Betonielementtirakennusten jäykistys: Toimistorakennukset ja monikerroksiset asuinrakennukset

Juha Ratvio, Jyrki Kullaa

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa kehitettiin betonielementtirunkoisten toimisto- ja monikerroksisten asuinrakennusten jäykistysjärjestelmiä. "Pilvenpiirtäjärakennukset" ja maanjäristyskuormat eivät olleet mukana tässä tutkimuksessa. Tutkimus painottui toimistorakennusten uusien ja vielä vähän käytössä olleiden jäykistysjärjestelmien ja niihin liittyvien liitosratkaisujen, kuten osittain jäykkien liitosten, kerrospilarirungon, ei-kantavien julkisivuelementtien käyttö rakennuksen jäykistyksessä, ristikkojäykistyksen ja erilaisten jäykistysvaihtoehtojen yhdistelyjen kehittämiseen. Jäykistysvaihtoehtojen vertailussa mukana olivat myös perinteelliset masto-, levy- ja kehäjäykistysratkaisut. Jäykistysvaihtoehdon valintaan em. rakennuksissa vaikuttavat monet eri tekijät, kuten jäykistysratkaisun soveltuvuus rakennuksen runkoon, rakennuksen käyttötarkoituksen asettamat vaatimukset ja jäykistysvaihtoehdon kustannukset, ja ne painottuvat tapauskohtaisesti. Erilaisten jäykistysvaihtoehtojen yhdistely tarjoaa usein parhaat mahdollisuudet em. rakennusten jäykistyksen optimointiin. Julkaisussa esitetään betonielementtirunkoisen toimisto- ja monikerroksisten asuinrakennusten jäykistysratkaisun optimointia varten laskentaohjeita. Tässä tutkimuksessa tehdyt suunnitteluohjeet "Mastopilari kehärakenteessa" ja "Kerrospilarirungon pilari-palkkiliitokset" on julkaistu kokonaisuudessaan erillisinä julkaisuina. Jatkossa tulisi betonielementtirakennusten jäykistysratkaisuja kehittää erityisesti osittain jäykkien liitosten kapasiteetin hyödyntämiseksi erityyppisissä liitoksissa suunnitteluohjeina ja -ohjelmistoina ja samoin myös ei-kantavien julkisivuelementtien jäykistysvaikutuksen ja jäykistysjärjestelmien yhdistelyn osalta. Yleensäkin tarvitaan kaupallisia betonielementtirakennuksille räätälöityjä jäykistyssuunnitteluohjelmistoja.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages124
ISBN (Print)951-38-4492-7
Publication statusPublished - 1994
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1558
ISSN1235-0605

Keywords

 • construction
 • office buildings
 • multistorey buildings
 • stability
 • precast concrete
 • stiffness
 • rigid frames
 • structural analysis
 • concrete structures
 • structural design
 • joints (functions)
 • commercial buildings
 • utilization
 • columns (supports)
 • facades
 • elements
 • stiffening
 • optimization
 • comparison

