Turvallisuuskriittisten organisaatioiden toiminnan erityispiirteet

Translated title of the contribution: Characteristics of safety critical organizations - work psychological perspective

Pia Oedewald, Teemu Reiman

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä julkaisussa tarkastellaan organisaatioita, jotka toimivat aloilla, joissa henkilö- ja ympäristöturvallisuuden varmistaminen on yksi keskeisimmistä vaatimuksista. Tällaisia organisaatioita ovat muun muassa ydinvoimateollisuuden, ilmailun, kemianteollisuuden ja öljynjalostuksen organisaatiot. Julkaisussa tarkastellaan organisaatiopsykologian näkökulmasta, mitä haasteita jatkuva turvallisuuden varmistaminen asettaa näiden organisaatioiden päivittäiselle toiminnalle ja miten henkilöstö mieltää työnsä haasteet näissä ympäristöissä. Julkaisussa pyritään luomaan siltaa perinteisen työ- ja organisaatiotutkimuksen ja turvallisuusjohtamisen käytäntöjen välille. Julkaisussa perehdytään kansainväliseen kirjallisuuteen turvallisuuskriittisistä organisaatioista ja ihmisen roolista turvallisuuden osatekijänä. Lisäksi hyödynnetään Suomessa toteutettuja eri yhtiöiden turvallisuusasiantuntijoiden ja -johtajien sekä ydinvoimalaitosten työntekijöiden haastatteluita. Kirjoittajat esittävät kahdeksan teemaa, jotka vaikuttavat olevan kaikilla turvallisuuskriittisillä aloilla yhteisiä kysymyksiä. Tällaisia ovat muun muassa; miten henkilöstö ymmärtää toimintaan liittyvät riskit ja miten tiukasti työntekijöiden toimintaa tulisi ohjeistaa. Julkaisu on tarkoitettu kaikille turvallisuuskriittisten organisaatioiden riskien hallinnan, henkilöstön kehittämisen ja johtamisen parissa työskenteleville. Erityisesti se on kirjoitettu vastaamaan ydinvoima-alan nykyiseen keskusteluun, mutta se soveltuu muiden alojen asiantuntijoille yhtä hyvin. Keskeinen tavoite on saada lukija pohtimaan oman alansa suhtautumistapoja inhimillisiin ja organisatorisiin tekijöihin. Kirja soveltuu myös opetuskäyttöön korkeakouluihin ja turvallisuusalan ammatillisiin oppilaitoksiin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages126
ISBN (Electronic)951-38-6699-8
ISBN (Print)951-38-6698-X
Publication statusPublished - 2006
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Publications
Number593
ISSN1235-0621

Fingerprint

organization of work
Oman

Keywords

  • operational safety
  • safety management
  • human safety
  • environmental safety
  • safety-critical organizations
  • decision making
  • nuclear power plants
  • aviation industry
  • chemical industry
  • oil refining industry

