AVAUS - Avaruuden uuden toimintaympäristön turvallisuusulottuvuudet ja liiketoiminta

Ari-Matti Harri, Juha-Matti Liukkonen, Christopher Rowley, Mika Aaltola, Antti Näsilä, Juhani Huovelin

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Avaruustoiminnalla on jo kauan ollut suuri strateginen merkitys yhteiskunnan toimivuudelle, kansalliselle turvallisuudelle ja eri hallinnonalojen päätöksenteolle. Yhteiskunnan toiminnot hyödyntävät satelliittien tuottamaa ja välittämää dataa, jonka määrä ja maantieteellinen kattavuus ovat laajentuneet radikaalisti viime vuosina. Aiemmin laajamittainen avaruustoiminta oli mahdollista vain suurilla taloudellisilla panostuksilla ja sitä harjoittivat vain muutamat maailman suurvallat. Nyt teknologinen kehitys ja avaruusteknologian halventuminen on mahdollistanut myös pienimuotoisemman avaruustoiminnan, jolla voidaan vastata tehokkaasti yhteiskunnan ja elinkeinoelämän tarpeisiin ja toiveisiin. Tämä mahdollistaa täysin uusia sovelluksia ja palveluita, jotka perustuvat avaruudesta ja Maan pinnalta tehtyjen havaintojen tehokkaaseen yhdistämiseen. Tämä on New Space -ilmiö, johon liittyvää liiketoimintaa kutsutaan nimellä New Space Economy – uusi avaruusliiketoiminta.

Uuden avaruusteknologian ja sen tuomien sovellusmahdollisuuksien esiinmarssi ei ole korvaamassa perinteisellä avaruusteknologialla toteutettuja järjestelmiä. Tämä on oleellista. Uudet teknologiat sekä tuovat mukanaan uusia avaruuden hyödyntämismahdollisuuksia että täydentävät perinteisiä avaruusjärjestelmiä.

Tämä tutkimus tarkastelee uutta avaruustoimintaympäristöä kansallisen hyödyntämisen kannalta: miten sen tarjoama yhteiskunnan turvallisuuteen vaikuttava teknologia sekä liiketoimintapotentiaali voitaisiin valjastaa parhaiten palvelemaan suomalaista yhteiskuntaa.

Jos saamme luotua uutta teknistieteellistä kyvykkyyttä kansallisella perusrahoituksella, sillä on tärkeä vipuvaikutus sekä liiketoimintaan että suomalaisten turvallisuuteen. Osaaminen ja innovaatiot houkuttelevat kasvurahoitusta, mikä mahdollistaa liiketoiminnan nopean kasvun. Avaruuden turvallisuuskäyttö edellyttää korkealaatuista osaamista ja hyötyy menestyvästä liiketoiminnasta.

Aktiivisilla toimilla Suomi pystyy hyödyntämään avaruusteknisen murroksen tarjoamat laajat liiketoiminnalliset mahdollisuudet sekä toisaalta varautumaan turvallisuuteen liittyviin uusiin haasteisiin. Toimenpidesuosituksemme ovat tämän mukaisia
Original languageFinnish
PublisherPrime Minister's Office Finland
Number of pages103
ISBN (Electronic)978-952-287-830-4
ISBN (Print) 978-952-287-831-1
Publication statusPublished - 2020
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja
Number8
ISSN2342-6799

Keywords

  • avaruus
  • avaruusteknologian murros
  • turvallisuus
  • liiketoiminta
  • tutkimus
  • tutkimustoiminta

