Betonin ja betonirakenteiden palonkestävyys: Kirjallisuustutkimus

Loikkanen Pentti, Jumppanen Ulla-Maija

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kantavien betonirakenteiden palonkestävyys voidaan määrittää myös pääasiassa tietokoneille kehitetyillä laskennallisilla menetelmillä aikaisemmin yksinomaan käytetyn kokeellisen menetelmän ohella. Menetelmien soveltaminen edellyttää tietoa palon vaikutuksista rakenteisiin ja rakennusaineisiin. Kirjallisuustutkimuksena on selvitetty betonin termisiä ja mekaanisia ominaisuuksia palo-olosuhteissa. Erityisesti on kiinnitetty huomiota betonin raaka-aineisiin sekä rakenteen ja ulkoisten tekijöiden vaikutukseen. Ominaisuuksien aikariippuvuus on korkeissa lämpötiloissa niin voimakasta, että stationaarisessa tilassa mitatut tulokset eivät ilmeisesti riittävästi kuvaa tilannetta jatkuvasti muuttuvissa paloolosuhteissa. Palo-olosuhteita koskevien betonitutkimusten tuloksia on julkaistu verrattain vähän. Suomalaisesta betonista, jonka kiviaine ainakin poikkeaa useista ulkomaisista, ei ole ko. tutkimustuloksia. Myös tarvittavia koemenetelmiä ja mahdollisuuksia käyttää niissä Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen laitteita on kartoitettu. Lopuksi on tarkasteltu tarvittavia tutkimustapoja ja tehty ehdotus tutkimuksen jakamiseksi osaprojekteiksi ja niihin liittyviksi tutkimustavoiksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages79
ISBN (Print)951-38-1258-8
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number16
ISSN0358-5085

Fingerprint

fire resistance

Keywords

  • concrete
  • structures
  • fire resistance

Cite this

Pentti, L., & Ulla-Maija, J. (1981). Betonin ja betonirakenteiden palonkestävyys: Kirjallisuustutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 16
Pentti, Loikkanen ; Ulla-Maija, Jumppanen. / Betonin ja betonirakenteiden palonkestävyys : Kirjallisuustutkimus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 79 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 16).
@book{d427e809a9054cb1a1faad6803004403,
title = "Betonin ja betonirakenteiden palonkest{\"a}vyys: Kirjallisuustutkimus",
abstract = "Kantavien betonirakenteiden palonkest{\"a}vyys voidaan m{\"a}{\"a}ritt{\"a}{\"a} my{\"o}s p{\"a}{\"a}asiassa tietokoneille kehitetyill{\"a} laskennallisilla menetelmill{\"a} aikaisemmin yksinomaan k{\"a}ytetyn kokeellisen menetelm{\"a}n ohella. Menetelmien soveltaminen edellytt{\"a}{\"a} tietoa palon vaikutuksista rakenteisiin ja rakennusaineisiin. Kirjallisuustutkimuksena on selvitetty betonin termisi{\"a} ja mekaanisia ominaisuuksia palo-olosuhteissa. Erityisesti on kiinnitetty huomiota betonin raaka-aineisiin sek{\"a} rakenteen ja ulkoisten tekij{\"o}iden vaikutukseen. Ominaisuuksien aikariippuvuus on korkeissa l{\"a}mp{\"o}tiloissa niin voimakasta, ett{\"a} stationaarisessa tilassa mitatut tulokset eiv{\"a}t ilmeisesti riitt{\"a}v{\"a}sti kuvaa tilannetta jatkuvasti muuttuvissa paloolosuhteissa. Palo-olosuhteita koskevien betonitutkimusten tuloksia on julkaistu verrattain v{\"a}h{\"a}n. Suomalaisesta betonista, jonka kiviaine ainakin poikkeaa useista ulkomaisista, ei ole ko. tutkimustuloksia. My{\"o}s tarvittavia koemenetelmi{\"a} ja mahdollisuuksia k{\"a}ytt{\"a}{\"a} niiss{\"a} Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen laitteita on kartoitettu. Lopuksi on tarkasteltu tarvittavia tutkimustapoja ja tehty ehdotus tutkimuksen jakamiseksi osaprojekteiksi ja niihin liittyviksi tutkimustavoiksi.",
keywords = "concrete, structures, fire resistance",
author = "Loikkanen Pentti and Jumppanen Ulla-Maija",
year = "1981",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1258-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "16",
address = "Finland",

