Betonirakenteiden korjaustekniikka

Reijo Luukela, Markku Rämä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Vaurioituneen betonirakenteen korjaamiseen voidaan ryhtyä vasta, kun vaurion syyt on selvitetty ja rakenteelle aiheutuneet haitat on arvioitu. Vaurion syynä voivat olla esim. suunnittelu- ja valmistusvirheet, mekaaninen kuluminen, lohkeilu, kemiallinen ja fysikaalinen syöpyminen, matalat ja korkeat lämpötilat sekä ylikuormitus. Rakenteiden vaurioluokituksella kuvataan eriasteisten vaurioiden merkitystä rakenteen toimannalle ja käytölle. Rakenteen vaurioluokka määritetään pintavaurioiden, betonin lujuusalitusten, halkeamien, syöpymien ja mittapoikkeamien perusteella. Vaurioluokituksen avulla voidaan arvioida esim. tulevien korjaustöiden laajuutta ja kustannuksia. Betonirakenteiden korjaamiseen ja vahvistamiseen on käytettävissä useita menetelmiä. Valintaan vaikuttavat menetelmän tekninen käyttökelpoisuus ja taloudellisuus korjattavassa kohteessa. Myös välilliset kustannukset, kuten odotusaika korjattavassa tilassa ja muulle rakentamiselle aiheutuvat häiriöt, vaikuttavat menetelmän valintaan. Yleensä korjattavat kohteet poikkeavat toisistaan, joten korjausmenetelmä on valittava tapauskohtaisesti. Korjaustyön onnistumisen tärkein edellytys on, että saavutetaan mahdollisimman hyvä tartunta vanhan ja uuden betonin välillä. Vaurioitunut betoni on kokonaan poistettava ja pinta huolellisesti puhdistettava. Tartunnan parantamiseksi voidaan käyttää myös erilaisia sementti- ja muovipohjaisia tartunta-aineita.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages80
ISBN (Print)951-38-1673-7
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number185
ISSN0358-5085

Fingerprint

Olla

Cite this

Luukela, R., & Rämä, M. (1983). Betonirakenteiden korjaustekniikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 185
Luukela, Reijo ; Rämä, Markku. / Betonirakenteiden korjaustekniikka. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 80 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 185).
@book{303144210cbb475dac4832ffe182d4db,
title = "Betonirakenteiden korjaustekniikka",
abstract = "Vaurioituneen betonirakenteen korjaamiseen voidaan ryhty{\"a} vasta, kun vaurion syyt on selvitetty ja rakenteelle aiheutuneet haitat on arvioitu. Vaurion syyn{\"a} voivat olla esim. suunnittelu- ja valmistusvirheet, mekaaninen kuluminen, lohkeilu, kemiallinen ja fysikaalinen sy{\"o}pyminen, matalat ja korkeat l{\"a}mp{\"o}tilat sek{\"a} ylikuormitus. Rakenteiden vaurioluokituksella kuvataan eriasteisten vaurioiden merkityst{\"a} rakenteen toimannalle ja k{\"a}yt{\"o}lle. Rakenteen vaurioluokka m{\"a}{\"a}ritet{\"a}{\"a}n pintavaurioiden, betonin lujuusalitusten, halkeamien, sy{\"o}pymien ja mittapoikkeamien perusteella. Vaurioluokituksen avulla voidaan arvioida esim. tulevien korjaust{\"o}iden laajuutta ja kustannuksia. Betonirakenteiden korjaamiseen ja vahvistamiseen on k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} useita menetelmi{\"a}. Valintaan vaikuttavat menetelm{\"a}n tekninen k{\"a}ytt{\"o}kelpoisuus ja taloudellisuus korjattavassa kohteessa. My{\"o}s v{\"a}lilliset kustannukset, kuten odotusaika korjattavassa tilassa ja muulle rakentamiselle aiheutuvat h{\"a}iri{\"o}t, vaikuttavat menetelm{\"a}n valintaan. Yleens{\"a} korjattavat kohteet poikkeavat toisistaan, joten korjausmenetelm{\"a} on valittava tapauskohtaisesti. Korjausty{\"o}n onnistumisen t{\"a}rkein edellytys on, ett{\"a} saavutetaan mahdollisimman hyv{\"a} tartunta vanhan ja uuden betonin v{\"a}lill{\"a}. Vaurioitunut betoni on kokonaan poistettava ja pinta huolellisesti puhdistettava. Tartunnan parantamiseksi voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} my{\"o}s erilaisia sementti- ja muovipohjaisia tartunta-aineita.",
author = "Reijo Luukela and Markku R{\"a}m{\"a}",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1673-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "185",
address = "Finland",

