Betonirakenteiden käyttöikä

Erkki Vesikari

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Käyttöikä on aika, jonka rakennus tai rakenne säilyttää sille asetetut esteettiset ja toiminnalliset vaatimukset. Suomessa tärkeimmät käyttöikää rajoittavat säilyvyystekijät ovat betonin pakkasrapautuvainen ja raudoitteiden korroosio. Rakenteen käyttöikä pakkasenkestävyyden suhteen voidaan arvioida matemaattisella mallilla, jossa erotetaan olosuhde- ja materiaalitekijät toisistaan. Materiaalitekijöiden vaikutus otetaan huomioon nk. pakkasenkestävyysluvun muodossa. Se voidaan määrittää suoralla testauksella tai arvioida epäsuorilla menetelmillä. Rakenteen käyttöikä terästen korroosion suhteen arvioidaan matemaattisella mallilla, jossa vaikuttavia tekijöitä ovat betonipeitteen paksuus, betonin laatu ja ulkoiset olosuhteet. Korroosion alkamisajankohta määräytyy karbonatisoitumisen tai kloridien tunkeutumisen perusteella betonipeitteessä. Käyttöikä katsotaan yleensä päättyneeksi, kun teräksiä suojaava betonipeite lohkeaa korroosion johdosta. Käyttöikämallit antavat perustan rakenteiden säilyvyyssuunnittelulle ja laadunvalvonnalle. Niiden avulla ohjautuu huomio keskeisimmin rakennuksen käyttöikään ja kokonaistaloudellisuuteen vaikuttaviin tekijöihin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages88
ISBN (Print)951-38-2576-0
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number417
ISSN0358-5077

Fingerprint

durability

Keywords

  • concrete structures
  • service life
  • frost resistance
  • mathematical models
  • testing

Cite this

Vesikari, E. (1986). Betonirakenteiden käyttöikä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 417
Vesikari, Erkki. / Betonirakenteiden käyttöikä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 417).
@book{f277c8e326a6468686be298e51d24497,
title = "Betonirakenteiden k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}",
abstract = "K{\"a}ytt{\"o}ik{\"a} on aika, jonka rakennus tai rakenne s{\"a}ilytt{\"a}{\"a} sille asetetut esteettiset ja toiminnalliset vaatimukset. Suomessa t{\"a}rkeimm{\"a}t k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}{\"a} rajoittavat s{\"a}ilyvyystekij{\"a}t ovat betonin pakkasrapautuvainen ja raudoitteiden korroosio. Rakenteen k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a} pakkasenkest{\"a}vyyden suhteen voidaan arvioida matemaattisella mallilla, jossa erotetaan olosuhde- ja materiaalitekij{\"a}t toisistaan. Materiaalitekij{\"o}iden vaikutus otetaan huomioon nk. pakkasenkest{\"a}vyysluvun muodossa. Se voidaan m{\"a}{\"a}ritt{\"a}{\"a} suoralla testauksella tai arvioida ep{\"a}suorilla menetelmill{\"a}. Rakenteen k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a} ter{\"a}sten korroosion suhteen arvioidaan matemaattisella mallilla, jossa vaikuttavia tekij{\"o}it{\"a} ovat betonipeitteen paksuus, betonin laatu ja ulkoiset olosuhteet. Korroosion alkamisajankohta m{\"a}{\"a}r{\"a}ytyy karbonatisoitumisen tai kloridien tunkeutumisen perusteella betonipeitteess{\"a}. K{\"a}ytt{\"o}ik{\"a} katsotaan yleens{\"a} p{\"a}{\"a}ttyneeksi, kun ter{\"a}ksi{\"a} suojaava betonipeite lohkeaa korroosion johdosta. K{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}mallit antavat perustan rakenteiden s{\"a}ilyvyyssuunnittelulle ja laadunvalvonnalle. Niiden avulla ohjautuu huomio keskeisimmin rakennuksen k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}{\"a}n ja kokonaistaloudellisuuteen vaikuttaviin tekij{\"o}ihin.",
keywords = "concrete structures, service life, frost resistance, mathematical models, testing",
author = "Erkki Vesikari",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2576-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "417",
address = "Finland",

}

Vesikari, E 1986, Betonirakenteiden käyttöikä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 417, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Betonirakenteiden käyttöikä. / Vesikari, Erkki.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 417).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Betonirakenteiden käyttöikä

AU - Vesikari, Erkki

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Käyttöikä on aika, jonka rakennus tai rakenne säilyttää sille asetetut esteettiset ja toiminnalliset vaatimukset. Suomessa tärkeimmät käyttöikää rajoittavat säilyvyystekijät ovat betonin pakkasrapautuvainen ja raudoitteiden korroosio. Rakenteen käyttöikä pakkasenkestävyyden suhteen voidaan arvioida matemaattisella mallilla, jossa erotetaan olosuhde- ja materiaalitekijät toisistaan. Materiaalitekijöiden vaikutus otetaan huomioon nk. pakkasenkestävyysluvun muodossa. Se voidaan määrittää suoralla testauksella tai arvioida epäsuorilla menetelmillä. Rakenteen käyttöikä terästen korroosion suhteen arvioidaan matemaattisella mallilla, jossa vaikuttavia tekijöitä ovat betonipeitteen paksuus, betonin laatu ja ulkoiset olosuhteet. Korroosion alkamisajankohta määräytyy karbonatisoitumisen tai kloridien tunkeutumisen perusteella betonipeitteessä. Käyttöikä katsotaan yleensä päättyneeksi, kun teräksiä suojaava betonipeite lohkeaa korroosion johdosta. Käyttöikämallit antavat perustan rakenteiden säilyvyyssuunnittelulle ja laadunvalvonnalle. Niiden avulla ohjautuu huomio keskeisimmin rakennuksen käyttöikään ja kokonaistaloudellisuuteen vaikuttaviin tekijöihin.

AB - Käyttöikä on aika, jonka rakennus tai rakenne säilyttää sille asetetut esteettiset ja toiminnalliset vaatimukset. Suomessa tärkeimmät käyttöikää rajoittavat säilyvyystekijät ovat betonin pakkasrapautuvainen ja raudoitteiden korroosio. Rakenteen käyttöikä pakkasenkestävyyden suhteen voidaan arvioida matemaattisella mallilla, jossa erotetaan olosuhde- ja materiaalitekijät toisistaan. Materiaalitekijöiden vaikutus otetaan huomioon nk. pakkasenkestävyysluvun muodossa. Se voidaan määrittää suoralla testauksella tai arvioida epäsuorilla menetelmillä. Rakenteen käyttöikä terästen korroosion suhteen arvioidaan matemaattisella mallilla, jossa vaikuttavia tekijöitä ovat betonipeitteen paksuus, betonin laatu ja ulkoiset olosuhteet. Korroosion alkamisajankohta määräytyy karbonatisoitumisen tai kloridien tunkeutumisen perusteella betonipeitteessä. Käyttöikä katsotaan yleensä päättyneeksi, kun teräksiä suojaava betonipeite lohkeaa korroosion johdosta. Käyttöikämallit antavat perustan rakenteiden säilyvyyssuunnittelulle ja laadunvalvonnalle. Niiden avulla ohjautuu huomio keskeisimmin rakennuksen käyttöikään ja kokonaistaloudellisuuteen vaikuttaviin tekijöihin.

KW - concrete structures

KW - service life

KW - frost resistance

KW - mathematical models

KW - testing

M3 - Report

SN - 951-38-2576-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Betonirakenteiden käyttöikä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Vesikari E. Betonirakenteiden käyttöikä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 417).