Betonin valinnan asiantuntijajärjestelmä

Lauri Koskela, Karl-Johan Seren

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Valtion teknillisen tutkinuskeskuksen betoni- ja silikaattitekniikan laboratorion ja yhdyskunta- ja rakennussuunnittelun laboratorion yhteistyönä on kehitetty betonin valinnan asiantuntijajärjestelmän protyyppi. Asiantuntijajärjestelmä on suunniteltu käytettäväksi rakennustyömailla ja se toimii IBM PC:ssa ja siihen yhteensopivissa mikrotietokoneissa. Käyttäjän antamien lähtötietojen perusteella järjestelmä tarkistaa betonimassan lujuusluokan ja antaa lujuudenkeehityksen varmistamiseen liittyviä betonointiohjeita sekä valitsee notkeusluokan ja runkoaineen maksimiraekoon. Julkaisussa esitetään ongelman yleiskuvaus, prototyypin kehittämisessä tehdyt sovellusalueen rajaukset ja asiantuntijajärjestelmälle asetettavat vaatimukset sekä kuvataan käytettyä ohjelmistotyökalua. Lisäksi kuvataan tarkemmin tietämyskannan sisältöä ja päättelyn kulkua, esitetään suppean testauksen tuloksia sekä esitetään ohjeita järjestelmän käytöstä. Lopuksi esitetään näkökohtia jatkotutkimus- ja kehitystarpeesta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages72
ISBN (Print)951-38-2845-X
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number722
ISSN0358-5085

Keywords

  • concrete construction
  • expert systems
  • prototypes
  • instruction
  • casting

Cite this

Koskela, L., & Seren, K-J. (1987). Betonin valinnan asiantuntijajärjestelmä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 722
Koskela, Lauri ; Seren, Karl-Johan. / Betonin valinnan asiantuntijajärjestelmä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 72 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 722).
@book{b618c4e43520403eb26924dd9333b05f,
title = "Betonin valinnan asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a}",
abstract = "Valtion teknillisen tutkinuskeskuksen betoni- ja silikaattitekniikan laboratorion ja yhdyskunta- ja rakennussuunnittelun laboratorion yhteisty{\"o}n{\"a} on kehitetty betonin valinnan asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a}n protyyppi. Asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a} on suunniteltu k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}ksi rakennusty{\"o}mailla ja se toimii IBM PC:ssa ja siihen yhteensopivissa mikrotietokoneissa. K{\"a}ytt{\"a}j{\"a}n antamien l{\"a}ht{\"o}tietojen perusteella j{\"a}rjestelm{\"a} tarkistaa betonimassan lujuusluokan ja antaa lujuudenkeehityksen varmistamiseen liittyvi{\"a} betonointiohjeita sek{\"a} valitsee notkeusluokan ja runkoaineen maksimiraekoon. Julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n ongelman yleiskuvaus, prototyypin kehitt{\"a}misess{\"a} tehdyt sovellusalueen rajaukset ja asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a}lle asetettavat vaatimukset sek{\"a} kuvataan k{\"a}ytetty{\"a} ohjelmistoty{\"o}kalua. Lis{\"a}ksi kuvataan tarkemmin tiet{\"a}myskannan sis{\"a}lt{\"o}{\"a} ja p{\"a}{\"a}ttelyn kulkua, esitet{\"a}{\"a}n suppean testauksen tuloksia sek{\"a} esitet{\"a}{\"a}n ohjeita j{\"a}rjestelm{\"a}n k{\"a}yt{\"o}st{\"a}. Lopuksi esitet{\"a}{\"a}n n{\"a}k{\"o}kohtia jatkotutkimus- ja kehitystarpeesta.",
keywords = "concrete construction, expert systems, prototypes, instruction, casting",
author = "Lauri Koskela and Karl-Johan Seren",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2845-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "722",
address = "Finland",

}

Koskela, L & Seren, K-J 1987, Betonin valinnan asiantuntijajärjestelmä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 722, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Betonin valinnan asiantuntijajärjestelmä. / Koskela, Lauri; Seren, Karl-Johan.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 72 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 722).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Betonin valinnan asiantuntijajärjestelmä

AU - Koskela, Lauri

AU - Seren, Karl-Johan

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Valtion teknillisen tutkinuskeskuksen betoni- ja silikaattitekniikan laboratorion ja yhdyskunta- ja rakennussuunnittelun laboratorion yhteistyönä on kehitetty betonin valinnan asiantuntijajärjestelmän protyyppi. Asiantuntijajärjestelmä on suunniteltu käytettäväksi rakennustyömailla ja se toimii IBM PC:ssa ja siihen yhteensopivissa mikrotietokoneissa. Käyttäjän antamien lähtötietojen perusteella järjestelmä tarkistaa betonimassan lujuusluokan ja antaa lujuudenkeehityksen varmistamiseen liittyviä betonointiohjeita sekä valitsee notkeusluokan ja runkoaineen maksimiraekoon. Julkaisussa esitetään ongelman yleiskuvaus, prototyypin kehittämisessä tehdyt sovellusalueen rajaukset ja asiantuntijajärjestelmälle asetettavat vaatimukset sekä kuvataan käytettyä ohjelmistotyökalua. Lisäksi kuvataan tarkemmin tietämyskannan sisältöä ja päättelyn kulkua, esitetään suppean testauksen tuloksia sekä esitetään ohjeita järjestelmän käytöstä. Lopuksi esitetään näkökohtia jatkotutkimus- ja kehitystarpeesta.

AB - Valtion teknillisen tutkinuskeskuksen betoni- ja silikaattitekniikan laboratorion ja yhdyskunta- ja rakennussuunnittelun laboratorion yhteistyönä on kehitetty betonin valinnan asiantuntijajärjestelmän protyyppi. Asiantuntijajärjestelmä on suunniteltu käytettäväksi rakennustyömailla ja se toimii IBM PC:ssa ja siihen yhteensopivissa mikrotietokoneissa. Käyttäjän antamien lähtötietojen perusteella järjestelmä tarkistaa betonimassan lujuusluokan ja antaa lujuudenkeehityksen varmistamiseen liittyviä betonointiohjeita sekä valitsee notkeusluokan ja runkoaineen maksimiraekoon. Julkaisussa esitetään ongelman yleiskuvaus, prototyypin kehittämisessä tehdyt sovellusalueen rajaukset ja asiantuntijajärjestelmälle asetettavat vaatimukset sekä kuvataan käytettyä ohjelmistotyökalua. Lisäksi kuvataan tarkemmin tietämyskannan sisältöä ja päättelyn kulkua, esitetään suppean testauksen tuloksia sekä esitetään ohjeita järjestelmän käytöstä. Lopuksi esitetään näkökohtia jatkotutkimus- ja kehitystarpeesta.

KW - concrete construction

KW - expert systems

KW - prototypes

KW - instruction

KW - casting

M3 - Report

SN - 951-38-2845-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Betonin valinnan asiantuntijajärjestelmä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Koskela L, Seren K-J. Betonin valinnan asiantuntijajärjestelmä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 72 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 722).