Cite this

Harri, A-M., Liukkonen, J-M., Rowley, C., Aaltola, M., Näsilä, A., & Huovelin, J. (2020). AVAUS - Avaruuden uuden toimintaympäristön turvallisuusulottuvuudet ja liiketoiminta. Prime Minister's Office Finland. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, No. 8
Harri, Ari-Matti ; Liukkonen, Juha-Matti ; Rowley, Christopher ; Aaltola, Mika ; Näsilä, Antti ; Huovelin, Juhani. / AVAUS - Avaruuden uuden toimintaympäristön turvallisuusulottuvuudet ja liiketoiminta. Prime Minister's Office Finland, 2020. 103 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; No. 8).
@book{dc4a3e2a2b834818866a24b87f55fd38,
title = "AVAUS - Avaruuden uuden toimintaymp{\"a}rist{\"o}n turvallisuusulottuvuudet ja liiketoiminta",
abstract = "Avaruustoiminnalla on jo kauan ollut suuri strateginen merkitys yhteiskunnan toimivuudelle, kansalliselle turvallisuudelle ja eri hallinnonalojen p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteolle. Yhteiskunnan toiminnot hy{\"o}dynt{\"a}v{\"a}t satelliittien tuottamaa ja v{\"a}litt{\"a}m{\"a}{\"a} dataa, jonka m{\"a}{\"a}r{\"a} ja maantieteellinen kattavuus ovat laajentuneet radikaalisti viime vuosina. Aiemmin laajamittainen avaruustoiminta oli mahdollista vain suurilla taloudellisilla panostuksilla ja sit{\"a} harjoittivat vain muutamat maailman suurvallat. Nyt teknologinen kehitys ja avaruusteknologian halventuminen on mahdollistanut my{\"o}s pienimuotoisemman avaruustoiminnan, jolla voidaan vastata tehokkaasti yhteiskunnan ja elinkeinoel{\"a}m{\"a}n tarpeisiin ja toiveisiin. T{\"a}m{\"a} mahdollistaa t{\"a}ysin uusia sovelluksia ja palveluita, jotka perustuvat avaruudesta ja Maan pinnalta tehtyjen havaintojen tehokkaaseen yhdist{\"a}miseen. T{\"a}m{\"a} on New Space -ilmi{\"o}, johon liittyv{\"a}{\"a} liiketoimintaa kutsutaan nimell{\"a} New Space Economy – uusi avaruusliiketoiminta.Uuden avaruusteknologian ja sen tuomien sovellusmahdollisuuksien esiinmarssi ei ole korvaamassa perinteisell{\"a} avaruusteknologialla toteutettuja j{\"a}rjestelmi{\"a}. T{\"a}m{\"a} on oleellista. Uudet teknologiat sek{\"a} tuovat mukanaan uusia avaruuden hy{\"o}dynt{\"a}mismahdollisuuksia ett{\"a} t{\"a}ydent{\"a}v{\"a}t perinteisi{\"a} avaruusj{\"a}rjestelmi{\"a}.T{\"a}m{\"a} tutkimus tarkastelee uutta avaruustoimintaymp{\"a}rist{\"o}{\"a} kansallisen hy{\"o}dynt{\"a}misen kannalta: miten sen tarjoama yhteiskunnan turvallisuuteen vaikuttava teknologia sek{\"a} liiketoimintapotentiaali voitaisiin valjastaa parhaiten palvelemaan suomalaista yhteiskuntaa.Jos saamme luotua uutta teknistieteellist{\"a} kyvykkyytt{\"a} kansallisella perusrahoituksella, sill{\"a} on t{\"a}rke{\"a} vipuvaikutus sek{\"a} liiketoimintaan ett{\"a} suomalaisten turvallisuuteen. Osaaminen ja innovaatiot houkuttelevat kasvurahoitusta, mik{\"a} mahdollistaa liiketoiminnan nopean kasvun. Avaruuden turvallisuusk{\"a}ytt{\"o} edellytt{\"a}{\"a} korkealaatuista osaamista ja hy{\"o}tyy menestyv{\"a}st{\"a} liiketoiminnasta.Aktiivisilla toimilla Suomi pystyy hy{\"o}dynt{\"a}m{\"a}{\"a}n avaruusteknisen murroksen tarjoamat laajat liiketoiminnalliset mahdollisuudet sek{\"a} toisaalta varautumaan turvallisuuteen liittyviin uusiin haasteisiin. Toimenpidesuosituksemme ovat t{\"a}m{\"a}n mukaisia",
keywords = "avaruus, avaruusteknologian murros, turvallisuus, liiketoiminta, tutkimus, tutkimustoiminta",
author = "Ari-Matti Harri and Juha-Matti Liukkonen and Christopher Rowley and Mika Aaltola and Antti N{\"a}sil{\"a} and Juhani Huovelin",
year = "2020",
language = "Finnish",
isbn = "978-952-287-831-1",
series = "Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja",
publisher = "Prime Minister's Office Finland",
number = "8",
address = "Finland",