}

Pentti, L & Ulla-Maija, J 1981, Betonin ja betonirakenteiden palonkestävyys: Kirjallisuustutkimus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 16, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Betonin ja betonirakenteiden palonkestävyys : Kirjallisuustutkimus. / Pentti, Loikkanen; Ulla-Maija, Jumppanen.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 79 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 16).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Betonin ja betonirakenteiden palonkestävyys

T2 - Kirjallisuustutkimus

AU - Pentti, Loikkanen

AU - Ulla-Maija, Jumppanen

PY - 1981

Y1 - 1981

N2 - Kantavien betonirakenteiden palonkestävyys voidaan määrittää myös pääasiassa tietokoneille kehitetyillä laskennallisilla menetelmillä aikaisemmin yksinomaan käytetyn kokeellisen menetelmän ohella. Menetelmien soveltaminen edellyttää tietoa palon vaikutuksista rakenteisiin ja rakennusaineisiin. Kirjallisuustutkimuksena on selvitetty betonin termisiä ja mekaanisia ominaisuuksia palo-olosuhteissa. Erityisesti on kiinnitetty huomiota betonin raaka-aineisiin sekä rakenteen ja ulkoisten tekijöiden vaikutukseen. Ominaisuuksien aikariippuvuus on korkeissa lämpötiloissa niin voimakasta, että stationaarisessa tilassa mitatut tulokset eivät ilmeisesti riittävästi kuvaa tilannetta jatkuvasti muuttuvissa paloolosuhteissa. Palo-olosuhteita koskevien betonitutkimusten tuloksia on julkaistu verrattain vähän. Suomalaisesta betonista, jonka kiviaine ainakin poikkeaa useista ulkomaisista, ei ole ko. tutkimustuloksia. Myös tarvittavia koemenetelmiä ja mahdollisuuksia käyttää niissä Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen laitteita on kartoitettu. Lopuksi on tarkasteltu tarvittavia tutkimustapoja ja tehty ehdotus tutkimuksen jakamiseksi osaprojekteiksi ja niihin liittyviksi tutkimustavoiksi.

AB - Kantavien betonirakenteiden palonkestävyys voidaan määrittää myös pääasiassa tietokoneille kehitetyillä laskennallisilla menetelmillä aikaisemmin yksinomaan käytetyn kokeellisen menetelmän ohella. Menetelmien soveltaminen edellyttää tietoa palon vaikutuksista rakenteisiin ja rakennusaineisiin. Kirjallisuustutkimuksena on selvitetty betonin termisiä ja mekaanisia ominaisuuksia palo-olosuhteissa. Erityisesti on kiinnitetty huomiota betonin raaka-aineisiin sekä rakenteen ja ulkoisten tekijöiden vaikutukseen. Ominaisuuksien aikariippuvuus on korkeissa lämpötiloissa niin voimakasta, että stationaarisessa tilassa mitatut tulokset eivät ilmeisesti riittävästi kuvaa tilannetta jatkuvasti muuttuvissa paloolosuhteissa. Palo-olosuhteita koskevien betonitutkimusten tuloksia on julkaistu verrattain vähän. Suomalaisesta betonista, jonka kiviaine ainakin poikkeaa useista ulkomaisista, ei ole ko. tutkimustuloksia. Myös tarvittavia koemenetelmiä ja mahdollisuuksia käyttää niissä Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen laitteita on kartoitettu. Lopuksi on tarkasteltu tarvittavia tutkimustapoja ja tehty ehdotus tutkimuksen jakamiseksi osaprojekteiksi ja niihin liittyviksi tutkimustavoiksi.

KW - concrete

KW - structures

KW - fire resistance

M3 - Report

SN - 951-38-1258-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Betonin ja betonirakenteiden palonkestävyys

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pentti L, Ulla-Maija J. Betonin ja betonirakenteiden palonkestävyys: Kirjallisuustutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 79 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 16).