Betonirakenteiden dynaamiset kuormituskokeet laboratoriossa

Heli Koukkari

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Betonirakenteiden dynaamisia kuormituksia ovat iskukuormat ja värähtelyä synnyttävät kuormat. Laboratoriokokeilla pyritään jäljittelemään todellisen rakenteen kuormitusta siten, että rakenteen ominaisuuksista saadaan riittävästi tietoa suunnittelua varten. Kuormitustapa ja mittaukset ovat kullekin koetyypille ominaisia, joten niissä tarvitaan toisistaan poikkeavia laitteistoja. Iskukuormitukset ovat yleensä onnettomuuskuormia, kuten esim. rakenteeseen iskeytyvä ajoneuvo tai räjähdys. Koneet, laitteet, tuuli tai aallokko voivat aiheuttaa rakenteeseen niin suuren liiketilan, että rakenne värähtelee. Hoikissa mastoissa tai silloissa värähdysongelma on tavallinen. Toistuvat ja väsyttävät kuormitukset heikentävät rakenteen lujuusominaisuuksia. Koska näiden vaikutukset riippuvat ajasta, niitä käsitellään yleisen käytännön mukaan dynaamisten kuormien yhteydessä. Betonirakenteiden suunnittelulle dynaamisilla kokeilla on suuri merkitys, koska usein rakenteen kuormituskäyttäytyminen on monimutkaista ja laskennallisesti hankala hallita.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages58
ISBN (Print)951-38-2992-8
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number784
ISSN0358-5085

Keywords

  • concrete structures
  • dynamic loads
  • laboratory tests
  • impact strength
  • simulation

Cite this

Koukkari, H. (1987). Betonirakenteiden dynaamiset kuormituskokeet laboratoriossa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 784
Koukkari, Heli. / Betonirakenteiden dynaamiset kuormituskokeet laboratoriossa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 784).
@book{ef4efe5da25f4756b06942f978892b9e,
title = "Betonirakenteiden dynaamiset kuormituskokeet laboratoriossa",
abstract = "Betonirakenteiden dynaamisia kuormituksia ovat iskukuormat ja v{\"a}r{\"a}htely{\"a} synnytt{\"a}v{\"a}t kuormat. Laboratoriokokeilla pyrit{\"a}{\"a}n j{\"a}ljittelem{\"a}{\"a}n todellisen rakenteen kuormitusta siten, ett{\"a} rakenteen ominaisuuksista saadaan riitt{\"a}v{\"a}sti tietoa suunnittelua varten. Kuormitustapa ja mittaukset ovat kullekin koetyypille ominaisia, joten niiss{\"a} tarvitaan toisistaan poikkeavia laitteistoja. Iskukuormitukset ovat yleens{\"a} onnettomuuskuormia, kuten esim. rakenteeseen iskeytyv{\"a} ajoneuvo tai r{\"a}j{\"a}hdys. Koneet, laitteet, tuuli tai aallokko voivat aiheuttaa rakenteeseen niin suuren liiketilan, ett{\"a} rakenne v{\"a}r{\"a}htelee. Hoikissa mastoissa tai silloissa v{\"a}r{\"a}hdysongelma on tavallinen. Toistuvat ja v{\"a}sytt{\"a}v{\"a}t kuormitukset heikent{\"a}v{\"a}t rakenteen lujuusominaisuuksia. Koska n{\"a}iden vaikutukset riippuvat ajasta, niit{\"a} k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n yleisen k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n mukaan dynaamisten kuormien yhteydess{\"a}. Betonirakenteiden suunnittelulle dynaamisilla kokeilla on suuri merkitys, koska usein rakenteen kuormitusk{\"a}ytt{\"a}ytyminen on monimutkaista ja laskennallisesti hankala hallita.",
keywords = "concrete structures, dynamic loads, laboratory tests, impact strength, simulation",
author = "Heli Koukkari",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2992-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "784",
address = "Finland",

}

Koukkari, H 1987, Betonirakenteiden dynaamiset kuormituskokeet laboratoriossa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 784, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Betonirakenteiden dynaamiset kuormituskokeet laboratoriossa. / Koukkari, Heli.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 784).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Betonirakenteiden dynaamiset kuormituskokeet laboratoriossa

AU - Koukkari, Heli

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Betonirakenteiden dynaamisia kuormituksia ovat iskukuormat ja värähtelyä synnyttävät kuormat. Laboratoriokokeilla pyritään jäljittelemään todellisen rakenteen kuormitusta siten, että rakenteen ominaisuuksista saadaan riittävästi tietoa suunnittelua varten. Kuormitustapa ja mittaukset ovat kullekin koetyypille ominaisia, joten niissä tarvitaan toisistaan poikkeavia laitteistoja. Iskukuormitukset ovat yleensä onnettomuuskuormia, kuten esim. rakenteeseen iskeytyvä ajoneuvo tai räjähdys. Koneet, laitteet, tuuli tai aallokko voivat aiheuttaa rakenteeseen niin suuren liiketilan, että rakenne värähtelee. Hoikissa mastoissa tai silloissa värähdysongelma on tavallinen. Toistuvat ja väsyttävät kuormitukset heikentävät rakenteen lujuusominaisuuksia. Koska näiden vaikutukset riippuvat ajasta, niitä käsitellään yleisen käytännön mukaan dynaamisten kuormien yhteydessä. Betonirakenteiden suunnittelulle dynaamisilla kokeilla on suuri merkitys, koska usein rakenteen kuormituskäyttäytyminen on monimutkaista ja laskennallisesti hankala hallita.

AB - Betonirakenteiden dynaamisia kuormituksia ovat iskukuormat ja värähtelyä synnyttävät kuormat. Laboratoriokokeilla pyritään jäljittelemään todellisen rakenteen kuormitusta siten, että rakenteen ominaisuuksista saadaan riittävästi tietoa suunnittelua varten. Kuormitustapa ja mittaukset ovat kullekin koetyypille ominaisia, joten niissä tarvitaan toisistaan poikkeavia laitteistoja. Iskukuormitukset ovat yleensä onnettomuuskuormia, kuten esim. rakenteeseen iskeytyvä ajoneuvo tai räjähdys. Koneet, laitteet, tuuli tai aallokko voivat aiheuttaa rakenteeseen niin suuren liiketilan, että rakenne värähtelee. Hoikissa mastoissa tai silloissa värähdysongelma on tavallinen. Toistuvat ja väsyttävät kuormitukset heikentävät rakenteen lujuusominaisuuksia. Koska näiden vaikutukset riippuvat ajasta, niitä käsitellään yleisen käytännön mukaan dynaamisten kuormien yhteydessä. Betonirakenteiden suunnittelulle dynaamisilla kokeilla on suuri merkitys, koska usein rakenteen kuormituskäyttäytyminen on monimutkaista ja laskennallisesti hankala hallita.

KW - concrete structures

KW - dynamic loads

KW - laboratory tests

KW - impact strength

KW - simulation

M3 - Report

SN - 951-38-2992-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Betonirakenteiden dynaamiset kuormituskokeet laboratoriossa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Koukkari H. Betonirakenteiden dynaamiset kuormituskokeet laboratoriossa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 784).