CAD-ohjelmistojen sopivuus huonekaluteollisuuteen

Arto Usenius, Eeva-Liisa Lepistö, Kaisa Kautto-Koivula, Jorma Fröblom

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa analysoitiin huonekalun suunnitteluprosessi neljässä suuressa huonekalutehtaassa. Tietokoneavusteista suunnittelua (CAD) voidaan käyttää hyväksi paitsi arkkitehtien suunnittelutyössä myös teknisessä tuotesuunnittelussa. Varsinaisesti huonekaluteollisuuden tarpeisiin ei ole kehitetty CAD-ohjelmistoja. Järjestelmätoimittajille tehdyn kyselyn ja toisaalta suoritettujen demonstraatioiden perusteella voidaan todeta, että on olemassa ohjelmistoja, jotka sopivat jo sellaisenaan huonekaluteollisaudelle (Oy Control Data Ab:n ICEM, Oy International Business Machines Ab:n CATIA, Oy Nokia Ab:n CALMA, Oy Prime Computer Ab:n MEDUSA sekä GRAFTEK). Arkkitehtisuunnittelussa on tärkeää, että huonekalun muodon luonti käyI joustavasti. Alustavat suunnitelmat ja hahmotelmat on helppo tallentaa tiedostoihin, joista ne saadaan vaivattomasti työtä jatkettaessa. Värien käyttö suunnittelussa ilmeisesti kiehtoo arkkitehtia samoin kuin se, että huonekalua voidaan katsella eri suunnista. CAD-järjestelmä avustaa ja tukee nykyaikaisella tavalla arkkitehtien suunnittelutyötä, vaikka suunnitteluprosessi sinänsä saattaa muuttua paljon. CAD-suunnittelulla voitaneen pienentää myös tarvittavien mallikappaleiden määrää. Teknisessä tuotesounnittelussa suurin hyöty tulee muutosten tekemisen helppoudesta ja mahdollisuudesta tarkastella erilaisia rinnakkaisvaihtoehtoja. Kun CAD-ohjelmistoihin saadaan nimenomaan huonekaluteollisuudelle saunniteltuja laskentaohjelmia, ennakkohinnoittelu ja materiaalitarvelaskenta käy joustavasti. Suunnittelujärjestelmällä on mahdollista tehdä myös ohjaustiedot NC-koneisiin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages90
ISBN (Print)951-38-2648-1
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number429
ISSN0358-5077

Keywords

  • furniture
  • manufacturing
  • CAD
  • ADP
  • computer aided design
  • computer programs
  • software

Cite this

Usenius, A., Lepistö, E-L., Kautto-Koivula, K., & Fröblom, J. (1986). CAD-ohjelmistojen sopivuus huonekaluteollisuuteen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 429
Usenius, Arto ; Lepistö, Eeva-Liisa ; Kautto-Koivula, Kaisa ; Fröblom, Jorma. / CAD-ohjelmistojen sopivuus huonekaluteollisuuteen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 90 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 429).
@book{5477ec71d7eb4745bb7fe643a617b838,
title = "CAD-ohjelmistojen sopivuus huonekaluteollisuuteen",
abstract = "Tutkimuksessa analysoitiin huonekalun suunnitteluprosessi nelj{\"a}ss{\"a} suuressa huonekalutehtaassa. Tietokoneavusteista suunnittelua (CAD) voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} hyv{\"a}ksi paitsi arkkitehtien suunnitteluty{\"o}ss{\"a} my{\"o}s teknisess{\"a} tuotesuunnittelussa. Varsinaisesti huonekaluteollisuuden tarpeisiin ei ole kehitetty CAD-ohjelmistoja. J{\"a}rjestelm{\"a}toimittajille tehdyn kyselyn ja toisaalta suoritettujen demonstraatioiden perusteella voidaan todeta, ett{\"a} on olemassa ohjelmistoja, jotka sopivat jo sellaisenaan huonekaluteollisaudelle (Oy Control Data Ab:n ICEM, Oy International Business Machines Ab:n CATIA, Oy Nokia Ab:n CALMA, Oy Prime Computer Ab:n MEDUSA sek{\"a} GRAFTEK). Arkkitehtisuunnittelussa on t{\"a}rke{\"a}{\"a}, ett{\"a} huonekalun muodon luonti k{\"a}yI joustavasti. Alustavat suunnitelmat ja hahmotelmat on helppo tallentaa tiedostoihin, joista ne saadaan vaivattomasti ty{\"o}t{\"a} jatkettaessa. V{\"a}rien k{\"a}ytt{\"o} suunnittelussa ilmeisesti kiehtoo arkkitehtia samoin kuin se, ett{\"a} huonekalua voidaan katsella eri suunnista. CAD-j{\"a}rjestelm{\"a} avustaa ja tukee nykyaikaisella tavalla arkkitehtien suunnitteluty{\"o}t{\"a}, vaikka suunnitteluprosessi sin{\"a}ns{\"a} saattaa muuttua paljon. CAD-suunnittelulla voitaneen pienent{\"a}{\"a} my{\"o}s tarvittavien mallikappaleiden m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a}. Teknisess{\"a} tuotesounnittelussa suurin hy{\"o}ty tulee muutosten tekemisen helppoudesta ja mahdollisuudesta tarkastella erilaisia rinnakkaisvaihtoehtoja. Kun CAD-ohjelmistoihin saadaan nimenomaan huonekaluteollisuudelle saunniteltuja laskentaohjelmia, ennakkohinnoittelu ja materiaalitarvelaskenta k{\"a}y joustavasti. Suunnitteluj{\"a}rjestelm{\"a}ll{\"a} on mahdollista tehd{\"a} my{\"o}s ohjaustiedot NC-koneisiin.",
keywords = "furniture, manufacturing, CAD, ADP, computer aided design, computer programs, software",
author = "Arto Usenius and Eeva-Liisa Lepist{\"o} and Kaisa Kautto-Koivula and Jorma Fr{\"o}blom",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2648-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "429",
address = "Finland",

