CAD/CAM-järjestelmien hankinta ja käyttöönotto

Marja Vehviläinen, Pauli Suvanto

Research output: Book/ReportReport

Abstract

CAD/CAM-järjestelmien hankinta ja käyttöönotto on pitkäaikainen ja kallis prosessi, joka sitoo yrityksen vuosikausiksi tiettyihin järjestelmä- ja organisaatioratkaisuihin. Ratkaisujen onnistumiseksi yritykseltä edellytetään hankinnan systemaattista läpivientiä sekä kaikkien CAD/CAM-järjestelmän vaikutuspiiriin kuuluvien henkilöryhmien huomioimista hankinta- ja käyttöönottovaiheessa. Hankinnan systematisoimiseksi on käytettävissä kehitystyön menetelmiä, edullisuuden arviointimenetelmiä, järjestelmien vertailumenetelmiä sekä järjestelmän ja käyttöympäristön yksittäisten ominaisuuksien arviointimenetelmiä. Kehitystyön menetelmät ohjaavat vertailu- ja arviointimenetelmien käyttöä. CAD/CAM-järjestelmien vaikutuspiiriin kuuluvia henkilöryhmiä ovat yrityksen johto, asiakkaat, suunnittelijat ja työnjohto. Johdon näkökohtana CAD/CAM-järjestelmän hankinnassa ovat edullisuusarviot. Asiakkaiden yritysten tuotteisiin kohdistuvat odotukset ovat yksi hankintaprosessin lähtökohdista. Suunnittelijat ovat konkreettisimmin CAD/CAM-järjestelmän kanssa kosketuksiin joutuva ryhmä. CAD/CAM-järjestelmä on heidän työvälineensä. Hankinnassa ja käyttöönotossa varmistetaan osallistumis- ja arviointimenetelmin työnkulun mielekkyys sekä suunnittelijoiden fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi. Työnjohdon tehtävänä on ohjata hankinta- ja käyttöönottoprosessin etenemistä niin, että muiden ryhmien edut ja tavoitteet täyttyvät. Työnjohdon apuvälineitä ovat kaikki hankinnan ja käyttöönoton systematisoinnin menetelmät. Kirjallisuuden sekä yrityshaastattelujen pohjalta kuvataan hankinta-ja käyttöönottoprosessin eteneminen sekä apuvälineinä käytettäviä menetelmiä. Suunnittelijoiden näkökulmaa selvitetään sovellusesimerkkien ja ergonomiatarkastelun avulla. Johdon näkokulmaa edustavat edullisuusselvitykset.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages110
ISBN (Print)951-38-1790-3
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number196
ISSN0358-5077

Keywords

  • computer aided design
  • computer aided manufacturing
  • evaluation
  • selection