Cite this

Oedewald, P., & Reiman, T. (2006). Turvallisuuskriittisten organisaatioiden toiminnan erityispiirteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Publications, No. 593
Oedewald, Pia ; Reiman, Teemu. / Turvallisuuskriittisten organisaatioiden toiminnan erityispiirteet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 126 p. (VTT Publications; No. 593).
@book{64ba5e52ecc543c8b76cbaa08008a3d6,
title = "Turvallisuuskriittisten organisaatioiden toiminnan erityispiirteet",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} julkaisussa tarkastellaan organisaatioita, jotka toimivat aloilla, joissa henkil{\"o}- ja ymp{\"a}rist{\"o}turvallisuuden varmistaminen on yksi keskeisimmist{\"a} vaatimuksista. T{\"a}llaisia organisaatioita ovat muun muassa ydinvoimateollisuuden, ilmailun, kemianteollisuuden ja {\"o}ljynjalostuksen organisaatiot. Julkaisussa tarkastellaan organisaatiopsykologian n{\"a}k{\"o}kulmasta, mit{\"a} haasteita jatkuva turvallisuuden varmistaminen asettaa n{\"a}iden organisaatioiden p{\"a}ivitt{\"a}iselle toiminnalle ja miten henkil{\"o}st{\"o} mielt{\"a}{\"a} ty{\"o}ns{\"a} haasteet n{\"a}iss{\"a} ymp{\"a}rist{\"o}iss{\"a}. Julkaisussa pyrit{\"a}{\"a}n luomaan siltaa perinteisen ty{\"o}- ja organisaatiotutkimuksen ja turvallisuusjohtamisen k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}jen v{\"a}lille. Julkaisussa perehdyt{\"a}{\"a}n kansainv{\"a}liseen kirjallisuuteen turvallisuuskriittisist{\"a} organisaatioista ja ihmisen roolista turvallisuuden osatekij{\"a}n{\"a}. Lis{\"a}ksi hy{\"o}dynnet{\"a}{\"a}n Suomessa toteutettuja eri yhti{\"o}iden turvallisuusasiantuntijoiden ja -johtajien sek{\"a} ydinvoimalaitosten ty{\"o}ntekij{\"o}iden haastatteluita. Kirjoittajat esitt{\"a}v{\"a}t kahdeksan teemaa, jotka vaikuttavat olevan kaikilla turvallisuuskriittisill{\"a} aloilla yhteisi{\"a} kysymyksi{\"a}. T{\"a}llaisia ovat muun muassa; miten henkil{\"o}st{\"o} ymm{\"a}rt{\"a}{\"a} toimintaan liittyv{\"a}t riskit ja miten tiukasti ty{\"o}ntekij{\"o}iden toimintaa tulisi ohjeistaa. Julkaisu on tarkoitettu kaikille turvallisuuskriittisten organisaatioiden riskien hallinnan, henkil{\"o}st{\"o}n kehitt{\"a}misen ja johtamisen parissa ty{\"o}skenteleville. Erityisesti se on kirjoitettu vastaamaan ydinvoima-alan nykyiseen keskusteluun, mutta se soveltuu muiden alojen asiantuntijoille yht{\"a} hyvin. Keskeinen tavoite on saada lukija pohtimaan oman alansa suhtautumistapoja inhimillisiin ja organisatorisiin tekij{\"o}ihin. Kirja soveltuu my{\"o}s opetusk{\"a}ytt{\"o}{\"o}n korkeakouluihin ja turvallisuusalan ammatillisiin oppilaitoksiin.",
keywords = "operational safety, safety management, human safety, environmental safety, safety-critical organizations, decision making, nuclear power plants, aviation industry, chemical industry, oil refining industry",
author = "Pia Oedewald and Teemu Reiman",
year = "2006",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-6698-X",
series = "VTT Publications",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "593",
address = "Finland",

}

Oedewald, P & Reiman, T 2006, Turvallisuuskriittisten organisaatioiden toiminnan erityispiirteet. VTT Publications, no. 593, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Turvallisuuskriittisten organisaatioiden toiminnan erityispiirteet. / Oedewald, Pia; Reiman, Teemu.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 126 p. (VTT Publications; No. 593).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Turvallisuuskriittisten organisaatioiden toiminnan erityispiirteet

