CD-ROM: Uusi tiedon tallennus- ja jakeluväline

Kari Pieskä, Anneli Heimburger

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Optiset muistilevyt ovat tulossa varteenotettavaksi tekijäksi tiedon tallennuksessa ja jakelussa. Ne ovat suuren tallennuskapasiteetin omaavia suorasaantimuisteja, jotka kestävät ulkoista rasitusta paremmin kuin magneettiset muistivälineet. Optinen tallennustekniikka mahdollistaa erilaisten tietoaineistojen, kuten äänen, kuvan, tekstin ja grafiikan, tallentamisen samalle muistivälineelle. Optiset levyt voidaan jakaa kolmeen ryhmään: ainoastaan luettavat levyt, kerran kirjoitettavat WORM-levyt (Write Once Read Most) ja pyyhittävät (erasable) levyt. CD-ROM-levyt (Compact Disc Read Only Memory) kuuluvat ensin mainittuun ryhmään. Ne valmistetaan teollisesti perinteisten vinyyliäänilevyjen tapaan master-levystä monistamalla. Levyn valmistuksen jälkeen käyttäjä ei voi muuttaa sen tietosisältöä. CD-ROM sopii siis hyvin pysyväisluonteisen tiedon tallennukseen ja jakeluun, mutta on huono tiheitä päivityksiä vaativissa sovelluksissa. Informaatio on koodattu mikroskooppisiksi kuopiksi (pit) ja tasanteiksi (land), jotka on poltettu lasersäteellä CD-ROM-levyn pintaan spiraalin muotoiseksi tietouraksi. Levyn tallennuskapasitectti on n. 600 MB, joka vastaa n. 200 000 A4-sivua konekirjoitettua tekstiä .Tiedon keskimääräinen hakuaika CD-ROM-levyltä on noin yksi sekunti tiedon lukunopeuden ollessa runsaat 150 kB (n. 50 A4-sivua) sekunnissa. Levyn lukemista varten tarvitaan tietokoneen oheislaitteeksi kytkettävä CD-ROM- levyasema, ohjainyksikkö kaapeleineen ja käyttöohjelmisto. Tämän hetkisten arvioiden mukaan maailmassa on lähes 100 erilaista CD-ROM-levyä, joista suurin osa on tehty Yhdysvalloissa tai Japanissa .CD-ROM-sovelluksia on kehitetty mm. liiketalouden, lääketieteen, tekniikan ja lakitieteen aloilla. Kirjasto- ja informaatiopalvelutoiminnan sovellusalueista mainittakoon tiedonhaku, hankinta ja luettelointi. CD-ROM-teknologian merkittävä ammattimainen hyödyntäminen alkoi Yhdysvalloissa vuonna 1986. Ensimmäiset kotimaiset CD-ROM-koelevyt ilmestynevät vuoden 1987 aikana. Tekniikka kehittyy jatkuvasti, ja uusia sovelluksia julkaistaan tiheästi. Yksi merkittävä kehityssuunta on vuorovaikutteiseen opetukseen ja kotikäyttöön suunniteltu CD-I (Compact Disc Interactive), jota odotetaan markkinoille vuoden 1988 alussa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages79
ISBN (Print)951-38-2804-2
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number676
ISSN0358-5085

Keywords

  • CD-ROM
  • optical disks
  • information services
  • libraries
  • information storage
  • information retrieval

