Betoniteollisuuden automaatiotekniikan kehittäminen: Esitutkimus

Matti Alasalmi, Juha Ratvio

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Esitutkimuksessa selvitetään uuden automaatiotekniikan käyttömahdollisuuksia betoniteollisuudessa. Tutkimuksen kehitystyö painottui betonielementtitehtaiden osalle, koska automaatiotekniikan kehitystarve muusssa betoniteollisuudessa on oleellisesti pienempi. Tutkimuksen lähtökohtia olivat mm. automaatio- ja tietotekniikan kehittyminen, laatuvaatimusten kiristyminen, tuotesarjojen lyheneminen ja työsuojelun kasvavat vaatimukset. Tutkimusjulkaisu sisältää mm. kirjallisuusselvityksen, kyselyn, kustannustarkastelun, kaksi käytännön esimerkkitapausta, teollisuusrobottien soveltamisen erityispiirteitä ja jatkotutkimusehdotukset. Tuotantoprosessin automatisointi vaatii ensin tarkan kuvauksen prosessista ja valmistuslaitteiden kehittämisestä, johon alkuvaiheessa osallistavat tuotannon johto, tuotannonsuunnittelija, työnjohto ja betoniteollisuuden tuotanto- ja automaatiotekniikan asiantuntija. Uuden automaatiotekniikan parhaimpia sovellutusalueita betoniteollisuudessa on tietokoneavusteinen tuotannon- ja valmistuksenohjaus. Tämän alueen ohjelmistot vaativat kuitenkin vielä varsin paljon kehitystyötä. Betoniteollisuuden tietokoneavusteisen suunnittelun (CAD) kehittyessä ja yleistyessä kasvavat mahdollisuudet hyödyntää tietokoneapua myös tuotteiden valmistuksessa (CAM) ja betoniteollisunden integroidun AD/CAM-järjestelmän kehittämisessä. Automaatiotekniikan laajamittainen soveltaminen betonielementtien valmistukseen vaatii vielä tehdaskohtaista valmistuskoneiden ja laitteiden mekanisointia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages152
ISBN (Print)951-38-2008-4
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number271
ISSN0358-5077

Fingerprint

automation
industry

Keywords

  • concrete industry
  • precast concrete
  • concrete elements

Cite this

Alasalmi, M., & Ratvio, J. (1984). Betoniteollisuuden automaatiotekniikan kehittäminen: Esitutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 271
Alasalmi, Matti ; Ratvio, Juha. / Betoniteollisuuden automaatiotekniikan kehittäminen : Esitutkimus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 152 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 271).
@book{8b9ef03b9d2d478badc6153c183a9ab9,
title = "Betoniteollisuuden automaatiotekniikan kehitt{\"a}minen: Esitutkimus",
abstract = "Esitutkimuksessa selvitet{\"a}{\"a}n uuden automaatiotekniikan k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuuksia betoniteollisuudessa. Tutkimuksen kehitysty{\"o} painottui betonielementtitehtaiden osalle, koska automaatiotekniikan kehitystarve muusssa betoniteollisuudessa on oleellisesti pienempi. Tutkimuksen l{\"a}ht{\"o}kohtia olivat mm. automaatio- ja tietotekniikan kehittyminen, laatuvaatimusten kiristyminen, tuotesarjojen lyheneminen ja ty{\"o}suojelun kasvavat vaatimukset. Tutkimusjulkaisu sis{\"a}lt{\"a}{\"a} mm. kirjallisuusselvityksen, kyselyn, kustannustarkastelun, kaksi k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n esimerkkitapausta, teollisuusrobottien soveltamisen erityispiirteit{\"a} ja jatkotutkimusehdotukset. Tuotantoprosessin automatisointi vaatii ensin tarkan kuvauksen prosessista ja valmistuslaitteiden kehitt{\"a}misest{\"a}, johon alkuvaiheessa osallistavat tuotannon johto, tuotannonsuunnittelija, ty{\"o}njohto ja betoniteollisuuden tuotanto- ja automaatiotekniikan asiantuntija. Uuden automaatiotekniikan parhaimpia sovellutusalueita betoniteollisuudessa on tietokoneavusteinen tuotannon- ja valmistuksenohjaus. T{\"a}m{\"a}n alueen ohjelmistot vaativat kuitenkin viel{\"a} varsin paljon kehitysty{\"o}t{\"a}. Betoniteollisuuden tietokoneavusteisen suunnittelun (CAD) kehittyess{\"a} ja yleistyess{\"a} kasvavat mahdollisuudet hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} tietokoneapua my{\"o}s tuotteiden valmistuksessa (CAM) ja betoniteollisunden integroidun AD/CAM-j{\"a}rjestelm{\"a}n kehitt{\"a}misess{\"a}. Automaatiotekniikan laajamittainen soveltaminen betonielementtien valmistukseen vaatii viel{\"a} tehdaskohtaista valmistuskoneiden ja laitteiden mekanisointia.",
keywords = "concrete industry, precast concrete, concrete elements",
author = "Matti Alasalmi and Juha Ratvio",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2008-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "271",
address = "Finland",

