Avoin dokumenttiarkkitehtuuri ODA

Immo Heino, Jari Juopperi, Timo Vendelin

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Viimeaikainen tietojenkäsittely- ja tietoliikennetekniikan kehitys on yhä tehokkaampine järjestelmineen ja laskevine hintoineen tuonut lähes jokaisen käyttäjän ulottuville erilaiset dokumentointijärjestelmät ja tietoverkot dokumenttien siirtämiseen. Nykyaikainen dokumentinkäsittely ei rajoitu ainoastaan tekstimuotoisen tiedon muokkaukseen ja siirtoon, sillä informaatiota halutaan lähes aina esittää pelkän tekstin lisäksi myös kuvien, piirrosten ja muiden monimutkaisempien tietomuotojen avulla. Nykyisten yritysten ja organisaatioiden keskeisenä toimintona on luotettava ja oikea-aikainen informaation käsittely ja välitys. Tästä syystä myöskään dokumenttien siirroista ei saa muodostua toiminnan pullonkaulaa. Paperiin perustuvan siirron rinnalle on tulossa tietoverkkoja hyödyntävä dokumentin siirto suoraan järjestelmästä toiseen ilman hidastavia ja tarpeetonta työtä teettäviä välivaiheita. Jotta dokumenttien siirto olisi mahdollista monenlaisten järjestelmien välillä ilman erityistoimenpiteitä, tarvitaan standardoituja dokumenttien siirtomuotoja. Kansainvälisen standardointijärjestön ISOn Open Document Architecture-standardin (ODA) tarkoituksena on mahdollistaa monimuotoisten dokumenttien siirto heterogeenisessa ympäristössä. ODA määrittelee dokumentin sisältö- ja ulkoasurakenteen kuvaamiseen tarkoitettujen primitiivien lisäksi myös dokumenttien prosessointimallin sekä koodauksen dokumenttien siirtoa varten. Prosessointimalli määrittelee täsmällisesti sallitut dokumenttiin kohdistettavat operaatiot sekä operaatioiden syötteet ja tulokset. Prosessointimallin tarkoituksena on varmistaa se, että jokaisella dokumenttia tarkastelevalla osapuolella on samanlainen käsitys dokumentin sisällöstä ja ulkoasusta. ODAaan perustuvien työkalujen kehitystyötä on tehty yksityisissä yrityksissä että julkisrahoitteisissa projekteissa Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa. Standardin laajamittainen kaupallinen soveltaminen näyttää viivästyvän lähinnä markkinateknisistä syistä. Yhdysvaltain puolustusministeriö on sitoutunut hyvin voimakkaasti ODAlle rinnakkaiseen, SGML:ään perustuvaan dokumentinsiirtovaihtoehtoon. Tästä syystä kaupallisten dokumentinsiirtosovellusten painopiste on sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa siirtymässä ODAsta poispäin.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages73
  ISBN (Print)951-38-4355-6
  Publication statusPublished - 1993
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number1461
  ISSN1235-0605

  Keywords

  • documents
  • standards
  • data transmission
  • electronic publishing
  • data structure
  • open systems