Cite this

Pieskä, K., & Heimburger, A. (1987). CD-ROM: Uusi tiedon tallennus- ja jakeluväline. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 676
Pieskä, Kari ; Heimburger, Anneli. / CD-ROM : Uusi tiedon tallennus- ja jakeluväline. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 79 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 676).
@book{5e5f1151b8f74b5aa4d029aec67a61ff,
title = "CD-ROM: Uusi tiedon tallennus- ja jakeluv{\"a}line",
abstract = "Optiset muistilevyt ovat tulossa varteenotettavaksi tekij{\"a}ksi tiedon tallennuksessa ja jakelussa. Ne ovat suuren tallennuskapasiteetin omaavia suorasaantimuisteja, jotka kest{\"a}v{\"a}t ulkoista rasitusta paremmin kuin magneettiset muistiv{\"a}lineet. Optinen tallennustekniikka mahdollistaa erilaisten tietoaineistojen, kuten {\"a}{\"a}nen, kuvan, tekstin ja grafiikan, tallentamisen samalle muistiv{\"a}lineelle. Optiset levyt voidaan jakaa kolmeen ryhm{\"a}{\"a}n: ainoastaan luettavat levyt, kerran kirjoitettavat WORM-levyt (Write Once Read Most) ja pyyhitt{\"a}v{\"a}t (erasable) levyt. CD-ROM-levyt (Compact Disc Read Only Memory) kuuluvat ensin mainittuun ryhm{\"a}{\"a}n. Ne valmistetaan teollisesti perinteisten vinyyli{\"a}{\"a}nilevyjen tapaan master-levyst{\"a} monistamalla. Levyn valmistuksen j{\"a}lkeen k{\"a}ytt{\"a}j{\"a} ei voi muuttaa sen tietosis{\"a}lt{\"o}{\"a}. CD-ROM sopii siis hyvin pysyv{\"a}isluonteisen tiedon tallennukseen ja jakeluun, mutta on huono tiheit{\"a} p{\"a}ivityksi{\"a} vaativissa sovelluksissa. Informaatio on koodattu mikroskooppisiksi kuopiksi (pit) ja tasanteiksi (land), jotka on poltettu lasers{\"a}teell{\"a} CD-ROM-levyn pintaan spiraalin muotoiseksi tietouraksi. Levyn tallennuskapasitectti on n. 600 MB, joka vastaa n. 200 000 A4-sivua konekirjoitettua teksti{\"a} .Tiedon keskim{\"a}{\"a}r{\"a}inen hakuaika CD-ROM-levylt{\"a} on noin yksi sekunti tiedon lukunopeuden ollessa runsaat 150 kB (n. 50 A4-sivua) sekunnissa. Levyn lukemista varten tarvitaan tietokoneen oheislaitteeksi kytkett{\"a}v{\"a} CD-ROM- levyasema, ohjainyksikk{\"o} kaapeleineen ja k{\"a}ytt{\"o}ohjelmisto. T{\"a}m{\"a}n hetkisten arvioiden mukaan maailmassa on l{\"a}hes 100 erilaista CD-ROM-levy{\"a}, joista suurin osa on tehty Yhdysvalloissa tai Japanissa .CD-ROM-sovelluksia on kehitetty mm. liiketalouden, l{\"a}{\"a}ketieteen, tekniikan ja lakitieteen aloilla. Kirjasto- ja informaatiopalvelutoiminnan sovellusalueista mainittakoon tiedonhaku, hankinta ja luettelointi. CD-ROM-teknologian merkitt{\"a}v{\"a} ammattimainen hy{\"o}dynt{\"a}minen alkoi Yhdysvalloissa vuonna 1986. Ensimm{\"a}iset kotimaiset CD-ROM-koelevyt ilmestynev{\"a}t vuoden 1987 aikana. Tekniikka kehittyy jatkuvasti, ja uusia sovelluksia julkaistaan tihe{\"a}sti. Yksi merkitt{\"a}v{\"a} kehityssuunta on vuorovaikutteiseen opetukseen ja kotik{\"a}ytt{\"o}{\"o}n suunniteltu CD-I (Compact Disc Interactive), jota odotetaan markkinoille vuoden 1988 alussa.",
keywords = "CD-ROM, optical disks, information services, libraries, information storage, information retrieval",
author = "Kari Piesk{\"a} and Anneli Heimburger",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2804-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "676",
address = "Finland",

}

Pieskä, K & Heimburger, A 1987, CD-ROM: Uusi tiedon tallennus- ja jakeluväline. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 676, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

CD-ROM : Uusi tiedon tallennus- ja jakeluväline. / Pieskä, Kari; Heimburger, Anneli.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 79 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 676).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - CD-ROM

T2 - Uusi tiedon tallennus- ja jakeluväline

AU - Pieskä, Kari

AU - Heimburger, Anneli

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Optiset muistilevyt ovat tulossa varteenotettavaksi tekijäksi tiedon tallennuksessa ja jakelussa. Ne ovat suuren tallennuskapasiteetin omaavia suorasaantimuisteja, jotka kestävät ulkoista rasitusta paremmin kuin magneettiset muistivälineet. Optinen tallennustekniikka mahdollistaa erilaisten tietoaineistojen, kuten äänen, kuvan, tekstin ja grafiikan, tallentamisen samalle muistivälineelle. Optiset levyt voidaan jakaa kolmeen ryhmään: ainoastaan luettavat levyt, kerran kirjoitettavat WORM-levyt (Write Once Read Most) ja pyyhittävät (erasable) levyt. CD-ROM-levyt (Compact Disc Read Only Memory) kuuluvat ensin mainittuun ryhmään. Ne valmistetaan teollisesti perinteisten vinyyliäänilevyjen tapaan master-levystä monistamalla. Levyn valmistuksen jälkeen käyttäjä ei voi muuttaa sen tietosisältöä. CD-ROM sopii siis hyvin pysyväisluonteisen tiedon tallennukseen ja jakeluun, mutta on huono tiheitä päivityksiä vaativissa sovelluksissa. Informaatio on koodattu mikroskooppisiksi kuopiksi (pit) ja tasanteiksi (land), jotka on poltettu lasersäteellä CD-ROM-levyn pintaan spiraalin muotoiseksi tietouraksi. Levyn tallennuskapasitectti on n. 600 MB, joka vastaa n. 200 000 A4-sivua konekirjoitettua tekstiä .Tiedon keskimääräinen hakuaika CD-ROM-levyltä on noin yksi sekunti tiedon lukunopeuden ollessa runsaat 150 kB (n. 50 A4-sivua) sekunnissa. Levyn lukemista varten tarvitaan tietokoneen oheislaitteeksi kytkettävä CD-ROM- levyasema, ohjainyksikkö kaapeleineen ja käyttöohjelmisto. Tämän hetkisten arvioiden mukaan maailmassa on lähes 100 erilaista CD-ROM-levyä, joista suurin osa on tehty Yhdysvalloissa tai Japanissa .CD-ROM-sovelluksia on kehitetty mm. liiketalouden, lääketieteen, tekniikan ja lakitieteen aloilla. Kirjasto- ja informaatiopalvelutoiminnan sovellusalueista mainittakoon tiedonhaku, hankinta ja luettelointi. CD-ROM-teknologian merkittävä ammattimainen hyödyntäminen alkoi Yhdysvalloissa vuonna 1986. Ensimmäiset kotimaiset CD-ROM-koelevyt ilmestynevät vuoden 1987 aikana. Tekniikka kehittyy jatkuvasti, ja uusia sovelluksia julkaistaan tiheästi. Yksi merkittävä kehityssuunta on vuorovaikutteiseen opetukseen ja kotikäyttöön suunniteltu CD-I (Compact Disc Interactive), jota odotetaan markkinoille vuoden 1988 alussa.

