Bernoullien merkillinen tiedemiesdynastia

Johan Sten

Research output: Contribution to journalArticleGeneral public

Abstract

Euroopan oppineiden sukujen joukossa sveitsiläinen Bernoulli- matemaatikkosuku on aivan ainutlaatuinen. Kolmessa peräkkäisessä sukupolvessa, ja lähes sadan vuoden ajan, seitsemän (jonkin laskutavan mukaan kahdeksan) tämän suvun jäsentä vaikutti eksaktien tieteiden – matematiikan, fysiikan ja astronomian – eturintamassa. Silti näiden matemaatikko- Bernoullien kirjoittamia teoksia on yleensä turha lähteä kirjastojen hyllyiltä etsimään: jos niitä ylipäätään on, ne ovat poikkeuksetta piilossa varastojen kätköissä. Heistä ei ole liioin kirjoitettu kattavaa biografiaa, vaikka anekdootteja heidän välisistään kilpailuista kuulee tämän tästä.
Original languageFinnish
Pages (from-to)19-26
Number of pages8
JournalTieteessä tapahtuu
Volume30
Issue number4
Publication statusPublished - 2012
MoE publication typeE1 Popularised article, newspaper article

Cite this

Sten, Johan. / Bernoullien merkillinen tiedemiesdynastia. In: Tieteessä tapahtuu. 2012 ; Vol. 30, No. 4. pp. 19-26.
@article{3b9b3761d4194b3eaa2a05b315e521b3,
title = "Bernoullien merkillinen tiedemiesdynastia",
abstract = "Euroopan oppineiden sukujen joukossa sveitsil{\"a}inen Bernoulli- matemaatikkosuku on aivan ainutlaatuinen. Kolmessa per{\"a}kk{\"a}isess{\"a} sukupolvessa, ja l{\"a}hes sadan vuoden ajan, seitsem{\"a}n (jonkin laskutavan mukaan kahdeksan) t{\"a}m{\"a}n suvun j{\"a}sent{\"a} vaikutti eksaktien tieteiden – matematiikan, fysiikan ja astronomian – eturintamassa. Silti n{\"a}iden matemaatikko- Bernoullien kirjoittamia teoksia on yleens{\"a} turha l{\"a}hte{\"a} kirjastojen hyllyilt{\"a} etsim{\"a}{\"a}n: jos niit{\"a} ylip{\"a}{\"a}t{\"a}{\"a}n on, ne ovat poikkeuksetta piilossa varastojen k{\"a}tk{\"o}iss{\"a}. Heist{\"a} ei ole liioin kirjoitettu kattavaa biografiaa, vaikka anekdootteja heid{\"a}n v{\"a}lisist{\"a}{\"a}n kilpailuista kuulee t{\"a}m{\"a}n t{\"a}st{\"a}.",
author = "Johan Sten",
year = "2012",
language = "Finnish",
volume = "30",
pages = "19--26",
journal = "Tieteess{\"a} tapahtuu",
issn = "0781-7916",
number = "4",

}

Sten, J 2012, 'Bernoullien merkillinen tiedemiesdynastia', Tieteessä tapahtuu, vol. 30, no. 4, pp. 19-26.

Bernoullien merkillinen tiedemiesdynastia. / Sten, Johan.

In: Tieteessä tapahtuu, Vol. 30, No. 4, 2012, p. 19-26.

Research output: Contribution to journalArticleGeneral public

TY - JOUR

T1 - Bernoullien merkillinen tiedemiesdynastia

AU - Sten, Johan

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Euroopan oppineiden sukujen joukossa sveitsiläinen Bernoulli- matemaatikkosuku on aivan ainutlaatuinen. Kolmessa peräkkäisessä sukupolvessa, ja lähes sadan vuoden ajan, seitsemän (jonkin laskutavan mukaan kahdeksan) tämän suvun jäsentä vaikutti eksaktien tieteiden – matematiikan, fysiikan ja astronomian – eturintamassa. Silti näiden matemaatikko- Bernoullien kirjoittamia teoksia on yleensä turha lähteä kirjastojen hyllyiltä etsimään: jos niitä ylipäätään on, ne ovat poikkeuksetta piilossa varastojen kätköissä. Heistä ei ole liioin kirjoitettu kattavaa biografiaa, vaikka anekdootteja heidän välisistään kilpailuista kuulee tämän tästä.

AB - Euroopan oppineiden sukujen joukossa sveitsiläinen Bernoulli- matemaatikkosuku on aivan ainutlaatuinen. Kolmessa peräkkäisessä sukupolvessa, ja lähes sadan vuoden ajan, seitsemän (jonkin laskutavan mukaan kahdeksan) tämän suvun jäsentä vaikutti eksaktien tieteiden – matematiikan, fysiikan ja astronomian – eturintamassa. Silti näiden matemaatikko- Bernoullien kirjoittamia teoksia on yleensä turha lähteä kirjastojen hyllyiltä etsimään: jos niitä ylipäätään on, ne ovat poikkeuksetta piilossa varastojen kätköissä. Heistä ei ole liioin kirjoitettu kattavaa biografiaa, vaikka anekdootteja heidän välisistään kilpailuista kuulee tämän tästä.

M3 - Article

VL - 30

SP - 19

EP - 26

JO - Tieteessä tapahtuu

JF - Tieteessä tapahtuu

SN - 0781-7916

IS - 4

ER -