Betoniterästen materiaalilisät ja niiden vähentäminen rakentamisessa

Hannu Tyrväinen, Markku Laurikainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää betoniterästen menekki talonrakennustyömailla ja teoreettisen menekin ylityksiin johtavat syyt sekä laatia lisien vähentämistä koskevat ohjeet. Selvitys kohdistui harjaterästen ja betoniteräsverkkojen materiaalimenekkeihin betoni- ja teräsbetonirakenteissa. Tiedonkeruu suoritettiin RT-tuotantotietokorttien laadintayhteistyössä olevien yritysten työmailla. Tiedonkeruumenetelminä käytettiin tarkennettua kirjausta ja jälkilaskenta-aineiston perusteella tehtävää kirjausta. Kirjauksissa eriteltiin teoreettinen menekki, lisälajitteiset menekit ja työmaamenekki. Tutkimuksen mukaan ovat betoniterästankojen materiaalimenekkilisät yhteensä keskimäärin 18 %. Lisät jakautuivat keskimäärin seuraavasti: menetelmälisä 9 %, työvaihelisä 4 % ja työmaalisä 5 %. Betoniteräsverkkojen materiaalilisät olivat n. 5 %. Työvaihelisään ja työmaalisään voidaan vaikuttaa hankintavaiheessa, työnjärjestelyllä ja työn suorituksen valvonnalla. Pyrittäessä vähentämään materiaalilisiä on tärkeää, että - tilausvaiheessa lasketaan betoniterästen läpimittakohtainen tarve piirustusten ja kokemusperäisten materiaalilisätietojen pohjalta, - rakentamisvaiheessa valvotaan, että betoniteräksiä käytetään raudoituspiirustusten mukaan, ja - jälkilaskennassa käytetyn teräsmäärän poiketessa lasketusta määrästä selvitetään poikkeaman syy.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages76
ISBN (Print)951-38-1278-2
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number19
ISSN0358-5077

Keywords

  • reinforcing steels
  • construction
  • construction costs

Cite this

Tyrväinen, H., & Laurikainen, M. (1981). Betoniterästen materiaalilisät ja niiden vähentäminen rakentamisessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 19
Tyrväinen, Hannu ; Laurikainen, Markku. / Betoniterästen materiaalilisät ja niiden vähentäminen rakentamisessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 76 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 19).
@book{b18acd94093548b7a0aac50e15e74943,
title = "Betoniter{\"a}sten materiaalilis{\"a}t ja niiden v{\"a}hent{\"a}minen rakentamisessa",
abstract = "Tutkimuksen tavoitteena oli selvitt{\"a}{\"a} betoniter{\"a}sten menekki talonrakennusty{\"o}mailla ja teoreettisen menekin ylityksiin johtavat syyt sek{\"a} laatia lisien v{\"a}hent{\"a}mist{\"a} koskevat ohjeet. Selvitys kohdistui harjater{\"a}sten ja betoniter{\"a}sverkkojen materiaalimenekkeihin betoni- ja ter{\"a}sbetonirakenteissa. Tiedonkeruu suoritettiin RT-tuotantotietokorttien laadintayhteisty{\"o}ss{\"a} olevien yritysten ty{\"o}mailla. Tiedonkeruumenetelmin{\"a} k{\"a}ytettiin tarkennettua kirjausta ja j{\"a}lkilaskenta-aineiston perusteella teht{\"a}v{\"a}{\"a} kirjausta. Kirjauksissa eriteltiin teoreettinen menekki, lis{\"a}lajitteiset menekit ja ty{\"o}maamenekki. Tutkimuksen mukaan ovat betoniter{\"a}stankojen materiaalimenekkilis{\"a}t yhteens{\"a} keskim{\"a}{\"a}rin 18 {\%}. Lis{\"a}t jakautuivat keskim{\"a}{\"a}rin seuraavasti: menetelm{\"a}lis{\"a} 9 {\%}, ty{\"o}vaihelis{\"a} 4 {\%} ja ty{\"o}maalis{\"a} 5 {\%}. Betoniter{\"a}sverkkojen materiaalilis{\"a}t olivat n. 5 {\%}. Ty{\"o}vaihelis{\"a}{\"a}n ja ty{\"o}maalis{\"a}{\"a}n voidaan vaikuttaa hankintavaiheessa, ty{\"o}nj{\"a}rjestelyll{\"a} ja ty{\"o}n suorituksen valvonnalla. Pyritt{\"a}ess{\"a} v{\"a}hent{\"a}m{\"a}{\"a}n materiaalilisi{\"a} on t{\"a}rke{\"a}{\"a}, ett{\"a} - tilausvaiheessa lasketaan betoniter{\"a}sten l{\"a}pimittakohtainen tarve piirustusten ja kokemusper{\"a}isten materiaalilis{\"a}tietojen pohjalta, - rakentamisvaiheessa valvotaan, ett{\"a} betoniter{\"a}ksi{\"a} k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n raudoituspiirustusten mukaan, ja - j{\"a}lkilaskennassa k{\"a}ytetyn ter{\"a}sm{\"a}{\"a}r{\"a}n poiketessa lasketusta m{\"a}{\"a}r{\"a}st{\"a} selvitet{\"a}{\"a}n poikkeaman syy.",
keywords = "reinforcing steels, construction, construction costs",
author = "Hannu Tyrv{\"a}inen and Markku Laurikainen",
year = "1981",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1278-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "19",
address = "Finland",

