yleisenä konfiguroinnin automatisoinnin vaikeutena on konfi-gurointien standardoinnin puute. Ratkaisun ydin on verkkokonfiguraattorityökalu, joka suorittaa automaattista konfigurointia verkkosovellukseen. Verkkokonfiguraattori integroi projekti- ja laitetietokannat yhdeksi tietokannaksi ja tuottaa päättelyn avulla puuttuvat attribuutit verkon liityntöjen aikaansaamiseksi. Konfiguroinnin automatisointi vaatii keskitetyn tiedonhallintajärjestelmän. Työssä toteutettiin LON-verkon automaattisen konfiguroinnin toteuttava verkko-konfiguraattorityökalun prototyyppi, joka voidaan liittää osaksi suunnitteluprosessissa käytettäviä työkaluja. Prototyyppi suoritti konfiguroinnit oikein, ja työn tuloksena voidaan todeta, että konfigurointiproseduuria voidaan automatisoida ja näin vähentää kenttäväyläverkon suunnittelussa ja konfiguroinnissa tehtävää työtä.

AB - Hajauttamisella pyritään lisäämään ohjaussovellusten modulaarisuutta ja joustavuutta, joka on tarpeen toimitettaessa voimakkaasti asiakaskohtaistettuja tuotteita ja järjestelmiä. Ohjaus-sovellusten hajautusratkaisujen perustana on usein kenttäväylätyyppinen verkkoratkaisu, mutta myös yleiskäyttöisemmät paikallisverkkoratkaisut, erityisesti Ethernet-verkot, ovat yleistymässä myös ohjaussovellusten hajautusratkaisujen alustoina. Hajautettujen sovellusten etuna keskitettyihin nähden on helpompi skaalattavuus ja johdotuksen ja sen rakentamiseen liittyvän työn kustannusten säästö. Tässä työssä tutkittiin, kuinka hajautettujen järjestelmien konfigurointia voidaan tehostaa kenttäväylällä toteutetussa sähkönjakeluverkon suojaus- ja ohjausjärjestelmissä. Automatisoinnin toteutuksessa tulee ottaa huomioon nykyisten suunnittelu- ja konfigurointityökalujen palvelut ja rajoitukset. Erityisesti kiinnitettiin huomiota konfiguroinnin automatisoinnin toteuttavien päättelysääntöjen suunnitteluun ja toteutukseen. Päättelysäännöt sitovat verkon laitteet yhteen suunnittelijan määrämällä tavalla. Konfiguroinnilla tarkoitetaan toimintojen lisäämistä ja poistamista sekä kommunikaation ja I/O-tietojen määrittelemistä verkkoon liittyneille laitteille. Konfiguroinnin avulla verkko saadaan toimimaan halutulla tavalla. Konfiguroinnin suorittaminen nykyisillä työkaluilla on työlästä ja virheherkkää. Yleisenä konfiguroinnin automatisoinnin vaikeutena on konfi-gurointien standardoinnin puute. Ratkaisun ydin on verkkokonfiguraattorityökalu, joka suorittaa automaattista konfigurointia verkkosovellukseen. Verkkokonfiguraattori integroi projekti- ja laitetietokannat yhdeksi tietokannaksi ja tuottaa päättelyn avulla puuttuvat attribuutit verkon liityntöjen aikaansaamiseksi. Konfiguroinnin automatisointi vaatii keskitetyn tiedonhallintajärjestelmän. Työssä toteutettiin LON-verkon automaattisen konfiguroinnin toteuttava verkko-konfiguraattorityökalun prototyyppi, joka voidaan liittää osaksi suunnitteluprosessissa käytettäviä työkaluja. Prototyyppi suoritti konfiguroinnit oikein, ja työn tuloksena voidaan todeta, että konfigurointiproseduuria voidaan automatisoida ja näin vähentää kenttäväyläverkon suunnittelussa ja konfiguroinnissa tehtävää työtä.

KW - LON

KW - contol systems

KW - distributed systems

KW - power distribution

M3 - Report

SN - 951-38-5336-5

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Kenttäväyläverkon automaattinen konfigurointi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lumpus J. Kenttäväyläverkon automaattinen konfigurointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1998. 71 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1927).