}

Usenius, A, Lepistö, E-L, Kautto-Koivula, K & Fröblom, J 1986, CAD-ohjelmistojen sopivuus huonekaluteollisuuteen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 429, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

CAD-ohjelmistojen sopivuus huonekaluteollisuuteen. / Usenius, Arto; Lepistö, Eeva-Liisa; Kautto-Koivula, Kaisa; Fröblom, Jorma.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 90 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 429).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - CAD-ohjelmistojen sopivuus huonekaluteollisuuteen

AU - Usenius, Arto

AU - Lepistö, Eeva-Liisa

AU - Kautto-Koivula, Kaisa

AU - Fröblom, Jorma

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Tutkimuksessa analysoitiin huonekalun suunnitteluprosessi neljässä suuressa huonekalutehtaassa. Tietokoneavusteista suunnittelua (CAD) voidaan käyttää hyväksi paitsi arkkitehtien suunnittelutyössä myös teknisessä tuotesuunnittelussa. Varsinaisesti huonekaluteollisuuden tarpeisiin ei ole kehitetty CAD-ohjelmistoja. Järjestelmätoimittajille tehdyn kyselyn ja toisaalta suoritettujen demonstraatioiden perusteella voidaan todeta, että on olemassa ohjelmistoja, jotka sopivat jo sellaisenaan huonekaluteollisaudelle (Oy Control Data Ab:n ICEM, Oy International Business Machines Ab:n CATIA, Oy Nokia Ab:n CALMA, Oy Prime Computer Ab:n MEDUSA sekä GRAFTEK). Arkkitehtisuunnittelussa on tärkeää, että huonekalun muodon luonti käyI joustavasti. Alustavat suunnitelmat ja hahmotelmat on helppo tallentaa tiedostoihin, joista ne saadaan vaivattomasti työtä jatkettaessa. Värien käyttö suunnittelussa ilmeisesti kiehtoo arkkitehtia samoin kuin se, että huonekalua voidaan katsella eri suunnista. CAD-järjestelmä avustaa ja tukee nykyaikaisella tavalla arkkitehtien suunnittelutyötä, vaikka suunnitteluprosessi sinänsä saattaa muuttua paljon. CAD-suunnittelulla voitaneen pienentää myös tarvittavien mallikappaleiden määrää. Teknisessä tuotesounnittelussa suurin hyöty tulee muutosten tekemisen helppoudesta ja mahdollisuudesta tarkastella erilaisia rinnakkaisvaihtoehtoja. Kun CAD-ohjelmistoihin saadaan nimenomaan huonekaluteollisuudelle saunniteltuja laskentaohjelmia, ennakkohinnoittelu ja materiaalitarvelaskenta käy joustavasti. Suunnittelujärjestelmällä on mahdollista tehdä myös ohjaustiedot NC-koneisiin.

AB - Tutkimuksessa analysoitiin huonekalun suunnitteluprosessi neljässä suuressa huonekalutehtaassa. Tietokoneavusteista suunnittelua (CAD) voidaan käyttää hyväksi paitsi arkkitehtien suunnittelutyössä myös teknisessä tuotesuunnittelussa. Varsinaisesti huonekaluteollisuuden tarpeisiin ei ole kehitetty CAD-ohjelmistoja. Järjestelmätoimittajille tehdyn kyselyn ja toisaalta suoritettujen demonstraatioiden perusteella voidaan todeta, että on olemassa ohjelmistoja, jotka sopivat jo sellaisenaan huonekaluteollisaudelle (Oy Control Data Ab:n ICEM, Oy International Business Machines Ab:n CATIA, Oy Nokia Ab:n CALMA, Oy Prime Computer Ab:n MEDUSA sekä GRAFTEK). Arkkitehtisuunnittelussa on tärkeää, että huonekalun muodon luonti käyI joustavasti. Alustavat suunnitelmat ja hahmotelmat on helppo tallentaa tiedostoihin, joista ne saadaan vaivattomasti työtä jatkettaessa. Värien käyttö suunnittelussa ilmeisesti kiehtoo arkkitehtia samoin kuin se, että huonekalua voidaan katsella eri suunnista. CAD-järjestelmä avustaa ja tukee nykyaikaisella tavalla arkkitehtien suunnittelutyötä, vaikka suunnitteluprosessi sinänsä saattaa muuttua paljon. CAD-suunnittelulla voitaneen pienentää myös tarvittavien mallikappaleiden määrää. Teknisessä tuotesounnittelussa suurin hyöty tulee muutosten tekemisen helppoudesta ja mahdollisuudesta tarkastella erilaisia rinnakkaisvaihtoehtoja. Kun CAD-ohjelmistoihin saadaan nimenomaan huonekaluteollisuudelle saunniteltuja laskentaohjelmia, ennakkohinnoittelu ja materiaalitarvelaskenta käy joustavasti. Suunnittelujärjestelmällä on mahdollista tehdä myös ohjaustiedot NC-koneisiin.

KW - furniture

KW - manufacturing

KW - CAD

KW - ADP

KW - computer aided design

KW - computer programs

KW - software

M3 - Report

SN - 951-38-2648-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - CAD-ohjelmistojen sopivuus huonekaluteollisuuteen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Usenius A, Lepistö E-L, Kautto-Koivula K, Fröblom J. CAD-ohjelmistojen sopivuus huonekaluteollisuuteen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 90 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 429).