Betoni-ja teräsbetonipilarin stabiilisuus

Asko Sarja

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa tarkastellaan betoni- ja teräsbetonipilareiden lujuus- ja muodonmuutosominaisuuksia. Perusoletukset on valittu kirjallisuudesta saatujen tutkimus- ja koetulosten perusteella mahdollisimman todenmukaisiksi ja oletusten lukumäärä on rajoitettu mahdollisimman pieneksi. Tutkimuksessa tarkastellaan aluksi pilarialkion muodonmuutosten ja sisäisten voimien välistä yhteyttä. Tarkastelujen perusteella esitetään pilarialkion kapasiteetin laskutapoja ja esitetään esimerkkejä murto- ja halkeamatilan mukaan lasketuista kapasiteettikäyrästöistä. Lisäksi johdetaan pilarin jäykkyyden käsinlaskukaava ja perusteet jäykkyyden laskemiseksi tietokoneella. Pilarin stabiilisuutta tarkastellaan pilarialkion tarkastelun tulosten pohjalta. Erityisesti tarkastellaan taipumien vaikutusta pilarin murtokuormaan. Muuttujina pidetään pilarin hoikkuutta ja teräsmäärää, betonin lujuutta, hiipumaa ja kutistumaa sekä kuorman epäkeskisyyttä. Eri tekijöiden vaikutuksesta pilarin murtokuormaan esitetään laskutuloksiin perustuvia käyrästöjä. Laaditulla tietokoneohjelmallalasketuista pilarin mitoituskäyrästöistä esitetään esimerkkejä. Lisäksi esitetään pilarin jäykkyysfunktio ja sen käyttö pilarin mitoittamisessa käsinlaskumenetelmällä. Laskelmien tuloksia verrataan tutkimuksessa tehtyjen lyhytaikaisten kuormituskokeiden tuloksiin (16 koekappaletta) ja Sveitsissä tehtyihin pitkäaikaisiin kuormituskokeisiin (13 koekappaletta). Tuloksia verrataan myös w-menetelmällä laskettuihin tuloksiin ja laskelmien virheistä esitetään tarkastelu. Tutkimus on tarkoitettu luettavaksi niille, joita kiinnostaa betoni- ja teräsbetonipilarien toimintaan perehtyminen. Se antaa myös perustietouden tutkimuksen yhteydessä lasketuille betoni- ja teräsbetonirakenteiden mitoituskäyrästöille, jotka on tarkoitettu käytännön konstruktöörin käyttöön.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages78
Publication statusPublished - 1972
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto
Number19
ISSN0355-3442

