@book{2fcaf1f2d8324b0c8971619f57244a96,
title = "Bioj{\"a}tteen syntypistelajittelu, erillisker{\"a}ily ja kompostointi - ongelmana haju",
abstract = "Tutkimuksen tavoitteena on selvitt{\"a}{\"a} bioj{\"a}tteen syntypistelajittelun, erillisker{\"a}ilyn ja jatkok{\"a}sittelyn eli kompostoinnnin tilannetta p{\"a}{\"a}asiassa Suomessa ja jonkin verran my{\"o}s muualla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Lis{\"a}ksi tutkimuksessa on tarkasteltu bioj{\"a}tteen mikrobiologista hajoamista ja siit{\"a} aiheutuvaa hajuongelmaa. Bioj{\"a}tteen syntypistelajittelu on lis{\"a}{\"a}ntynyt Suomessa ja my{\"o}s muualla Euroopassa sek{\"a} Pohjois-Amerikassa. Suomessa bioj{\"a}tteen syntypistelajittelua ja lajitellun j{\"a}tteen jatkok{\"a}sittely{\"a} edistet{\"a}{\"a}n sek{\"a} kiinteist{\"o}kohtaisen kompostoinnin ett{\"a} erillisker{\"a}yksen ja keskitetyn kompostoinnin kautta. Kiinteist{\"o}kohtainen kompostointi ei ole pakollista, mutta erillisker{\"a}ykselle on asetettu muutamissa kaupungeissa jo j{\"a}tehuoltom{\"a}{\"a}r{\"a}yksi{\"a}. Keski-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa bioj{\"a}te l{\"a}hinn{\"a} erillisker{\"a}t{\"a}{\"a}n kotitalouksista ja kompostoidaan kompostointilaitoksissa. Erillisker{\"a}ys on viel{\"a} melko uutta, mutta sen piiriss{\"a} on esimerkiksi Saksassa kuitenkin jo yli kymmenen miljoonaa ihmist{\"a}. Haju on keskeinen ongelma sek{\"a} lajiteltaessa bioj{\"a}tett{\"a} kotitalouksissa, erillisker{\"a}tt{\"a}ess{\"a} ett{\"a} kompostoitaessa joko kiinteist{\"o}n pihalla tai keskitetysti esimerkiksi kaatopaikoilla. Bioj{\"a}te hajoaa mikrobien toiminnan tuloksena, jolloin syntyy pahanhajuisia yhdisteit{\"a}. Hajoamista edesauttavat helposti hajoavat yhdisteet bioj{\"a}tteess{\"a}, kuten yksinkertaiset sokerit ja orgaaniset hapot, pieni partikkelikoko, korkea aktiivisen veden m{\"a}{\"a}r{\"a}, l{\"a}hell{\"a} neutraalia oleva pH ja mahdollisimman monen mikrobin optimil{\"a}mp{\"o}tila-alueella eli 20 - 45 oC oleva l{\"a}mp{\"o}tila. Hajoamisen yhteydess{\"a} syntyvi{\"a} haisevia yhdisteit{\"a} ovat muun muassa ammoniakki, rikkiyhdisteet, amiinit ja rasvahapot. Hajujen muodostumista hajoamisen yhteydess{\"a} edesauttavat ennen kaikkea j{\"a}tteen korkea typpi- ja rikkiyhdisteiden pitoisuus, kuten proteiinipitoisuus ja hapenpuute. Hajuyhdisteiden m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a} voidaan v{\"a}hent{\"a}{\"a} hidastamalla mikrobien toimintaa, mik{\"a} ei kompostoinnissa juurikaan ole mahdollista, minimoimalla hajujen muodostuminen hajoamisen yhteydess{\"a} tai poistamalla muodostuneita hajuja. Heikent{\"a}m{\"a}tt{\"a} kompostoitumista voidaan mikrobien toimintaa lajittelun ja ker{\"a}ilyn aikana hidastaa ennen kaikkea j{\"a}tteen aktiivisen veden m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a} pienent{\"a}m{\"a}ll{\"a} ja s{\"a}ilytysl{\"a}mp{\"o}tilaa laskemalla. Hajujen minimoiminen bioj{\"a}tteen hajoamisen yhteydess{\"a} on l{\"a}hinn{\"a} aerobisten olosuhteiden yll{\"a}pit{\"a}mist{\"a}. Hajujen poistoa bioj{\"a}tteest{\"a} on tutkittu ja toteutettu l{\"a}hinn{\"a} kompostoinnin yhteydess{\"a}. T{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} lupaavimpia menetelmi{\"a} ovat kemiallinen kaasun pesu, adsorptio halpaan materiaaliin, kuten puutuhkaan, ja biosuodatus.",
keywords = "wastes, biomass, municipal wastes, solid wastes, sorting, collection, composting, degradation, smell, odor control, aerobic processes, anaerobic processes",
author = "Hanna Huotari and Hanna Alasalmi",
year = "1994",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4700-4",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1586",
address = "Finland",
}