Piirisimulointiohjelmistojen käyttömahdollisuudet elektronisten analogiapiirien vika- ja vaikutusanalyysissä

Translated title of the contribution: Circuit simulation programs as the tools of failure mode and effect analysis of analog electronic circuits

Marita Lehtelä, Timo Malm, Risto Tiusanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää mahdollisuuksia suorittaa elektronisten analogiapiirien vika- ja vaikutusanalyysi tietokoneavusteisesti. Tähän liittyen selvitettiin yleisimpien elektroniikan komponenttien vikaantumistapoja. Tutkittiin kolmen mikrotietokoneissa toimivan piirisimulointiohjelman ominaisuuksia ja arvioitiin niiden soveltuvuutta toimia työkaluina vika- ja vaikutusanalyysissä. Tutkimuksessa esitetään eräs toteuttamismalli tietokoneavusteiselle vika- ja vaikutusanalyysille. Ohjelmia testattiin käytännössä muutamaa esimerkkipiiriä käyttäen. Ohjelmat soveltuvat laajojen komponenttivalikoimiensa ja simulointimahdollisuuksiensa puolesta vika- ja vaikutusanalyysissä käytettäviksi, jos viat mallinnetaan kunkin ohjelman syöttötiedostoon manuaalisesti. Automaattisen vika- ja vaikutusanalyysin toteuttaminen tutkituilla piirisimulaattoreilla vaatii lisäohjelmien luomista ohjelmien ympäristöön.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages58
ISBN (Print)951-38-3693-2
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1123
ISSN0358-5085

Fingerprint

Circuit simulation
Failure modes
Networks (circuits)

Keywords

  • analog systems
  • electronic devices
  • circuit analysis computing
  • circuit CAD
  • fault mode and effect analysis
  • occupational safety

Cite this

Lehtelä, M., Malm, T., & Tiusanen, R. (1990). Piirisimulointiohjelmistojen käyttömahdollisuudet elektronisten analogiapiirien vika- ja vaikutusanalyysissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1123
Lehtelä, Marita ; Malm, Timo ; Tiusanen, Risto. / Piirisimulointiohjelmistojen käyttömahdollisuudet elektronisten analogiapiirien vika- ja vaikutusanalyysissä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1123).
@book{4ff429492e694ca9beac24fb78adde14,
title = "Piirisimulointiohjelmistojen k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuudet elektronisten analogiapiirien vika- ja vaikutusanalyysiss{\"a}",
abstract = "Tutkimuksen tarkoituksena oli selvitt{\"a}{\"a} mahdollisuuksia suorittaa elektronisten analogiapiirien vika- ja vaikutusanalyysi tietokoneavusteisesti. T{\"a}h{\"a}n liittyen selvitettiin yleisimpien elektroniikan komponenttien vikaantumistapoja. Tutkittiin kolmen mikrotietokoneissa toimivan piirisimulointiohjelman ominaisuuksia ja arvioitiin niiden soveltuvuutta toimia ty{\"o}kaluina vika- ja vaikutusanalyysiss{\"a}. Tutkimuksessa esitet{\"a}{\"a}n er{\"a}s toteuttamismalli tietokoneavusteiselle vika- ja vaikutusanalyysille. Ohjelmia testattiin k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} muutamaa esimerkkipiiri{\"a} k{\"a}ytt{\"a}en. Ohjelmat soveltuvat laajojen komponenttivalikoimiensa ja simulointimahdollisuuksiensa puolesta vika- ja vaikutusanalyysiss{\"a} k{\"a}ytett{\"a}viksi, jos viat mallinnetaan kunkin ohjelman sy{\"o}tt{\"o}tiedostoon manuaalisesti. Automaattisen vika- ja vaikutusanalyysin toteuttaminen tutkituilla piirisimulaattoreilla vaatii lis{\"a}ohjelmien luomista ohjelmien ymp{\"a}rist{\"o}{\"o}n.",
keywords = "analog systems, electronic devices, circuit analysis computing, circuit CAD, fault mode and effect analysis, occupational safety",
author = "Marita Lehtel{\"a} and Timo Malm and Risto Tiusanen",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3693-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1123",
address = "Finland",

}

Lehtelä, M, Malm, T & Tiusanen, R 1990, Piirisimulointiohjelmistojen käyttömahdollisuudet elektronisten analogiapiirien vika- ja vaikutusanalyysissä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1123, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Piirisimulointiohjelmistojen käyttömahdollisuudet elektronisten analogiapiirien vika- ja vaikutusanalyysissä. / Lehtelä, Marita; Malm, Timo; Tiusanen, Risto.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1123).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Piirisimulointiohjelmistojen käyttömahdollisuudet elektronisten analogiapiirien vika- ja vaikutusanalyysissä

AU - Lehtelä, Marita

AU - Malm, Timo

AU - Tiusanen, Risto

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää mahdollisuuksia suorittaa elektronisten analogiapiirien vika- ja vaikutusanalyysi tietokoneavusteisesti. Tähän liittyen selvitettiin yleisimpien elektroniikan komponenttien vikaantumistapoja. Tutkittiin kolmen mikrotietokoneissa toimivan piirisimulointiohjelman ominaisuuksia ja arvioitiin niiden soveltuvuutta toimia työkaluina vika- ja vaikutusanalyysissä. Tutkimuksessa esitetään eräs toteuttamismalli tietokoneavusteiselle vika- ja vaikutusanalyysille. Ohjelmia testattiin käytännössä muutamaa esimerkkipiiriä käyttäen. Ohjelmat soveltuvat laajojen komponenttivalikoimiensa ja simulointimahdollisuuksiensa puolesta vika- ja vaikutusanalyysissä käytettäviksi, jos viat mallinnetaan kunkin ohjelman syöttötiedostoon manuaalisesti. Automaattisen vika- ja vaikutusanalyysin toteuttaminen tutkituilla piirisimulaattoreilla vaatii lisäohjelmien luomista ohjelmien ympäristöön.

AB - Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää mahdollisuuksia suorittaa elektronisten analogiapiirien vika- ja vaikutusanalyysi tietokoneavusteisesti. Tähän liittyen selvitettiin yleisimpien elektroniikan komponenttien vikaantumistapoja. Tutkittiin kolmen mikrotietokoneissa toimivan piirisimulointiohjelman ominaisuuksia ja arvioitiin niiden soveltuvuutta toimia työkaluina vika- ja vaikutusanalyysissä. Tutkimuksessa esitetään eräs toteuttamismalli tietokoneavusteiselle vika- ja vaikutusanalyysille. Ohjelmia testattiin käytännössä muutamaa esimerkkipiiriä käyttäen. Ohjelmat soveltuvat laajojen komponenttivalikoimiensa ja simulointimahdollisuuksiensa puolesta vika- ja vaikutusanalyysissä käytettäviksi, jos viat mallinnetaan kunkin ohjelman syöttötiedostoon manuaalisesti. Automaattisen vika- ja vaikutusanalyysin toteuttaminen tutkituilla piirisimulaattoreilla vaatii lisäohjelmien luomista ohjelmien ympäristöön.

KW - analog systems

KW - electronic devices

KW - circuit analysis computing

KW - circuit CAD

KW - fault mode and effect analysis

KW - occupational safety

M3 - Report

SN - 951-38-3693-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Piirisimulointiohjelmistojen käyttömahdollisuudet elektronisten analogiapiirien vika- ja vaikutusanalyysissä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lehtelä M, Malm T, Tiusanen R. Piirisimulointiohjelmistojen käyttömahdollisuudet elektronisten analogiapiirien vika- ja vaikutusanalyysissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1123).