Juustomuottien puhtauden tutkiminen pilot- ja prosessimittakaavassa: Pro graud

Translated title of the contribution: Cheese mould cleanability in pilot and process scale: Master's thesis

Antti Heino

Research output: ThesisMaster's thesisTheses

Abstract

Juustonvalmistuksen kaikissa vaiheissa patogeenien ja pilaajaorganismien kasvu aiheuttaa kuluttajalle terveydellisiä riskejä. Juustonvalmistuksessa käytetyt juustomuotit antavat juustolle muodon ja pinnan. Juuston valmistuksessa juustomuottien puhtaudella on tärkeä merkitys valmiin tuotteen mikrobiologiselle laadulle. Muottien rakenteen monimutkaisuuden vuoksi muottien puhdistuminen tavanomaisilla pesumenetelmillä ei ole riittävää, joten muottien pesuun on kehitetty ultraäänitekniikkaan perustuvia pesureita. Kirjallisuusosassa käsitellään juustomuottien tehtäviä, rakennetta ja likaantumista sekä elintarvikkeiden turvallisuuden vaaratekijöitä meijeriteollisuudessa. Puhdistumiseen vaikuttavia tekijöitä sekä meijeriteollisuudessa käytössä olevia pesumenetelmiä ja erilaisten pesu- ja desinfiointiaineiden vaikutuksia tarkastellaan myös. Ultraäänen osalta käsitellään kavitaatiota ja siihen vaikuttavien tekijöiden vaikutuksia lian irrottamiskykyyn. Kavitaation vaikutuksia mikrobien vegetatiivisolujen ja itiöiden sekä solujen DNA:han on selvitelty. Tutkimuksen kokeellisessa osassa selvitettiin Valio Oy:n Lapinlahden juustolan edam-juustolinjan juustomuottien puhtautta. Juustonvalmistuslinjalla tarkkailtiin juustomuottien puhtautta eri pikamenetelmien avulla. Juustomuottipesurin pesuveden likaantumista tutkittiin COD- ja EDTA- menetelmällä. Pilot-mittakaavan kokeissa selvitettiin neljän eri pesuaineen ja kolmen eri pesuaineliuosvahvuuden vaikutuksia puhdistuvuuteen käyttäen puhdasta ja likaista pesuvettä sekä uusia että kemiallisesti vanhennettuja juustomuottipalasia. Tulosten perusteella oli havaittavissa tilastollisesti merkitsevää eroa juustomuottien ja juustomuottien kansien likaisuuden välillä. Pesuliuosten määritystulosten perusteella pesuliuoksen likaisuus kasvaa suoraviivaisesti käyttöajan alussa, mutta hidastuu ajan funktiona. Käytetyt pesuveden määritysmenetelmät antavat yhteneväisen kuvan pesuveden likaantumisesta. Pilot -kokeiden perusteella Fet 40 Loro oli pesuteholtaan muita heikompi pesuaine. Muiden pesuaineiden välillä ei havaittu eroja pesutuloksissa mutta pesuliuosten väkevyyden osalta parhain puhdistusvaikutus oli 1,5 %:lla pesuliuoksilla. Pilot –kokeiden perusteella käytetyn pesuaineen väkevyys suositellaan säädettäväksi n. 1 %:n tasolle.
Original languageFinnish
QualificationMaster Degree
Publication statusPublished - 2000
MoE publication typeG2 Master's thesis, polytechnic Master's thesis