Cite this

Ratvio, J., & Kullaa, J. (1994). Betonielementtirakennusten jäykistys: Toimistorakennukset ja monikerroksiset asuinrakennukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1558
Ratvio, Juha ; Kullaa, Jyrki. / Betonielementtirakennusten jäykistys : Toimistorakennukset ja monikerroksiset asuinrakennukset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 124 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1558).
@book{b4b9bb96d646418c96b2996585403ae1,
title = "Betonielementtirakennusten j{\"a}ykistys: Toimistorakennukset ja monikerroksiset asuinrakennukset",
abstract = "Tutkimuksessa kehitettiin betonielementtirunkoisten toimisto- ja monikerroksisten asuinrakennusten j{\"a}ykistysj{\"a}rjestelmi{\"a}. {"}Pilvenpiirt{\"a}j{\"a}rakennukset{"} ja maanj{\"a}ristyskuormat eiv{\"a}t olleet mukana t{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa. Tutkimus painottui toimistorakennusten uusien ja viel{\"a} v{\"a}h{\"a}n k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olleiden j{\"a}ykistysj{\"a}rjestelmien ja niihin liittyvien liitosratkaisujen, kuten osittain j{\"a}ykkien liitosten, kerrospilarirungon, ei-kantavien julkisivuelementtien k{\"a}ytt{\"o} rakennuksen j{\"a}ykistyksess{\"a}, ristikkoj{\"a}ykistyksen ja erilaisten j{\"a}ykistysvaihtoehtojen yhdistelyjen kehitt{\"a}miseen. J{\"a}ykistysvaihtoehtojen vertailussa mukana olivat my{\"o}s perinteelliset masto-, levy- ja keh{\"a}j{\"a}ykistysratkaisut. J{\"a}ykistysvaihtoehdon valintaan em. rakennuksissa vaikuttavat monet eri tekij{\"a}t, kuten j{\"a}ykistysratkaisun soveltuvuus rakennuksen runkoon, rakennuksen k{\"a}ytt{\"o}tarkoituksen asettamat vaatimukset ja j{\"a}ykistysvaihtoehdon kustannukset, ja ne painottuvat tapauskohtaisesti. Erilaisten j{\"a}ykistysvaihtoehtojen yhdistely tarjoaa usein parhaat mahdollisuudet em. rakennusten j{\"a}ykistyksen optimointiin. Julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n betonielementtirunkoisen toimisto- ja monikerroksisten asuinrakennusten j{\"a}ykistysratkaisun optimointia varten laskentaohjeita. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa tehdyt suunnitteluohjeet {"}Mastopilari keh{\"a}rakenteessa{"} ja {"}Kerrospilarirungon pilari-palkkiliitokset{"} on julkaistu kokonaisuudessaan erillisin{\"a} julkaisuina. Jatkossa tulisi betonielementtirakennusten j{\"a}ykistysratkaisuja kehitt{\"a}{\"a} erityisesti osittain j{\"a}ykkien liitosten kapasiteetin hy{\"o}dynt{\"a}miseksi erityyppisiss{\"a} liitoksissa suunnitteluohjeina ja -ohjelmistoina ja samoin my{\"o}s ei-kantavien julkisivuelementtien j{\"a}ykistysvaikutuksen ja j{\"a}ykistysj{\"a}rjestelmien yhdistelyn osalta. Yleens{\"a}kin tarvitaan kaupallisia betonielementtirakennuksille r{\"a}{\"a}t{\"a}l{\"o}ityj{\"a} j{\"a}ykistyssuunnitteluohjelmistoja.",
keywords = "construction, office buildings, multistorey buildings, stability, precast concrete, stiffness, rigid frames, structural analysis, concrete structures, structural design, joints (functions), commercial buildings, utilization, columns (supports), facades, elements, stiffening, optimization, comparison",
author = "Juha Ratvio and Jyrki Kullaa",
year = "1994",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4492-7",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1558",
address = "Finland",

}

Ratvio, J & Kullaa, J 1994, Betonielementtirakennusten jäykistys: Toimistorakennukset ja monikerroksiset asuinrakennukset. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1558, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Betonielementtirakennusten jäykistys : Toimistorakennukset ja monikerroksiset asuinrakennukset. / Ratvio, Juha; Kullaa, Jyrki.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 124 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1558).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Betonielementtirakennusten jäykistys

