Betoniterästen korroosioinhibiittorit

Liisa Salparanta

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Korroosioinhibiittori on veden mukana tuoreeseen betonimassaan lisättävä aine, joka estää betoniterästen korroosiota tukahduttamalla sähkökemiallisen korroosioparin jomman kumman tai molempien elektrodien toiminnan. Sen perusteella, kumman elektrodin toiminnan inhibiittorit ehkäisevät, ne jaetaan anodisiin, katodisiin ja yhdistettyihin inhibiittoreihin. Anodiset inhibiittorit ovat tehokkaita riittävän suurina, ns. kynnysarvoa suurempina, väkevyyksinä. Jos inhibiittorin väkevyys ei yllä kynnysarvoon, se saattaa kiihdyttää paikallista korroosiota. Katodiset inhibiittorit ovat täysin turvallisia. Ne eivät lisää korroosiota millään väkevyyksillä. Kaikein tehokkaimpia ovat yhdistetyt inhibiittorit, koska ne estävät samanaikaisesti kummankin elektrodin toimintaa. Kokeita on tehty lukuisilla erilaisilla yhdisteillä, joista useiden on todettu vähentävän merkittävästi korroosiota tai estävän sen kokonaan silloinkin, kun betoni sisältää aggressiivisia aineita, esim. klorideja. Inhibiittoreilla suoritetut kokeet ovat kuitenkin olleet lyhytaikaisia, joten inhibiittoreiden pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tunneta. Vaikka korroosioinhibiittorien käytössä onkin saatu lupaavia tuloksia, on niiden käytössä oltava varovainen, ennen kuin niitä on tutkittu perusteellisemmin. Ennen kuin turvaudutaan ylimääräisiin korroosionestomenetelmiin, tulisi muistaa, että hyvälaatuinen emäksinen betoni on aina helpoin ja halvin "inhibiittori". Inhibiittorit eivät siis korvaa betonin hyviä osamateriaaleja eivätkä hyviä työmenetelmiä, vaan ne ovat ainoastaan lisävarokeino.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages36
ISBN (Print)951-38-2370-9
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number472
ISSN0358-5085

Keywords

  • concrete reinforcements
  • corrosion
  • inhibitors
  • coatings
  • cathodic protection

Cite this

Salparanta, L. (1985). Betoniterästen korroosioinhibiittorit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 472
Salparanta, Liisa. / Betoniterästen korroosioinhibiittorit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 36 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 472).
@book{37ee1b9aa81546119922ca0c39017fea,
title = "Betoniter{\"a}sten korroosioinhibiittorit",
abstract = "Korroosioinhibiittori on veden mukana tuoreeseen betonimassaan lis{\"a}tt{\"a}v{\"a} aine, joka est{\"a}{\"a} betoniter{\"a}sten korroosiota tukahduttamalla s{\"a}hk{\"o}kemiallisen korroosioparin jomman kumman tai molempien elektrodien toiminnan. Sen perusteella, kumman elektrodin toiminnan inhibiittorit ehk{\"a}isev{\"a}t, ne jaetaan anodisiin, katodisiin ja yhdistettyihin inhibiittoreihin. Anodiset inhibiittorit ovat tehokkaita riitt{\"a}v{\"a}n suurina, ns. kynnysarvoa suurempina, v{\"a}kevyyksin{\"a}. Jos inhibiittorin v{\"a}kevyys ei yll{\"a} kynnysarvoon, se saattaa kiihdytt{\"a}{\"a} paikallista korroosiota. Katodiset inhibiittorit ovat t{\"a}ysin turvallisia. Ne eiv{\"a}t lis{\"a}{\"a} korroosiota mill{\"a}{\"a}n v{\"a}kevyyksill{\"a}. Kaikein tehokkaimpia ovat yhdistetyt inhibiittorit, koska ne est{\"a}v{\"a}t samanaikaisesti kummankin elektrodin toimintaa. Kokeita on tehty lukuisilla erilaisilla yhdisteill{\"a}, joista useiden on todettu v{\"a}hent{\"a}v{\"a}n merkitt{\"a}v{\"a}sti korroosiota tai est{\"a}v{\"a}n sen kokonaan silloinkin, kun betoni sis{\"a}lt{\"a}{\"a} aggressiivisia aineita, esim. klorideja. Inhibiittoreilla suoritetut kokeet ovat kuitenkin olleet lyhytaikaisia, joten inhibiittoreiden pitk{\"a}aikaisvaikutuksia ei viel{\"a} tunneta. Vaikka korroosioinhibiittorien k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} onkin saatu lupaavia tuloksia, on niiden k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} oltava varovainen, ennen kuin niit{\"a} on tutkittu perusteellisemmin. Ennen kuin turvaudutaan ylim{\"a}{\"a}r{\"a}isiin korroosionestomenetelmiin, tulisi muistaa, ett{\"a} hyv{\"a}laatuinen em{\"a}ksinen betoni on aina helpoin ja halvin {"}inhibiittori{"}. Inhibiittorit eiv{\"a}t siis korvaa betonin hyvi{\"a} osamateriaaleja eiv{\"a}tk{\"a} hyvi{\"a} ty{\"o}menetelmi{\"a}, vaan ne ovat ainoastaan lis{\"a}varokeino.",
keywords = "concrete reinforcements, corrosion, inhibitors, coatings, cathodic protection",
author = "Liisa Salparanta",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2370-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "472",
address = "Finland",

