Betoniraudoituksen ankkurointi

Pekka Nykyri

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Teräsbetonirakenteiden raudoituksen ankkurointia on tutkittu laskennallisesti. Betonin ja raudoituksen välistä tartuntaa on mallinnettu tartunta-liukumariippuvuudella ja ankkurielinten toimintaa voima-siirtymäriippuvuudella. Mallien parametrit on määritetty tilastollisesti eri raudoite- ja ankkurityypeille tartunta- ja ankkurointikokeiden tuloksista. Raudoituksen ja betonin yhteistoiminta pitkällä tartuntamatkalla on ratkaistu numeerisesti yhteistoimintaa kuvaavasta toisen asteen differentiaaliyhtälöstä. Ankkuroinnin teho on määritetty sallitun liukuman, ankkurointipituuden ja ankkuroidun voiman perusteella. Tutkimuksen tuloksena esitetään teräslajeille A500HW ja B500K samaa tartuntakertoimien arvoa ja teräslajille A500HX 1,25-kertaista tartuntakerrointa A500HW:n kertoimeen verrattuna. Sileäpintaisten jännepunosten tartunta osoittautui niin alhaiseksi, että niiden käyttöä tulisi välttää tartunnan kannalta kriittisissä kohteissa. Kuviolankaisten punosten tartunta ylitti betoninormien arvot. Kierrelankaisille punoksille voi mitoituksessa käyttää 2-kertaisia normin tartuntakertoimien arvoja. Taivutetuille koukuille ehdotetaan ankkurointivoimaan perustuvaa mitoitusyhtälöä. Sillä saatava koukun ankkurointiteho on selvästi normien nykyisiä arvoja alhaisempi. Ristiliitokselle esitetään tarkennusta liukuman rajoittamaan ankkurointimitoitusyhtälöön. Ristiliitos osoittautui selvästi taivutettua koukkua tehokkaammaksi ankkurointitavaksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
Number of pages114
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number693
ISSN0358-5077

Keywords

  • reinforced concrete
  • reinforcement (structures)
  • reinforcing steels
  • anchoring
  • wall anchors
  • mathematical models
  • bonding strength

Cite this

Nykyri, P. (1990). Betoniraudoituksen ankkurointi. Espoo. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 693
Nykyri, Pekka. / Betoniraudoituksen ankkurointi. Espoo, 1990. 114 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 693).
@book{92c93686fe184599a4a323c33da220bb,
title = "Betoniraudoituksen ankkurointi",
abstract = "Ter{\"a}sbetonirakenteiden raudoituksen ankkurointia on tutkittu laskennallisesti. Betonin ja raudoituksen v{\"a}list{\"a} tartuntaa on mallinnettu tartunta-liukumariippuvuudella ja ankkurielinten toimintaa voima-siirtym{\"a}riippuvuudella. Mallien parametrit on m{\"a}{\"a}ritetty tilastollisesti eri raudoite- ja ankkurityypeille tartunta- ja ankkurointikokeiden tuloksista. Raudoituksen ja betonin yhteistoiminta pitk{\"a}ll{\"a} tartuntamatkalla on ratkaistu numeerisesti yhteistoimintaa kuvaavasta toisen asteen differentiaaliyht{\"a}l{\"o}st{\"a}. Ankkuroinnin teho on m{\"a}{\"a}ritetty sallitun liukuman, ankkurointipituuden ja ankkuroidun voiman perusteella. Tutkimuksen tuloksena esitet{\"a}{\"a}n ter{\"a}slajeille A500HW ja B500K samaa tartuntakertoimien arvoa ja ter{\"a}slajille A500HX 1,25-kertaista tartuntakerrointa A500HW:n kertoimeen verrattuna. Sile{\"a}pintaisten j{\"a}nnepunosten tartunta osoittautui niin alhaiseksi, ett{\"a} niiden k{\"a}ytt{\"o}{\"a} tulisi v{\"a}ltt{\"a}{\"a} tartunnan kannalta kriittisiss{\"a} kohteissa. Kuviolankaisten punosten tartunta ylitti betoninormien arvot. Kierrelankaisille punoksille voi mitoituksessa k{\"a}ytt{\"a}{\"a} 2-kertaisia normin tartuntakertoimien arvoja. Taivutetuille koukuille ehdotetaan ankkurointivoimaan perustuvaa mitoitusyht{\"a}l{\"o}{\"a}. Sill{\"a} saatava koukun ankkurointiteho on selv{\"a}sti normien nykyisi{\"a} arvoja alhaisempi. Ristiliitokselle esitet{\"a}{\"a}n tarkennusta liukuman rajoittamaan ankkurointimitoitusyht{\"a}l{\"o}{\"o}n. Ristiliitos osoittautui selv{\"a}sti taivutettua koukkua tehokkaammaksi ankkurointitavaksi.",
keywords = "reinforced concrete, reinforcement (structures), reinforcing steels, anchoring, wall anchors, mathematical models, bonding strength",
author = "Pekka Nykyri",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3715-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "693",

}

Nykyri, P 1990, Betoniraudoituksen ankkurointi. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 693, Espoo.