Fingerprint

Nefopam
Cheese
Edetic Acid
Fungi
DNA
sapropterin

Keywords

  • cheese
  • cleaning
  • cheese mo(u)ld
  • detergents
  • ultrasonic

Cite this

@phdthesis{70d69f2009c0419195fb53ae30342582,
title = "Juustomuottien puhtauden tutkiminen pilot- ja prosessimittakaavassa: Pro graud",
abstract = "Juustonvalmistuksen kaikissa vaiheissa patogeenien ja pilaajaorganismien kasvu aiheuttaa kuluttajalle terveydellisi{\"a} riskej{\"a}. Juustonvalmistuksessa k{\"a}ytetyt juustomuotit antavat juustolle muodon ja pinnan. Juuston valmistuksessa juustomuottien puhtaudella on t{\"a}rke{\"a} merkitys valmiin tuotteen mikrobiologiselle laadulle. Muottien rakenteen monimutkaisuuden vuoksi muottien puhdistuminen tavanomaisilla pesumenetelmill{\"a} ei ole riitt{\"a}v{\"a}{\"a}, joten muottien pesuun on kehitetty ultra{\"a}{\"a}nitekniikkaan perustuvia pesureita. Kirjallisuusosassa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n juustomuottien teht{\"a}vi{\"a}, rakennetta ja likaantumista sek{\"a} elintarvikkeiden turvallisuuden vaaratekij{\"o}it{\"a} meijeriteollisuudessa. Puhdistumiseen vaikuttavia tekij{\"o}it{\"a} sek{\"a} meijeriteollisuudessa k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevia pesumenetelmi{\"a} ja erilaisten pesu- ja desinfiointiaineiden vaikutuksia tarkastellaan my{\"o}s. Ultra{\"a}{\"a}nen osalta k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n kavitaatiota ja siihen vaikuttavien tekij{\"o}iden vaikutuksia lian irrottamiskykyyn. Kavitaation vaikutuksia mikrobien vegetatiivisolujen ja iti{\"o}iden sek{\"a} solujen DNA:han on selvitelty. Tutkimuksen kokeellisessa osassa selvitettiin Valio Oy:n Lapinlahden juustolan edam-juustolinjan juustomuottien puhtautta. Juustonvalmistuslinjalla tarkkailtiin juustomuottien puhtautta eri pikamenetelmien avulla. Juustomuottipesurin pesuveden likaantumista tutkittiin COD- ja EDTA- menetelm{\"a}ll{\"a}. Pilot-mittakaavan kokeissa selvitettiin nelj{\"a}n eri pesuaineen ja kolmen eri pesuaineliuosvahvuuden vaikutuksia puhdistuvuuteen k{\"a}ytt{\"a}en puhdasta ja likaista pesuvett{\"a} sek{\"a} uusia ett{\"a} kemiallisesti vanhennettuja juustomuottipalasia. Tulosten perusteella oli havaittavissa tilastollisesti merkitsev{\"a}{\"a} eroa juustomuottien ja juustomuottien kansien likaisuuden v{\"a}lill{\"a}. Pesuliuosten m{\"a}{\"a}ritystulosten perusteella pesuliuoksen likaisuus kasvaa suoraviivaisesti k{\"a}ytt{\"o}ajan alussa, mutta hidastuu ajan funktiona. K{\"a}ytetyt pesuveden m{\"a}{\"a}ritysmenetelm{\"a}t antavat yhtenev{\"a}isen kuvan pesuveden likaantumisesta. Pilot -kokeiden perusteella Fet 40 Loro oli pesuteholtaan muita heikompi pesuaine. Muiden pesuaineiden v{\"a}lill{\"a} ei havaittu eroja pesutuloksissa mutta pesuliuosten v{\"a}kevyyden osalta parhain puhdistusvaikutus oli 1,5 {\%}:lla pesuliuoksilla. Pilot –kokeiden perusteella k{\"a}ytetyn pesuaineen v{\"a}kevyys suositellaan s{\"a}{\"a}dett{\"a}v{\"a}ksi n. 1 {\%}:n tasolle.",
keywords = "cheese, cleaning, cheese mo(u)ld, detergents, ultrasonic",
author = "Antti Heino",
note = "CA: BEL OH: pro gradu",
year = "2000",
language = "Finnish",

}

Juustomuottien puhtauden tutkiminen pilot- ja prosessimittakaavassa : Pro graud. / Heino, Antti.

2000.

