Betonielementtirunkojen rakentaminen talviolosuhteissa

Martti Tuovinen, Tapani Hakkarainen, Markku Leivo, Lasse Mörönen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Talvella tapahtuvaa betonielementtien asennusta on tarkasteltu kahdella tavalla. Toisaalta on käsitelty rakennusrungon työnaikaista jäykistämistä betonoitujen saumojen avulla ja toisaalta on esitetty uusia rakenne- ja liitosratkaisjJa, jotka helpottavat asennusta talvella. Työnaikaisen jäykistämisen tarkastelu on keskittynyt levyrakenteisiin BES-järjestelmän mukaisiin runkoihin. Esitetyt rakenne- ja liitosratkaisut koskevat Runko-BES-järjestelmän pilari-palkkirunkoihin sijoitettuja porrashuoneita. BES-järjestelmän elementtien liitokset ryhmitellään sen mukaan, mikä niiden merkitys on rakennuksen työnaikaisessa jäykistämisessä. Niiden asennusaikaisten kapasiteettien laskemiseksi on esitetty laskentamenetelmiä. Lisäksi on tarkasteltu rungon asennusnopeuden ja saumausbetonin lujuudenkehityksen välistä riippuvuutta. Runko-BES-rakennusten porrashuoneiden sijoitukseen ja kokoon vaikuttavat arkkitehtoniset näkökohdat, palomääräykset, rungon jäykistystarve ja valmistustekniset vaatimukset. Porrashuoneiden sijoituksesta on annettu suosituksia rungon jäykistämistä ja valmistusta silmällä pitäen.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages106
  ISBN (Print)951-38-2817-4
  Publication statusPublished - 1987
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number711
  ISSN0358-5085

  Keywords

  • concrete elements
  • concrete industry
  • joints
  • production
  • buildings
  • elements
  • BES system
  • prefabrication
  • assembling
  • winter conditions

  Cite this

  Tuovinen, M., Hakkarainen, T., Leivo, M., & Mörönen, L. (1987). Betonielementtirunkojen rakentaminen talviolosuhteissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 711
  Tuovinen, Martti ; Hakkarainen, Tapani ; Leivo, Markku ; Mörönen, Lasse. / Betonielementtirunkojen rakentaminen talviolosuhteissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 106 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 711).
  @book{a939c4ee03994b4f9cc6af5c15e9d8d5,
  title = "Betonielementtirunkojen rakentaminen talviolosuhteissa",
  abstract = "Talvella tapahtuvaa betonielementtien asennusta on tarkasteltu kahdella tavalla. Toisaalta on k{\"a}sitelty rakennusrungon ty{\"o}naikaista j{\"a}ykist{\"a}mist{\"a} betonoitujen saumojen avulla ja toisaalta on esitetty uusia rakenne- ja liitosratkaisjJa, jotka helpottavat asennusta talvella. Ty{\"o}naikaisen j{\"a}ykist{\"a}misen tarkastelu on keskittynyt levyrakenteisiin BES-j{\"a}rjestelm{\"a}n mukaisiin runkoihin. Esitetyt rakenne- ja liitosratkaisut koskevat Runko-BES-j{\"a}rjestelm{\"a}n pilari-palkkirunkoihin sijoitettuja porrashuoneita. BES-j{\"a}rjestelm{\"a}n elementtien liitokset ryhmitell{\"a}{\"a}n sen mukaan, mik{\"a} niiden merkitys on rakennuksen ty{\"o}naikaisessa j{\"a}ykist{\"a}misess{\"a}. Niiden asennusaikaisten kapasiteettien laskemiseksi on esitetty laskentamenetelmi{\"a}. Lis{\"a}ksi on tarkasteltu rungon asennusnopeuden ja saumausbetonin lujuudenkehityksen v{\"a}list{\"a} riippuvuutta. Runko-BES-rakennusten porrashuoneiden sijoitukseen ja kokoon vaikuttavat arkkitehtoniset n{\"a}k{\"o}kohdat, palom{\"a}{\"a}r{\"a}ykset, rungon j{\"a}ykistystarve ja valmistustekniset vaatimukset. Porrashuoneiden sijoituksesta on annettu suosituksia rungon j{\"a}ykist{\"a}mist{\"a} ja valmistusta silm{\"a}ll{\"a} pit{\"a}en.",
  keywords = "concrete elements, concrete industry, joints, production, buildings, elements, BES system, prefabrication, assembling, winter conditions",
  author = "Martti Tuovinen and Tapani Hakkarainen and Markku Leivo and Lasse M{\"o}r{\"o}nen",
  year = "1987",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-2817-4",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "711",
  address = "Finland",

