Bioaerosolien deposition hallituissa olosuhteissa

Anniina Salmela, Ilpo Kulmala, Aku Karvinen, Pertti Pasanen

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

  Abstract

  Kokeellisesti tuotettuja mikrobiaerosoleja apuna käyttäen voidaan tutkia biologisten hiukkasten kulkeutumista ja depositiota erilaisille pinnoille. Niiden avulla voidaan todentaa myös hiukkasten kulkeutumista ja depositiota kuvaavien mallien toimivuutta ja luotettavuutta. Mallintamista apuna käyttäen arvioidaan mikrobikontaminaatiota ja mahdollista mikrobien haitallista leviämistä paikoissa, joissa esimerkiksi ihmisvirrat ovat suuria tai erityisissä hermeettisissä ympäristöissä. Tässä tutkimuksessa validoitiin Bacillus licheniformis/aerius bakteerin avulla virtauslaskentamallia (CFD), jolla kuvataan biologisten hiukkasten depositiota pinnoille avaruusympäristössä. Tuloksen mukaan hiukkaset deposoituivat pääasiassa lattiapinnoille mutta myös tuloilmasuuttimille, missä oli korkeammat pitoisuudet kuin seinä- ja kattopinnoilla. Validointimittaukset osoittivat kehitetyn hiukkasmallin luotettavuuden.
  Original languageFinnish
  Title of host publicationSisäilmastoseminaari 2017
  EditorsJorma Säteri, Mervi Ahola
  PublisherSIY Sisäilmatieto Oy
  Pages313-316
  ISBN (Print)978-952-5236-45-3
  Publication statusPublished - 2017
  MoE publication typeD3 Professional conference proceedings
  EventSisäilmastoseminaari 2017 - Helsinki, Finland
  Duration: 15 Mar 2017 → …

  Publication series

  SeriesSIY Raportti
  Volume35
  ISSN1237-1866

  Seminar

  SeminarSisäilmastoseminaari 2017
  CountryFinland
  CityHelsinki
  Period15/03/17 → …

  Keywords

  • bioaerosols
  • deposition
  • indoor air quality
  • ventilation
  • manned space missions

  Cite this

  Salmela, A., Kulmala, I., Karvinen, A., & Pasanen, P. (2017). Bioaerosolien deposition hallituissa olosuhteissa. In J. Säteri, & M. Ahola (Eds.), Sisäilmastoseminaari 2017 (pp. 313-316). SIY Sisäilmatieto Oy. SIY Raportti, Vol.. 35
  Salmela, Anniina ; Kulmala, Ilpo ; Karvinen, Aku ; Pasanen, Pertti. / Bioaerosolien deposition hallituissa olosuhteissa. Sisäilmastoseminaari 2017. editor / Jorma Säteri ; Mervi Ahola. SIY Sisäilmatieto Oy, 2017. pp. 313-316 (SIY Raportti, Vol. 35).
  @inproceedings{e98552a6aba94da6bb8c848ab10f6f17,
  title = "Bioaerosolien deposition hallituissa olosuhteissa",
  abstract = "Kokeellisesti tuotettuja mikrobiaerosoleja apuna k{\"a}ytt{\"a}en voidaan tutkia biologisten hiukkasten kulkeutumista ja depositiota erilaisille pinnoille. Niiden avulla voidaan todentaa my{\"o}s hiukkasten kulkeutumista ja depositiota kuvaavien mallien toimivuutta ja luotettavuutta. Mallintamista apuna k{\"a}ytt{\"a}en arvioidaan mikrobikontaminaatiota ja mahdollista mikrobien haitallista levi{\"a}mist{\"a} paikoissa, joissa esimerkiksi ihmisvirrat ovat suuria tai erityisiss{\"a} hermeettisiss{\"a} ymp{\"a}rist{\"o}iss{\"a}. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa validoitiin Bacillus licheniformis/aerius bakteerin avulla virtauslaskentamallia (CFD), jolla kuvataan biologisten hiukkasten depositiota pinnoille avaruusymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a}. Tuloksen mukaan hiukkaset deposoituivat p{\"a}{\"a}asiassa lattiapinnoille mutta my{\"o}s tuloilmasuuttimille, miss{\"a} oli korkeammat pitoisuudet kuin sein{\"a}- ja kattopinnoilla. Validointimittaukset osoittivat kehitetyn hiukkasmallin luotettavuuden.",
  keywords = "bioaerosols, deposition, indoor air quality, ventilation, manned space missions",
  author = "Anniina Salmela and Ilpo Kulmala and Aku Karvinen and Pertti Pasanen",
  note = "posteri",
  year = "2017",
  language = "Finnish",
  isbn = "978-952-5236-45-3",
  series = "SIY Raportti",
  pages = "313--316",
  editor = "Jorma S{\"a}teri and Mervi Ahola",
  booktitle = "Sis{\"a}ilmastoseminaari 2017",
  publisher = "SIY Sis{\"a}ilmatieto Oy",
  address = "Finland",