Betoniraudoituksen ankkurointi. / Nykyri, Pekka.

Espoo, 1990. 114 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 693).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Betoniraudoituksen ankkurointi

AU - Nykyri, Pekka

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Teräsbetonirakenteiden raudoituksen ankkurointia on tutkittu laskennallisesti. Betonin ja raudoituksen välistä tartuntaa on mallinnettu tartunta-liukumariippuvuudella ja ankkurielinten toimintaa voima-siirtymäriippuvuudella. Mallien parametrit on määritetty tilastollisesti eri raudoite- ja ankkurityypeille tartunta- ja ankkurointikokeiden tuloksista. Raudoituksen ja betonin yhteistoiminta pitkällä tartuntamatkalla on ratkaistu numeerisesti yhteistoimintaa kuvaavasta toisen asteen differentiaaliyhtälöstä. Ankkuroinnin teho on määritetty sallitun liukuman, ankkurointipituuden ja ankkuroidun voiman perusteella. Tutkimuksen tuloksena esitetään teräslajeille A500HW ja B500K samaa tartuntakertoimien arvoa ja teräslajille A500HX 1,25-kertaista tartuntakerrointa A500HW:n kertoimeen verrattuna. Sileäpintaisten jännepunosten tartunta osoittautui niin alhaiseksi, että niiden käyttöä tulisi välttää tartunnan kannalta kriittisissä kohteissa. Kuviolankaisten punosten tartunta ylitti betoninormien arvot. Kierrelankaisille punoksille voi mitoituksessa käyttää 2-kertaisia normin tartuntakertoimien arvoja. Taivutetuille koukuille ehdotetaan ankkurointivoimaan perustuvaa mitoitusyhtälöä. Sillä saatava koukun ankkurointiteho on selvästi normien nykyisiä arvoja alhaisempi. Ristiliitokselle esitetään tarkennusta liukuman rajoittamaan ankkurointimitoitusyhtälöön. Ristiliitos osoittautui selvästi taivutettua koukkua tehokkaammaksi ankkurointitavaksi.

AB - Teräsbetonirakenteiden raudoituksen ankkurointia on tutkittu laskennallisesti. Betonin ja raudoituksen välistä tartuntaa on mallinnettu tartunta-liukumariippuvuudella ja ankkurielinten toimintaa voima-siirtymäriippuvuudella. Mallien parametrit on määritetty tilastollisesti eri raudoite- ja ankkurityypeille tartunta- ja ankkurointikokeiden tuloksista. Raudoituksen ja betonin yhteistoiminta pitkällä tartuntamatkalla on ratkaistu numeerisesti yhteistoimintaa kuvaavasta toisen asteen differentiaaliyhtälöstä. Ankkuroinnin teho on määritetty sallitun liukuman, ankkurointipituuden ja ankkuroidun voiman perusteella. Tutkimuksen tuloksena esitetään teräslajeille A500HW ja B500K samaa tartuntakertoimien arvoa ja teräslajille A500HX 1,25-kertaista tartuntakerrointa A500HW:n kertoimeen verrattuna. Sileäpintaisten jännepunosten tartunta osoittautui niin alhaiseksi, että niiden käyttöä tulisi välttää tartunnan kannalta kriittisissä kohteissa. Kuviolankaisten punosten tartunta ylitti betoninormien arvot. Kierrelankaisille punoksille voi mitoituksessa käyttää 2-kertaisia normin tartuntakertoimien arvoja. Taivutetuille koukuille ehdotetaan ankkurointivoimaan perustuvaa mitoitusyhtälöä. Sillä saatava koukun ankkurointiteho on selvästi normien nykyisiä arvoja alhaisempi. Ristiliitokselle esitetään tarkennusta liukuman rajoittamaan ankkurointimitoitusyhtälöön. Ristiliitos osoittautui selvästi taivutettua koukkua tehokkaammaksi ankkurointitavaksi.

KW - reinforced concrete

KW - reinforcement (structures)

KW - reinforcing steels

KW - anchoring

KW - wall anchors

KW - mathematical models

KW - bonding strength

M3 - Report

SN - 951-38-3715-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Betoniraudoituksen ankkurointi

CY - Espoo

ER -

Nykyri P. Betoniraudoituksen ankkurointi. Espoo, 1990. 114 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 693).