Avoin pääsy tieteellisiin artikkeleihin: Rinnakkaistallentaminen tutkijan näkökulmasta: Pro gradu

Research output: ThesisMaster's thesisTheses

Abstract

1990-luvulla alkunsa saanut Open Access eli tieteellisten julkaisujen avoin saatavuus on yleistynyt tutkimusmaailmassa. Sen taustatekijänä oli perinteisen tieteellisen kustantamisen murros ja kustannuskriisi. Tieteellinen julkaisu on avoimesti saatavissa, kun se on sekä tiedeyhteisön että suuren yleisön luettavissa, tulostettavissa, kopioitavissa ja linkitettävissä Internetistä ilmaiseksi ja esteettömästi. Samalla tekijät säilyttävät tekijänoikeutensa julkaistuihin tutkimuksiinsa. Myös julkisen tutkimuksen rahoittajat ovat ryhtyneet vaatimaan rahoittamiensa tutkimusten tulosten avointa saatavuutta. Tutkijat voivat noudattaa Open Acces -periaatetta julkaisemalla artikkelinsa Open Access -lehdessä tai rinnakkaistallentamalla toisaalla ilmestyneen tieteellisen artikkelinsa kopio avoimeen julkaisuarkistoon. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan miten Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n tutkijat suhtautuvat tieteellisten artikkeleidensa rinnakkaistallentamiseen organisaation julkaisuarkistoon. Aineisto kerättiin kyselylomakkeella joka lähetettiin tutkijoille jotka VTT:n julkaisurekisterin mukaan olivat julkaisseet eniten tieteellisiä lehtiartikkeleita vuonna 2010. He olivat myös artikkelinsa ensimmäisiä kirjoittajia. Tutkimuksen tulokset ovat yhteneväisiä aikaisempien vastaavien tutkimusten kanssa. Julkaisuarkistojen tunnettuus on tutkijoiden keskuudessa vielä melko vähäistä. Rinnakkaistallentamiseen suhtaudutaan myönteisesti koska tutkijat haluavat jakaa tutkimusten tuloksia tieteen perinteen mukaisesti. Lisäksi oman tutkimuksen näkyvyyden lisääntyminen ja organisaation kannustus motivoivat tallentamiseen. Syitä tallentamatta jättämiselle oli muun muassa huoli tekijänoikeuksien toteutumisesta sekä oma aikapula. Julkaisemisen laatukysymykset sekä julkaisemisen eriytyminen eri julkaisukanaviin nähtiin myös rinnakkaistallennuksen heikkouksina.
Original languageFinnish
QualificationMaster Degree
Awarding Institution
  • University of Tampere
Place of PublicationTampere
Publisher
Publication statusPublished - 2012
MoE publication typeG2 Master's thesis, polytechnic Master's thesis

Keywords

  • avoin julkaiseminen
  • tieteellinen julkaiseminen
  • rinnakkaistallentaminen
  • Open Access

