Betonin lujuuden varmistaminen ennen muottien purkamista

Eero Punakallio

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa selvitetään ainetta rikkomattomien ja osittain ainetta rikkovien betonin puristuslujuuden arviointimenetelmien sopivuus betonirakenteiden muottien purkulujuuden määrittämiseen. Tutkimuksessa pyrittiin kehittämään myös uusia menetelmiä betonin varhaislujuuden arvioimiseksi. Tutkimus jakautui laboratoriokokeisiin ja kenttäkokeisiin. Kenttäkokeet tehtiin rakennustyömailla tutkimalla paikalla betonoituja holveja ja seiniä sekä kesällä että talvella. Tutkimuksessa käytettyjä laitteita olivat kimmovasara, Windsor-menetelmän pistooli ja mittalaite, jatkavatoiminen lämpötilamittauspiirturi sekä tutkimuksen yhteydessä kehitetyt laitteet, lämpötilatietojen keräämiseen perustava betonin kypsyysmittari ja metallitapin tunkeumaan perustuva puristuslujuuden arviointilaite. Luotettavin lujuuden arviointimenetelmä oli arviointi lämpötilamittauksien perusteella, jos lämmitys oli tasaista ja betonin koostumus tunnettu. Koska lämpötilatietoihin perustuvaa lujuuden arviota ei voida tehdä rakenteen kaikista kohdista ja massan koostumus ei aina ole tarkasti tunnettu, on lämpötilamittaukseen perustavan lujuuden arvion lisäksi suositeltavaa käyttää kimmovasaralla tai tunkeumalaitteella saatavaa lujuuden arviota. Esitetyllä yhdistelmällä saavutetut lujuuden arviot osoittautuivat erittäin luotettaviksi. Menettelyllä saavutettavaa luotettavaa betonin puristuslujuuden arviota ennen muottien purkamista voidaan käyttää nykyään lähinnä purkutyön turvallisuuden parantamiseen. Tulosten taloudellinen hyödyntäminen esim. muottikierron nopeuttamisena on mahdollista menetelmän koekäytöstä saatavien kokemusten perusteella ja suunnittelijoiden hyväksynnän jälkeen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages62
ISBN (Print)951-38-2722-4
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number443
ISSN0358-5077

Keywords

 • concrete
 • strength
 • forms (molds)
 • formwork
 • molds
 • mould
 • test methods
 • non destructive testing
 • compression tests
 • bearing strength
 • estimates

Cite this

Punakallio, E. (1986). Betonin lujuuden varmistaminen ennen muottien purkamista. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 443
Punakallio, Eero. / Betonin lujuuden varmistaminen ennen muottien purkamista. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 443).
@book{9288760bb2ec47f7b553b9aefb5a4c12,
title = "Betonin lujuuden varmistaminen ennen muottien purkamista",
abstract = "Julkaisussa selvitet{\"a}{\"a}n ainetta rikkomattomien ja osittain ainetta rikkovien betonin puristuslujuuden arviointimenetelmien sopivuus betonirakenteiden muottien purkulujuuden m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseen. Tutkimuksessa pyrittiin kehitt{\"a}m{\"a}{\"a}n my{\"o}s uusia menetelmi{\"a} betonin varhaislujuuden arvioimiseksi. Tutkimus jakautui laboratoriokokeisiin ja kentt{\"a}kokeisiin. Kentt{\"a}kokeet tehtiin rakennusty{\"o}mailla tutkimalla paikalla betonoituja holveja ja seini{\"a} sek{\"a} kes{\"a}ll{\"a} ett{\"a} talvella. Tutkimuksessa k{\"a}ytettyj{\"a} laitteita olivat kimmovasara, Windsor-menetelm{\"a}n pistooli ja mittalaite, jatkavatoiminen l{\"a}mp{\"o}tilamittauspiirturi sek{\"a} tutkimuksen yhteydess{\"a} kehitetyt laitteet, l{\"a}mp{\"o}tilatietojen ker{\"a}{\"a}miseen perustava betonin kypsyysmittari ja metallitapin tunkeumaan perustuva puristuslujuuden arviointilaite. Luotettavin lujuuden arviointimenetelm{\"a} oli arviointi l{\"a}mp{\"o}tilamittauksien perusteella, jos l{\"a}mmitys oli tasaista ja betonin koostumus tunnettu. Koska l{\"a}mp{\"o}tilatietoihin perustuvaa lujuuden arviota ei voida tehd{\"a} rakenteen kaikista kohdista ja massan koostumus ei aina ole tarkasti tunnettu, on l{\"a}mp{\"o}tilamittaukseen perustavan lujuuden arvion lis{\"a}ksi suositeltavaa k{\"a}ytt{\"a}{\"a} kimmovasaralla tai tunkeumalaitteella saatavaa lujuuden arviota. Esitetyll{\"a} yhdistelm{\"a}ll{\"a} saavutetut lujuuden arviot osoittautuivat eritt{\"a}in luotettaviksi. Menettelyll{\"a} saavutettavaa luotettavaa betonin puristuslujuuden arviota ennen muottien purkamista voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} nyky{\"a}{\"a}n l{\"a}hinn{\"a} purkuty{\"o}n turvallisuuden parantamiseen. Tulosten taloudellinen hy{\"o}dynt{\"a}minen esim. muottikierron nopeuttamisena on mahdollista menetelm{\"a}n koek{\"a}yt{\"o}st{\"a} saatavien kokemusten perusteella ja suunnittelijoiden hyv{\"a}ksynn{\"a}n j{\"a}lkeen.",
keywords = "concrete, strength, forms (molds), formwork, molds, mould, test methods, non destructive testing, compression tests, bearing strength, estimates",
author = "Eero Punakallio",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2722-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "443",
address = "Finland",

