Betoni- ja muurausmateriaalien huokoisuustutkimuksia

Kari Silvennoinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kirjallisuustutkimuksessa selvitettiin elohopeaporosimetrin käyttöä tiilien, laastien ja betonien huokoskokojakaumien määritykseen, verrattiin elohopeaporosimetria muihin huokoisuuden määritysmenetelmiin ja etsittiin huokosrakenteiden ja pakkasenkestävyyden välisiä yhteyksiä. Kirjallisuustutkimuksen ja useiden asiantuntijoiden kanssa käytyjen keskustelujen perusteella todettiin, että tiilien pakkasenkestävyyttä ei voida määrittää luotettavasti elohopeaporosimetrillä mitatun huokoskokojakauman perusteella. Huokoskokojakauman lisäksi tiilien pakkasenkestävyyteen vaikuttavia tekijöitä on useita, esim. tiilimassan raaka-ainekoostumus, käytetyt lisäaineet ja polttolämpötila. Tutkittaessa elohopeaporosimetrillä betoneja todettiin, että ilmahuokoset tulostuvat liian pieninä, koska elohopean on tunkeuduttava suuriin huokosiin niihin johtavien pienien kapillaarien kautta. Ilmeisesti tästä syystä betonien pakkasenkestävyyttä ei pystytty arvioimaan luotettavasti elohopeaporosimetrimittausten avulla.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages64
ISBN (Print)951-38-3111-6
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number857
ISSN0358-5085

Keywords

  • building materials
  • bricks
  • concrete
  • mortars
  • mercury
  • porosity
  • pore structure
  • frost resistance

Cite this

Silvennoinen, K. (1988). Betoni- ja muurausmateriaalien huokoisuustutkimuksia. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 857
Silvennoinen, Kari. / Betoni- ja muurausmateriaalien huokoisuustutkimuksia. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 857).
@book{d987727f4e8f453ea03db02f8714c6fa,
title = "Betoni- ja muurausmateriaalien huokoisuustutkimuksia",
abstract = "Kirjallisuustutkimuksessa selvitettiin elohopeaporosimetrin k{\"a}ytt{\"o}{\"a} tiilien, laastien ja betonien huokoskokojakaumien m{\"a}{\"a}ritykseen, verrattiin elohopeaporosimetria muihin huokoisuuden m{\"a}{\"a}ritysmenetelmiin ja etsittiin huokosrakenteiden ja pakkasenkest{\"a}vyyden v{\"a}lisi{\"a} yhteyksi{\"a}. Kirjallisuustutkimuksen ja useiden asiantuntijoiden kanssa k{\"a}ytyjen keskustelujen perusteella todettiin, ett{\"a} tiilien pakkasenkest{\"a}vyytt{\"a} ei voida m{\"a}{\"a}ritt{\"a}{\"a} luotettavasti elohopeaporosimetrill{\"a} mitatun huokoskokojakauman perusteella. Huokoskokojakauman lis{\"a}ksi tiilien pakkasenkest{\"a}vyyteen vaikuttavia tekij{\"o}it{\"a} on useita, esim. tiilimassan raaka-ainekoostumus, k{\"a}ytetyt lis{\"a}aineet ja polttol{\"a}mp{\"o}tila. Tutkittaessa elohopeaporosimetrill{\"a} betoneja todettiin, ett{\"a} ilmahuokoset tulostuvat liian pienin{\"a}, koska elohopean on tunkeuduttava suuriin huokosiin niihin johtavien pienien kapillaarien kautta. Ilmeisesti t{\"a}st{\"a} syyst{\"a} betonien pakkasenkest{\"a}vyytt{\"a} ei pystytty arvioimaan luotettavasti elohopeaporosimetrimittausten avulla.",
keywords = "building materials, bricks, concrete, mortars, mercury, porosity, pore structure, frost resistance",
author = "Kari Silvennoinen",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3111-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "857",
address = "Finland",

}

Silvennoinen, K 1988, Betoni- ja muurausmateriaalien huokoisuustutkimuksia. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 857, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Betoni- ja muurausmateriaalien huokoisuustutkimuksia. / Silvennoinen, Kari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 857).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Betoni- ja muurausmateriaalien huokoisuustutkimuksia

AU - Silvennoinen, Kari

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Kirjallisuustutkimuksessa selvitettiin elohopeaporosimetrin käyttöä tiilien, laastien ja betonien huokoskokojakaumien määritykseen, verrattiin elohopeaporosimetria muihin huokoisuuden määritysmenetelmiin ja etsittiin huokosrakenteiden ja pakkasenkestävyyden välisiä yhteyksiä. Kirjallisuustutkimuksen ja useiden asiantuntijoiden kanssa käytyjen keskustelujen perusteella todettiin, että tiilien pakkasenkestävyyttä ei voida määrittää luotettavasti elohopeaporosimetrillä mitatun huokoskokojakauman perusteella. Huokoskokojakauman lisäksi tiilien pakkasenkestävyyteen vaikuttavia tekijöitä on useita, esim. tiilimassan raaka-ainekoostumus, käytetyt lisäaineet ja polttolämpötila. Tutkittaessa elohopeaporosimetrillä betoneja todettiin, että ilmahuokoset tulostuvat liian pieninä, koska elohopean on tunkeuduttava suuriin huokosiin niihin johtavien pienien kapillaarien kautta. Ilmeisesti tästä syystä betonien pakkasenkestävyyttä ei pystytty arvioimaan luotettavasti elohopeaporosimetrimittausten avulla.

AB - Kirjallisuustutkimuksessa selvitettiin elohopeaporosimetrin käyttöä tiilien, laastien ja betonien huokoskokojakaumien määritykseen, verrattiin elohopeaporosimetria muihin huokoisuuden määritysmenetelmiin ja etsittiin huokosrakenteiden ja pakkasenkestävyyden välisiä yhteyksiä. Kirjallisuustutkimuksen ja useiden asiantuntijoiden kanssa käytyjen keskustelujen perusteella todettiin, että tiilien pakkasenkestävyyttä ei voida määrittää luotettavasti elohopeaporosimetrillä mitatun huokoskokojakauman perusteella. Huokoskokojakauman lisäksi tiilien pakkasenkestävyyteen vaikuttavia tekijöitä on useita, esim. tiilimassan raaka-ainekoostumus, käytetyt lisäaineet ja polttolämpötila. Tutkittaessa elohopeaporosimetrillä betoneja todettiin, että ilmahuokoset tulostuvat liian pieninä, koska elohopean on tunkeuduttava suuriin huokosiin niihin johtavien pienien kapillaarien kautta. Ilmeisesti tästä syystä betonien pakkasenkestävyyttä ei pystytty arvioimaan luotettavasti elohopeaporosimetrimittausten avulla.

KW - building materials

KW - bricks

KW - concrete

KW - mortars

KW - mercury

KW - porosity

KW - pore structure

KW - frost resistance

M3 - Report

SN - 951-38-3111-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Betoni- ja muurausmateriaalien huokoisuustutkimuksia

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Silvennoinen K. Betoni- ja muurausmateriaalien huokoisuustutkimuksia. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 857).