}

Salparanta, L 1985, Betoniterästen korroosioinhibiittorit. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 472, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Betoniterästen korroosioinhibiittorit. / Salparanta, Liisa.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 36 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 472).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Betoniterästen korroosioinhibiittorit

AU - Salparanta, Liisa

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Korroosioinhibiittori on veden mukana tuoreeseen betonimassaan lisättävä aine, joka estää betoniterästen korroosiota tukahduttamalla sähkökemiallisen korroosioparin jomman kumman tai molempien elektrodien toiminnan. Sen perusteella, kumman elektrodin toiminnan inhibiittorit ehkäisevät, ne jaetaan anodisiin, katodisiin ja yhdistettyihin inhibiittoreihin. Anodiset inhibiittorit ovat tehokkaita riittävän suurina, ns. kynnysarvoa suurempina, väkevyyksinä. Jos inhibiittorin väkevyys ei yllä kynnysarvoon, se saattaa kiihdyttää paikallista korroosiota. Katodiset inhibiittorit ovat täysin turvallisia. Ne eivät lisää korroosiota millään väkevyyksillä. Kaikein tehokkaimpia ovat yhdistetyt inhibiittorit, koska ne estävät samanaikaisesti kummankin elektrodin toimintaa. Kokeita on tehty lukuisilla erilaisilla yhdisteillä, joista useiden on todettu vähentävän merkittävästi korroosiota tai estävän sen kokonaan silloinkin, kun betoni sisältää aggressiivisia aineita, esim. klorideja. Inhibiittoreilla suoritetut kokeet ovat kuitenkin olleet lyhytaikaisia, joten inhibiittoreiden pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tunneta. Vaikka korroosioinhibiittorien käytössä onkin saatu lupaavia tuloksia, on niiden käytössä oltava varovainen, ennen kuin niitä on tutkittu perusteellisemmin. Ennen kuin turvaudutaan ylimääräisiin korroosionestomenetelmiin, tulisi muistaa, että hyvälaatuinen emäksinen betoni on aina helpoin ja halvin "inhibiittori". Inhibiittorit eivät siis korvaa betonin hyviä osamateriaaleja eivätkä hyviä työmenetelmiä, vaan ne ovat ainoastaan lisävarokeino.

AB - Korroosioinhibiittori on veden mukana tuoreeseen betonimassaan lisättävä aine, joka estää betoniterästen korroosiota tukahduttamalla sähkökemiallisen korroosioparin jomman kumman tai molempien elektrodien toiminnan. Sen perusteella, kumman elektrodin toiminnan inhibiittorit ehkäisevät, ne jaetaan anodisiin, katodisiin ja yhdistettyihin inhibiittoreihin. Anodiset inhibiittorit ovat tehokkaita riittävän suurina, ns. kynnysarvoa suurempina, väkevyyksinä. Jos inhibiittorin väkevyys ei yllä kynnysarvoon, se saattaa kiihdyttää paikallista korroosiota. Katodiset inhibiittorit ovat täysin turvallisia. Ne eivät lisää korroosiota millään väkevyyksillä. Kaikein tehokkaimpia ovat yhdistetyt inhibiittorit, koska ne estävät samanaikaisesti kummankin elektrodin toimintaa. Kokeita on tehty lukuisilla erilaisilla yhdisteillä, joista useiden on todettu vähentävän merkittävästi korroosiota tai estävän sen kokonaan silloinkin, kun betoni sisältää aggressiivisia aineita, esim. klorideja. Inhibiittoreilla suoritetut kokeet ovat kuitenkin olleet lyhytaikaisia, joten inhibiittoreiden pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tunneta. Vaikka korroosioinhibiittorien käytössä onkin saatu lupaavia tuloksia, on niiden käytössä oltava varovainen, ennen kuin niitä on tutkittu perusteellisemmin. Ennen kuin turvaudutaan ylimääräisiin korroosionestomenetelmiin, tulisi muistaa, että hyvälaatuinen emäksinen betoni on aina helpoin ja halvin "inhibiittori". Inhibiittorit eivät siis korvaa betonin hyviä osamateriaaleja eivätkä hyviä työmenetelmiä, vaan ne ovat ainoastaan lisävarokeino.

KW - concrete reinforcements

KW - corrosion

KW - inhibitors

KW - coatings

KW - cathodic protection

M3 - Report

SN - 951-38-2370-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Betoniterästen korroosioinhibiittorit

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Salparanta L. Betoniterästen korroosioinhibiittorit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 36 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 472).