Betonin säilyvyys arktisissa merirakenteissa

Seppo Huovinen, Markku Leivo, Hannele Kuosa, Erkki Vesikari

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimus on suunnattu arktisten merirakenteiden vesirajavyöhykkeen betonin rasitusten ja kestävyyden arvioinnin laskennalliseen ja kokeelliseen arviointiin. Vedenpinnan läheisyydessä betonirakenteeseen aiheutuu voimakas mekaaninen kuormitus liikkuvan jääkentän murtuessa rakennetta vasten. Toistuvat jäätymis- ja sulamissyklit meriveden aaltojen ja vuorovesi-ilmiön kastelemassa betonissa lisäävät betonin pitkäaikaisrasitusta. Betonin kulumisnopeus arktisissa merirakenteissa voidaan arvioida tutkimuksessa kehitetyn kulutuskokeen ja muiden laboratoriokokeiden avulla. Kulumisnopeuden arviointi voidaan myös suorittaa laboratoriokoetuloksiin ja laskelmiin pohjautuvien diagrammien avulla. Betonin säilyvyyden takaaminen toistuvan jäätymisen ja sulamisen alaisena voidaan suorittaa sideainekohtaisesti esitettyjen vaatimusrajojen avulla. Vaatimusraja on esitetty betonin ilmapitoisuuden, suojahuokossuhteen, kapillaarisen vedellätäyttymisasteen ja ilmahuokosten keskimääräisen välimatkan osalta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages48
ISBN (Print)951-38-3336-4
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number953
ISSN0358-5085

Fingerprint

durability
sea

Keywords

 • concrete structures
 • offshore structures
 • sea water
 • arctic conditions
 • abrasion
 • loads
 • ice loads
 • freezing
 • air
 • durability
 • damages

Cite this

Huovinen, S., Leivo, M., Kuosa, H., & Vesikari, E. (1989). Betonin säilyvyys arktisissa merirakenteissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 953
Huovinen, Seppo ; Leivo, Markku ; Kuosa, Hannele ; Vesikari, Erkki. / Betonin säilyvyys arktisissa merirakenteissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 953).
@book{404afe0fd32040a0b3ac46c2df2eee55,
title = "Betonin s{\"a}ilyvyys arktisissa merirakenteissa",
abstract = "Tutkimus on suunnattu arktisten merirakenteiden vesirajavy{\"o}hykkeen betonin rasitusten ja kest{\"a}vyyden arvioinnin laskennalliseen ja kokeelliseen arviointiin. Vedenpinnan l{\"a}heisyydess{\"a} betonirakenteeseen aiheutuu voimakas mekaaninen kuormitus liikkuvan j{\"a}{\"a}kent{\"a}n murtuessa rakennetta vasten. Toistuvat j{\"a}{\"a}tymis- ja sulamissyklit meriveden aaltojen ja vuorovesi-ilmi{\"o}n kastelemassa betonissa lis{\"a}{\"a}v{\"a}t betonin pitk{\"a}aikaisrasitusta. Betonin kulumisnopeus arktisissa merirakenteissa voidaan arvioida tutkimuksessa kehitetyn kulutuskokeen ja muiden laboratoriokokeiden avulla. Kulumisnopeuden arviointi voidaan my{\"o}s suorittaa laboratoriokoetuloksiin ja laskelmiin pohjautuvien diagrammien avulla. Betonin s{\"a}ilyvyyden takaaminen toistuvan j{\"a}{\"a}tymisen ja sulamisen alaisena voidaan suorittaa sideainekohtaisesti esitettyjen vaatimusrajojen avulla. Vaatimusraja on esitetty betonin ilmapitoisuuden, suojahuokossuhteen, kapillaarisen vedell{\"a}t{\"a}yttymisasteen ja ilmahuokosten keskim{\"a}{\"a}r{\"a}isen v{\"a}limatkan osalta.",
keywords = "concrete structures, offshore structures, sea water, arctic conditions, abrasion, loads, ice loads, freezing, air, durability, damages",
author = "Seppo Huovinen and Markku Leivo and Hannele Kuosa and Erkki Vesikari",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3336-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "953",
address = "Finland",