  Cite this

  Heino, I., Juopperi, J., & Vendelin, T. (1993). Avoin dokumenttiarkkitehtuuri ODA. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1461
  Heino, Immo ; Juopperi, Jari ; Vendelin, Timo. / Avoin dokumenttiarkkitehtuuri ODA. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 73 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1461).
  @book{b2fc6fc40e614c4b837fba408e8d7350,
  title = "Avoin dokumenttiarkkitehtuuri ODA",
  abstract = "Viimeaikainen tietojenk{\"a}sittely- ja tietoliikennetekniikan kehitys on yh{\"a} tehokkaampine j{\"a}rjestelmineen ja laskevine hintoineen tuonut l{\"a}hes jokaisen k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}n ulottuville erilaiset dokumentointij{\"a}rjestelm{\"a}t ja tietoverkot dokumenttien siirt{\"a}miseen. Nykyaikainen dokumentink{\"a}sittely ei rajoitu ainoastaan tekstimuotoisen tiedon muokkaukseen ja siirtoon, sill{\"a} informaatiota halutaan l{\"a}hes aina esitt{\"a}{\"a} pelk{\"a}n tekstin lis{\"a}ksi my{\"o}s kuvien, piirrosten ja muiden monimutkaisempien tietomuotojen avulla. Nykyisten yritysten ja organisaatioiden keskeisen{\"a} toimintona on luotettava ja oikea-aikainen informaation k{\"a}sittely ja v{\"a}litys. T{\"a}st{\"a} syyst{\"a} my{\"o}sk{\"a}{\"a}n dokumenttien siirroista ei saa muodostua toiminnan pullonkaulaa. Paperiin perustuvan siirron rinnalle on tulossa tietoverkkoja hy{\"o}dynt{\"a}v{\"a} dokumentin siirto suoraan j{\"a}rjestelm{\"a}st{\"a} toiseen ilman hidastavia ja tarpeetonta ty{\"o}t{\"a} teett{\"a}vi{\"a} v{\"a}livaiheita. Jotta dokumenttien siirto olisi mahdollista monenlaisten j{\"a}rjestelmien v{\"a}lill{\"a} ilman erityistoimenpiteit{\"a}, tarvitaan standardoituja dokumenttien siirtomuotoja. Kansainv{\"a}lisen standardointij{\"a}rjest{\"o}n ISOn Open Document Architecture-standardin (ODA) tarkoituksena on mahdollistaa monimuotoisten dokumenttien siirto heterogeenisessa ymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a}. ODA m{\"a}{\"a}rittelee dokumentin sis{\"a}lt{\"o}- ja ulkoasurakenteen kuvaamiseen tarkoitettujen primitiivien lis{\"a}ksi my{\"o}s dokumenttien prosessointimallin sek{\"a} koodauksen dokumenttien siirtoa varten. Prosessointimalli m{\"a}{\"a}rittelee t{\"a}sm{\"a}llisesti sallitut dokumenttiin kohdistettavat operaatiot sek{\"a} operaatioiden sy{\"o}tteet ja tulokset. Prosessointimallin tarkoituksena on varmistaa se, ett{\"a} jokaisella dokumenttia tarkastelevalla osapuolella on samanlainen k{\"a}sitys dokumentin sis{\"a}ll{\"o}st{\"a} ja ulkoasusta. ODAaan perustuvien ty{\"o}kalujen kehitysty{\"o}t{\"a} on tehty yksityisiss{\"a} yrityksiss{\"a} ett{\"a} julkisrahoitteisissa projekteissa Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa. Standardin laajamittainen kaupallinen soveltaminen n{\"a}ytt{\"a}{\"a} viiv{\"a}styv{\"a}n l{\"a}hinn{\"a} markkinateknisist{\"a} syist{\"a}. Yhdysvaltain puolustusministeri{\"o} on sitoutunut hyvin voimakkaasti ODAlle rinnakkaiseen, SGML:{\"a}{\"a}n perustuvaan dokumentinsiirtovaihtoehtoon. T{\"a}st{\"a} syyst{\"a} kaupallisten dokumentinsiirtosovellusten painopiste on sek{\"a} Yhdysvalloissa ett{\"a} Euroopassa siirtym{\"a}ss{\"a} ODAsta poisp{\"a}in.",
  keywords = "documents, standards, data transmission, electronic publishing, data structure, open systems",
  author = "Immo Heino and Jari Juopperi and Timo Vendelin",
  year = "1993",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-4355-6",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1461",
  address = "Finland",

  }

  Heino, I, Juopperi, J & Vendelin, T 1993, Avoin dokumenttiarkkitehtuuri ODA. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1461, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Avoin dokumenttiarkkitehtuuri ODA. / Heino, Immo; Juopperi, Jari; Vendelin, Timo.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 73 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1461).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Avoin dokumenttiarkkitehtuuri ODA