T2 - Toimistorakennukset ja monikerroksiset asuinrakennukset

AU - Ratvio, Juha

AU - Kullaa, Jyrki

PY - 1994

Y1 - 1994

N2 - Tutkimuksessa kehitettiin betonielementtirunkoisten toimisto- ja monikerroksisten asuinrakennusten jäykistysjärjestelmiä. "Pilvenpiirtäjärakennukset" ja maanjäristyskuormat eivät olleet mukana tässä tutkimuksessa. Tutkimus painottui toimistorakennusten uusien ja vielä vähän käytössä olleiden jäykistysjärjestelmien ja niihin liittyvien liitosratkaisujen, kuten osittain jäykkien liitosten, kerrospilarirungon, ei-kantavien julkisivuelementtien käyttö rakennuksen jäykistyksessä, ristikkojäykistyksen ja erilaisten jäykistysvaihtoehtojen yhdistelyjen kehittämiseen. Jäykistysvaihtoehtojen vertailussa mukana olivat myös perinteelliset masto-, levy- ja kehäjäykistysratkaisut. Jäykistysvaihtoehdon valintaan em. rakennuksissa vaikuttavat monet eri tekijät, kuten jäykistysratkaisun soveltuvuus rakennuksen runkoon, rakennuksen käyttötarkoituksen asettamat vaatimukset ja jäykistysvaihtoehdon kustannukset, ja ne painottuvat tapauskohtaisesti. Erilaisten jäykistysvaihtoehtojen yhdistely tarjoaa usein parhaat mahdollisuudet em. rakennusten jäykistyksen optimointiin. Julkaisussa esitetään betonielementtirunkoisen toimisto- ja monikerroksisten asuinrakennusten jäykistysratkaisun optimointia varten laskentaohjeita. Tässä tutkimuksessa tehdyt suunnitteluohjeet "Mastopilari kehärakenteessa" ja "Kerrospilarirungon pilari-palkkiliitokset" on julkaistu kokonaisuudessaan erillisinä julkaisuina. Jatkossa tulisi betonielementtirakennusten jäykistysratkaisuja kehittää erityisesti osittain jäykkien liitosten kapasiteetin hyödyntämiseksi erityyppisissä liitoksissa suunnitteluohjeina ja -ohjelmistoina ja samoin myös ei-kantavien julkisivuelementtien jäykistysvaikutuksen ja jäykistysjärjestelmien yhdistelyn osalta. Yleensäkin tarvitaan kaupallisia betonielementtirakennuksille räätälöityjä jäykistyssuunnitteluohjelmistoja.

AB - Tutkimuksessa kehitettiin betonielementtirunkoisten toimisto- ja monikerroksisten asuinrakennusten jäykistysjärjestelmiä. "Pilvenpiirtäjärakennukset" ja maanjäristyskuormat eivät olleet mukana tässä tutkimuksessa. Tutkimus painottui toimistorakennusten uusien ja vielä vähän käytössä olleiden jäykistysjärjestelmien ja niihin liittyvien liitosratkaisujen, kuten osittain jäykkien liitosten, kerrospilarirungon, ei-kantavien julkisivuelementtien käyttö rakennuksen jäykistyksessä, ristikkojäykistyksen ja erilaisten jäykistysvaihtoehtojen yhdistelyjen kehittämiseen. Jäykistysvaihtoehtojen vertailussa mukana olivat myös perinteelliset masto-, levy- ja kehäjäykistysratkaisut. Jäykistysvaihtoehdon valintaan em. rakennuksissa vaikuttavat monet eri tekijät, kuten jäykistysratkaisun soveltuvuus rakennuksen runkoon, rakennuksen käyttötarkoituksen asettamat vaatimukset ja jäykistysvaihtoehdon kustannukset, ja ne painottuvat tapauskohtaisesti. Erilaisten jäykistysvaihtoehtojen yhdistely tarjoaa usein parhaat mahdollisuudet em. rakennusten jäykistyksen optimointiin. Julkaisussa esitetään betonielementtirunkoisen toimisto- ja monikerroksisten asuinrakennusten jäykistysratkaisun optimointia varten laskentaohjeita. Tässä tutkimuksessa tehdyt suunnitteluohjeet "Mastopilari kehärakenteessa" ja "Kerrospilarirungon pilari-palkkiliitokset" on julkaistu kokonaisuudessaan erillisinä julkaisuina. Jatkossa tulisi betonielementtirakennusten jäykistysratkaisuja kehittää erityisesti osittain jäykkien liitosten kapasiteetin hyödyntämiseksi erityyppisissä liitoksissa suunnitteluohjeina ja -ohjelmistoina ja samoin myös ei-kantavien julkisivuelementtien jäykistysvaikutuksen ja jäykistysjärjestelmien yhdistelyn osalta. Yleensäkin tarvitaan kaupallisia betonielementtirakennuksille räätälöityjä jäykistyssuunnitteluohjelmistoja.

KW - construction

KW - office buildings

KW - multistorey buildings

KW - stability

KW - precast concrete

KW - stiffness

KW - rigid frames

KW - structural analysis

KW - concrete structures

KW - structural design

KW - joints (functions)

KW - commercial buildings

KW - utilization

KW - columns (supports)

KW - facades

KW - elements

KW - stiffening

KW - optimization

KW - comparison

M3 - Report

SN - 951-38-4492-7

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Betonielementtirakennusten jäykistys

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Ratvio J, Kullaa J. Betonielementtirakennusten jäykistys: Toimistorakennukset ja monikerroksiset asuinrakennukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 124 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1558).