}

Alasalmi, M & Ratvio, J 1984, Betoniteollisuuden automaatiotekniikan kehittäminen: Esitutkimus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 271, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Betoniteollisuuden automaatiotekniikan kehittäminen : Esitutkimus. / Alasalmi, Matti; Ratvio, Juha.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 152 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 271).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Betoniteollisuuden automaatiotekniikan kehittäminen

T2 - Esitutkimus

AU - Alasalmi, Matti

AU - Ratvio, Juha

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Esitutkimuksessa selvitetään uuden automaatiotekniikan käyttömahdollisuuksia betoniteollisuudessa. Tutkimuksen kehitystyö painottui betonielementtitehtaiden osalle, koska automaatiotekniikan kehitystarve muusssa betoniteollisuudessa on oleellisesti pienempi. Tutkimuksen lähtökohtia olivat mm. automaatio- ja tietotekniikan kehittyminen, laatuvaatimusten kiristyminen, tuotesarjojen lyheneminen ja työsuojelun kasvavat vaatimukset. Tutkimusjulkaisu sisältää mm. kirjallisuusselvityksen, kyselyn, kustannustarkastelun, kaksi käytännön esimerkkitapausta, teollisuusrobottien soveltamisen erityispiirteitä ja jatkotutkimusehdotukset. Tuotantoprosessin automatisointi vaatii ensin tarkan kuvauksen prosessista ja valmistuslaitteiden kehittämisestä, johon alkuvaiheessa osallistavat tuotannon johto, tuotannonsuunnittelija, työnjohto ja betoniteollisuuden tuotanto- ja automaatiotekniikan asiantuntija. Uuden automaatiotekniikan parhaimpia sovellutusalueita betoniteollisuudessa on tietokoneavusteinen tuotannon- ja valmistuksenohjaus. Tämän alueen ohjelmistot vaativat kuitenkin vielä varsin paljon kehitystyötä. Betoniteollisuuden tietokoneavusteisen suunnittelun (CAD) kehittyessä ja yleistyessä kasvavat mahdollisuudet hyödyntää tietokoneapua myös tuotteiden valmistuksessa (CAM) ja betoniteollisunden integroidun AD/CAM-järjestelmän kehittämisessä. Automaatiotekniikan laajamittainen soveltaminen betonielementtien valmistukseen vaatii vielä tehdaskohtaista valmistuskoneiden ja laitteiden mekanisointia.

AB - Esitutkimuksessa selvitetään uuden automaatiotekniikan käyttömahdollisuuksia betoniteollisuudessa. Tutkimuksen kehitystyö painottui betonielementtitehtaiden osalle, koska automaatiotekniikan kehitystarve muusssa betoniteollisuudessa on oleellisesti pienempi. Tutkimuksen lähtökohtia olivat mm. automaatio- ja tietotekniikan kehittyminen, laatuvaatimusten kiristyminen, tuotesarjojen lyheneminen ja työsuojelun kasvavat vaatimukset. Tutkimusjulkaisu sisältää mm. kirjallisuusselvityksen, kyselyn, kustannustarkastelun, kaksi käytännön esimerkkitapausta, teollisuusrobottien soveltamisen erityispiirteitä ja jatkotutkimusehdotukset. Tuotantoprosessin automatisointi vaatii ensin tarkan kuvauksen prosessista ja valmistuslaitteiden kehittämisestä, johon alkuvaiheessa osallistavat tuotannon johto, tuotannonsuunnittelija, työnjohto ja betoniteollisuuden tuotanto- ja automaatiotekniikan asiantuntija. Uuden automaatiotekniikan parhaimpia sovellutusalueita betoniteollisuudessa on tietokoneavusteinen tuotannon- ja valmistuksenohjaus. Tämän alueen ohjelmistot vaativat kuitenkin vielä varsin paljon kehitystyötä. Betoniteollisuuden tietokoneavusteisen suunnittelun (CAD) kehittyessä ja yleistyessä kasvavat mahdollisuudet hyödyntää tietokoneapua myös tuotteiden valmistuksessa (CAM) ja betoniteollisunden integroidun AD/CAM-järjestelmän kehittämisessä. Automaatiotekniikan laajamittainen soveltaminen betonielementtien valmistukseen vaatii vielä tehdaskohtaista valmistuskoneiden ja laitteiden mekanisointia.

KW - concrete industry

KW - precast concrete

KW - concrete elements

M3 - Report

SN - 951-38-2008-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Betoniteollisuuden automaatiotekniikan kehittäminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Alasalmi M, Ratvio J. Betoniteollisuuden automaatiotekniikan kehittäminen: Esitutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 152 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 271).