}

Huovinen, S, Leivo, M, Kuosa, H & Vesikari, E 1989, Betonin säilyvyys arktisissa merirakenteissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 953, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Betonin säilyvyys arktisissa merirakenteissa. / Huovinen, Seppo; Leivo, Markku; Kuosa, Hannele; Vesikari, Erkki.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 953).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Betonin säilyvyys arktisissa merirakenteissa

AU - Huovinen, Seppo

AU - Leivo, Markku

AU - Kuosa, Hannele

AU - Vesikari, Erkki

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Tutkimus on suunnattu arktisten merirakenteiden vesirajavyöhykkeen betonin rasitusten ja kestävyyden arvioinnin laskennalliseen ja kokeelliseen arviointiin. Vedenpinnan läheisyydessä betonirakenteeseen aiheutuu voimakas mekaaninen kuormitus liikkuvan jääkentän murtuessa rakennetta vasten. Toistuvat jäätymis- ja sulamissyklit meriveden aaltojen ja vuorovesi-ilmiön kastelemassa betonissa lisäävät betonin pitkäaikaisrasitusta. Betonin kulumisnopeus arktisissa merirakenteissa voidaan arvioida tutkimuksessa kehitetyn kulutuskokeen ja muiden laboratoriokokeiden avulla. Kulumisnopeuden arviointi voidaan myös suorittaa laboratoriokoetuloksiin ja laskelmiin pohjautuvien diagrammien avulla. Betonin säilyvyyden takaaminen toistuvan jäätymisen ja sulamisen alaisena voidaan suorittaa sideainekohtaisesti esitettyjen vaatimusrajojen avulla. Vaatimusraja on esitetty betonin ilmapitoisuuden, suojahuokossuhteen, kapillaarisen vedellätäyttymisasteen ja ilmahuokosten keskimääräisen välimatkan osalta.

AB - Tutkimus on suunnattu arktisten merirakenteiden vesirajavyöhykkeen betonin rasitusten ja kestävyyden arvioinnin laskennalliseen ja kokeelliseen arviointiin. Vedenpinnan läheisyydessä betonirakenteeseen aiheutuu voimakas mekaaninen kuormitus liikkuvan jääkentän murtuessa rakennetta vasten. Toistuvat jäätymis- ja sulamissyklit meriveden aaltojen ja vuorovesi-ilmiön kastelemassa betonissa lisäävät betonin pitkäaikaisrasitusta. Betonin kulumisnopeus arktisissa merirakenteissa voidaan arvioida tutkimuksessa kehitetyn kulutuskokeen ja muiden laboratoriokokeiden avulla. Kulumisnopeuden arviointi voidaan myös suorittaa laboratoriokoetuloksiin ja laskelmiin pohjautuvien diagrammien avulla. Betonin säilyvyyden takaaminen toistuvan jäätymisen ja sulamisen alaisena voidaan suorittaa sideainekohtaisesti esitettyjen vaatimusrajojen avulla. Vaatimusraja on esitetty betonin ilmapitoisuuden, suojahuokossuhteen, kapillaarisen vedellätäyttymisasteen ja ilmahuokosten keskimääräisen välimatkan osalta.

KW - concrete structures

KW - offshore structures

KW - sea water

KW - arctic conditions

KW - abrasion

KW - loads

KW - ice loads

KW - freezing

KW - air

KW - durability

KW - damages

M3 - Report

SN - 951-38-3336-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Betonin säilyvyys arktisissa merirakenteissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Huovinen S, Leivo M, Kuosa H, Vesikari E. Betonin säilyvyys arktisissa merirakenteissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 953).