Hiilidioksidin talteenotto ja varastointi (CCS): Teknologiakatsaus

Translated title of the contribution: Carbon capture and storage (CCS) : Technology review

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisu on katsaus hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin (Carbon capture and storage, CCS) liittyvään teknologiaan. Raportti sisältää myös kirjallisuuskatsauksen CCS:n kustannuksista ja varastoinnin lainsäädännöstä. Voimalaitoksille on kehitetty muutamia hiilidioksidin talteenottoratkaisuja. Voimalaitosten lisäksi CCS:ää on mahdollista soveltaa myös prosessiteollisuudessa ja polttoainejalostuksessa. Talteenotettu hiilidioksidi on puhdistettava ja paineistettava tai nesteytettävä kuljetusta varten. Hiilidioksidia kuljetetaan tankkereilla tai putkiverkostolla lopullisesti varastoitavaksi. Ainoat demonstroidut varastointimenetelmät ovat varastoinnit maanalaisiin suolavesikerrostumiin tai ehtyneisiin öljy- ja kaasukenttiin, mutta myös muita vaihtoehtoja on tutkittu. Kaikki talteenottoprosessit kuluttavat energiaa ja heikentävät laitoksen hyötysuhdetta. Talteenotto on siksi myös kallein vaihe CCS-ketjussa nykyteknologialla. Tällä hetkellä CCS:ää sovelletaan muutamissa demonstraatioprojekteissa, mutta CCS ei ole vielä käytössä yhdessäkään suuren kokoluokan voimalaitoksessa. Tällä hetkellä on käynnistymässä useita projekteja, joissa tähdätään CCS:n demonstrointiin voimalaitossovelluksena. Viime vuosina on tapahtunut paljon kehitystä lainsäädännössä liittyen CCS:ään. Esimerkiksi Euroopan unionissa on muutettu useita direktiivejä huomioimaan CCS paremmin ja lisäksi hiilidioksidin geologista varastointia varten on valmisteltu oma EU-direktiivi.
Original languageFinnish
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages103
ISBN (Electronic)978-951-38-7503-9
Publication statusPublished - 2011
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Working Papers
Number161

Fingerprint

storage technology
carbon

Keywords

  • CCS
  • carbon dioxide
  • capture
  • storage
  • purification
  • transportation
  • climate change
  • mitigation

Cite this

Teir, S., Pikkarainen, T., Kujanpää, L., Tsupari, E., Kärki, J., Arasto, A., & Aatos, S. (2011). Hiilidioksidin talteenotto ja varastointi (CCS): Teknologiakatsaus. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 161
Teir, Sebastian ; Pikkarainen, Toni ; Kujanpää, Lauri ; Tsupari, Eemeli ; Kärki, Janne ; Arasto, Antti ; Aatos, Soile. / Hiilidioksidin talteenotto ja varastointi (CCS) : Teknologiakatsaus. VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 103 p. (VTT Working Papers; No. 161).
@book{0a4d63bfc1d1450c9b69c49b47792d84,
title = "Hiilidioksidin talteenotto ja varastointi (CCS): Teknologiakatsaus",
abstract = "Julkaisu on katsaus hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin (Carbon capture and storage, CCS) liittyv{\"a}{\"a}n teknologiaan. Raportti sis{\"a}lt{\"a}{\"a} my{\"o}s kirjallisuuskatsauksen CCS:n kustannuksista ja varastoinnin lains{\"a}{\"a}d{\"a}nn{\"o}st{\"a}. Voimalaitoksille on kehitetty muutamia hiilidioksidin talteenottoratkaisuja. Voimalaitosten lis{\"a}ksi CCS:{\"a}{\"a} on mahdollista soveltaa my{\"o}s prosessiteollisuudessa ja polttoainejalostuksessa. Talteenotettu hiilidioksidi on puhdistettava ja paineistettava tai nesteytett{\"a}v{\"a} kuljetusta varten. Hiilidioksidia kuljetetaan tankkereilla tai putkiverkostolla lopullisesti varastoitavaksi. Ainoat demonstroidut varastointimenetelm{\"a}t ovat varastoinnit maanalaisiin suolavesikerrostumiin tai ehtyneisiin {\"o}ljy- ja kaasukenttiin, mutta my{\"o}s muita vaihtoehtoja on tutkittu. Kaikki talteenottoprosessit kuluttavat energiaa ja heikent{\"a}v{\"a}t laitoksen hy{\"o}tysuhdetta. Talteenotto on siksi my{\"o}s kallein vaihe CCS-ketjussa nykyteknologialla. T{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} CCS:{\"a}{\"a} sovelletaan muutamissa demonstraatioprojekteissa, mutta CCS ei ole viel{\"a} k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} yhdess{\"a}k{\"a}{\"a}n suuren kokoluokan voimalaitoksessa. T{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} on k{\"a}ynnistym{\"a}ss{\"a} useita projekteja, joissa t{\"a}hd{\"a}t{\"a}{\"a}n CCS:n demonstrointiin voimalaitossovelluksena. Viime vuosina on tapahtunut paljon kehityst{\"a} lains{\"a}{\"a}d{\"a}nn{\"o}ss{\"a} liittyen CCS:{\"a}{\"a}n. Esimerkiksi Euroopan unionissa on muutettu useita direktiivej{\"a} huomioimaan CCS paremmin ja lis{\"a}ksi hiilidioksidin geologista varastointia varten on valmisteltu oma EU-direktiivi.",
keywords = "CCS, carbon dioxide, capture, storage, purification, transportation, climate change, mitigation",
author = "Sebastian Teir and Toni Pikkarainen and Lauri Kujanp{\"a}{\"a} and Eemeli Tsupari and Janne K{\"a}rki and Antti Arasto and Soile Aatos",
note = "Project code: 23116",
year = "2011",
language = "Finnish",
series = "VTT Working Papers",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "161",
address = "Finland",

}

Teir, S, Pikkarainen, T, Kujanpää, L, Tsupari, E, Kärki, J, Arasto, A & Aatos, S 2011, Hiilidioksidin talteenotto ja varastointi (CCS): Teknologiakatsaus. VTT Working Papers, no. 161, VTT Technical Research Centre of Finland.

