Bioaerosolien deposition hallituissa olosuhteissa

Anniina Salmela, Ilpo Kulmala, Aku Karvinen, Pertti Pasanen

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

Abstract

Kokeellisesti tuotettuja mikrobiaerosoleja apuna käyttäen voidaan tutkia biologisten hiukkasten kulkeutumista ja depositiota erilaisille pinnoille. Niiden avulla voidaan todentaa myös hiukkasten kulkeutumista ja depositiota kuvaavien mallien toimivuutta ja luotettavuutta. Mallintamista apuna käyttäen arvioidaan mikrobikontaminaatiota ja mahdollista mikrobien haitallista leviämistä paikoissa, joissa esimerkiksi ihmisvirrat ovat suuria tai erityisissä hermeettisissä ympäristöissä. Tässä tutkimuksessa validoitiin Bacillus licheniformis/aerius bakteerin avulla virtauslaskentamallia (CFD), jolla kuvataan biologisten hiukkasten depositiota pinnoille avaruusympäristössä. Tuloksen mukaan hiukkaset deposoituivat pääasiassa lattiapinnoille mutta myös tuloilmasuuttimille, missä oli korkeammat pitoisuudet kuin seinä- ja kattopinnoilla. Validointimittaukset osoittivat kehitetyn hiukkasmallin luotettavuuden.
Original languageFinnish
Title of host publicationSisäilmastoseminaari 2017
EditorsJorma Säteri, Mervi Ahola
PublisherSIY Sisäilmatieto Oy
Pages313-316
ISBN (Print)978-952-5236-45-3
Publication statusPublished - 2017
MoE publication typeD3 Professional conference proceedings
EventSisäilmastoseminaari 2017 - Helsinki, Finland
Duration: 15 Mar 2017 → …

Publication series

SeriesSIY Raportti
Volume35
ISSN1237-1866

Seminar

SeminarSisäilmastoseminaari 2017
CountryFinland
CityHelsinki
Period15/03/17 → …

Keywords

  • bioaerosols
  • deposition
  • indoor air quality
  • ventilation
  • manned space missions

Cite this

Salmela, A., Kulmala, I., Karvinen, A., & Pasanen, P. (2017). Bioaerosolien deposition hallituissa olosuhteissa. In J. Säteri, & M. Ahola (Eds.), Sisäilmastoseminaari 2017 (pp. 313-316). SIY Sisäilmatieto Oy. SIY Raportti, Vol.. 35
Salmela, Anniina ; Kulmala, Ilpo ; Karvinen, Aku ; Pasanen, Pertti. / Bioaerosolien deposition hallituissa olosuhteissa. Sisäilmastoseminaari 2017. editor / Jorma Säteri ; Mervi Ahola. SIY Sisäilmatieto Oy, 2017. pp. 313-316 (SIY Raportti, Vol. 35).
@inproceedings{e98552a6aba94da6bb8c848ab10f6f17,
title = "Bioaerosolien deposition hallituissa olosuhteissa",
abstract = "Kokeellisesti tuotettuja mikrobiaerosoleja apuna k{\"a}ytt{\"a}en voidaan tutkia biologisten hiukkasten kulkeutumista ja depositiota erilaisille pinnoille. Niiden avulla voidaan todentaa my{\"o}s hiukkasten kulkeutumista ja depositiota kuvaavien mallien toimivuutta ja luotettavuutta. Mallintamista apuna k{\"a}ytt{\"a}en arvioidaan mikrobikontaminaatiota ja mahdollista mikrobien haitallista levi{\"a}mist{\"a} paikoissa, joissa esimerkiksi ihmisvirrat ovat suuria tai erityisiss{\"a} hermeettisiss{\"a} ymp{\"a}rist{\"o}iss{\"a}. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa validoitiin Bacillus licheniformis/aerius bakteerin avulla virtauslaskentamallia (CFD), jolla kuvataan biologisten hiukkasten depositiota pinnoille avaruusymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a}. Tuloksen mukaan hiukkaset deposoituivat p{\"a}{\"a}asiassa lattiapinnoille mutta my{\"o}s tuloilmasuuttimille, miss{\"a} oli korkeammat pitoisuudet kuin sein{\"a}- ja kattopinnoilla. Validointimittaukset osoittivat kehitetyn hiukkasmallin luotettavuuden.",
keywords = "bioaerosols, deposition, indoor air quality, ventilation, manned space missions",
author = "Anniina Salmela and Ilpo Kulmala and Aku Karvinen and Pertti Pasanen",
note = "posteri",
year = "2017",
language = "Finnish",
isbn = "978-952-5236-45-3",
series = "SIY Raportti",
pages = "313--316",
editor = "Jorma S{\"a}teri and Mervi Ahola",
booktitle = "Sis{\"a}ilmastoseminaari 2017",
publisher = "SIY Sis{\"a}ilmatieto Oy",
address = "Finland",

