Betonielementtirunkojen rakentaminen talviolosuhteissa

Martti Tuovinen, Tapani Hakkarainen, Markku Leivo, Lasse Mörönen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Talvella tapahtuvaa betonielementtien asennusta on tarkasteltu kahdella tavalla. Toisaalta on käsitelty rakennusrungon työnaikaista jäykistämistä betonoitujen saumojen avulla ja toisaalta on esitetty uusia rakenne- ja liitosratkaisjJa, jotka helpottavat asennusta talvella. Työnaikaisen jäykistämisen tarkastelu on keskittynyt levyrakenteisiin BES-järjestelmän mukaisiin runkoihin. Esitetyt rakenne- ja liitosratkaisut koskevat Runko-BES-järjestelmän pilari-palkkirunkoihin sijoitettuja porrashuoneita. BES-järjestelmän elementtien liitokset ryhmitellään sen mukaan, mikä niiden merkitys on rakennuksen työnaikaisessa jäykistämisessä. Niiden asennusaikaisten kapasiteettien laskemiseksi on esitetty laskentamenetelmiä. Lisäksi on tarkasteltu rungon asennusnopeuden ja saumausbetonin lujuudenkehityksen välistä riippuvuutta. Runko-BES-rakennusten porrashuoneiden sijoitukseen ja kokoon vaikuttavat arkkitehtoniset näkökohdat, palomääräykset, rungon jäykistystarve ja valmistustekniset vaatimukset. Porrashuoneiden sijoituksesta on annettu suosituksia rungon jäykistämistä ja valmistusta silmällä pitäen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages106
ISBN (Print)951-38-2817-4
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number711
ISSN0358-5085

Keywords

  • concrete elements
  • concrete industry
  • joints
  • production
  • buildings
  • elements
  • BES system
  • prefabrication
  • assembling
  • winter conditions

Cite this

Tuovinen, M., Hakkarainen, T., Leivo, M., & Mörönen, L. (1987). Betonielementtirunkojen rakentaminen talviolosuhteissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 711
Tuovinen, Martti ; Hakkarainen, Tapani ; Leivo, Markku ; Mörönen, Lasse. / Betonielementtirunkojen rakentaminen talviolosuhteissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 106 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 711).
@book{a939c4ee03994b4f9cc6af5c15e9d8d5,
title = "Betonielementtirunkojen rakentaminen talviolosuhteissa",
abstract = "Talvella tapahtuvaa betonielementtien asennusta on tarkasteltu kahdella tavalla. Toisaalta on k{\"a}sitelty rakennusrungon ty{\"o}naikaista j{\"a}ykist{\"a}mist{\"a} betonoitujen saumojen avulla ja toisaalta on esitetty uusia rakenne- ja liitosratkaisjJa, jotka helpottavat asennusta talvella. Ty{\"o}naikaisen j{\"a}ykist{\"a}misen tarkastelu on keskittynyt levyrakenteisiin BES-j{\"a}rjestelm{\"a}n mukaisiin runkoihin. Esitetyt rakenne- ja liitosratkaisut koskevat Runko-BES-j{\"a}rjestelm{\"a}n pilari-palkkirunkoihin sijoitettuja porrashuoneita. BES-j{\"a}rjestelm{\"a}n elementtien liitokset ryhmitell{\"a}{\"a}n sen mukaan, mik{\"a} niiden merkitys on rakennuksen ty{\"o}naikaisessa j{\"a}ykist{\"a}misess{\"a}. Niiden asennusaikaisten kapasiteettien laskemiseksi on esitetty laskentamenetelmi{\"a}. Lis{\"a}ksi on tarkasteltu rungon asennusnopeuden ja saumausbetonin lujuudenkehityksen v{\"a}list{\"a} riippuvuutta. Runko-BES-rakennusten porrashuoneiden sijoitukseen ja kokoon vaikuttavat arkkitehtoniset n{\"a}k{\"o}kohdat, palom{\"a}{\"a}r{\"a}ykset, rungon j{\"a}ykistystarve ja valmistustekniset vaatimukset. Porrashuoneiden sijoituksesta on annettu suosituksia rungon j{\"a}ykist{\"a}mist{\"a} ja valmistusta silm{\"a}ll{\"a} pit{\"a}en.",
keywords = "concrete elements, concrete industry, joints, production, buildings, elements, BES system, prefabrication, assembling, winter conditions",
author = "Martti Tuovinen and Tapani Hakkarainen and Markku Leivo and Lasse M{\"o}r{\"o}nen",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2817-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "711",
address = "Finland",