Cite this

Sarja, A. (1972). Betoni-ja teräsbetonipilarin stabiilisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto, No. 19
Sarja, Asko. / Betoni-ja teräsbetonipilarin stabiilisuus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1972. 78 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto; No. 19).
@book{6bb1e54947224528afe6e1d83f40196f,
title = "Betoni-ja ter{\"a}sbetonipilarin stabiilisuus",
abstract = "Tutkimuksessa tarkastellaan betoni- ja ter{\"a}sbetonipilareiden lujuus- ja muodonmuutosominaisuuksia. Perusoletukset on valittu kirjallisuudesta saatujen tutkimus- ja koetulosten perusteella mahdollisimman todenmukaisiksi ja oletusten lukum{\"a}{\"a}r{\"a} on rajoitettu mahdollisimman pieneksi. Tutkimuksessa tarkastellaan aluksi pilarialkion muodonmuutosten ja sis{\"a}isten voimien v{\"a}list{\"a} yhteytt{\"a}. Tarkastelujen perusteella esitet{\"a}{\"a}n pilarialkion kapasiteetin laskutapoja ja esitet{\"a}{\"a}n esimerkkej{\"a} murto- ja halkeamatilan mukaan lasketuista kapasiteettik{\"a}yr{\"a}st{\"o}ist{\"a}. Lis{\"a}ksi johdetaan pilarin j{\"a}ykkyyden k{\"a}sinlaskukaava ja perusteet j{\"a}ykkyyden laskemiseksi tietokoneella. Pilarin stabiilisuutta tarkastellaan pilarialkion tarkastelun tulosten pohjalta. Erityisesti tarkastellaan taipumien vaikutusta pilarin murtokuormaan. Muuttujina pidet{\"a}{\"a}n pilarin hoikkuutta ja ter{\"a}sm{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a}, betonin lujuutta, hiipumaa ja kutistumaa sek{\"a} kuorman ep{\"a}keskisyytt{\"a}. Eri tekij{\"o}iden vaikutuksesta pilarin murtokuormaan esitet{\"a}{\"a}n laskutuloksiin perustuvia k{\"a}yr{\"a}st{\"o}j{\"a}. Laaditulla tietokoneohjelmallalasketuista pilarin mitoitusk{\"a}yr{\"a}st{\"o}ist{\"a} esitet{\"a}{\"a}n esimerkkej{\"a}. Lis{\"a}ksi esitet{\"a}{\"a}n pilarin j{\"a}ykkyysfunktio ja sen k{\"a}ytt{\"o} pilarin mitoittamisessa k{\"a}sinlaskumenetelm{\"a}ll{\"a}. Laskelmien tuloksia verrataan tutkimuksessa tehtyjen lyhytaikaisten kuormituskokeiden tuloksiin (16 koekappaletta) ja Sveitsiss{\"a} tehtyihin pitk{\"a}aikaisiin kuormituskokeisiin (13 koekappaletta). Tuloksia verrataan my{\"o}s w-menetelm{\"a}ll{\"a} laskettuihin tuloksiin ja laskelmien virheist{\"a} esitet{\"a}{\"a}n tarkastelu. Tutkimus on tarkoitettu luettavaksi niille, joita kiinnostaa betoni- ja ter{\"a}sbetonipilarien toimintaan perehtyminen. Se antaa my{\"o}s perustietouden tutkimuksen yhteydess{\"a} lasketuille betoni- ja ter{\"a}sbetonirakenteiden mitoitusk{\"a}yr{\"a}st{\"o}ille, jotka on tarkoitettu k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n konstrukt{\"o}{\"o}rin k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n.",
author = "Asko Sarja",
year = "1972",
language = "Finnish",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "19",
address = "Finland",

}

Sarja, A 1972, Betoni-ja teräsbetonipilarin stabiilisuus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto, no. 19, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Betoni-ja teräsbetonipilarin stabiilisuus. / Sarja, Asko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1972. 78 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto; No. 19).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Betoni-ja teräsbetonipilarin stabiilisuus

