Bioteknisten prosessien ohjaus. Osa 1. Kuva-anturi biomassan määrityksessä

Juhani Hirvonen, Veli Kauppinen, Pekka Kohola, Heikki Ojamo, Leena Toivonen, Tuovi Valtonen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa kehitettiin kasvin haavasolukon (kallus) kasvun seuraamiseen soveltuva kuvaanturin prototyyppi. Kehitetty mittausmenetelmä perustuu kalluksen tilavuuden mittaamiseen digitaalisen kuvankäsittelyn avulla. Laitteistoon kuuluu liikuteltava alusta, valonlähde, videokamera ja mikrotietokone. Kalluksen kasvua mitattiin myös kirjallisuudessa esitetyillä pintaalaan ja valonläpäisevyyteen perustuvilla menetelmillä. Mittauksissa kallusmassa punnittiin ja sen tilavuus, sen peittämä pintaala ja valonläpäisevyys mitattiin. Mittaustuloksiin sovitettiin polynomi ja potenssimuotoiset käyrät kalluksen tuorepainon ja kuvankäsittelyn avulla mitattujen suureiden riippuvuuden määrittämiseksi. Tilavuuden ja tuorepainon riippuvuus selittyi parhaiten ensimmäisen ja kolmannen asteen polynomeilla, pinta-alan ja tuorepainon riippuvuus potenssifunktiolla ja valonläpäisevyyden ja tuorepainon riippuvuus kolmannen asteen polynomilla.Kehitetty tilavuuden mittaukseen perustuva menetelmä osoittautui tarkimmaksi (keskimääräinen suhteellinen virhe alle 5 %, maksimi suhteellinen virhe 10 %), ja valonläpäisevyyteen perustuva menetelmä epätarkimmaksi (keskimääräinen suhteellinen virhe yli 10 %, maksimi suhteellinen virhe yli 30 %).
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages28
ISBN (Print)951-38-3598-7
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1067
ISSN0358-5085

Keywords

  • biomass
  • tissue culture
  • callus
  • growth
  • volume
  • image processing system
  • digital image
  • sensors

Cite this

Hirvonen, J., Kauppinen, V., Kohola, P., Ojamo, H., Toivonen, L., & Valtonen, T. (1989). Bioteknisten prosessien ohjaus. Osa 1. Kuva-anturi biomassan määrityksessä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1067
Hirvonen, Juhani ; Kauppinen, Veli ; Kohola, Pekka ; Ojamo, Heikki ; Toivonen, Leena ; Valtonen, Tuovi. / Bioteknisten prosessien ohjaus. Osa 1. Kuva-anturi biomassan määrityksessä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 28 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1067).
@book{1ae457a504f2480f8d1218d8c2a440af,
title = "Bioteknisten prosessien ohjaus. Osa 1. Kuva-anturi biomassan m{\"a}{\"a}rityksess{\"a}",
abstract = "Tutkimuksessa kehitettiin kasvin haavasolukon (kallus) kasvun seuraamiseen soveltuva kuvaanturin prototyyppi. Kehitetty mittausmenetelm{\"a} perustuu kalluksen tilavuuden mittaamiseen digitaalisen kuvank{\"a}sittelyn avulla. Laitteistoon kuuluu liikuteltava alusta, valonl{\"a}hde, videokamera ja mikrotietokone. Kalluksen kasvua mitattiin my{\"o}s kirjallisuudessa esitetyill{\"a} pintaalaan ja valonl{\"a}p{\"a}isevyyteen perustuvilla menetelmill{\"a}. Mittauksissa kallusmassa punnittiin ja sen tilavuus, sen peitt{\"a}m{\"a} pintaala ja valonl{\"a}p{\"a}isevyys mitattiin. Mittaustuloksiin sovitettiin polynomi ja potenssimuotoiset k{\"a}yr{\"a}t kalluksen tuorepainon ja kuvank{\"a}sittelyn avulla mitattujen suureiden riippuvuuden m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseksi. Tilavuuden ja tuorepainon riippuvuus selittyi parhaiten ensimm{\"a}isen ja kolmannen asteen polynomeilla, pinta-alan ja tuorepainon riippuvuus potenssifunktiolla ja valonl{\"a}p{\"a}isevyyden ja tuorepainon riippuvuus kolmannen asteen polynomilla.Kehitetty tilavuuden mittaukseen perustuva menetelm{\"a} osoittautui tarkimmaksi (keskim{\"a}{\"a}r{\"a}inen suhteellinen virhe alle 5 {\%}, maksimi suhteellinen virhe 10 {\%}), ja valonl{\"a}p{\"a}isevyyteen perustuva menetelm{\"a} ep{\"a}tarkimmaksi (keskim{\"a}{\"a}r{\"a}inen suhteellinen virhe yli 10 {\%}, maksimi suhteellinen virhe yli 30 {\%}).",
keywords = "biomass, tissue culture, callus, growth, volume, image processing system, digital image, sensors",
author = "Juhani Hirvonen and Veli Kauppinen and Pekka Kohola and Heikki Ojamo and Leena Toivonen and Tuovi Valtonen",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3598-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1067",
address = "Finland",