}

Harri, A-M, Liukkonen, J-M, Rowley, C, Aaltola, M, Näsilä, A & Huovelin, J 2020, AVAUS - Avaruuden uuden toimintaympäristön turvallisuusulottuvuudet ja liiketoiminta. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, no. 8, Prime Minister's Office Finland.

AVAUS - Avaruuden uuden toimintaympäristön turvallisuusulottuvuudet ja liiketoiminta. / Harri, Ari-Matti; Liukkonen, Juha-Matti; Rowley, Christopher; Aaltola, Mika; Näsilä, Antti; Huovelin, Juhani.

Prime Minister's Office Finland, 2020. 103 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; No. 8).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - AVAUS - Avaruuden uuden toimintaympäristön turvallisuusulottuvuudet ja liiketoiminta

AU - Harri, Ari-Matti

AU - Liukkonen, Juha-Matti

AU - Rowley, Christopher

AU - Aaltola, Mika

AU - Näsilä, Antti

AU - Huovelin, Juhani

PY - 2020

Y1 - 2020

N2 - Avaruustoiminnalla on jo kauan ollut suuri strateginen merkitys yhteiskunnan toimivuudelle, kansalliselle turvallisuudelle ja eri hallinnonalojen päätöksenteolle. Yhteiskunnan toiminnot hyödyntävät satelliittien tuottamaa ja välittämää dataa, jonka määrä ja maantieteellinen kattavuus ovat laajentuneet radikaalisti viime vuosina. Aiemmin laajamittainen avaruustoiminta oli mahdollista vain suurilla taloudellisilla panostuksilla ja sitä harjoittivat vain muutamat maailman suurvallat. Nyt teknologinen kehitys ja avaruusteknologian halventuminen on mahdollistanut myös pienimuotoisemman avaruustoiminnan, jolla voidaan vastata tehokkaasti yhteiskunnan ja elinkeinoelämän tarpeisiin ja toiveisiin. Tämä mahdollistaa täysin uusia sovelluksia ja palveluita, jotka perustuvat avaruudesta ja Maan pinnalta tehtyjen havaintojen tehokkaaseen yhdistämiseen. Tämä on New Space -ilmiö, johon liittyvää liiketoimintaa kutsutaan nimellä New Space Economy – uusi avaruusliiketoiminta.Uuden avaruusteknologian ja sen tuomien sovellusmahdollisuuksien esiinmarssi ei ole korvaamassa perinteisellä avaruusteknologialla toteutettuja järjestelmiä. Tämä on oleellista. Uudet teknologiat sekä tuovat mukanaan uusia avaruuden hyödyntämismahdollisuuksia että täydentävät perinteisiä avaruusjärjestelmiä.Tämä tutkimus tarkastelee uutta avaruustoimintaympäristöä kansallisen hyödyntämisen kannalta: miten sen tarjoama yhteiskunnan turvallisuuteen vaikuttava teknologia sekä liiketoimintapotentiaali voitaisiin valjastaa parhaiten palvelemaan suomalaista yhteiskuntaa.Jos saamme luotua uutta teknistieteellistä kyvykkyyttä kansallisella perusrahoituksella, sillä on tärkeä vipuvaikutus sekä liiketoimintaan että suomalaisten turvallisuuteen. Osaaminen ja innovaatiot houkuttelevat kasvurahoitusta, mikä mahdollistaa liiketoiminnan nopean kasvun. Avaruuden turvallisuuskäyttö edellyttää korkealaatuista osaamista ja hyötyy menestyvästä liiketoiminnasta.Aktiivisilla toimilla Suomi pystyy hyödyntämään avaruusteknisen murroksen tarjoamat laajat liiketoiminnalliset mahdollisuudet sekä toisaalta varautumaan turvallisuuteen liittyviin uusiin haasteisiin. Toimenpidesuosituksemme ovat tämän mukaisia