Cite this

Vehviläinen, M., & Suvanto, P. (1983). CAD/CAM-järjestelmien hankinta ja käyttöönotto. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 196
Vehviläinen, Marja ; Suvanto, Pauli. / CAD/CAM-järjestelmien hankinta ja käyttöönotto. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 110 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 196).
@book{046a36ee71df49598ae3e8cb80c56df2,
title = "CAD/CAM-j{\"a}rjestelmien hankinta ja k{\"a}ytt{\"o}{\"o}notto",
abstract = "CAD/CAM-j{\"a}rjestelmien hankinta ja k{\"a}ytt{\"o}{\"o}notto on pitk{\"a}aikainen ja kallis prosessi, joka sitoo yrityksen vuosikausiksi tiettyihin j{\"a}rjestelm{\"a}- ja organisaatioratkaisuihin. Ratkaisujen onnistumiseksi yritykselt{\"a} edellytet{\"a}{\"a}n hankinnan systemaattista l{\"a}pivienti{\"a} sek{\"a} kaikkien CAD/CAM-j{\"a}rjestelm{\"a}n vaikutuspiiriin kuuluvien henkil{\"o}ryhmien huomioimista hankinta- ja k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottovaiheessa. Hankinnan systematisoimiseksi on k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} kehitysty{\"o}n menetelmi{\"a}, edullisuuden arviointimenetelmi{\"a}, j{\"a}rjestelmien vertailumenetelmi{\"a} sek{\"a} j{\"a}rjestelm{\"a}n ja k{\"a}ytt{\"o}ymp{\"a}rist{\"o}n yksitt{\"a}isten ominaisuuksien arviointimenetelmi{\"a}. Kehitysty{\"o}n menetelm{\"a}t ohjaavat vertailu- ja arviointimenetelmien k{\"a}ytt{\"o}{\"a}. CAD/CAM-j{\"a}rjestelmien vaikutuspiiriin kuuluvia henkil{\"o}ryhmi{\"a} ovat yrityksen johto, asiakkaat, suunnittelijat ja ty{\"o}njohto. Johdon n{\"a}k{\"o}kohtana CAD/CAM-j{\"a}rjestelm{\"a}n hankinnassa ovat edullisuusarviot. Asiakkaiden yritysten tuotteisiin kohdistuvat odotukset ovat yksi hankintaprosessin l{\"a}ht{\"o}kohdista. Suunnittelijat ovat konkreettisimmin CAD/CAM-j{\"a}rjestelm{\"a}n kanssa kosketuksiin joutuva ryhm{\"a}. CAD/CAM-j{\"a}rjestelm{\"a} on heid{\"a}n ty{\"o}v{\"a}lineens{\"a}. Hankinnassa ja k{\"a}ytt{\"o}{\"o}notossa varmistetaan osallistumis- ja arviointimenetelmin ty{\"o}nkulun mielekkyys sek{\"a} suunnittelijoiden fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi. Ty{\"o}njohdon teht{\"a}v{\"a}n{\"a} on ohjata hankinta- ja k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottoprosessin etenemist{\"a} niin, ett{\"a} muiden ryhmien edut ja tavoitteet t{\"a}yttyv{\"a}t. Ty{\"o}njohdon apuv{\"a}lineit{\"a} ovat kaikki hankinnan ja k{\"a}ytt{\"o}{\"o}noton systematisoinnin menetelm{\"a}t. Kirjallisuuden sek{\"a} yrityshaastattelujen pohjalta kuvataan hankinta-ja k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottoprosessin eteneminen sek{\"a} apuv{\"a}linein{\"a} k{\"a}ytett{\"a}vi{\"a} menetelmi{\"a}. Suunnittelijoiden n{\"a}k{\"o}kulmaa selvitet{\"a}{\"a}n sovellusesimerkkien ja ergonomiatarkastelun avulla. Johdon n{\"a}kokulmaa edustavat edullisuusselvitykset.",
keywords = "computer aided design, computer aided manufacturing, evaluation, selection",
author = "Marja Vehvil{\"a}inen and Pauli Suvanto",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1790-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "196",
address = "Finland",

}

Vehviläinen, M & Suvanto, P 1983, CAD/CAM-järjestelmien hankinta ja käyttöönotto. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 196, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

CAD/CAM-järjestelmien hankinta ja käyttöönotto. / Vehviläinen, Marja; Suvanto, Pauli.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 110 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 196).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - CAD/CAM-järjestelmien hankinta ja käyttöönotto

