Bibliometrinen tutkimustieto ja tiedepolitiikka

Hannes Toivanen, Arho Suominen

Research output: Contribution to journalArticleGeneral public

Abstract

Suomen tieteen tilaa ja tasoa on arvioitu viime vuosina useasti bibliometrisin menetelmin. Kvantitatiiviset arviointimenetelmät ovat täydentäneet muita arvioinnin ja seurannan välineitä metodisesti sekä aineistoltaan. Tiedepolitiikan ja tutkimussektorin merkittävät uudistukset sekä valtion budjettitalouden kurimus ovat myös siivittäneet ministeriöiden, virastojen ja yliopistojen kiinnostusta bibliometriikkaan. Tutkimuksilla ja selvityksillä on haluttu luoda keskustelua tiedepolitiikan suunnasta ja resursseista. Lisäksi on haluttu arvioida tutkimuksen määrällistä ja laadullista kehitystä sekä kehittää kvantitatiivisia mittareita yliopisto- ja tutkimusrahoituksen perusteiksi. Erityistä painoa on laitettu tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan vaikuttavuusarvioinnin kehittämiseen, jotta kipeitä strategisia ja budjettivalintoja voitaisiin perustella uskottavasti.
Original languageFinnish
Pages (from-to)21-26
Number of pages6
JournalTieteessä tapahtuu
Volume32
Issue number2
Publication statusPublished - 2014
MoE publication typeE1 Popularised article, newspaper article

Cite this

Toivanen, Hannes ; Suominen, Arho. / Bibliometrinen tutkimustieto ja tiedepolitiikka. In: Tieteessä tapahtuu. 2014 ; Vol. 32, No. 2. pp. 21-26.
@article{9aa05620a7ad481abd5fc86514422ff2,
title = "Bibliometrinen tutkimustieto ja tiedepolitiikka",
abstract = "Suomen tieteen tilaa ja tasoa on arvioitu viime vuosina useasti bibliometrisin menetelmin. Kvantitatiiviset arviointimenetelm{\"a}t ovat t{\"a}ydent{\"a}neet muita arvioinnin ja seurannan v{\"a}lineit{\"a} metodisesti sek{\"a} aineistoltaan. Tiedepolitiikan ja tutkimussektorin merkitt{\"a}v{\"a}t uudistukset sek{\"a} valtion budjettitalouden kurimus ovat my{\"o}s siivitt{\"a}neet ministeri{\"o}iden, virastojen ja yliopistojen kiinnostusta bibliometriikkaan. Tutkimuksilla ja selvityksill{\"a} on haluttu luoda keskustelua tiedepolitiikan suunnasta ja resursseista. Lis{\"a}ksi on haluttu arvioida tutkimuksen m{\"a}{\"a}r{\"a}llist{\"a} ja laadullista kehityst{\"a} sek{\"a} kehitt{\"a}{\"a} kvantitatiivisia mittareita yliopisto- ja tutkimusrahoituksen perusteiksi. Erityist{\"a} painoa on laitettu tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan vaikuttavuusarvioinnin kehitt{\"a}miseen, jotta kipeit{\"a} strategisia ja budjettivalintoja voitaisiin perustella uskottavasti.",
author = "Hannes Toivanen and Arho Suominen",
note = "Project code: 75913",
year = "2014",
language = "Finnish",
volume = "32",
pages = "21--26",
journal = "Tieteess{\"a} tapahtuu",
issn = "0781-7916",
number = "2",

}

Bibliometrinen tutkimustieto ja tiedepolitiikka. / Toivanen, Hannes; Suominen, Arho.

In: Tieteessä tapahtuu, Vol. 32, No. 2, 2014, p. 21-26.

Research output: Contribution to journalArticleGeneral public

TY - JOUR

T1 - Bibliometrinen tutkimustieto ja tiedepolitiikka

AU - Toivanen, Hannes

AU - Suominen, Arho

N1 - Project code: 75913

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Suomen tieteen tilaa ja tasoa on arvioitu viime vuosina useasti bibliometrisin menetelmin. Kvantitatiiviset arviointimenetelmät ovat täydentäneet muita arvioinnin ja seurannan välineitä metodisesti sekä aineistoltaan. Tiedepolitiikan ja tutkimussektorin merkittävät uudistukset sekä valtion budjettitalouden kurimus ovat myös siivittäneet ministeriöiden, virastojen ja yliopistojen kiinnostusta bibliometriikkaan. Tutkimuksilla ja selvityksillä on haluttu luoda keskustelua tiedepolitiikan suunnasta ja resursseista. Lisäksi on haluttu arvioida tutkimuksen määrällistä ja laadullista kehitystä sekä kehittää kvantitatiivisia mittareita yliopisto- ja tutkimusrahoituksen perusteiksi. Erityistä painoa on laitettu tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan vaikuttavuusarvioinnin kehittämiseen, jotta kipeitä strategisia ja budjettivalintoja voitaisiin perustella uskottavasti.

AB - Suomen tieteen tilaa ja tasoa on arvioitu viime vuosina useasti bibliometrisin menetelmin. Kvantitatiiviset arviointimenetelmät ovat täydentäneet muita arvioinnin ja seurannan välineitä metodisesti sekä aineistoltaan. Tiedepolitiikan ja tutkimussektorin merkittävät uudistukset sekä valtion budjettitalouden kurimus ovat myös siivittäneet ministeriöiden, virastojen ja yliopistojen kiinnostusta bibliometriikkaan. Tutkimuksilla ja selvityksillä on haluttu luoda keskustelua tiedepolitiikan suunnasta ja resursseista. Lisäksi on haluttu arvioida tutkimuksen määrällistä ja laadullista kehitystä sekä kehittää kvantitatiivisia mittareita yliopisto- ja tutkimusrahoituksen perusteiksi. Erityistä painoa on laitettu tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan vaikuttavuusarvioinnin kehittämiseen, jotta kipeitä strategisia ja budjettivalintoja voitaisiin perustella uskottavasti.

M3 - Article

VL - 32

SP - 21

EP - 26

JO - Tieteessä tapahtuu

JF - Tieteessä tapahtuu

SN - 0781-7916

IS - 2

ER -