AB - Avaruustoiminnalla on jo kauan ollut suuri strateginen merkitys yhteiskunnan toimivuudelle, kansalliselle turvallisuudelle ja eri hallinnonalojen päätöksenteolle. Yhteiskunnan toiminnot hyödyntävät satelliittien tuottamaa ja välittämää dataa, jonka määrä ja maantieteellinen kattavuus ovat laajentuneet radikaalisti viime vuosina. Aiemmin laajamittainen avaruustoiminta oli mahdollista vain suurilla taloudellisilla panostuksilla ja sitä harjoittivat vain muutamat maailman suurvallat. Nyt teknologinen kehitys ja avaruusteknologian halventuminen on mahdollistanut myös pienimuotoisemman avaruustoiminnan, jolla voidaan vastata tehokkaasti yhteiskunnan ja elinkeinoelämän tarpeisiin ja toiveisiin. Tämä mahdollistaa täysin uusia sovelluksia ja palveluita, jotka perustuvat avaruudesta ja Maan pinnalta tehtyjen havaintojen tehokkaaseen yhdistämiseen. Tämä on New Space -ilmiö, johon liittyvää liiketoimintaa kutsutaan nimellä New Space Economy – uusi avaruusliiketoiminta.Uuden avaruusteknologian ja sen tuomien sovellusmahdollisuuksien esiinmarssi ei ole korvaamassa perinteisellä avaruusteknologialla toteutettuja järjestelmiä. Tämä on oleellista. Uudet teknologiat sekä tuovat mukanaan uusia avaruuden hyödyntämismahdollisuuksia että täydentävät perinteisiä avaruusjärjestelmiä.Tämä tutkimus tarkastelee uutta avaruustoimintaympäristöä kansallisen hyödyntämisen kannalta: miten sen tarjoama yhteiskunnan turvallisuuteen vaikuttava teknologia sekä liiketoimintapotentiaali voitaisiin valjastaa parhaiten palvelemaan suomalaista yhteiskuntaa.Jos saamme luotua uutta teknistieteellistä kyvykkyyttä kansallisella perusrahoituksella, sillä on tärkeä vipuvaikutus sekä liiketoimintaan että suomalaisten turvallisuuteen. Osaaminen ja innovaatiot houkuttelevat kasvurahoitusta, mikä mahdollistaa liiketoiminnan nopean kasvun. Avaruuden turvallisuuskäyttö edellyttää korkealaatuista osaamista ja hyötyy menestyvästä liiketoiminnasta.Aktiivisilla toimilla Suomi pystyy hyödyntämään avaruusteknisen murroksen tarjoamat laajat liiketoiminnalliset mahdollisuudet sekä toisaalta varautumaan turvallisuuteen liittyviin uusiin haasteisiin. Toimenpidesuosituksemme ovat tämän mukaisia

KW - avaruus

KW - avaruusteknologian murros

KW - turvallisuus

KW - liiketoiminta

KW - tutkimus

KW - tutkimustoiminta

M3 - Report

SN - 978-952-287-831-1

T3 - Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja

BT - AVAUS - Avaruuden uuden toimintaympäristön turvallisuusulottuvuudet ja liiketoiminta

PB - Prime Minister's Office Finland

ER -

Harri A-M, Liukkonen J-M, Rowley C, Aaltola M, Näsilä A, Huovelin J. AVAUS - Avaruuden uuden toimintaympäristön turvallisuusulottuvuudet ja liiketoiminta. Prime Minister's Office Finland, 2020. 103 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; No. 8).