AU - Oedewald, Pia

AU - Reiman, Teemu

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Tässä julkaisussa tarkastellaan organisaatioita, jotka toimivat aloilla, joissa henkilö- ja ympäristöturvallisuuden varmistaminen on yksi keskeisimmistä vaatimuksista. Tällaisia organisaatioita ovat muun muassa ydinvoimateollisuuden, ilmailun, kemianteollisuuden ja öljynjalostuksen organisaatiot. Julkaisussa tarkastellaan organisaatiopsykologian näkökulmasta, mitä haasteita jatkuva turvallisuuden varmistaminen asettaa näiden organisaatioiden päivittäiselle toiminnalle ja miten henkilöstö mieltää työnsä haasteet näissä ympäristöissä. Julkaisussa pyritään luomaan siltaa perinteisen työ- ja organisaatiotutkimuksen ja turvallisuusjohtamisen käytäntöjen välille. Julkaisussa perehdytään kansainväliseen kirjallisuuteen turvallisuuskriittisistä organisaatioista ja ihmisen roolista turvallisuuden osatekijänä. Lisäksi hyödynnetään Suomessa toteutettuja eri yhtiöiden turvallisuusasiantuntijoiden ja -johtajien sekä ydinvoimalaitosten työntekijöiden haastatteluita. Kirjoittajat esittävät kahdeksan teemaa, jotka vaikuttavat olevan kaikilla turvallisuuskriittisillä aloilla yhteisiä kysymyksiä. Tällaisia ovat muun muassa; miten henkilöstö ymmärtää toimintaan liittyvät riskit ja miten tiukasti työntekijöiden toimintaa tulisi ohjeistaa. Julkaisu on tarkoitettu kaikille turvallisuuskriittisten organisaatioiden riskien hallinnan, henkilöstön kehittämisen ja johtamisen parissa työskenteleville. Erityisesti se on kirjoitettu vastaamaan ydinvoima-alan nykyiseen keskusteluun, mutta se soveltuu muiden alojen asiantuntijoille yhtä hyvin. Keskeinen tavoite on saada lukija pohtimaan oman alansa suhtautumistapoja inhimillisiin ja organisatorisiin tekijöihin. Kirja soveltuu myös opetuskäyttöön korkeakouluihin ja turvallisuusalan ammatillisiin oppilaitoksiin.

AB - Tässä julkaisussa tarkastellaan organisaatioita, jotka toimivat aloilla, joissa henkilö- ja ympäristöturvallisuuden varmistaminen on yksi keskeisimmistä vaatimuksista. Tällaisia organisaatioita ovat muun muassa ydinvoimateollisuuden, ilmailun, kemianteollisuuden ja öljynjalostuksen organisaatiot. Julkaisussa tarkastellaan organisaatiopsykologian näkökulmasta, mitä haasteita jatkuva turvallisuuden varmistaminen asettaa näiden organisaatioiden päivittäiselle toiminnalle ja miten henkilöstö mieltää työnsä haasteet näissä ympäristöissä. Julkaisussa pyritään luomaan siltaa perinteisen työ- ja organisaatiotutkimuksen ja turvallisuusjohtamisen käytäntöjen välille. Julkaisussa perehdytään kansainväliseen kirjallisuuteen turvallisuuskriittisistä organisaatioista ja ihmisen roolista turvallisuuden osatekijänä. Lisäksi hyödynnetään Suomessa toteutettuja eri yhtiöiden turvallisuusasiantuntijoiden ja -johtajien sekä ydinvoimalaitosten työntekijöiden haastatteluita. Kirjoittajat esittävät kahdeksan teemaa, jotka vaikuttavat olevan kaikilla turvallisuuskriittisillä aloilla yhteisiä kysymyksiä. Tällaisia ovat muun muassa; miten henkilöstö ymmärtää toimintaan liittyvät riskit ja miten tiukasti työntekijöiden toimintaa tulisi ohjeistaa. Julkaisu on tarkoitettu kaikille turvallisuuskriittisten organisaatioiden riskien hallinnan, henkilöstön kehittämisen ja johtamisen parissa työskenteleville. Erityisesti se on kirjoitettu vastaamaan ydinvoima-alan nykyiseen keskusteluun, mutta se soveltuu muiden alojen asiantuntijoille yhtä hyvin. Keskeinen tavoite on saada lukija pohtimaan oman alansa suhtautumistapoja inhimillisiin ja organisatorisiin tekijöihin. Kirja soveltuu myös opetuskäyttöön korkeakouluihin ja turvallisuusalan ammatillisiin oppilaitoksiin.

KW - operational safety

KW - safety management

KW - human safety

KW - environmental safety

KW - safety-critical organizations

KW - decision making

KW - nuclear power plants

KW - aviation industry

KW - chemical industry

KW - oil refining industry

M3 - Report

SN - 951-38-6698-X

T3 - VTT Publications

BT - Turvallisuuskriittisten organisaatioiden toiminnan erityispiirteet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Oedewald P, Reiman T. Turvallisuuskriittisten organisaatioiden toiminnan erityispiirteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 126 p. (VTT Publications; No. 593).