  AU - Heino, Immo

  AU - Juopperi, Jari

  AU - Vendelin, Timo

  PY - 1993

  Y1 - 1993

  N2 - Viimeaikainen tietojenkäsittely- ja tietoliikennetekniikan kehitys on yhä tehokkaampine järjestelmineen ja laskevine hintoineen tuonut lähes jokaisen käyttäjän ulottuville erilaiset dokumentointijärjestelmät ja tietoverkot dokumenttien siirtämiseen. Nykyaikainen dokumentinkäsittely ei rajoitu ainoastaan tekstimuotoisen tiedon muokkaukseen ja siirtoon, sillä informaatiota halutaan lähes aina esittää pelkän tekstin lisäksi myös kuvien, piirrosten ja muiden monimutkaisempien tietomuotojen avulla. Nykyisten yritysten ja organisaatioiden keskeisenä toimintona on luotettava ja oikea-aikainen informaation käsittely ja välitys. Tästä syystä myöskään dokumenttien siirroista ei saa muodostua toiminnan pullonkaulaa. Paperiin perustuvan siirron rinnalle on tulossa tietoverkkoja hyödyntävä dokumentin siirto suoraan järjestelmästä toiseen ilman hidastavia ja tarpeetonta työtä teettäviä välivaiheita. Jotta dokumenttien siirto olisi mahdollista monenlaisten järjestelmien välillä ilman erityistoimenpiteitä, tarvitaan standardoituja dokumenttien siirtomuotoja. Kansainvälisen standardointijärjestön ISOn Open Document Architecture-standardin (ODA) tarkoituksena on mahdollistaa monimuotoisten dokumenttien siirto heterogeenisessa ympäristössä. ODA määrittelee dokumentin sisältö- ja ulkoasurakenteen kuvaamiseen tarkoitettujen primitiivien lisäksi myös dokumenttien prosessointimallin sekä koodauksen dokumenttien siirtoa varten. Prosessointimalli määrittelee täsmällisesti sallitut dokumenttiin kohdistettavat operaatiot sekä operaatioiden syötteet ja tulokset. Prosessointimallin tarkoituksena on varmistaa se, että jokaisella dokumenttia tarkastelevalla osapuolella on samanlainen käsitys dokumentin sisällöstä ja ulkoasusta. ODAaan perustuvien työkalujen kehitystyötä on tehty yksityisissä yrityksissä että julkisrahoitteisissa projekteissa Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa. Standardin laajamittainen kaupallinen soveltaminen näyttää viivästyvän lähinnä markkinateknisistä syistä. Yhdysvaltain puolustusministeriö on sitoutunut hyvin voimakkaasti ODAlle rinnakkaiseen, SGML:ään perustuvaan dokumentinsiirtovaihtoehtoon. Tästä syystä kaupallisten dokumentinsiirtosovellusten painopiste on sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa siirtymässä ODAsta poispäin.

  AB - Viimeaikainen tietojenkäsittely- ja tietoliikennetekniikan kehitys on yhä tehokkaampine järjestelmineen ja laskevine hintoineen tuonut lähes jokaisen käyttäjän ulottuville erilaiset dokumentointijärjestelmät ja tietoverkot dokumenttien siirtämiseen. Nykyaikainen dokumentinkäsittely ei rajoitu ainoastaan tekstimuotoisen tiedon muokkaukseen ja siirtoon, sillä informaatiota halutaan lähes aina esittää pelkän tekstin lisäksi myös kuvien, piirrosten ja muiden monimutkaisempien tietomuotojen avulla. Nykyisten yritysten ja organisaatioiden keskeisenä toimintona on luotettava ja oikea-aikainen informaation käsittely ja välitys. Tästä syystä myöskään dokumenttien siirroista ei saa muodostua toiminnan pullonkaulaa. Paperiin perustuvan siirron rinnalle on tulossa tietoverkkoja hyödyntävä dokumentin siirto suoraan järjestelmästä toiseen ilman hidastavia ja tarpeetonta työtä teettäviä välivaiheita. Jotta dokumenttien siirto olisi mahdollista monenlaisten järjestelmien välillä ilman erityistoimenpiteitä, tarvitaan standardoituja dokumenttien siirtomuotoja. Kansainvälisen standardointijärjestön ISOn Open Document Architecture-standardin (ODA) tarkoituksena on mahdollistaa monimuotoisten dokumenttien siirto heterogeenisessa ympäristössä. ODA määrittelee dokumentin sisältö- ja ulkoasurakenteen kuvaamiseen tarkoitettujen primitiivien lisäksi myös dokumenttien prosessointimallin sekä koodauksen dokumenttien siirtoa varten. Prosessointimalli määrittelee täsmällisesti sallitut dokumenttiin kohdistettavat operaatiot sekä operaatioiden syötteet ja tulokset. Prosessointimallin tarkoituksena on varmistaa se, että jokaisella dokumenttia tarkastelevalla osapuolella on samanlainen käsitys dokumentin sisällöstä ja ulkoasusta. ODAaan perustuvien työkalujen kehitystyötä on tehty yksityisissä yrityksissä että julkisrahoitteisissa projekteissa Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa. Standardin laajamittainen kaupallinen soveltaminen näyttää viivästyvän lähinnä markkinateknisistä syistä. Yhdysvaltain puolustusministeriö on sitoutunut hyvin voimakkaasti ODAlle rinnakkaiseen, SGML:ään perustuvaan dokumentinsiirtovaihtoehtoon. Tästä syystä kaupallisten dokumentinsiirtosovellusten painopiste on sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa siirtymässä ODAsta poispäin.

  KW - documents

  KW - standards

  KW - data transmission

  KW - electronic publishing

  KW - data structure

  KW - open systems

  M3 - Report

  SN - 951-38-4355-6

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Avoin dokumenttiarkkitehtuuri ODA

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Heino I, Juopperi J, Vendelin T. Avoin dokumenttiarkkitehtuuri ODA. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 73 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1461).