Cite this

@phdthesis{a31bc3af867a4d28bded5d67853cec28,
title = "Avoin p{\"a}{\"a}sy tieteellisiin artikkeleihin: Rinnakkaistallentaminen tutkijan n{\"a}k{\"o}kulmasta: Pro gradu",
abstract = "1990-luvulla alkunsa saanut Open Access eli tieteellisten julkaisujen avoin saatavuus on yleistynyt tutkimusmaailmassa. Sen taustatekij{\"a}n{\"a} oli perinteisen tieteellisen kustantamisen murros ja kustannuskriisi. Tieteellinen julkaisu on avoimesti saatavissa, kun se on sek{\"a} tiedeyhteis{\"o}n ett{\"a} suuren yleis{\"o}n luettavissa, tulostettavissa, kopioitavissa ja linkitett{\"a}viss{\"a} Internetist{\"a} ilmaiseksi ja esteett{\"o}m{\"a}sti. Samalla tekij{\"a}t s{\"a}ilytt{\"a}v{\"a}t tekij{\"a}noikeutensa julkaistuihin tutkimuksiinsa. My{\"o}s julkisen tutkimuksen rahoittajat ovat ryhtyneet vaatimaan rahoittamiensa tutkimusten tulosten avointa saatavuutta. Tutkijat voivat noudattaa Open Acces -periaatetta julkaisemalla artikkelinsa Open Access -lehdess{\"a} tai rinnakkaistallentamalla toisaalla ilmestyneen tieteellisen artikkelinsa kopio avoimeen julkaisuarkistoon. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa tarkastellaan miten Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n tutkijat suhtautuvat tieteellisten artikkeleidensa rinnakkaistallentamiseen organisaation julkaisuarkistoon. Aineisto ker{\"a}ttiin kyselylomakkeella joka l{\"a}hetettiin tutkijoille jotka VTT:n julkaisurekisterin mukaan olivat julkaisseet eniten tieteellisi{\"a} lehtiartikkeleita vuonna 2010. He olivat my{\"o}s artikkelinsa ensimm{\"a}isi{\"a} kirjoittajia. Tutkimuksen tulokset ovat yhtenev{\"a}isi{\"a} aikaisempien vastaavien tutkimusten kanssa. Julkaisuarkistojen tunnettuus on tutkijoiden keskuudessa viel{\"a} melko v{\"a}h{\"a}ist{\"a}. Rinnakkaistallentamiseen suhtaudutaan my{\"o}nteisesti koska tutkijat haluavat jakaa tutkimusten tuloksia tieteen perinteen mukaisesti. Lis{\"a}ksi oman tutkimuksen n{\"a}kyvyyden lis{\"a}{\"a}ntyminen ja organisaation kannustus motivoivat tallentamiseen. Syit{\"a} tallentamatta j{\"a}tt{\"a}miselle oli muun muassa huoli tekij{\"a}noikeuksien toteutumisesta sek{\"a} oma aikapula. Julkaisemisen laatukysymykset sek{\"a} julkaisemisen eriytyminen eri julkaisukanaviin n{\"a}htiin my{\"o}s rinnakkaistallennuksen heikkouksina.",
keywords = "avoin julkaiseminen, tieteellinen julkaiseminen, rinnakkaistallentaminen, Open Access",
author = "Sirpa Laine",
note = "Tampereen yliopisto, Informaatiotieteiden yksikk{\"o} / Informaatiotutkimus ja interaktiivinen media",
year = "2012",
language = "Finnish",
publisher = "University of Tampere",
address = "Finland",
school = "University of Tampere",

}

Avoin pääsy tieteellisiin artikkeleihin : Rinnakkaistallentaminen tutkijan näkökulmasta: Pro gradu. / Laine, Sirpa.

Tampere : University of Tampere, 2012. 54 p.

Research output: ThesisMaster's thesisTheses

TY - THES

T1 - Avoin pääsy tieteellisiin artikkeleihin

T2 - Rinnakkaistallentaminen tutkijan näkökulmasta: Pro gradu

AU - Laine, Sirpa

N1 - Tampereen yliopisto, Informaatiotieteiden yksikkö / Informaatiotutkimus ja interaktiivinen media

