Betonin pakkasenkestävyyden varmistaminen. Osa 1. Perusteet ja käyttöikämitoitus

Hannele Kuosa, Erkki Vesikari

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa käsitellään sekä kirjallisuuteen että kokeellisiin tutkimustuloksiin perustuen betonin pakkasenkestävyyttä, mutta ei pakkas-suolakestävyyttä. Tutkittavan ovat seuraavat asiakokonaisuudet: · Pakkasvaurioiutumisen syyt ja mekanismit. · Pakkasenkestävän betonin vaatimukset ja muu ohjeistus eri maissa. · Huokostuksen laadun ja erityisesti sitä kuvaavan huokosjaon ja pakkasenkestävyyden välinen yhteys. · Pakkasenkestävyyden kokeelliset menetelmät, mm. oleellisimmat jäädytys-sulatuskokeet, vedelläimeytyskokeet sekä kovettuneen betonin ja betonimassan ilmahuokosanalyysit (AVA-analyysi; Air Void Analyzer ). Suomessa tehdas- ja valmisbetoneja käyttäen tehdyn menetelmävertailun sekä optisen ohuthianalyysin ja tiivistetystä betonimassasta tehdyn AVA-analyysin tuloksia. · Kirjallisuusselvitys ilmahuokostuksen onnistumiseen vaikuttavista tekijöistä, kuten osa- ja lisäaineiden, massan koostumuksen sekä massan valmistuksen, kuljetuksen, valun ja tiivistyksen vaikutuksesta. Sellaisten elementtitehtailla tehtyjen koesarjojen tuloksia, joissa tutkittiin tiivistyksen ja sen tehokkuuden vaikutusta huokostukseen sekä huokostuksen määrän ja laadun vaihtelun suuruutta elementeissä. · Tietokonesimulointiin perustuva käyttöiän ennakointi. Kokonaismallin lyhyt esittely ja pakkasenkestävyyslaskelmien yksityiskohtainen kuvaus. · Edelliseen simulointimalliin perustuva analyyttinen käyttöiän laskentamalli Suomen ilmastossa oleville julkisivuille ja parvekkeille eli käyttöikämitoitus pakkasen-kestävyyden suhteen. Tämä VTT Tiedote ja sen kirjallisuuslähteet ovat olleet pohjana uusia suomalaisia pakkasenkestävyyden laadunvalvonta- ja varmistusohjeita laadittaessa. Nämä VTT:n ohjeet julkaistaan rinnakkaisena VTT:n tiedotteena 2047: Betonin pakkasenkestävyyden varmistaminen - Osa 2. Laadunvalvonta ja -varmistus.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages143
ISBN (Print)951-38-5748-4
Publication statusPublished - 2000
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2056
ISSN1235-0605

Fingerprint

Air

Keywords

 • concrete
 • frost resistance
 • durability
 • service life
 • freeze-thaw tests
 • porosity
 • microstructure
 • voids
 • requirements
 • spacing factor
 • air entrainment