}

Tyrväinen, H & Laurikainen, M 1981, Betoniterästen materiaalilisät ja niiden vähentäminen rakentamisessa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 19, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Betoniterästen materiaalilisät ja niiden vähentäminen rakentamisessa. / Tyrväinen, Hannu; Laurikainen, Markku.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 76 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 19).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Betoniterästen materiaalilisät ja niiden vähentäminen rakentamisessa

AU - Tyrväinen, Hannu

AU - Laurikainen, Markku

PY - 1981

Y1 - 1981

N2 - Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää betoniterästen menekki talonrakennustyömailla ja teoreettisen menekin ylityksiin johtavat syyt sekä laatia lisien vähentämistä koskevat ohjeet. Selvitys kohdistui harjaterästen ja betoniteräsverkkojen materiaalimenekkeihin betoni- ja teräsbetonirakenteissa. Tiedonkeruu suoritettiin RT-tuotantotietokorttien laadintayhteistyössä olevien yritysten työmailla. Tiedonkeruumenetelminä käytettiin tarkennettua kirjausta ja jälkilaskenta-aineiston perusteella tehtävää kirjausta. Kirjauksissa eriteltiin teoreettinen menekki, lisälajitteiset menekit ja työmaamenekki. Tutkimuksen mukaan ovat betoniterästankojen materiaalimenekkilisät yhteensä keskimäärin 18 %. Lisät jakautuivat keskimäärin seuraavasti: menetelmälisä 9 %, työvaihelisä 4 % ja työmaalisä 5 %. Betoniteräsverkkojen materiaalilisät olivat n. 5 %. Työvaihelisään ja työmaalisään voidaan vaikuttaa hankintavaiheessa, työnjärjestelyllä ja työn suorituksen valvonnalla. Pyrittäessä vähentämään materiaalilisiä on tärkeää, että - tilausvaiheessa lasketaan betoniterästen läpimittakohtainen tarve piirustusten ja kokemusperäisten materiaalilisätietojen pohjalta, - rakentamisvaiheessa valvotaan, että betoniteräksiä käytetään raudoituspiirustusten mukaan, ja - jälkilaskennassa käytetyn teräsmäärän poiketessa lasketusta määrästä selvitetään poikkeaman syy.

AB - Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää betoniterästen menekki talonrakennustyömailla ja teoreettisen menekin ylityksiin johtavat syyt sekä laatia lisien vähentämistä koskevat ohjeet. Selvitys kohdistui harjaterästen ja betoniteräsverkkojen materiaalimenekkeihin betoni- ja teräsbetonirakenteissa. Tiedonkeruu suoritettiin RT-tuotantotietokorttien laadintayhteistyössä olevien yritysten työmailla. Tiedonkeruumenetelminä käytettiin tarkennettua kirjausta ja jälkilaskenta-aineiston perusteella tehtävää kirjausta. Kirjauksissa eriteltiin teoreettinen menekki, lisälajitteiset menekit ja työmaamenekki. Tutkimuksen mukaan ovat betoniterästankojen materiaalimenekkilisät yhteensä keskimäärin 18 %. Lisät jakautuivat keskimäärin seuraavasti: menetelmälisä 9 %, työvaihelisä 4 % ja työmaalisä 5 %. Betoniteräsverkkojen materiaalilisät olivat n. 5 %. Työvaihelisään ja työmaalisään voidaan vaikuttaa hankintavaiheessa, työnjärjestelyllä ja työn suorituksen valvonnalla. Pyrittäessä vähentämään materiaalilisiä on tärkeää, että - tilausvaiheessa lasketaan betoniterästen läpimittakohtainen tarve piirustusten ja kokemusperäisten materiaalilisätietojen pohjalta, - rakentamisvaiheessa valvotaan, että betoniteräksiä käytetään raudoituspiirustusten mukaan, ja - jälkilaskennassa käytetyn teräsmäärän poiketessa lasketusta määrästä selvitetään poikkeaman syy.

KW - reinforcing steels

KW - construction

KW - construction costs

M3 - Report

SN - 951-38-1278-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Betoniterästen materiaalilisät ja niiden vähentäminen rakentamisessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Tyrväinen H, Laurikainen M. Betoniterästen materiaalilisät ja niiden vähentäminen rakentamisessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 76 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 19).