AB - Optiset muistilevyt ovat tulossa varteenotettavaksi tekijäksi tiedon tallennuksessa ja jakelussa. Ne ovat suuren tallennuskapasiteetin omaavia suorasaantimuisteja, jotka kestävät ulkoista rasitusta paremmin kuin magneettiset muistivälineet. Optinen tallennustekniikka mahdollistaa erilaisten tietoaineistojen, kuten äänen, kuvan, tekstin ja grafiikan, tallentamisen samalle muistivälineelle. Optiset levyt voidaan jakaa kolmeen ryhmään: ainoastaan luettavat levyt, kerran kirjoitettavat WORM-levyt (Write Once Read Most) ja pyyhittävät (erasable) levyt. CD-ROM-levyt (Compact Disc Read Only Memory) kuuluvat ensin mainittuun ryhmään. Ne valmistetaan teollisesti perinteisten vinyyliäänilevyjen tapaan master-levystä monistamalla. Levyn valmistuksen jälkeen käyttäjä ei voi muuttaa sen tietosisältöä. CD-ROM sopii siis hyvin pysyväisluonteisen tiedon tallennukseen ja jakeluun, mutta on huono tiheitä päivityksiä vaativissa sovelluksissa. Informaatio on koodattu mikroskooppisiksi kuopiksi (pit) ja tasanteiksi (land), jotka on poltettu lasersäteellä CD-ROM-levyn pintaan spiraalin muotoiseksi tietouraksi. Levyn tallennuskapasitectti on n. 600 MB, joka vastaa n. 200 000 A4-sivua konekirjoitettua tekstiä .Tiedon keskimääräinen hakuaika CD-ROM-levyltä on noin yksi sekunti tiedon lukunopeuden ollessa runsaat 150 kB (n. 50 A4-sivua) sekunnissa. Levyn lukemista varten tarvitaan tietokoneen oheislaitteeksi kytkettävä CD-ROM- levyasema, ohjainyksikkö kaapeleineen ja käyttöohjelmisto. Tämän hetkisten arvioiden mukaan maailmassa on lähes 100 erilaista CD-ROM-levyä, joista suurin osa on tehty Yhdysvalloissa tai Japanissa .CD-ROM-sovelluksia on kehitetty mm. liiketalouden, lääketieteen, tekniikan ja lakitieteen aloilla. Kirjasto- ja informaatiopalvelutoiminnan sovellusalueista mainittakoon tiedonhaku, hankinta ja luettelointi. CD-ROM-teknologian merkittävä ammattimainen hyödyntäminen alkoi Yhdysvalloissa vuonna 1986. Ensimmäiset kotimaiset CD-ROM-koelevyt ilmestynevät vuoden 1987 aikana. Tekniikka kehittyy jatkuvasti, ja uusia sovelluksia julkaistaan tiheästi. Yksi merkittävä kehityssuunta on vuorovaikutteiseen opetukseen ja kotikäyttöön suunniteltu CD-I (Compact Disc Interactive), jota odotetaan markkinoille vuoden 1988 alussa.

KW - CD-ROM

KW - optical disks

KW - information services

KW - libraries

KW - information storage

KW - information retrieval

M3 - Report

SN - 951-38-2804-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - CD-ROM

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pieskä K, Heimburger A. CD-ROM: Uusi tiedon tallennus- ja jakeluväline. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 79 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 676).