Cite this

Kuosa, H., & Vesikari, E. (2000). Betonin pakkasenkestävyyden varmistaminen. Osa 1. Perusteet ja käyttöikämitoitus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2056
Kuosa, Hannele ; Vesikari, Erkki. / Betonin pakkasenkestävyyden varmistaminen. Osa 1. Perusteet ja käyttöikämitoitus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 143 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2056).
@book{07d6adbe559c4cefa020dbb84cd7a402,
title = "Betonin pakkasenkest{\"a}vyyden varmistaminen. Osa 1. Perusteet ja k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}mitoitus",
abstract = "Julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n sek{\"a} kirjallisuuteen ett{\"a} kokeellisiin tutkimustuloksiin perustuen betonin pakkasenkest{\"a}vyytt{\"a}, mutta ei pakkas-suolakest{\"a}vyytt{\"a}. Tutkittavan ovat seuraavat asiakokonaisuudet: · Pakkasvaurioiutumisen syyt ja mekanismit. · Pakkasenkest{\"a}v{\"a}n betonin vaatimukset ja muu ohjeistus eri maissa. · Huokostuksen laadun ja erityisesti sit{\"a} kuvaavan huokosjaon ja pakkasenkest{\"a}vyyden v{\"a}linen yhteys. · Pakkasenkest{\"a}vyyden kokeelliset menetelm{\"a}t, mm. oleellisimmat j{\"a}{\"a}dytys-sulatuskokeet, vedell{\"a}imeytyskokeet sek{\"a} kovettuneen betonin ja betonimassan ilmahuokosanalyysit (AVA-analyysi; Air Void Analyzer ). Suomessa tehdas- ja valmisbetoneja k{\"a}ytt{\"a}en tehdyn menetelm{\"a}vertailun sek{\"a} optisen ohuthianalyysin ja tiivistetyst{\"a} betonimassasta tehdyn AVA-analyysin tuloksia. · Kirjallisuusselvitys ilmahuokostuksen onnistumiseen vaikuttavista tekij{\"o}ist{\"a}, kuten osa- ja lis{\"a}aineiden, massan koostumuksen sek{\"a} massan valmistuksen, kuljetuksen, valun ja tiivistyksen vaikutuksesta. Sellaisten elementtitehtailla tehtyjen koesarjojen tuloksia, joissa tutkittiin tiivistyksen ja sen tehokkuuden vaikutusta huokostukseen sek{\"a} huokostuksen m{\"a}{\"a}r{\"a}n ja laadun vaihtelun suuruutta elementeiss{\"a}. · Tietokonesimulointiin perustuva k{\"a}ytt{\"o}i{\"a}n ennakointi. Kokonaismallin lyhyt esittely ja pakkasenkest{\"a}vyyslaskelmien yksityiskohtainen kuvaus. · Edelliseen simulointimalliin perustuva analyyttinen k{\"a}ytt{\"o}i{\"a}n laskentamalli Suomen ilmastossa oleville julkisivuille ja parvekkeille eli k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}mitoitus pakkasen-kest{\"a}vyyden suhteen. T{\"a}m{\"a} VTT Tiedote ja sen kirjallisuusl{\"a}hteet ovat olleet pohjana uusia suomalaisia pakkasenkest{\"a}vyyden laadunvalvonta- ja varmistusohjeita laadittaessa. N{\"a}m{\"a} VTT:n ohjeet julkaistaan rinnakkaisena VTT:n tiedotteena 2047: Betonin pakkasenkest{\"a}vyyden varmistaminen - Osa 2. Laadunvalvonta ja -varmistus.",
keywords = "concrete, frost resistance, durability, service life, freeze-thaw tests, porosity, microstructure, voids, requirements, spacing factor, air entrainment",
author = "Hannele Kuosa and Erkki Vesikari",
year = "2000",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5748-4",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2056",
address = "Finland",

}

Kuosa, H & Vesikari, E 2000, Betonin pakkasenkestävyyden varmistaminen. Osa 1. Perusteet ja käyttöikämitoitus. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2056, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Betonin pakkasenkestävyyden varmistaminen. Osa 1. Perusteet ja käyttöikämitoitus. / Kuosa, Hannele; Vesikari, Erkki.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 143 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2056).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Betonin pakkasenkestävyyden varmistaminen. Osa 1. Perusteet ja käyttöikämitoitus