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - 1990-luvulla alkunsa saanut Open Access eli tieteellisten julkaisujen avoin saatavuus on yleistynyt tutkimusmaailmassa. Sen taustatekijänä oli perinteisen tieteellisen kustantamisen murros ja kustannuskriisi. Tieteellinen julkaisu on avoimesti saatavissa, kun se on sekä tiedeyhteisön että suuren yleisön luettavissa, tulostettavissa, kopioitavissa ja linkitettävissä Internetistä ilmaiseksi ja esteettömästi. Samalla tekijät säilyttävät tekijänoikeutensa julkaistuihin tutkimuksiinsa. Myös julkisen tutkimuksen rahoittajat ovat ryhtyneet vaatimaan rahoittamiensa tutkimusten tulosten avointa saatavuutta. Tutkijat voivat noudattaa Open Acces -periaatetta julkaisemalla artikkelinsa Open Access -lehdessä tai rinnakkaistallentamalla toisaalla ilmestyneen tieteellisen artikkelinsa kopio avoimeen julkaisuarkistoon. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan miten Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n tutkijat suhtautuvat tieteellisten artikkeleidensa rinnakkaistallentamiseen organisaation julkaisuarkistoon. Aineisto kerättiin kyselylomakkeella joka lähetettiin tutkijoille jotka VTT:n julkaisurekisterin mukaan olivat julkaisseet eniten tieteellisiä lehtiartikkeleita vuonna 2010. He olivat myös artikkelinsa ensimmäisiä kirjoittajia. Tutkimuksen tulokset ovat yhteneväisiä aikaisempien vastaavien tutkimusten kanssa. Julkaisuarkistojen tunnettuus on tutkijoiden keskuudessa vielä melko vähäistä. Rinnakkaistallentamiseen suhtaudutaan myönteisesti koska tutkijat haluavat jakaa tutkimusten tuloksia tieteen perinteen mukaisesti. Lisäksi oman tutkimuksen näkyvyyden lisääntyminen ja organisaation kannustus motivoivat tallentamiseen. Syitä tallentamatta jättämiselle oli muun muassa huoli tekijänoikeuksien toteutumisesta sekä oma aikapula. Julkaisemisen laatukysymykset sekä julkaisemisen eriytyminen eri julkaisukanaviin nähtiin myös rinnakkaistallennuksen heikkouksina.

AB - 1990-luvulla alkunsa saanut Open Access eli tieteellisten julkaisujen avoin saatavuus on yleistynyt tutkimusmaailmassa. Sen taustatekijänä oli perinteisen tieteellisen kustantamisen murros ja kustannuskriisi. Tieteellinen julkaisu on avoimesti saatavissa, kun se on sekä tiedeyhteisön että suuren yleisön luettavissa, tulostettavissa, kopioitavissa ja linkitettävissä Internetistä ilmaiseksi ja esteettömästi. Samalla tekijät säilyttävät tekijänoikeutensa julkaistuihin tutkimuksiinsa. Myös julkisen tutkimuksen rahoittajat ovat ryhtyneet vaatimaan rahoittamiensa tutkimusten tulosten avointa saatavuutta. Tutkijat voivat noudattaa Open Acces -periaatetta julkaisemalla artikkelinsa Open Access -lehdessä tai rinnakkaistallentamalla toisaalla ilmestyneen tieteellisen artikkelinsa kopio avoimeen julkaisuarkistoon. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan miten Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n tutkijat suhtautuvat tieteellisten artikkeleidensa rinnakkaistallentamiseen organisaation julkaisuarkistoon. Aineisto kerättiin kyselylomakkeella joka lähetettiin tutkijoille jotka VTT:n julkaisurekisterin mukaan olivat julkaisseet eniten tieteellisiä lehtiartikkeleita vuonna 2010. He olivat myös artikkelinsa ensimmäisiä kirjoittajia. Tutkimuksen tulokset ovat yhteneväisiä aikaisempien vastaavien tutkimusten kanssa. Julkaisuarkistojen tunnettuus on tutkijoiden keskuudessa vielä melko vähäistä. Rinnakkaistallentamiseen suhtaudutaan myönteisesti koska tutkijat haluavat jakaa tutkimusten tuloksia tieteen perinteen mukaisesti. Lisäksi oman tutkimuksen näkyvyyden lisääntyminen ja organisaation kannustus motivoivat tallentamiseen. Syitä tallentamatta jättämiselle oli muun muassa huoli tekijänoikeuksien toteutumisesta sekä oma aikapula. Julkaisemisen laatukysymykset sekä julkaisemisen eriytyminen eri julkaisukanaviin nähtiin myös rinnakkaistallennuksen heikkouksina.

KW - avoin julkaiseminen

KW - tieteellinen julkaiseminen

KW - rinnakkaistallentaminen

KW - Open Access

M3 - Master's thesis

PB - University of Tampere

CY - Tampere

ER -