}

Tuovinen, M, Hakkarainen, T, Leivo, M & Mörönen, L 1987, Betonielementtirunkojen rakentaminen talviolosuhteissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 711, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Betonielementtirunkojen rakentaminen talviolosuhteissa. / Tuovinen, Martti; Hakkarainen, Tapani; Leivo, Markku; Mörönen, Lasse.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 106 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 711).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Betonielementtirunkojen rakentaminen talviolosuhteissa

AU - Tuovinen, Martti

AU - Hakkarainen, Tapani

AU - Leivo, Markku

AU - Mörönen, Lasse

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Talvella tapahtuvaa betonielementtien asennusta on tarkasteltu kahdella tavalla. Toisaalta on käsitelty rakennusrungon työnaikaista jäykistämistä betonoitujen saumojen avulla ja toisaalta on esitetty uusia rakenne- ja liitosratkaisjJa, jotka helpottavat asennusta talvella. Työnaikaisen jäykistämisen tarkastelu on keskittynyt levyrakenteisiin BES-järjestelmän mukaisiin runkoihin. Esitetyt rakenne- ja liitosratkaisut koskevat Runko-BES-järjestelmän pilari-palkkirunkoihin sijoitettuja porrashuoneita. BES-järjestelmän elementtien liitokset ryhmitellään sen mukaan, mikä niiden merkitys on rakennuksen työnaikaisessa jäykistämisessä. Niiden asennusaikaisten kapasiteettien laskemiseksi on esitetty laskentamenetelmiä. Lisäksi on tarkasteltu rungon asennusnopeuden ja saumausbetonin lujuudenkehityksen välistä riippuvuutta. Runko-BES-rakennusten porrashuoneiden sijoitukseen ja kokoon vaikuttavat arkkitehtoniset näkökohdat, palomääräykset, rungon jäykistystarve ja valmistustekniset vaatimukset. Porrashuoneiden sijoituksesta on annettu suosituksia rungon jäykistämistä ja valmistusta silmällä pitäen.

AB - Talvella tapahtuvaa betonielementtien asennusta on tarkasteltu kahdella tavalla. Toisaalta on käsitelty rakennusrungon työnaikaista jäykistämistä betonoitujen saumojen avulla ja toisaalta on esitetty uusia rakenne- ja liitosratkaisjJa, jotka helpottavat asennusta talvella. Työnaikaisen jäykistämisen tarkastelu on keskittynyt levyrakenteisiin BES-järjestelmän mukaisiin runkoihin. Esitetyt rakenne- ja liitosratkaisut koskevat Runko-BES-järjestelmän pilari-palkkirunkoihin sijoitettuja porrashuoneita. BES-järjestelmän elementtien liitokset ryhmitellään sen mukaan, mikä niiden merkitys on rakennuksen työnaikaisessa jäykistämisessä. Niiden asennusaikaisten kapasiteettien laskemiseksi on esitetty laskentamenetelmiä. Lisäksi on tarkasteltu rungon asennusnopeuden ja saumausbetonin lujuudenkehityksen välistä riippuvuutta. Runko-BES-rakennusten porrashuoneiden sijoitukseen ja kokoon vaikuttavat arkkitehtoniset näkökohdat, palomääräykset, rungon jäykistystarve ja valmistustekniset vaatimukset. Porrashuoneiden sijoituksesta on annettu suosituksia rungon jäykistämistä ja valmistusta silmällä pitäen.

KW - concrete elements

KW - concrete industry

KW - joints

KW - production

KW - buildings

KW - elements

KW - BES system

KW - prefabrication

KW - assembling

KW - winter conditions

M3 - Report

SN - 951-38-2817-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Betonielementtirunkojen rakentaminen talviolosuhteissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Tuovinen M, Hakkarainen T, Leivo M, Mörönen L. Betonielementtirunkojen rakentaminen talviolosuhteissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 106 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 711).