Betoninen pientalo

Olavi Korander, Juha Ratvio

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa käsitellään betonisen pientalon tuotekehitysmahdollisuuksia. Tekniset ja taloudelliset tekijät huomioon ottaen esitetään eri järjestelmistä ja rakennusosista toteutettuja ja uusia ratkaisuvaihtoehtoja. Kehitysmahdollisuuksia esitellään tarkimmin perustusten ja seinien osalta. Perustuselementeillä voidaan korvata sellaiset paikallavalettavat maanvaraiset perustukset, joissa on perusmuuri tai pilarit ja sokkelipalkki. Elementtiperustukset soveltuvat käytettäviksi hyvin kantavilla ja vähän kokoonpuristuvilla tasaisilla maapohjilla varsinkin talviolosuhteissa. Perustuselementit on tarkoituksenmukaisinta valmistaa korkealaatuisesta betonista tai esijännitystekniikkaa käyttämällä, jolloin niiden paino saadaan mahdollisimman pieneksi. Betonisten seinäelementtien keventäminen on tehtyjen laskelmien mukaan mahdollista. Julkaisussa esitetään laskennalliset kapasiteetit erilaisille kerroksellisille betonielementeille sekä yhdelle esijännitetylle seinärakenteelle. Uudet eristemateriaalit ja erilaiset kuorien kiinnikkeet lisäävät myös kehitysmahdollisuuksia. Betonisandwich-elementti sopii myös pientalojen kellarien maanpaineseinäksi. Betonisen pientalon mittajärjestelmäsuosituksen lähtökohtana on mahdollisimman suuri joustavuus, jolloin mitat ja rakennusosien sijainti voidaan valita verrattain vapaasti. Tehdyn laskennallisen vertailun mukaan ei eri materiaaleista tehtyjen pientalojen välillä ole merkittäviä kustannuseroja. Tällöin on otettu huomioon sekä käyttö- että rakennuskustannukset. Käyttökustannuksiltaan betonipientalo on edullisin rakenteiden tiiviyden ja lämmönvarauskyvyn ansiosta. Julkaisun liitteenä on suunnittelutyöryhmän raportti, jossa tarkastellaan pientalorakentamista lähinnä arkkitehtisuunnittelijan näkökulmasta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages216
ISBN (Print)951-38-1309-6
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number21
ISSN0358-5077

Keywords

  • residential buildings
  • concrete construction
  • architecture

Cite this

Korander, O., & Ratvio, J. (1981). Betoninen pientalo. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 21
Korander, Olavi ; Ratvio, Juha. / Betoninen pientalo. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 216 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 21).
@book{cdd8b09069d247748b341adc4fb614a3,
title = "Betoninen pientalo",
abstract = "Julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n betonisen pientalon tuotekehitysmahdollisuuksia. Tekniset ja taloudelliset tekij{\"a}t huomioon ottaen esitet{\"a}{\"a}n eri j{\"a}rjestelmist{\"a} ja rakennusosista toteutettuja ja uusia ratkaisuvaihtoehtoja. Kehitysmahdollisuuksia esitell{\"a}{\"a}n tarkimmin perustusten ja seinien osalta. Perustuselementeill{\"a} voidaan korvata sellaiset paikallavalettavat maanvaraiset perustukset, joissa on perusmuuri tai pilarit ja sokkelipalkki. Elementtiperustukset soveltuvat k{\"a}ytett{\"a}viksi hyvin kantavilla ja v{\"a}h{\"a}n kokoonpuristuvilla tasaisilla maapohjilla varsinkin talviolosuhteissa. Perustuselementit on tarkoituksenmukaisinta valmistaa korkealaatuisesta betonista tai esij{\"a}nnitystekniikkaa k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a}, jolloin niiden paino saadaan mahdollisimman pieneksi. Betonisten sein{\"a}elementtien kevent{\"a}minen on tehtyjen laskelmien mukaan mahdollista. Julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n laskennalliset kapasiteetit erilaisille kerroksellisille betonielementeille sek{\"a} yhdelle esij{\"a}nnitetylle sein{\"a}rakenteelle. Uudet eristemateriaalit ja erilaiset kuorien kiinnikkeet lis{\"a}{\"a}v{\"a}t my{\"o}s kehitysmahdollisuuksia. Betonisandwich-elementti sopii my{\"o}s pientalojen kellarien maanpainesein{\"a}ksi. Betonisen pientalon mittaj{\"a}rjestelm{\"a}suosituksen l{\"a}ht{\"o}kohtana on mahdollisimman suuri joustavuus, jolloin mitat ja rakennusosien sijainti voidaan valita verrattain vapaasti. Tehdyn laskennallisen vertailun mukaan ei eri materiaaleista tehtyjen pientalojen v{\"a}lill{\"a} ole merkitt{\"a}vi{\"a} kustannuseroja. T{\"a}ll{\"o}in on otettu huomioon sek{\"a} k{\"a}ytt{\"o}- ett{\"a} rakennuskustannukset. K{\"a}ytt{\"o}kustannuksiltaan betonipientalo on edullisin rakenteiden tiiviyden ja l{\"a}mm{\"o}nvarauskyvyn ansiosta. Julkaisun liitteen{\"a} on suunnitteluty{\"o}ryhm{\"a}n raportti, jossa tarkastellaan pientalorakentamista l{\"a}hinn{\"a} arkkitehtisuunnittelijan n{\"a}k{\"o}kulmasta.",
keywords = "residential buildings, concrete construction, architecture",
author = "Olavi Korander and Juha Ratvio",
year = "1981",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1309-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "21",
address = "Finland",

