Biomassan synteesikaasutusprosessien jätevedet

Leena Fagernäs

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Biomassan synteesikaasutuksen kehitettyjä prosesseja ovat UGAS, PEATGAS, HighTemperatureWinkler, Mino, Omnifuel ja Creusot-Loire-prosessit. Kaupallisia biomassan synteesikaasutuslaitoksia on kuitenkin tällä hetkellä toiminnassa maailmassa vain Kemira Oy:n turveammoniakkitehdas Suomessa. Prosessicn jätevesitutkimuksia käyttäen raaka-aineina puuta, turvetta ja jätteitä on tehtylaboratorio ja pilotyksiköissä sekä demonstraatiotaitoksissa. Synteesikaasutuksessa jätevesiä muodostuu biomassan kuivauksesta, kaasun jäähdytyksestä, kaasunpesusta ja jatkojalostuksesta. Jätevesien sisättämiä epäpuhtauksia ovat kiintoaine, ammoniakki, syanidi, fenoli, bentseeni ja polyaromaattiset yhdisteet. Epäpuhtauksien pitoisuuksiin jätevesissä vaikuttaa suuresti kaasutusprosessi, prosessiolosuhteet, kuten paine ja lämpötila, pesuveden määrä ja jäteveden kierrätys. Biomassan kaasutusprosessien jätevedet ovat samantyyppisiä kuin kivihiilen kaasutus ja koksaamojätevedet ja sisältävät suurelta osin samoja epäpuhtauskomponentteja, mutta eri suhteissa.Prosessien jätevedet vaativat käsittelyä ennen niiden laskemista vesistöön tai kunnalliselle puhdistamolle käsiteltäviksi tai ennen uudelleen käyttöä. Jätevesien vaatima käsittely on täysin riippuvainen jätevesien väkevyydestä, määrästä ja käyttötarkoituksesta. Myös viranomaisten vaatimukset ja päästöille annetut enimmäispitoisuudet vaihtelevat eri paikkakuntien ja eri maiden välillä. Jätevesien käsittelyynsopivia menetelmiä ovat kiintoaineksen poisto esimerkiksi sentrifugoinnilla tai suodatuksella, ammoniakin poisto höyrystrippauksella ja fenolien poisto uuttamalla sekä esikäsittelyn jälkeinen käsittely biologisella puhdistuslaitoksella.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages80
ISBN (Print)951-38-3592-8
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1060
ISSN0358-5085

Fingerprint

biomass
waste water
gasification

Keywords

  • biomass
  • gasification
  • waste water purification

Cite this

Fagernäs, L. (1989). Biomassan synteesikaasutusprosessien jätevedet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1060
Fagernäs, Leena. / Biomassan synteesikaasutusprosessien jätevedet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 80 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1060).
@book{6d7078e7fd8e41d499f91803522864fb,
title = "Biomassan synteesikaasutusprosessien j{\"a}tevedet",
abstract = "Biomassan synteesikaasutuksen kehitettyj{\"a} prosesseja ovat UGAS, PEATGAS, HighTemperatureWinkler, Mino, Omnifuel ja Creusot-Loire-prosessit. Kaupallisia biomassan synteesikaasutuslaitoksia on kuitenkin t{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} toiminnassa maailmassa vain Kemira Oy:n turveammoniakkitehdas Suomessa. Prosessicn j{\"a}tevesitutkimuksia k{\"a}ytt{\"a}en raaka-aineina puuta, turvetta ja j{\"a}tteit{\"a} on tehtylaboratorio ja pilotyksik{\"o}iss{\"a} sek{\"a} demonstraatiotaitoksissa. Synteesikaasutuksessa j{\"a}tevesi{\"a} muodostuu biomassan kuivauksesta, kaasun j{\"a}{\"a}hdytyksest{\"a}, kaasunpesusta ja jatkojalostuksesta. J{\"a}tevesien sis{\"a}tt{\"a}mi{\"a} ep{\"a}puhtauksia ovat kiintoaine, ammoniakki, syanidi, fenoli, bentseeni ja polyaromaattiset yhdisteet. Ep{\"a}puhtauksien pitoisuuksiin j{\"a}tevesiss{\"a} vaikuttaa suuresti kaasutusprosessi, prosessiolosuhteet, kuten paine ja l{\"a}mp{\"o}tila, pesuveden m{\"a}{\"a}r{\"a} ja j{\"a}teveden kierr{\"a}tys. Biomassan kaasutusprosessien j{\"a}tevedet ovat samantyyppisi{\"a} kuin kivihiilen kaasutus ja koksaamoj{\"a}tevedet ja sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}t suurelta osin samoja ep{\"a}puhtauskomponentteja, mutta eri suhteissa.Prosessien j{\"a}tevedet vaativat k{\"a}sittely{\"a} ennen niiden laskemista vesist{\"o}{\"o}n tai kunnalliselle puhdistamolle k{\"a}sitelt{\"a}viksi tai ennen uudelleen k{\"a}ytt{\"o}{\"a}. J{\"a}tevesien vaatima k{\"a}sittely on t{\"a}ysin riippuvainen j{\"a}tevesien v{\"a}kevyydest{\"a}, m{\"a}{\"a}r{\"a}st{\"a} ja k{\"a}ytt{\"o}tarkoituksesta. My{\"o}s viranomaisten vaatimukset ja p{\"a}{\"a}st{\"o}ille annetut enimm{\"a}ispitoisuudet vaihtelevat eri paikkakuntien ja eri maiden v{\"a}lill{\"a}. J{\"a}tevesien k{\"a}sittelyynsopivia menetelmi{\"a} ovat kiintoaineksen poisto esimerkiksi sentrifugoinnilla tai suodatuksella, ammoniakin poisto h{\"o}yrystrippauksella ja fenolien poisto uuttamalla sek{\"a} esik{\"a}sittelyn j{\"a}lkeinen k{\"a}sittely biologisella puhdistuslaitoksella.",
keywords = "biomass, gasification, waste water purification",
author = "Leena Fagern{\"a}s",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3592-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1060",
address = "Finland",