AU - Vehviläinen, Marja

AU - Suvanto, Pauli

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - CAD/CAM-järjestelmien hankinta ja käyttöönotto on pitkäaikainen ja kallis prosessi, joka sitoo yrityksen vuosikausiksi tiettyihin järjestelmä- ja organisaatioratkaisuihin. Ratkaisujen onnistumiseksi yritykseltä edellytetään hankinnan systemaattista läpivientiä sekä kaikkien CAD/CAM-järjestelmän vaikutuspiiriin kuuluvien henkilöryhmien huomioimista hankinta- ja käyttöönottovaiheessa. Hankinnan systematisoimiseksi on käytettävissä kehitystyön menetelmiä, edullisuuden arviointimenetelmiä, järjestelmien vertailumenetelmiä sekä järjestelmän ja käyttöympäristön yksittäisten ominaisuuksien arviointimenetelmiä. Kehitystyön menetelmät ohjaavat vertailu- ja arviointimenetelmien käyttöä. CAD/CAM-järjestelmien vaikutuspiiriin kuuluvia henkilöryhmiä ovat yrityksen johto, asiakkaat, suunnittelijat ja työnjohto. Johdon näkökohtana CAD/CAM-järjestelmän hankinnassa ovat edullisuusarviot. Asiakkaiden yritysten tuotteisiin kohdistuvat odotukset ovat yksi hankintaprosessin lähtökohdista. Suunnittelijat ovat konkreettisimmin CAD/CAM-järjestelmän kanssa kosketuksiin joutuva ryhmä. CAD/CAM-järjestelmä on heidän työvälineensä. Hankinnassa ja käyttöönotossa varmistetaan osallistumis- ja arviointimenetelmin työnkulun mielekkyys sekä suunnittelijoiden fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi. Työnjohdon tehtävänä on ohjata hankinta- ja käyttöönottoprosessin etenemistä niin, että muiden ryhmien edut ja tavoitteet täyttyvät. Työnjohdon apuvälineitä ovat kaikki hankinnan ja käyttöönoton systematisoinnin menetelmät. Kirjallisuuden sekä yrityshaastattelujen pohjalta kuvataan hankinta-ja käyttöönottoprosessin eteneminen sekä apuvälineinä käytettäviä menetelmiä. Suunnittelijoiden näkökulmaa selvitetään sovellusesimerkkien ja ergonomiatarkastelun avulla. Johdon näkokulmaa edustavat edullisuusselvitykset.

AB - CAD/CAM-järjestelmien hankinta ja käyttöönotto on pitkäaikainen ja kallis prosessi, joka sitoo yrityksen vuosikausiksi tiettyihin järjestelmä- ja organisaatioratkaisuihin. Ratkaisujen onnistumiseksi yritykseltä edellytetään hankinnan systemaattista läpivientiä sekä kaikkien CAD/CAM-järjestelmän vaikutuspiiriin kuuluvien henkilöryhmien huomioimista hankinta- ja käyttöönottovaiheessa. Hankinnan systematisoimiseksi on käytettävissä kehitystyön menetelmiä, edullisuuden arviointimenetelmiä, järjestelmien vertailumenetelmiä sekä järjestelmän ja käyttöympäristön yksittäisten ominaisuuksien arviointimenetelmiä. Kehitystyön menetelmät ohjaavat vertailu- ja arviointimenetelmien käyttöä. CAD/CAM-järjestelmien vaikutuspiiriin kuuluvia henkilöryhmiä ovat yrityksen johto, asiakkaat, suunnittelijat ja työnjohto. Johdon näkökohtana CAD/CAM-järjestelmän hankinnassa ovat edullisuusarviot. Asiakkaiden yritysten tuotteisiin kohdistuvat odotukset ovat yksi hankintaprosessin lähtökohdista. Suunnittelijat ovat konkreettisimmin CAD/CAM-järjestelmän kanssa kosketuksiin joutuva ryhmä. CAD/CAM-järjestelmä on heidän työvälineensä. Hankinnassa ja käyttöönotossa varmistetaan osallistumis- ja arviointimenetelmin työnkulun mielekkyys sekä suunnittelijoiden fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi. Työnjohdon tehtävänä on ohjata hankinta- ja käyttöönottoprosessin etenemistä niin, että muiden ryhmien edut ja tavoitteet täyttyvät. Työnjohdon apuvälineitä ovat kaikki hankinnan ja käyttöönoton systematisoinnin menetelmät. Kirjallisuuden sekä yrityshaastattelujen pohjalta kuvataan hankinta-ja käyttöönottoprosessin eteneminen sekä apuvälineinä käytettäviä menetelmiä. Suunnittelijoiden näkökulmaa selvitetään sovellusesimerkkien ja ergonomiatarkastelun avulla. Johdon näkokulmaa edustavat edullisuusselvitykset.

KW - computer aided design

KW - computer aided manufacturing

KW - evaluation

KW - selection

M3 - Report

SN - 951-38-1790-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - CAD/CAM-järjestelmien hankinta ja käyttöönotto

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Vehviläinen M, Suvanto P. CAD/CAM-järjestelmien hankinta ja käyttöönotto. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 110 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 196).