Research output: ThesisMaster's thesisTheses

TY - THES

T1 - Juustomuottien puhtauden tutkiminen pilot- ja prosessimittakaavassa

T2 - Pro graud

AU - Heino, Antti

N1 - CA: BEL OH: pro gradu

PY - 2000

Y1 - 2000

N2 - Juustonvalmistuksen kaikissa vaiheissa patogeenien ja pilaajaorganismien kasvu aiheuttaa kuluttajalle terveydellisiä riskejä. Juustonvalmistuksessa käytetyt juustomuotit antavat juustolle muodon ja pinnan. Juuston valmistuksessa juustomuottien puhtaudella on tärkeä merkitys valmiin tuotteen mikrobiologiselle laadulle. Muottien rakenteen monimutkaisuuden vuoksi muottien puhdistuminen tavanomaisilla pesumenetelmillä ei ole riittävää, joten muottien pesuun on kehitetty ultraäänitekniikkaan perustuvia pesureita. Kirjallisuusosassa käsitellään juustomuottien tehtäviä, rakennetta ja likaantumista sekä elintarvikkeiden turvallisuuden vaaratekijöitä meijeriteollisuudessa. Puhdistumiseen vaikuttavia tekijöitä sekä meijeriteollisuudessa käytössä olevia pesumenetelmiä ja erilaisten pesu- ja desinfiointiaineiden vaikutuksia tarkastellaan myös. Ultraäänen osalta käsitellään kavitaatiota ja siihen vaikuttavien tekijöiden vaikutuksia lian irrottamiskykyyn. Kavitaation vaikutuksia mikrobien vegetatiivisolujen ja itiöiden sekä solujen DNA:han on selvitelty. Tutkimuksen kokeellisessa osassa selvitettiin Valio Oy:n Lapinlahden juustolan edam-juustolinjan juustomuottien puhtautta. Juustonvalmistuslinjalla tarkkailtiin juustomuottien puhtautta eri pikamenetelmien avulla. Juustomuottipesurin pesuveden likaantumista tutkittiin COD- ja EDTA- menetelmällä. Pilot-mittakaavan kokeissa selvitettiin neljän eri pesuaineen ja kolmen eri pesuaineliuosvahvuuden vaikutuksia puhdistuvuuteen käyttäen puhdasta ja likaista pesuvettä sekä uusia että kemiallisesti vanhennettuja juustomuottipalasia. Tulosten perusteella oli havaittavissa tilastollisesti merkitsevää eroa juustomuottien ja juustomuottien kansien likaisuuden välillä. Pesuliuosten määritystulosten perusteella pesuliuoksen likaisuus kasvaa suoraviivaisesti käyttöajan alussa, mutta hidastuu ajan funktiona. Käytetyt pesuveden määritysmenetelmät antavat yhteneväisen kuvan pesuveden likaantumisesta. Pilot -kokeiden perusteella Fet 40 Loro oli pesuteholtaan muita heikompi pesuaine. Muiden pesuaineiden välillä ei havaittu eroja pesutuloksissa mutta pesuliuosten väkevyyden osalta parhain puhdistusvaikutus oli 1,5 %:lla pesuliuoksilla. Pilot –kokeiden perusteella käytetyn pesuaineen väkevyys suositellaan säädettäväksi n. 1 %:n tasolle.

AB - Juustonvalmistuksen kaikissa vaiheissa patogeenien ja pilaajaorganismien kasvu aiheuttaa kuluttajalle terveydellisiä riskejä. Juustonvalmistuksessa käytetyt juustomuotit antavat juustolle muodon ja pinnan. Juuston valmistuksessa juustomuottien puhtaudella on tärkeä merkitys valmiin tuotteen mikrobiologiselle laadulle. Muottien rakenteen monimutkaisuuden vuoksi muottien puhdistuminen tavanomaisilla pesumenetelmillä ei ole riittävää, joten muottien pesuun on kehitetty ultraäänitekniikkaan perustuvia pesureita. Kirjallisuusosassa käsitellään juustomuottien tehtäviä, rakennetta ja likaantumista sekä elintarvikkeiden turvallisuuden vaaratekijöitä meijeriteollisuudessa. Puhdistumiseen vaikuttavia tekijöitä sekä meijeriteollisuudessa käytössä olevia pesumenetelmiä ja erilaisten pesu- ja desinfiointiaineiden vaikutuksia tarkastellaan myös. Ultraäänen osalta käsitellään kavitaatiota ja siihen vaikuttavien tekijöiden vaikutuksia lian irrottamiskykyyn. Kavitaation vaikutuksia mikrobien vegetatiivisolujen ja itiöiden sekä solujen DNA:han on selvitelty. Tutkimuksen kokeellisessa osassa selvitettiin Valio Oy:n Lapinlahden juustolan edam-juustolinjan juustomuottien puhtautta. Juustonvalmistuslinjalla tarkkailtiin juustomuottien puhtautta eri pikamenetelmien avulla. Juustomuottipesurin pesuveden likaantumista tutkittiin COD- ja EDTA- menetelmällä. Pilot-mittakaavan kokeissa selvitettiin neljän eri pesuaineen ja kolmen eri pesuaineliuosvahvuuden vaikutuksia puhdistuvuuteen käyttäen puhdasta ja likaista pesuvettä sekä uusia että kemiallisesti vanhennettuja juustomuottipalasia. Tulosten perusteella oli havaittavissa tilastollisesti merkitsevää eroa juustomuottien ja juustomuottien kansien likaisuuden välillä. Pesuliuosten määritystulosten perusteella pesuliuoksen likaisuus kasvaa suoraviivaisesti käyttöajan alussa, mutta hidastuu ajan funktiona. Käytetyt pesuveden määritysmenetelmät antavat yhteneväisen kuvan pesuveden likaantumisesta. Pilot -kokeiden perusteella Fet 40 Loro oli pesuteholtaan muita heikompi pesuaine. Muiden pesuaineiden välillä ei havaittu eroja pesutuloksissa mutta pesuliuosten väkevyyden osalta parhain puhdistusvaikutus oli 1,5 %:lla pesuliuoksilla. Pilot –kokeiden perusteella käytetyn pesuaineen väkevyys suositellaan säädettäväksi n. 1 %:n tasolle.

KW - cheese

KW - cleaning

KW - cheese mo(u)ld

KW - detergents

KW - ultrasonic

M3 - Master's thesis

ER -