Hiilidioksidin talteenotto ja varastointi (CCS) : Teknologiakatsaus. / Teir, Sebastian; Pikkarainen, Toni; Kujanpää, Lauri; Tsupari, Eemeli; Kärki, Janne; Arasto, Antti; Aatos, Soile.

VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 103 p. (VTT Working Papers; No. 161).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Hiilidioksidin talteenotto ja varastointi (CCS)

T2 - Teknologiakatsaus

AU - Teir, Sebastian

AU - Pikkarainen, Toni

AU - Kujanpää, Lauri

AU - Tsupari, Eemeli

AU - Kärki, Janne

AU - Arasto, Antti

AU - Aatos, Soile

N1 - Project code: 23116

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Julkaisu on katsaus hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin (Carbon capture and storage, CCS) liittyvään teknologiaan. Raportti sisältää myös kirjallisuuskatsauksen CCS:n kustannuksista ja varastoinnin lainsäädännöstä. Voimalaitoksille on kehitetty muutamia hiilidioksidin talteenottoratkaisuja. Voimalaitosten lisäksi CCS:ää on mahdollista soveltaa myös prosessiteollisuudessa ja polttoainejalostuksessa. Talteenotettu hiilidioksidi on puhdistettava ja paineistettava tai nesteytettävä kuljetusta varten. Hiilidioksidia kuljetetaan tankkereilla tai putkiverkostolla lopullisesti varastoitavaksi. Ainoat demonstroidut varastointimenetelmät ovat varastoinnit maanalaisiin suolavesikerrostumiin tai ehtyneisiin öljy- ja kaasukenttiin, mutta myös muita vaihtoehtoja on tutkittu. Kaikki talteenottoprosessit kuluttavat energiaa ja heikentävät laitoksen hyötysuhdetta. Talteenotto on siksi myös kallein vaihe CCS-ketjussa nykyteknologialla. Tällä hetkellä CCS:ää sovelletaan muutamissa demonstraatioprojekteissa, mutta CCS ei ole vielä käytössä yhdessäkään suuren kokoluokan voimalaitoksessa. Tällä hetkellä on käynnistymässä useita projekteja, joissa tähdätään CCS:n demonstrointiin voimalaitossovelluksena. Viime vuosina on tapahtunut paljon kehitystä lainsäädännössä liittyen CCS:ään. Esimerkiksi Euroopan unionissa on muutettu useita direktiivejä huomioimaan CCS paremmin ja lisäksi hiilidioksidin geologista varastointia varten on valmisteltu oma EU-direktiivi.

AB - Julkaisu on katsaus hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin (Carbon capture and storage, CCS) liittyvään teknologiaan. Raportti sisältää myös kirjallisuuskatsauksen CCS:n kustannuksista ja varastoinnin lainsäädännöstä. Voimalaitoksille on kehitetty muutamia hiilidioksidin talteenottoratkaisuja. Voimalaitosten lisäksi CCS:ää on mahdollista soveltaa myös prosessiteollisuudessa ja polttoainejalostuksessa. Talteenotettu hiilidioksidi on puhdistettava ja paineistettava tai nesteytettävä kuljetusta varten. Hiilidioksidia kuljetetaan tankkereilla tai putkiverkostolla lopullisesti varastoitavaksi. Ainoat demonstroidut varastointimenetelmät ovat varastoinnit maanalaisiin suolavesikerrostumiin tai ehtyneisiin öljy- ja kaasukenttiin, mutta myös muita vaihtoehtoja on tutkittu. Kaikki talteenottoprosessit kuluttavat energiaa ja heikentävät laitoksen hyötysuhdetta. Talteenotto on siksi myös kallein vaihe CCS-ketjussa nykyteknologialla. Tällä hetkellä CCS:ää sovelletaan muutamissa demonstraatioprojekteissa, mutta CCS ei ole vielä käytössä yhdessäkään suuren kokoluokan voimalaitoksessa. Tällä hetkellä on käynnistymässä useita projekteja, joissa tähdätään CCS:n demonstrointiin voimalaitossovelluksena. Viime vuosina on tapahtunut paljon kehitystä lainsäädännössä liittyen CCS:ään. Esimerkiksi Euroopan unionissa on muutettu useita direktiivejä huomioimaan CCS paremmin ja lisäksi hiilidioksidin geologista varastointia varten on valmisteltu oma EU-direktiivi.

KW - CCS

KW - carbon dioxide

KW - capture

KW - storage

KW - purification

KW - transportation

KW - climate change

KW - mitigation

M3 - Report

T3 - VTT Working Papers

BT - Hiilidioksidin talteenotto ja varastointi (CCS)

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

ER -

Teir S, Pikkarainen T, Kujanpää L, Tsupari E, Kärki J, Arasto A et al. Hiilidioksidin talteenotto ja varastointi (CCS): Teknologiakatsaus. VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 103 p. (VTT Working Papers; No. 161).