}

Punakallio, E 1986, Betonin lujuuden varmistaminen ennen muottien purkamista. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 443, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Betonin lujuuden varmistaminen ennen muottien purkamista. / Punakallio, Eero.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 443).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Betonin lujuuden varmistaminen ennen muottien purkamista

AU - Punakallio, Eero

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Julkaisussa selvitetään ainetta rikkomattomien ja osittain ainetta rikkovien betonin puristuslujuuden arviointimenetelmien sopivuus betonirakenteiden muottien purkulujuuden määrittämiseen. Tutkimuksessa pyrittiin kehittämään myös uusia menetelmiä betonin varhaislujuuden arvioimiseksi. Tutkimus jakautui laboratoriokokeisiin ja kenttäkokeisiin. Kenttäkokeet tehtiin rakennustyömailla tutkimalla paikalla betonoituja holveja ja seiniä sekä kesällä että talvella. Tutkimuksessa käytettyjä laitteita olivat kimmovasara, Windsor-menetelmän pistooli ja mittalaite, jatkavatoiminen lämpötilamittauspiirturi sekä tutkimuksen yhteydessä kehitetyt laitteet, lämpötilatietojen keräämiseen perustava betonin kypsyysmittari ja metallitapin tunkeumaan perustuva puristuslujuuden arviointilaite. Luotettavin lujuuden arviointimenetelmä oli arviointi lämpötilamittauksien perusteella, jos lämmitys oli tasaista ja betonin koostumus tunnettu. Koska lämpötilatietoihin perustuvaa lujuuden arviota ei voida tehdä rakenteen kaikista kohdista ja massan koostumus ei aina ole tarkasti tunnettu, on lämpötilamittaukseen perustavan lujuuden arvion lisäksi suositeltavaa käyttää kimmovasaralla tai tunkeumalaitteella saatavaa lujuuden arviota. Esitetyllä yhdistelmällä saavutetut lujuuden arviot osoittautuivat erittäin luotettaviksi. Menettelyllä saavutettavaa luotettavaa betonin puristuslujuuden arviota ennen muottien purkamista voidaan käyttää nykyään lähinnä purkutyön turvallisuuden parantamiseen. Tulosten taloudellinen hyödyntäminen esim. muottikierron nopeuttamisena on mahdollista menetelmän koekäytöstä saatavien kokemusten perusteella ja suunnittelijoiden hyväksynnän jälkeen.

AB - Julkaisussa selvitetään ainetta rikkomattomien ja osittain ainetta rikkovien betonin puristuslujuuden arviointimenetelmien sopivuus betonirakenteiden muottien purkulujuuden määrittämiseen. Tutkimuksessa pyrittiin kehittämään myös uusia menetelmiä betonin varhaislujuuden arvioimiseksi. Tutkimus jakautui laboratoriokokeisiin ja kenttäkokeisiin. Kenttäkokeet tehtiin rakennustyömailla tutkimalla paikalla betonoituja holveja ja seiniä sekä kesällä että talvella. Tutkimuksessa käytettyjä laitteita olivat kimmovasara, Windsor-menetelmän pistooli ja mittalaite, jatkavatoiminen lämpötilamittauspiirturi sekä tutkimuksen yhteydessä kehitetyt laitteet, lämpötilatietojen keräämiseen perustava betonin kypsyysmittari ja metallitapin tunkeumaan perustuva puristuslujuuden arviointilaite. Luotettavin lujuuden arviointimenetelmä oli arviointi lämpötilamittauksien perusteella, jos lämmitys oli tasaista ja betonin koostumus tunnettu. Koska lämpötilatietoihin perustuvaa lujuuden arviota ei voida tehdä rakenteen kaikista kohdista ja massan koostumus ei aina ole tarkasti tunnettu, on lämpötilamittaukseen perustavan lujuuden arvion lisäksi suositeltavaa käyttää kimmovasaralla tai tunkeumalaitteella saatavaa lujuuden arviota. Esitetyllä yhdistelmällä saavutetut lujuuden arviot osoittautuivat erittäin luotettaviksi. Menettelyllä saavutettavaa luotettavaa betonin puristuslujuuden arviota ennen muottien purkamista voidaan käyttää nykyään lähinnä purkutyön turvallisuuden parantamiseen. Tulosten taloudellinen hyödyntäminen esim. muottikierron nopeuttamisena on mahdollista menetelmän koekäytöstä saatavien kokemusten perusteella ja suunnittelijoiden hyväksynnän jälkeen.

KW - concrete

KW - strength

KW - forms (molds)

KW - formwork

KW - molds

KW - mould

KW - test methods

KW - non destructive testing

KW - compression tests

KW - bearing strength

KW - estimates

M3 - Report

SN - 951-38-2722-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Betonin lujuuden varmistaminen ennen muottien purkamista

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Punakallio E. Betonin lujuuden varmistaminen ennen muottien purkamista. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 443).