  }

  Tuovinen, M, Hakkarainen, T, Leivo, M & Mörönen, L 1987, Betonielementtirunkojen rakentaminen talviolosuhteissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 711, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Betonielementtirunkojen rakentaminen talviolosuhteissa. / Tuovinen, Martti; Hakkarainen, Tapani; Leivo, Markku; Mörönen, Lasse.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 106 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 711).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Betonielementtirunkojen rakentaminen talviolosuhteissa

  AU - Tuovinen, Martti

  AU - Hakkarainen, Tapani

  AU - Leivo, Markku

  AU - Mörönen, Lasse

  PY - 1987

  Y1 - 1987

  N2 - Talvella tapahtuvaa betonielementtien asennusta on tarkasteltu kahdella tavalla. Toisaalta on käsitelty rakennusrungon työnaikaista jäykistämistä betonoitujen saumojen avulla ja toisaalta on esitetty uusia rakenne- ja liitosratkaisjJa, jotka helpottavat asennusta talvella. Työnaikaisen jäykistämisen tarkastelu on keskittynyt levyrakenteisiin BES-järjestelmän mukaisiin runkoihin. Esitetyt rakenne- ja liitosratkaisut koskevat Runko-BES-järjestelmän pilari-palkkirunkoihin sijoitettuja porrashuoneita. BES-järjestelmän elementtien liitokset ryhmitellään sen mukaan, mikä niiden merkitys on rakennuksen työnaikaisessa jäykistämisessä. Niiden asennusaikaisten kapasiteettien laskemiseksi on esitetty laskentamenetelmiä. Lisäksi on tarkasteltu rungon asennusnopeuden ja saumausbetonin lujuudenkehityksen välistä riippuvuutta. Runko-BES-rakennusten porrashuoneiden sijoitukseen ja kokoon vaikuttavat arkkitehtoniset näkökohdat, palomääräykset, rungon jäykistystarve ja valmistustekniset vaatimukset. Porrashuoneiden sijoituksesta on annettu suosituksia rungon jäykistämistä ja valmistusta silmällä pitäen.

  AB - Talvella tapahtuvaa betonielementtien asennusta on tarkasteltu kahdella tavalla. Toisaalta on käsitelty rakennusrungon työnaikaista jäykistämistä betonoitujen saumojen avulla ja toisaalta on esitetty uusia rakenne- ja liitosratkaisjJa, jotka helpottavat asennusta talvella. Työnaikaisen jäykistämisen tarkastelu on keskittynyt levyrakenteisiin BES-järjestelmän mukaisiin runkoihin. Esitetyt rakenne- ja liitosratkaisut koskevat Runko-BES-järjestelmän pilari-palkkirunkoihin sijoitettuja porrashuoneita. BES-järjestelmän elementtien liitokset ryhmitellään sen mukaan, mikä niiden merkitys on rakennuksen työnaikaisessa jäykistämisessä. Niiden asennusaikaisten kapasiteettien laskemiseksi on esitetty laskentamenetelmiä. Lisäksi on tarkasteltu rungon asennusnopeuden ja saumausbetonin lujuudenkehityksen välistä riippuvuutta. Runko-BES-rakennusten porrashuoneiden sijoitukseen ja kokoon vaikuttavat arkkitehtoniset näkökohdat, palomääräykset, rungon jäykistystarve ja valmistustekniset vaatimukset. Porrashuoneiden sijoituksesta on annettu suosituksia rungon jäykistämistä ja valmistusta silmällä pitäen.

  KW - concrete elements

  KW - concrete industry

  KW - joints

  KW - production

  KW - buildings

  KW - elements

  KW - BES system

  KW - prefabrication

  KW - assembling

  KW - winter conditions

  M3 - Report

  SN - 951-38-2817-4

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Betonielementtirunkojen rakentaminen talviolosuhteissa

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Tuovinen M, Hakkarainen T, Leivo M, Mörönen L. Betonielementtirunkojen rakentaminen talviolosuhteissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 106 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 711).