}

Fagernäs, L 1989, Biomassan synteesikaasutusprosessien jätevedet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1060, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Biomassan synteesikaasutusprosessien jätevedet. / Fagernäs, Leena.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 80 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1060).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Biomassan synteesikaasutusprosessien jätevedet

AU - Fagernäs, Leena

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Biomassan synteesikaasutuksen kehitettyjä prosesseja ovat UGAS, PEATGAS, HighTemperatureWinkler, Mino, Omnifuel ja Creusot-Loire-prosessit. Kaupallisia biomassan synteesikaasutuslaitoksia on kuitenkin tällä hetkellä toiminnassa maailmassa vain Kemira Oy:n turveammoniakkitehdas Suomessa. Prosessicn jätevesitutkimuksia käyttäen raaka-aineina puuta, turvetta ja jätteitä on tehtylaboratorio ja pilotyksiköissä sekä demonstraatiotaitoksissa. Synteesikaasutuksessa jätevesiä muodostuu biomassan kuivauksesta, kaasun jäähdytyksestä, kaasunpesusta ja jatkojalostuksesta. Jätevesien sisättämiä epäpuhtauksia ovat kiintoaine, ammoniakki, syanidi, fenoli, bentseeni ja polyaromaattiset yhdisteet. Epäpuhtauksien pitoisuuksiin jätevesissä vaikuttaa suuresti kaasutusprosessi, prosessiolosuhteet, kuten paine ja lämpötila, pesuveden määrä ja jäteveden kierrätys. Biomassan kaasutusprosessien jätevedet ovat samantyyppisiä kuin kivihiilen kaasutus ja koksaamojätevedet ja sisältävät suurelta osin samoja epäpuhtauskomponentteja, mutta eri suhteissa.Prosessien jätevedet vaativat käsittelyä ennen niiden laskemista vesistöön tai kunnalliselle puhdistamolle käsiteltäviksi tai ennen uudelleen käyttöä. Jätevesien vaatima käsittely on täysin riippuvainen jätevesien väkevyydestä, määrästä ja käyttötarkoituksesta. Myös viranomaisten vaatimukset ja päästöille annetut enimmäispitoisuudet vaihtelevat eri paikkakuntien ja eri maiden välillä. Jätevesien käsittelyynsopivia menetelmiä ovat kiintoaineksen poisto esimerkiksi sentrifugoinnilla tai suodatuksella, ammoniakin poisto höyrystrippauksella ja fenolien poisto uuttamalla sekä esikäsittelyn jälkeinen käsittely biologisella puhdistuslaitoksella.

AB - Biomassan synteesikaasutuksen kehitettyjä prosesseja ovat UGAS, PEATGAS, HighTemperatureWinkler, Mino, Omnifuel ja Creusot-Loire-prosessit. Kaupallisia biomassan synteesikaasutuslaitoksia on kuitenkin tällä hetkellä toiminnassa maailmassa vain Kemira Oy:n turveammoniakkitehdas Suomessa. Prosessicn jätevesitutkimuksia käyttäen raaka-aineina puuta, turvetta ja jätteitä on tehtylaboratorio ja pilotyksiköissä sekä demonstraatiotaitoksissa. Synteesikaasutuksessa jätevesiä muodostuu biomassan kuivauksesta, kaasun jäähdytyksestä, kaasunpesusta ja jatkojalostuksesta. Jätevesien sisättämiä epäpuhtauksia ovat kiintoaine, ammoniakki, syanidi, fenoli, bentseeni ja polyaromaattiset yhdisteet. Epäpuhtauksien pitoisuuksiin jätevesissä vaikuttaa suuresti kaasutusprosessi, prosessiolosuhteet, kuten paine ja lämpötila, pesuveden määrä ja jäteveden kierrätys. Biomassan kaasutusprosessien jätevedet ovat samantyyppisiä kuin kivihiilen kaasutus ja koksaamojätevedet ja sisältävät suurelta osin samoja epäpuhtauskomponentteja, mutta eri suhteissa.Prosessien jätevedet vaativat käsittelyä ennen niiden laskemista vesistöön tai kunnalliselle puhdistamolle käsiteltäviksi tai ennen uudelleen käyttöä. Jätevesien vaatima käsittely on täysin riippuvainen jätevesien väkevyydestä, määrästä ja käyttötarkoituksesta. Myös viranomaisten vaatimukset ja päästöille annetut enimmäispitoisuudet vaihtelevat eri paikkakuntien ja eri maiden välillä. Jätevesien käsittelyynsopivia menetelmiä ovat kiintoaineksen poisto esimerkiksi sentrifugoinnilla tai suodatuksella, ammoniakin poisto höyrystrippauksella ja fenolien poisto uuttamalla sekä esikäsittelyn jälkeinen käsittely biologisella puhdistuslaitoksella.

KW - biomass

KW - gasification

KW - waste water purification

M3 - Report

SN - 951-38-3592-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Biomassan synteesikaasutusprosessien jätevedet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Fagernäs L. Biomassan synteesikaasutusprosessien jätevedet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 80 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1060).