Betoniset ontelolaatat lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän osana

Heikki Siro, Kalevi Kantojärvi

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkitaan rivitaloon rakennettua betonista ontelolaattavälipohjaa lämmön varaajana johtamalla lämmitetty ilma huoneistoon laataston ristikkäin kulkevia onteloita pitkin. Ilmalämmityksen lisäksi huoneistoissa on myös patterilämmitysjärjestelmä sekä varaava takka. Kutakin lämmitysjärjestelmää voidaan käyttää yksistään tai yhdessä muiden kanssa, joten useiden vaihtoehtoisten lämmitystapojen vertailu on mahdollista. Rakennuksen sijainnilla ja muodolla on tavoiteltu myös aurinkoenergian passiivista hyödyntämistä. Auringon tai takan lämmittämää huoneilmaa on kierrätetty ontelolaataston kautta päivisin ja betoniin tällöin varastoitunutta energiaa on sitten purettu kiertoilmalla. Lämmitystapaa vaihdellen on tarkasteltu eripituisia lämmitysjaksoja. Sääolosuhteita, huoneilmaa ja betonivälipohjan lämpötiloja, energian kulutusta ja energiavirtojen jakautumista eri käyttökohteisiin on mitattu. Päähuomion kohteena on ollut ontelolaataston varautuminen ja purkautuminen.Tavoitteena on lämmitysjärjestelmä, jossa yösähköllä lämmitettävä vesivaraaja voidaan osittain tai jopa kokonaan korvata käyttämällä rakennusmassaa varaajana. Yöllä sähkön saatavuus on parempi ja käyttö on silloin myös halvempaa. Seurantatutkimus osoittaa lämmitysjärjestelmän käyttökelpoiseksi asumisviihtyisyyden ja energiankulutuksen kannalta. Huoneilman lämpötilan kerrostuminen ja vuorokausivaihtelu ei ollut haitallisen voimakasta. Laatastoon varastoitunut energia riitti kattamaan huomattavan osan päiväajan lämmitysenergian tarpeesta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages73
ISBN (Print)951-38-2479-9
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number385
ISSN0358-5077

Fingerprint

ventilation systems
heating systems
slabs

Keywords

  • concrete
  • air conditioning
  • field tests
  • building construction
  • building materials
  • heating systems
  • warm air
  • heating
  • heat storage

Cite this

Siro, H., & Kantojärvi, K. (1986). Betoniset ontelolaatat lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän osana. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 385
Siro, Heikki ; Kantojärvi, Kalevi. / Betoniset ontelolaatat lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän osana. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 73 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 385).
@book{8c6af86b54d24b9cbcb4309ca0d85334,
title = "Betoniset ontelolaatat l{\"a}mmitys- ja ilmanvaihtoj{\"a}rjestelm{\"a}n osana",
abstract = "Tutkitaan rivitaloon rakennettua betonista ontelolaattav{\"a}lipohjaa l{\"a}mm{\"o}n varaajana johtamalla l{\"a}mmitetty ilma huoneistoon laataston ristikk{\"a}in kulkevia onteloita pitkin. Ilmal{\"a}mmityksen lis{\"a}ksi huoneistoissa on my{\"o}s patteril{\"a}mmitysj{\"a}rjestelm{\"a} sek{\"a} varaava takka. Kutakin l{\"a}mmitysj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a} voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} yksist{\"a}{\"a}n tai yhdess{\"a} muiden kanssa, joten useiden vaihtoehtoisten l{\"a}mmitystapojen vertailu on mahdollista. Rakennuksen sijainnilla ja muodolla on tavoiteltu my{\"o}s aurinkoenergian passiivista hy{\"o}dynt{\"a}mist{\"a}. Auringon tai takan l{\"a}mmitt{\"a}m{\"a}{\"a} huoneilmaa on kierr{\"a}tetty ontelolaataston kautta p{\"a}ivisin ja betoniin t{\"a}ll{\"o}in varastoitunutta energiaa on sitten purettu kiertoilmalla. L{\"a}mmitystapaa vaihdellen on tarkasteltu eripituisia l{\"a}mmitysjaksoja. S{\"a}{\"a}olosuhteita, huoneilmaa ja betoniv{\"a}lipohjan l{\"a}mp{\"o}tiloja, energian kulutusta ja energiavirtojen jakautumista eri k{\"a}ytt{\"o}kohteisiin on mitattu. P{\"a}{\"a}huomion kohteena on ollut ontelolaataston varautuminen ja purkautuminen.Tavoitteena on l{\"a}mmitysj{\"a}rjestelm{\"a}, jossa y{\"o}s{\"a}hk{\"o}ll{\"a} l{\"a}mmitett{\"a}v{\"a} vesivaraaja voidaan osittain tai jopa kokonaan korvata k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} rakennusmassaa varaajana. Y{\"o}ll{\"a} s{\"a}hk{\"o}n saatavuus on parempi ja k{\"a}ytt{\"o} on silloin my{\"o}s halvempaa. Seurantatutkimus osoittaa l{\"a}mmitysj{\"a}rjestelm{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}kelpoiseksi asumisviihtyisyyden ja energiankulutuksen kannalta. Huoneilman l{\"a}mp{\"o}tilan kerrostuminen ja vuorokausivaihtelu ei ollut haitallisen voimakasta. Laatastoon varastoitunut energia riitti kattamaan huomattavan osan p{\"a}iv{\"a}ajan l{\"a}mmitysenergian tarpeesta.",
keywords = "concrete, air conditioning, field tests, building construction, building materials, heating systems, warm air, heating, heat storage",
author = "Heikki Siro and Kalevi Kantoj{\"a}rvi",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2479-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "385",
address = "Finland",