  }

  Salmela, A, Kulmala, I, Karvinen, A & Pasanen, P 2017, Bioaerosolien deposition hallituissa olosuhteissa. in J Säteri & M Ahola (eds), Sisäilmastoseminaari 2017. SIY Sisäilmatieto Oy, SIY Raportti, vol. 35, pp. 313-316, Sisäilmastoseminaari 2017, Helsinki, Finland, 15/03/17.

  Bioaerosolien deposition hallituissa olosuhteissa. / Salmela, Anniina; Kulmala, Ilpo; Karvinen, Aku; Pasanen, Pertti.

  Sisäilmastoseminaari 2017. ed. / Jorma Säteri; Mervi Ahola. SIY Sisäilmatieto Oy, 2017. p. 313-316 (SIY Raportti, Vol. 35).

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

  TY - GEN

  T1 - Bioaerosolien deposition hallituissa olosuhteissa

  AU - Salmela, Anniina

  AU - Kulmala, Ilpo

  AU - Karvinen, Aku

  AU - Pasanen, Pertti

  N1 - posteri

  PY - 2017

  Y1 - 2017

  N2 - Kokeellisesti tuotettuja mikrobiaerosoleja apuna käyttäen voidaan tutkia biologisten hiukkasten kulkeutumista ja depositiota erilaisille pinnoille. Niiden avulla voidaan todentaa myös hiukkasten kulkeutumista ja depositiota kuvaavien mallien toimivuutta ja luotettavuutta. Mallintamista apuna käyttäen arvioidaan mikrobikontaminaatiota ja mahdollista mikrobien haitallista leviämistä paikoissa, joissa esimerkiksi ihmisvirrat ovat suuria tai erityisissä hermeettisissä ympäristöissä. Tässä tutkimuksessa validoitiin Bacillus licheniformis/aerius bakteerin avulla virtauslaskentamallia (CFD), jolla kuvataan biologisten hiukkasten depositiota pinnoille avaruusympäristössä. Tuloksen mukaan hiukkaset deposoituivat pääasiassa lattiapinnoille mutta myös tuloilmasuuttimille, missä oli korkeammat pitoisuudet kuin seinä- ja kattopinnoilla. Validointimittaukset osoittivat kehitetyn hiukkasmallin luotettavuuden.

  AB - Kokeellisesti tuotettuja mikrobiaerosoleja apuna käyttäen voidaan tutkia biologisten hiukkasten kulkeutumista ja depositiota erilaisille pinnoille. Niiden avulla voidaan todentaa myös hiukkasten kulkeutumista ja depositiota kuvaavien mallien toimivuutta ja luotettavuutta. Mallintamista apuna käyttäen arvioidaan mikrobikontaminaatiota ja mahdollista mikrobien haitallista leviämistä paikoissa, joissa esimerkiksi ihmisvirrat ovat suuria tai erityisissä hermeettisissä ympäristöissä. Tässä tutkimuksessa validoitiin Bacillus licheniformis/aerius bakteerin avulla virtauslaskentamallia (CFD), jolla kuvataan biologisten hiukkasten depositiota pinnoille avaruusympäristössä. Tuloksen mukaan hiukkaset deposoituivat pääasiassa lattiapinnoille mutta myös tuloilmasuuttimille, missä oli korkeammat pitoisuudet kuin seinä- ja kattopinnoilla. Validointimittaukset osoittivat kehitetyn hiukkasmallin luotettavuuden.

  KW - bioaerosols

  KW - deposition

  KW - indoor air quality

  KW - ventilation

  KW - manned space missions

  M3 - Conference article in proceedings

  SN - 978-952-5236-45-3

  T3 - SIY Raportti

  SP - 313

  EP - 316

  BT - Sisäilmastoseminaari 2017

  A2 - Säteri, Jorma

  A2 - Ahola, Mervi

  PB - SIY Sisäilmatieto Oy

  ER -

  Salmela A, Kulmala I, Karvinen A, Pasanen P. Bioaerosolien deposition hallituissa olosuhteissa. In Säteri J, Ahola M, editors, Sisäilmastoseminaari 2017. SIY Sisäilmatieto Oy. 2017. p. 313-316. (SIY Raportti, Vol. 35).