Betonin säilyvyys arktisissa merirakenteissa

Seppo Huovinen, Markku Leivo, Hannele Kuosa, Erkki Vesikari

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tutkimus on suunnattu arktisten merirakenteiden vesirajavyöhykkeen betonin rasitusten ja kestävyyden arvioinnin laskennalliseen ja kokeelliseen arviointiin. Vedenpinnan läheisyydessä betonirakenteeseen aiheutuu voimakas mekaaninen kuormitus liikkuvan jääkentän murtuessa rakennetta vasten. Toistuvat jäätymis- ja sulamissyklit meriveden aaltojen ja vuorovesi-ilmiön kastelemassa betonissa lisäävät betonin pitkäaikaisrasitusta. Betonin kulumisnopeus arktisissa merirakenteissa voidaan arvioida tutkimuksessa kehitetyn kulutuskokeen ja muiden laboratoriokokeiden avulla. Kulumisnopeuden arviointi voidaan myös suorittaa laboratoriokoetuloksiin ja laskelmiin pohjautuvien diagrammien avulla. Betonin säilyvyyden takaaminen toistuvan jäätymisen ja sulamisen alaisena voidaan suorittaa sideainekohtaisesti esitettyjen vaatimusrajojen avulla. Vaatimusraja on esitetty betonin ilmapitoisuuden, suojahuokossuhteen, kapillaarisen vedellätäyttymisasteen ja ilmahuokosten keskimääräisen välimatkan osalta.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages48
  ISBN (Print)951-38-3336-4
  Publication statusPublished - 1989
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number953
  ISSN0358-5085

  Fingerprint

  durability
  sea

  Keywords

  • concrete structures
  • offshore structures
  • sea water
  • arctic conditions
  • abrasion
  • loads
  • ice loads
  • freezing
  • air
  • durability
  • damages

  Cite this

  Huovinen, S., Leivo, M., Kuosa, H., & Vesikari, E. (1989). Betonin säilyvyys arktisissa merirakenteissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 953
  Huovinen, Seppo ; Leivo, Markku ; Kuosa, Hannele ; Vesikari, Erkki. / Betonin säilyvyys arktisissa merirakenteissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 953).
  @book{404afe0fd32040a0b3ac46c2df2eee55,
  title = "Betonin s{\"a}ilyvyys arktisissa merirakenteissa",
  abstract = "Tutkimus on suunnattu arktisten merirakenteiden vesirajavy{\"o}hykkeen betonin rasitusten ja kest{\"a}vyyden arvioinnin laskennalliseen ja kokeelliseen arviointiin. Vedenpinnan l{\"a}heisyydess{\"a} betonirakenteeseen aiheutuu voimakas mekaaninen kuormitus liikkuvan j{\"a}{\"a}kent{\"a}n murtuessa rakennetta vasten. Toistuvat j{\"a}{\"a}tymis- ja sulamissyklit meriveden aaltojen ja vuorovesi-ilmi{\"o}n kastelemassa betonissa lis{\"a}{\"a}v{\"a}t betonin pitk{\"a}aikaisrasitusta. Betonin kulumisnopeus arktisissa merirakenteissa voidaan arvioida tutkimuksessa kehitetyn kulutuskokeen ja muiden laboratoriokokeiden avulla. Kulumisnopeuden arviointi voidaan my{\"o}s suorittaa laboratoriokoetuloksiin ja laskelmiin pohjautuvien diagrammien avulla. Betonin s{\"a}ilyvyyden takaaminen toistuvan j{\"a}{\"a}tymisen ja sulamisen alaisena voidaan suorittaa sideainekohtaisesti esitettyjen vaatimusrajojen avulla. Vaatimusraja on esitetty betonin ilmapitoisuuden, suojahuokossuhteen, kapillaarisen vedell{\"a}t{\"a}yttymisasteen ja ilmahuokosten keskim{\"a}{\"a}r{\"a}isen v{\"a}limatkan osalta.",
  keywords = "concrete structures, offshore structures, sea water, arctic conditions, abrasion, loads, ice loads, freezing, air, durability, damages",
  author = "Seppo Huovinen and Markku Leivo and Hannele Kuosa and Erkki Vesikari",
  year = "1989",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-3336-4",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "953",
  address = "Finland",