AU - Kuosa, Hannele

AU - Vesikari, Erkki

PY - 2000

Y1 - 2000

N2 - Julkaisussa käsitellään sekä kirjallisuuteen että kokeellisiin tutkimustuloksiin perustuen betonin pakkasenkestävyyttä, mutta ei pakkas-suolakestävyyttä. Tutkittavan ovat seuraavat asiakokonaisuudet: · Pakkasvaurioiutumisen syyt ja mekanismit. · Pakkasenkestävän betonin vaatimukset ja muu ohjeistus eri maissa. · Huokostuksen laadun ja erityisesti sitä kuvaavan huokosjaon ja pakkasenkestävyyden välinen yhteys. · Pakkasenkestävyyden kokeelliset menetelmät, mm. oleellisimmat jäädytys-sulatuskokeet, vedelläimeytyskokeet sekä kovettuneen betonin ja betonimassan ilmahuokosanalyysit (AVA-analyysi; Air Void Analyzer ). Suomessa tehdas- ja valmisbetoneja käyttäen tehdyn menetelmävertailun sekä optisen ohuthianalyysin ja tiivistetystä betonimassasta tehdyn AVA-analyysin tuloksia. · Kirjallisuusselvitys ilmahuokostuksen onnistumiseen vaikuttavista tekijöistä, kuten osa- ja lisäaineiden, massan koostumuksen sekä massan valmistuksen, kuljetuksen, valun ja tiivistyksen vaikutuksesta. Sellaisten elementtitehtailla tehtyjen koesarjojen tuloksia, joissa tutkittiin tiivistyksen ja sen tehokkuuden vaikutusta huokostukseen sekä huokostuksen määrän ja laadun vaihtelun suuruutta elementeissä. · Tietokonesimulointiin perustuva käyttöiän ennakointi. Kokonaismallin lyhyt esittely ja pakkasenkestävyyslaskelmien yksityiskohtainen kuvaus. · Edelliseen simulointimalliin perustuva analyyttinen käyttöiän laskentamalli Suomen ilmastossa oleville julkisivuille ja parvekkeille eli käyttöikämitoitus pakkasen-kestävyyden suhteen. Tämä VTT Tiedote ja sen kirjallisuuslähteet ovat olleet pohjana uusia suomalaisia pakkasenkestävyyden laadunvalvonta- ja varmistusohjeita laadittaessa. Nämä VTT:n ohjeet julkaistaan rinnakkaisena VTT:n tiedotteena 2047: Betonin pakkasenkestävyyden varmistaminen - Osa 2. Laadunvalvonta ja -varmistus.

AB - Julkaisussa käsitellään sekä kirjallisuuteen että kokeellisiin tutkimustuloksiin perustuen betonin pakkasenkestävyyttä, mutta ei pakkas-suolakestävyyttä. Tutkittavan ovat seuraavat asiakokonaisuudet: · Pakkasvaurioiutumisen syyt ja mekanismit. · Pakkasenkestävän betonin vaatimukset ja muu ohjeistus eri maissa. · Huokostuksen laadun ja erityisesti sitä kuvaavan huokosjaon ja pakkasenkestävyyden välinen yhteys. · Pakkasenkestävyyden kokeelliset menetelmät, mm. oleellisimmat jäädytys-sulatuskokeet, vedelläimeytyskokeet sekä kovettuneen betonin ja betonimassan ilmahuokosanalyysit (AVA-analyysi; Air Void Analyzer ). Suomessa tehdas- ja valmisbetoneja käyttäen tehdyn menetelmävertailun sekä optisen ohuthianalyysin ja tiivistetystä betonimassasta tehdyn AVA-analyysin tuloksia. · Kirjallisuusselvitys ilmahuokostuksen onnistumiseen vaikuttavista tekijöistä, kuten osa- ja lisäaineiden, massan koostumuksen sekä massan valmistuksen, kuljetuksen, valun ja tiivistyksen vaikutuksesta. Sellaisten elementtitehtailla tehtyjen koesarjojen tuloksia, joissa tutkittiin tiivistyksen ja sen tehokkuuden vaikutusta huokostukseen sekä huokostuksen määrän ja laadun vaihtelun suuruutta elementeissä. · Tietokonesimulointiin perustuva käyttöiän ennakointi. Kokonaismallin lyhyt esittely ja pakkasenkestävyyslaskelmien yksityiskohtainen kuvaus. · Edelliseen simulointimalliin perustuva analyyttinen käyttöiän laskentamalli Suomen ilmastossa oleville julkisivuille ja parvekkeille eli käyttöikämitoitus pakkasen-kestävyyden suhteen. Tämä VTT Tiedote ja sen kirjallisuuslähteet ovat olleet pohjana uusia suomalaisia pakkasenkestävyyden laadunvalvonta- ja varmistusohjeita laadittaessa. Nämä VTT:n ohjeet julkaistaan rinnakkaisena VTT:n tiedotteena 2047: Betonin pakkasenkestävyyden varmistaminen - Osa 2. Laadunvalvonta ja -varmistus.

KW - concrete

KW - frost resistance

KW - durability

KW - service life

KW - freeze-thaw tests

KW - porosity

KW - microstructure

KW - voids

KW - requirements

KW - spacing factor

KW - air entrainment

M3 - Report

SN - 951-38-5748-4

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Betonin pakkasenkestävyyden varmistaminen. Osa 1. Perusteet ja käyttöikämitoitus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kuosa H, Vesikari E. Betonin pakkasenkestävyyden varmistaminen. Osa 1. Perusteet ja käyttöikämitoitus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 143 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2056).