}

Korander, O & Ratvio, J 1981, Betoninen pientalo. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 21, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Betoninen pientalo. / Korander, Olavi; Ratvio, Juha.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 216 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 21).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Betoninen pientalo

AU - Korander, Olavi

AU - Ratvio, Juha

PY - 1981

Y1 - 1981

N2 - Julkaisussa käsitellään betonisen pientalon tuotekehitysmahdollisuuksia. Tekniset ja taloudelliset tekijät huomioon ottaen esitetään eri järjestelmistä ja rakennusosista toteutettuja ja uusia ratkaisuvaihtoehtoja. Kehitysmahdollisuuksia esitellään tarkimmin perustusten ja seinien osalta. Perustuselementeillä voidaan korvata sellaiset paikallavalettavat maanvaraiset perustukset, joissa on perusmuuri tai pilarit ja sokkelipalkki. Elementtiperustukset soveltuvat käytettäviksi hyvin kantavilla ja vähän kokoonpuristuvilla tasaisilla maapohjilla varsinkin talviolosuhteissa. Perustuselementit on tarkoituksenmukaisinta valmistaa korkealaatuisesta betonista tai esijännitystekniikkaa käyttämällä, jolloin niiden paino saadaan mahdollisimman pieneksi. Betonisten seinäelementtien keventäminen on tehtyjen laskelmien mukaan mahdollista. Julkaisussa esitetään laskennalliset kapasiteetit erilaisille kerroksellisille betonielementeille sekä yhdelle esijännitetylle seinärakenteelle. Uudet eristemateriaalit ja erilaiset kuorien kiinnikkeet lisäävät myös kehitysmahdollisuuksia. Betonisandwich-elementti sopii myös pientalojen kellarien maanpaineseinäksi. Betonisen pientalon mittajärjestelmäsuosituksen lähtökohtana on mahdollisimman suuri joustavuus, jolloin mitat ja rakennusosien sijainti voidaan valita verrattain vapaasti. Tehdyn laskennallisen vertailun mukaan ei eri materiaaleista tehtyjen pientalojen välillä ole merkittäviä kustannuseroja. Tällöin on otettu huomioon sekä käyttö- että rakennuskustannukset. Käyttökustannuksiltaan betonipientalo on edullisin rakenteiden tiiviyden ja lämmönvarauskyvyn ansiosta. Julkaisun liitteenä on suunnittelutyöryhmän raportti, jossa tarkastellaan pientalorakentamista lähinnä arkkitehtisuunnittelijan näkökulmasta.

AB - Julkaisussa käsitellään betonisen pientalon tuotekehitysmahdollisuuksia. Tekniset ja taloudelliset tekijät huomioon ottaen esitetään eri järjestelmistä ja rakennusosista toteutettuja ja uusia ratkaisuvaihtoehtoja. Kehitysmahdollisuuksia esitellään tarkimmin perustusten ja seinien osalta. Perustuselementeillä voidaan korvata sellaiset paikallavalettavat maanvaraiset perustukset, joissa on perusmuuri tai pilarit ja sokkelipalkki. Elementtiperustukset soveltuvat käytettäviksi hyvin kantavilla ja vähän kokoonpuristuvilla tasaisilla maapohjilla varsinkin talviolosuhteissa. Perustuselementit on tarkoituksenmukaisinta valmistaa korkealaatuisesta betonista tai esijännitystekniikkaa käyttämällä, jolloin niiden paino saadaan mahdollisimman pieneksi. Betonisten seinäelementtien keventäminen on tehtyjen laskelmien mukaan mahdollista. Julkaisussa esitetään laskennalliset kapasiteetit erilaisille kerroksellisille betonielementeille sekä yhdelle esijännitetylle seinärakenteelle. Uudet eristemateriaalit ja erilaiset kuorien kiinnikkeet lisäävät myös kehitysmahdollisuuksia. Betonisandwich-elementti sopii myös pientalojen kellarien maanpaineseinäksi. Betonisen pientalon mittajärjestelmäsuosituksen lähtökohtana on mahdollisimman suuri joustavuus, jolloin mitat ja rakennusosien sijainti voidaan valita verrattain vapaasti. Tehdyn laskennallisen vertailun mukaan ei eri materiaaleista tehtyjen pientalojen välillä ole merkittäviä kustannuseroja. Tällöin on otettu huomioon sekä käyttö- että rakennuskustannukset. Käyttökustannuksiltaan betonipientalo on edullisin rakenteiden tiiviyden ja lämmönvarauskyvyn ansiosta. Julkaisun liitteenä on suunnittelutyöryhmän raportti, jossa tarkastellaan pientalorakentamista lähinnä arkkitehtisuunnittelijan näkökulmasta.

KW - residential buildings

KW - concrete construction

KW - architecture

M3 - Report

SN - 951-38-1309-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Betoninen pientalo

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Korander O, Ratvio J. Betoninen pientalo. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 216 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 21).