}

Salmela, A, Kulmala, I, Karvinen, A & Pasanen, P 2017, Bioaerosolien deposition hallituissa olosuhteissa. in J Säteri & M Ahola (eds), Sisäilmastoseminaari 2017. SIY Sisäilmatieto Oy, SIY Raportti, vol. 35, pp. 313-316, Sisäilmastoseminaari 2017, Helsinki, Finland, 15/03/17.

Bioaerosolien deposition hallituissa olosuhteissa. / Salmela, Anniina; Kulmala, Ilpo; Karvinen, Aku; Pasanen, Pertti.

Sisäilmastoseminaari 2017. ed. / Jorma Säteri; Mervi Ahola. SIY Sisäilmatieto Oy, 2017. p. 313-316 (SIY Raportti, Vol. 35).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

TY - GEN

T1 - Bioaerosolien deposition hallituissa olosuhteissa

AU - Salmela, Anniina

AU - Kulmala, Ilpo

AU - Karvinen, Aku

AU - Pasanen, Pertti

N1 - posteri

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Kokeellisesti tuotettuja mikrobiaerosoleja apuna käyttäen voidaan tutkia biologisten hiukkasten kulkeutumista ja depositiota erilaisille pinnoille. Niiden avulla voidaan todentaa myös hiukkasten kulkeutumista ja depositiota kuvaavien mallien toimivuutta ja luotettavuutta. Mallintamista apuna käyttäen arvioidaan mikrobikontaminaatiota ja mahdollista mikrobien haitallista leviämistä paikoissa, joissa esimerkiksi ihmisvirrat ovat suuria tai erityisissä hermeettisissä ympäristöissä. Tässä tutkimuksessa validoitiin Bacillus licheniformis/aerius bakteerin avulla virtauslaskentamallia (CFD), jolla kuvataan biologisten hiukkasten depositiota pinnoille avaruusympäristössä. Tuloksen mukaan hiukkaset deposoituivat pääasiassa lattiapinnoille mutta myös tuloilmasuuttimille, missä oli korkeammat pitoisuudet kuin seinä- ja kattopinnoilla. Validointimittaukset osoittivat kehitetyn hiukkasmallin luotettavuuden.

AB - Kokeellisesti tuotettuja mikrobiaerosoleja apuna käyttäen voidaan tutkia biologisten hiukkasten kulkeutumista ja depositiota erilaisille pinnoille. Niiden avulla voidaan todentaa myös hiukkasten kulkeutumista ja depositiota kuvaavien mallien toimivuutta ja luotettavuutta. Mallintamista apuna käyttäen arvioidaan mikrobikontaminaatiota ja mahdollista mikrobien haitallista leviämistä paikoissa, joissa esimerkiksi ihmisvirrat ovat suuria tai erityisissä hermeettisissä ympäristöissä. Tässä tutkimuksessa validoitiin Bacillus licheniformis/aerius bakteerin avulla virtauslaskentamallia (CFD), jolla kuvataan biologisten hiukkasten depositiota pinnoille avaruusympäristössä. Tuloksen mukaan hiukkaset deposoituivat pääasiassa lattiapinnoille mutta myös tuloilmasuuttimille, missä oli korkeammat pitoisuudet kuin seinä- ja kattopinnoilla. Validointimittaukset osoittivat kehitetyn hiukkasmallin luotettavuuden.

KW - bioaerosols

KW - deposition

KW - indoor air quality

KW - ventilation

KW - manned space missions

M3 - Conference article in proceedings

SN - 978-952-5236-45-3

T3 - SIY Raportti

SP - 313

EP - 316

BT - Sisäilmastoseminaari 2017

A2 - Säteri, Jorma

A2 - Ahola, Mervi

PB - SIY Sisäilmatieto Oy

ER -

Salmela A, Kulmala I, Karvinen A, Pasanen P. Bioaerosolien deposition hallituissa olosuhteissa. In Säteri J, Ahola M, editors, Sisäilmastoseminaari 2017. SIY Sisäilmatieto Oy. 2017. p. 313-316. (SIY Raportti, Vol. 35).