Betonijulkisivujen säilyvyys ja ulkonäköviat

Erkki Vesikari, Hemming Paroll

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, missä määrin ja mistä syystä erilaisia säilyvyys- ja ulkonäkövikoja esiintyy betonijulkisivuissa. Tutkimuskohteiksi valittiin satunnaisesti 104 elementtijulkisivuin varustettua rakennusta. Tutkimus rajattiin koskemaan vain pinnoittamattomia betonielementtejä. Rakennuksissa esiintyneet ulkonäköviat kartoitettiin ja rakennuksesta, elementeistä ja ympäristöstä merkittiin muistiin sellaisia tietoja, jotka mahdollisesti vaikuttavat julkisivujen kuntoon. Kartoituksessa saadut tiedot koottiin ja käsiteltiin tilastollisesti. Pinnoittamattomien betonijulkisivujen suurimmat ongelmat ovat värin epätasaisuus ja likaisuus. Suurimmat säilyvyysvauriot olivat saumamateriaalin turmeltuminen ja suuret halkeamat. Verkkohalkeilu ja terästen korroosio ovat edellä mainittuja harvinaisempia, mutta kuitenkin suhteellisen yleisiä säilyvyysvikoja. Betonin pakkausvauriot ovat harvinaisia julkisivuissa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages38
ISBN (Print)951-38-1600-1
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number133
ISSN0358-5077

Fingerprint

durability

Cite this

Vesikari, E., & Paroll, H. (1982). Betonijulkisivujen säilyvyys ja ulkonäköviat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 133
Vesikari, Erkki ; Paroll, Hemming. / Betonijulkisivujen säilyvyys ja ulkonäköviat. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 38 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 133).
@book{7846e72f053641afae11e8f5248cb4ff,
title = "Betonijulkisivujen s{\"a}ilyvyys ja ulkon{\"a}k{\"o}viat",
abstract = "Tutkimuksen tavoitteena oli selvitt{\"a}{\"a}, miss{\"a} m{\"a}{\"a}rin ja mist{\"a} syyst{\"a} erilaisia s{\"a}ilyvyys- ja ulkon{\"a}k{\"o}vikoja esiintyy betonijulkisivuissa. Tutkimuskohteiksi valittiin satunnaisesti 104 elementtijulkisivuin varustettua rakennusta. Tutkimus rajattiin koskemaan vain pinnoittamattomia betonielementtej{\"a}. Rakennuksissa esiintyneet ulkon{\"a}k{\"o}viat kartoitettiin ja rakennuksesta, elementeist{\"a} ja ymp{\"a}rist{\"o}st{\"a} merkittiin muistiin sellaisia tietoja, jotka mahdollisesti vaikuttavat julkisivujen kuntoon. Kartoituksessa saadut tiedot koottiin ja k{\"a}siteltiin tilastollisesti. Pinnoittamattomien betonijulkisivujen suurimmat ongelmat ovat v{\"a}rin ep{\"a}tasaisuus ja likaisuus. Suurimmat s{\"a}ilyvyysvauriot olivat saumamateriaalin turmeltuminen ja suuret halkeamat. Verkkohalkeilu ja ter{\"a}sten korroosio ovat edell{\"a} mainittuja harvinaisempia, mutta kuitenkin suhteellisen yleisi{\"a} s{\"a}ilyvyysvikoja. Betonin pakkausvauriot ovat harvinaisia julkisivuissa.",
author = "Erkki Vesikari and Hemming Paroll",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1600-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "133",
address = "Finland",

}

Vesikari, E & Paroll, H 1982, Betonijulkisivujen säilyvyys ja ulkonäköviat. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 133, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Betonijulkisivujen säilyvyys ja ulkonäköviat. / Vesikari, Erkki; Paroll, Hemming.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 38 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 133).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Betonijulkisivujen säilyvyys ja ulkonäköviat

AU - Vesikari, Erkki

AU - Paroll, Hemming

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, missä määrin ja mistä syystä erilaisia säilyvyys- ja ulkonäkövikoja esiintyy betonijulkisivuissa. Tutkimuskohteiksi valittiin satunnaisesti 104 elementtijulkisivuin varustettua rakennusta. Tutkimus rajattiin koskemaan vain pinnoittamattomia betonielementtejä. Rakennuksissa esiintyneet ulkonäköviat kartoitettiin ja rakennuksesta, elementeistä ja ympäristöstä merkittiin muistiin sellaisia tietoja, jotka mahdollisesti vaikuttavat julkisivujen kuntoon. Kartoituksessa saadut tiedot koottiin ja käsiteltiin tilastollisesti. Pinnoittamattomien betonijulkisivujen suurimmat ongelmat ovat värin epätasaisuus ja likaisuus. Suurimmat säilyvyysvauriot olivat saumamateriaalin turmeltuminen ja suuret halkeamat. Verkkohalkeilu ja terästen korroosio ovat edellä mainittuja harvinaisempia, mutta kuitenkin suhteellisen yleisiä säilyvyysvikoja. Betonin pakkausvauriot ovat harvinaisia julkisivuissa.

AB - Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, missä määrin ja mistä syystä erilaisia säilyvyys- ja ulkonäkövikoja esiintyy betonijulkisivuissa. Tutkimuskohteiksi valittiin satunnaisesti 104 elementtijulkisivuin varustettua rakennusta. Tutkimus rajattiin koskemaan vain pinnoittamattomia betonielementtejä. Rakennuksissa esiintyneet ulkonäköviat kartoitettiin ja rakennuksesta, elementeistä ja ympäristöstä merkittiin muistiin sellaisia tietoja, jotka mahdollisesti vaikuttavat julkisivujen kuntoon. Kartoituksessa saadut tiedot koottiin ja käsiteltiin tilastollisesti. Pinnoittamattomien betonijulkisivujen suurimmat ongelmat ovat värin epätasaisuus ja likaisuus. Suurimmat säilyvyysvauriot olivat saumamateriaalin turmeltuminen ja suuret halkeamat. Verkkohalkeilu ja terästen korroosio ovat edellä mainittuja harvinaisempia, mutta kuitenkin suhteellisen yleisiä säilyvyysvikoja. Betonin pakkausvauriot ovat harvinaisia julkisivuissa.

M3 - Report

SN - 951-38-1600-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Betonijulkisivujen säilyvyys ja ulkonäköviat

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Vesikari E, Paroll H. Betonijulkisivujen säilyvyys ja ulkonäköviat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 38 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 133).