  }

  Huovinen, S, Leivo, M, Kuosa, H & Vesikari, E 1989, Betonin säilyvyys arktisissa merirakenteissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 953, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Betonin säilyvyys arktisissa merirakenteissa. / Huovinen, Seppo; Leivo, Markku; Kuosa, Hannele; Vesikari, Erkki.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 953).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Betonin säilyvyys arktisissa merirakenteissa

  AU - Huovinen, Seppo

  AU - Leivo, Markku

  AU - Kuosa, Hannele

  AU - Vesikari, Erkki

  PY - 1989

  Y1 - 1989

  N2 - Tutkimus on suunnattu arktisten merirakenteiden vesirajavyöhykkeen betonin rasitusten ja kestävyyden arvioinnin laskennalliseen ja kokeelliseen arviointiin. Vedenpinnan läheisyydessä betonirakenteeseen aiheutuu voimakas mekaaninen kuormitus liikkuvan jääkentän murtuessa rakennetta vasten. Toistuvat jäätymis- ja sulamissyklit meriveden aaltojen ja vuorovesi-ilmiön kastelemassa betonissa lisäävät betonin pitkäaikaisrasitusta. Betonin kulumisnopeus arktisissa merirakenteissa voidaan arvioida tutkimuksessa kehitetyn kulutuskokeen ja muiden laboratoriokokeiden avulla. Kulumisnopeuden arviointi voidaan myös suorittaa laboratoriokoetuloksiin ja laskelmiin pohjautuvien diagrammien avulla. Betonin säilyvyyden takaaminen toistuvan jäätymisen ja sulamisen alaisena voidaan suorittaa sideainekohtaisesti esitettyjen vaatimusrajojen avulla. Vaatimusraja on esitetty betonin ilmapitoisuuden, suojahuokossuhteen, kapillaarisen vedellätäyttymisasteen ja ilmahuokosten keskimääräisen välimatkan osalta.

  AB - Tutkimus on suunnattu arktisten merirakenteiden vesirajavyöhykkeen betonin rasitusten ja kestävyyden arvioinnin laskennalliseen ja kokeelliseen arviointiin. Vedenpinnan läheisyydessä betonirakenteeseen aiheutuu voimakas mekaaninen kuormitus liikkuvan jääkentän murtuessa rakennetta vasten. Toistuvat jäätymis- ja sulamissyklit meriveden aaltojen ja vuorovesi-ilmiön kastelemassa betonissa lisäävät betonin pitkäaikaisrasitusta. Betonin kulumisnopeus arktisissa merirakenteissa voidaan arvioida tutkimuksessa kehitetyn kulutuskokeen ja muiden laboratoriokokeiden avulla. Kulumisnopeuden arviointi voidaan myös suorittaa laboratoriokoetuloksiin ja laskelmiin pohjautuvien diagrammien avulla. Betonin säilyvyyden takaaminen toistuvan jäätymisen ja sulamisen alaisena voidaan suorittaa sideainekohtaisesti esitettyjen vaatimusrajojen avulla. Vaatimusraja on esitetty betonin ilmapitoisuuden, suojahuokossuhteen, kapillaarisen vedellätäyttymisasteen ja ilmahuokosten keskimääräisen välimatkan osalta.

  KW - concrete structures

  KW - offshore structures

  KW - sea water

  KW - arctic conditions

  KW - abrasion

  KW - loads

  KW - ice loads

  KW - freezing

  KW - air

  KW - durability

  KW - damages

  M3 - Report

  SN - 951-38-3336-4

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Betonin säilyvyys arktisissa merirakenteissa

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Huovinen S, Leivo M, Kuosa H, Vesikari E. Betonin säilyvyys arktisissa merirakenteissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 953).