AU - Sarja, Asko

PY - 1972

Y1 - 1972

N2 - Tutkimuksessa tarkastellaan betoni- ja teräsbetonipilareiden lujuus- ja muodonmuutosominaisuuksia. Perusoletukset on valittu kirjallisuudesta saatujen tutkimus- ja koetulosten perusteella mahdollisimman todenmukaisiksi ja oletusten lukumäärä on rajoitettu mahdollisimman pieneksi. Tutkimuksessa tarkastellaan aluksi pilarialkion muodonmuutosten ja sisäisten voimien välistä yhteyttä. Tarkastelujen perusteella esitetään pilarialkion kapasiteetin laskutapoja ja esitetään esimerkkejä murto- ja halkeamatilan mukaan lasketuista kapasiteettikäyrästöistä. Lisäksi johdetaan pilarin jäykkyyden käsinlaskukaava ja perusteet jäykkyyden laskemiseksi tietokoneella. Pilarin stabiilisuutta tarkastellaan pilarialkion tarkastelun tulosten pohjalta. Erityisesti tarkastellaan taipumien vaikutusta pilarin murtokuormaan. Muuttujina pidetään pilarin hoikkuutta ja teräsmäärää, betonin lujuutta, hiipumaa ja kutistumaa sekä kuorman epäkeskisyyttä. Eri tekijöiden vaikutuksesta pilarin murtokuormaan esitetään laskutuloksiin perustuvia käyrästöjä. Laaditulla tietokoneohjelmallalasketuista pilarin mitoituskäyrästöistä esitetään esimerkkejä. Lisäksi esitetään pilarin jäykkyysfunktio ja sen käyttö pilarin mitoittamisessa käsinlaskumenetelmällä. Laskelmien tuloksia verrataan tutkimuksessa tehtyjen lyhytaikaisten kuormituskokeiden tuloksiin (16 koekappaletta) ja Sveitsissä tehtyihin pitkäaikaisiin kuormituskokeisiin (13 koekappaletta). Tuloksia verrataan myös w-menetelmällä laskettuihin tuloksiin ja laskelmien virheistä esitetään tarkastelu. Tutkimus on tarkoitettu luettavaksi niille, joita kiinnostaa betoni- ja teräsbetonipilarien toimintaan perehtyminen. Se antaa myös perustietouden tutkimuksen yhteydessä lasketuille betoni- ja teräsbetonirakenteiden mitoituskäyrästöille, jotka on tarkoitettu käytännön konstruktöörin käyttöön.

AB - Tutkimuksessa tarkastellaan betoni- ja teräsbetonipilareiden lujuus- ja muodonmuutosominaisuuksia. Perusoletukset on valittu kirjallisuudesta saatujen tutkimus- ja koetulosten perusteella mahdollisimman todenmukaisiksi ja oletusten lukumäärä on rajoitettu mahdollisimman pieneksi. Tutkimuksessa tarkastellaan aluksi pilarialkion muodonmuutosten ja sisäisten voimien välistä yhteyttä. Tarkastelujen perusteella esitetään pilarialkion kapasiteetin laskutapoja ja esitetään esimerkkejä murto- ja halkeamatilan mukaan lasketuista kapasiteettikäyrästöistä. Lisäksi johdetaan pilarin jäykkyyden käsinlaskukaava ja perusteet jäykkyyden laskemiseksi tietokoneella. Pilarin stabiilisuutta tarkastellaan pilarialkion tarkastelun tulosten pohjalta. Erityisesti tarkastellaan taipumien vaikutusta pilarin murtokuormaan. Muuttujina pidetään pilarin hoikkuutta ja teräsmäärää, betonin lujuutta, hiipumaa ja kutistumaa sekä kuorman epäkeskisyyttä. Eri tekijöiden vaikutuksesta pilarin murtokuormaan esitetään laskutuloksiin perustuvia käyrästöjä. Laaditulla tietokoneohjelmallalasketuista pilarin mitoituskäyrästöistä esitetään esimerkkejä. Lisäksi esitetään pilarin jäykkyysfunktio ja sen käyttö pilarin mitoittamisessa käsinlaskumenetelmällä. Laskelmien tuloksia verrataan tutkimuksessa tehtyjen lyhytaikaisten kuormituskokeiden tuloksiin (16 koekappaletta) ja Sveitsissä tehtyihin pitkäaikaisiin kuormituskokeisiin (13 koekappaletta). Tuloksia verrataan myös w-menetelmällä laskettuihin tuloksiin ja laskelmien virheistä esitetään tarkastelu. Tutkimus on tarkoitettu luettavaksi niille, joita kiinnostaa betoni- ja teräsbetonipilarien toimintaan perehtyminen. Se antaa myös perustietouden tutkimuksen yhteydessä lasketuille betoni- ja teräsbetonirakenteiden mitoituskäyrästöille, jotka on tarkoitettu käytännön konstruktöörin käyttöön.

M3 - Report

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto

BT - Betoni-ja teräsbetonipilarin stabiilisuus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Sarja A. Betoni-ja teräsbetonipilarin stabiilisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1972. 78 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto; No. 19).