}

Siro, H & Kantojärvi, K 1986, Betoniset ontelolaatat lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän osana. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 385, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Betoniset ontelolaatat lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän osana. / Siro, Heikki; Kantojärvi, Kalevi.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 73 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 385).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Betoniset ontelolaatat lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän osana

AU - Siro, Heikki

AU - Kantojärvi, Kalevi

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Tutkitaan rivitaloon rakennettua betonista ontelolaattavälipohjaa lämmön varaajana johtamalla lämmitetty ilma huoneistoon laataston ristikkäin kulkevia onteloita pitkin. Ilmalämmityksen lisäksi huoneistoissa on myös patterilämmitysjärjestelmä sekä varaava takka. Kutakin lämmitysjärjestelmää voidaan käyttää yksistään tai yhdessä muiden kanssa, joten useiden vaihtoehtoisten lämmitystapojen vertailu on mahdollista. Rakennuksen sijainnilla ja muodolla on tavoiteltu myös aurinkoenergian passiivista hyödyntämistä. Auringon tai takan lämmittämää huoneilmaa on kierrätetty ontelolaataston kautta päivisin ja betoniin tällöin varastoitunutta energiaa on sitten purettu kiertoilmalla. Lämmitystapaa vaihdellen on tarkasteltu eripituisia lämmitysjaksoja. Sääolosuhteita, huoneilmaa ja betonivälipohjan lämpötiloja, energian kulutusta ja energiavirtojen jakautumista eri käyttökohteisiin on mitattu. Päähuomion kohteena on ollut ontelolaataston varautuminen ja purkautuminen.Tavoitteena on lämmitysjärjestelmä, jossa yösähköllä lämmitettävä vesivaraaja voidaan osittain tai jopa kokonaan korvata käyttämällä rakennusmassaa varaajana. Yöllä sähkön saatavuus on parempi ja käyttö on silloin myös halvempaa. Seurantatutkimus osoittaa lämmitysjärjestelmän käyttökelpoiseksi asumisviihtyisyyden ja energiankulutuksen kannalta. Huoneilman lämpötilan kerrostuminen ja vuorokausivaihtelu ei ollut haitallisen voimakasta. Laatastoon varastoitunut energia riitti kattamaan huomattavan osan päiväajan lämmitysenergian tarpeesta.

AB - Tutkitaan rivitaloon rakennettua betonista ontelolaattavälipohjaa lämmön varaajana johtamalla lämmitetty ilma huoneistoon laataston ristikkäin kulkevia onteloita pitkin. Ilmalämmityksen lisäksi huoneistoissa on myös patterilämmitysjärjestelmä sekä varaava takka. Kutakin lämmitysjärjestelmää voidaan käyttää yksistään tai yhdessä muiden kanssa, joten useiden vaihtoehtoisten lämmitystapojen vertailu on mahdollista. Rakennuksen sijainnilla ja muodolla on tavoiteltu myös aurinkoenergian passiivista hyödyntämistä. Auringon tai takan lämmittämää huoneilmaa on kierrätetty ontelolaataston kautta päivisin ja betoniin tällöin varastoitunutta energiaa on sitten purettu kiertoilmalla. Lämmitystapaa vaihdellen on tarkasteltu eripituisia lämmitysjaksoja. Sääolosuhteita, huoneilmaa ja betonivälipohjan lämpötiloja, energian kulutusta ja energiavirtojen jakautumista eri käyttökohteisiin on mitattu. Päähuomion kohteena on ollut ontelolaataston varautuminen ja purkautuminen.Tavoitteena on lämmitysjärjestelmä, jossa yösähköllä lämmitettävä vesivaraaja voidaan osittain tai jopa kokonaan korvata käyttämällä rakennusmassaa varaajana. Yöllä sähkön saatavuus on parempi ja käyttö on silloin myös halvempaa. Seurantatutkimus osoittaa lämmitysjärjestelmän käyttökelpoiseksi asumisviihtyisyyden ja energiankulutuksen kannalta. Huoneilman lämpötilan kerrostuminen ja vuorokausivaihtelu ei ollut haitallisen voimakasta. Laatastoon varastoitunut energia riitti kattamaan huomattavan osan päiväajan lämmitysenergian tarpeesta.

KW - concrete

KW - air conditioning

KW - field tests

KW - building construction

KW - building materials

KW - heating systems

KW - warm air

KW - heating

KW - heat storage

M3 - Report

SN - 951-38-2479-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Betoniset ontelolaatat lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän osana

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Siro H, Kantojärvi K. Betoniset ontelolaatat lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän osana. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 73 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 385).