}

Luukela, R & Rämä, M 1983, Betonirakenteiden korjaustekniikka. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 185, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Betonirakenteiden korjaustekniikka. / Luukela, Reijo; Rämä, Markku.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 80 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 185).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Betonirakenteiden korjaustekniikka

AU - Luukela, Reijo

AU - Rämä, Markku

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Vaurioituneen betonirakenteen korjaamiseen voidaan ryhtyä vasta, kun vaurion syyt on selvitetty ja rakenteelle aiheutuneet haitat on arvioitu. Vaurion syynä voivat olla esim. suunnittelu- ja valmistusvirheet, mekaaninen kuluminen, lohkeilu, kemiallinen ja fysikaalinen syöpyminen, matalat ja korkeat lämpötilat sekä ylikuormitus. Rakenteiden vaurioluokituksella kuvataan eriasteisten vaurioiden merkitystä rakenteen toimannalle ja käytölle. Rakenteen vaurioluokka määritetään pintavaurioiden, betonin lujuusalitusten, halkeamien, syöpymien ja mittapoikkeamien perusteella. Vaurioluokituksen avulla voidaan arvioida esim. tulevien korjaustöiden laajuutta ja kustannuksia. Betonirakenteiden korjaamiseen ja vahvistamiseen on käytettävissä useita menetelmiä. Valintaan vaikuttavat menetelmän tekninen käyttökelpoisuus ja taloudellisuus korjattavassa kohteessa. Myös välilliset kustannukset, kuten odotusaika korjattavassa tilassa ja muulle rakentamiselle aiheutuvat häiriöt, vaikuttavat menetelmän valintaan. Yleensä korjattavat kohteet poikkeavat toisistaan, joten korjausmenetelmä on valittava tapauskohtaisesti. Korjaustyön onnistumisen tärkein edellytys on, että saavutetaan mahdollisimman hyvä tartunta vanhan ja uuden betonin välillä. Vaurioitunut betoni on kokonaan poistettava ja pinta huolellisesti puhdistettava. Tartunnan parantamiseksi voidaan käyttää myös erilaisia sementti- ja muovipohjaisia tartunta-aineita.

AB - Vaurioituneen betonirakenteen korjaamiseen voidaan ryhtyä vasta, kun vaurion syyt on selvitetty ja rakenteelle aiheutuneet haitat on arvioitu. Vaurion syynä voivat olla esim. suunnittelu- ja valmistusvirheet, mekaaninen kuluminen, lohkeilu, kemiallinen ja fysikaalinen syöpyminen, matalat ja korkeat lämpötilat sekä ylikuormitus. Rakenteiden vaurioluokituksella kuvataan eriasteisten vaurioiden merkitystä rakenteen toimannalle ja käytölle. Rakenteen vaurioluokka määritetään pintavaurioiden, betonin lujuusalitusten, halkeamien, syöpymien ja mittapoikkeamien perusteella. Vaurioluokituksen avulla voidaan arvioida esim. tulevien korjaustöiden laajuutta ja kustannuksia. Betonirakenteiden korjaamiseen ja vahvistamiseen on käytettävissä useita menetelmiä. Valintaan vaikuttavat menetelmän tekninen käyttökelpoisuus ja taloudellisuus korjattavassa kohteessa. Myös välilliset kustannukset, kuten odotusaika korjattavassa tilassa ja muulle rakentamiselle aiheutuvat häiriöt, vaikuttavat menetelmän valintaan. Yleensä korjattavat kohteet poikkeavat toisistaan, joten korjausmenetelmä on valittava tapauskohtaisesti. Korjaustyön onnistumisen tärkein edellytys on, että saavutetaan mahdollisimman hyvä tartunta vanhan ja uuden betonin välillä. Vaurioitunut betoni on kokonaan poistettava ja pinta huolellisesti puhdistettava. Tartunnan parantamiseksi voidaan käyttää myös erilaisia sementti- ja muovipohjaisia tartunta-aineita.

M3 - Report

SN - 951-38-1673-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Betonirakenteiden korjaustekniikka

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Luukela R, Rämä M. Betonirakenteiden korjaustekniikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 80 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 185).