}

Hirvonen, J, Kauppinen, V, Kohola, P, Ojamo, H, Toivonen, L & Valtonen, T 1989, Bioteknisten prosessien ohjaus. Osa 1. Kuva-anturi biomassan määrityksessä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1067, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Bioteknisten prosessien ohjaus. Osa 1. Kuva-anturi biomassan määrityksessä. / Hirvonen, Juhani; Kauppinen, Veli; Kohola, Pekka; Ojamo, Heikki; Toivonen, Leena; Valtonen, Tuovi.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 28 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1067).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Bioteknisten prosessien ohjaus. Osa 1. Kuva-anturi biomassan määrityksessä

AU - Hirvonen, Juhani

AU - Kauppinen, Veli

AU - Kohola, Pekka

AU - Ojamo, Heikki

AU - Toivonen, Leena

AU - Valtonen, Tuovi

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Tutkimuksessa kehitettiin kasvin haavasolukon (kallus) kasvun seuraamiseen soveltuva kuvaanturin prototyyppi. Kehitetty mittausmenetelmä perustuu kalluksen tilavuuden mittaamiseen digitaalisen kuvankäsittelyn avulla. Laitteistoon kuuluu liikuteltava alusta, valonlähde, videokamera ja mikrotietokone. Kalluksen kasvua mitattiin myös kirjallisuudessa esitetyillä pintaalaan ja valonläpäisevyyteen perustuvilla menetelmillä. Mittauksissa kallusmassa punnittiin ja sen tilavuus, sen peittämä pintaala ja valonläpäisevyys mitattiin. Mittaustuloksiin sovitettiin polynomi ja potenssimuotoiset käyrät kalluksen tuorepainon ja kuvankäsittelyn avulla mitattujen suureiden riippuvuuden määrittämiseksi. Tilavuuden ja tuorepainon riippuvuus selittyi parhaiten ensimmäisen ja kolmannen asteen polynomeilla, pinta-alan ja tuorepainon riippuvuus potenssifunktiolla ja valonläpäisevyyden ja tuorepainon riippuvuus kolmannen asteen polynomilla.Kehitetty tilavuuden mittaukseen perustuva menetelmä osoittautui tarkimmaksi (keskimääräinen suhteellinen virhe alle 5 %, maksimi suhteellinen virhe 10 %), ja valonläpäisevyyteen perustuva menetelmä epätarkimmaksi (keskimääräinen suhteellinen virhe yli 10 %, maksimi suhteellinen virhe yli 30 %).

AB - Tutkimuksessa kehitettiin kasvin haavasolukon (kallus) kasvun seuraamiseen soveltuva kuvaanturin prototyyppi. Kehitetty mittausmenetelmä perustuu kalluksen tilavuuden mittaamiseen digitaalisen kuvankäsittelyn avulla. Laitteistoon kuuluu liikuteltava alusta, valonlähde, videokamera ja mikrotietokone. Kalluksen kasvua mitattiin myös kirjallisuudessa esitetyillä pintaalaan ja valonläpäisevyyteen perustuvilla menetelmillä. Mittauksissa kallusmassa punnittiin ja sen tilavuus, sen peittämä pintaala ja valonläpäisevyys mitattiin. Mittaustuloksiin sovitettiin polynomi ja potenssimuotoiset käyrät kalluksen tuorepainon ja kuvankäsittelyn avulla mitattujen suureiden riippuvuuden määrittämiseksi. Tilavuuden ja tuorepainon riippuvuus selittyi parhaiten ensimmäisen ja kolmannen asteen polynomeilla, pinta-alan ja tuorepainon riippuvuus potenssifunktiolla ja valonläpäisevyyden ja tuorepainon riippuvuus kolmannen asteen polynomilla.Kehitetty tilavuuden mittaukseen perustuva menetelmä osoittautui tarkimmaksi (keskimääräinen suhteellinen virhe alle 5 %, maksimi suhteellinen virhe 10 %), ja valonläpäisevyyteen perustuva menetelmä epätarkimmaksi (keskimääräinen suhteellinen virhe yli 10 %, maksimi suhteellinen virhe yli 30 %).

KW - biomass

KW - tissue culture

KW - callus

KW - growth

KW - volume

KW - image processing system

KW - digital image

KW - sensors

M3 - Report

SN - 951-38-3598-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Bioteknisten prosessien ohjaus. Osa 1. Kuva-anturi biomassan määrityksessä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hirvonen J, Kauppinen V, Kohola P, Ojamo H, Toivonen L, Valtonen T. Bioteknisten prosessien ohjaus. Osa 1. Kuva-anturi biomassan määrityksessä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 28 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1067).