Rakennusteollisuuden komposiittien osamateriaalit

Translated title of the contribution: Composite raw materials for the building industry

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Komposiitti on materiaali, joka on saatu aikaan yhdistämällä kahta tai useampaa eri komponenttia. Näiden välillä on selvä rajapinta. Rajapinnat ovat usein komposiittimateriaalin mekaanisesti heikoimpia ja kemiallisesti epästabiileimpia kohtia. Saatavuus, hinta ja mitoituksen luotettavuus vaikuttavat rakennusmateriaalien valintaan ja käyttöönottoon. Suunnittelijoilta puuttuvat kuitenkin luotettavat ja yksiselitteiset materiaalitiedot useista uusista komposiittimateriaaleista. Julkaisuun sisältyvässä komposiittien lujuusopillisessa tarkastelussa on käsitelty kuitua ja matriisia, partikkelia ja matriisia sekä laminaattia ja ydintä. Materiaalien palo-ominaisuuksien yleisiä taustoja ja komposiitteihin liittyviä erityisominaisuuksia on esitelty. Lisäksi on tarkasteltu laskentamenetelmien soveltamista ja paloteknisiä määräyksiä. Rakennusmateriaalien kestävyyden ennustamisen lähtökohtia on esitetty. Rakennusmateriaalien ympäristövaikutuksia on tarkasteltu teollisuusmineraalien, metallien, synteettisten polymeerimateriaalien ja puun osalta. Rakennusteollisuuden komposiittien potentiaalisista matriisimateriaaleista on käsitelty betonia, keraameja, metalleja, puuta ja polymeereja. Kuitulujitteista on käsitelty hiili-, keraami-, lasi-, metalli-, aramidi-, polyesteri-, polyakryylinitriili-, polyolefiini- ja puukuituja.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages90
ISBN (Print)951-38-4327-0
Publication statusPublished - 1992
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1433
ISSN1235-0605

Fingerprint

construction industry
composite materials
raw materials

Keywords

 • construction materials
 • composite materials
 • construction industry
 • components
 • interfaces
 • stability criteria
 • utilization
 • design
 • calculations
 • models
 • evaluation
 • dimensioning
 • fire prevention
 • fire resistance
 • durability
 • regulations
 • environmental engineering

Cite this

Sarvaranta, L. (Ed.) (1992). Rakennusteollisuuden komposiittien osamateriaalit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1433
Sarvaranta, Leena (Editor). / Rakennusteollisuuden komposiittien osamateriaalit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 90 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1433).
@book{7d2507e15a37414e9895be6296d698f5,
title = "Rakennusteollisuuden komposiittien osamateriaalit",
abstract = "Komposiitti on materiaali, joka on saatu aikaan yhdist{\"a}m{\"a}ll{\"a} kahta tai useampaa eri komponenttia. N{\"a}iden v{\"a}lill{\"a} on selv{\"a} rajapinta. Rajapinnat ovat usein komposiittimateriaalin mekaanisesti heikoimpia ja kemiallisesti ep{\"a}stabiileimpia kohtia. Saatavuus, hinta ja mitoituksen luotettavuus vaikuttavat rakennusmateriaalien valintaan ja k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottoon. Suunnittelijoilta puuttuvat kuitenkin luotettavat ja yksiselitteiset materiaalitiedot useista uusista komposiittimateriaaleista. Julkaisuun sis{\"a}ltyv{\"a}ss{\"a} komposiittien lujuusopillisessa tarkastelussa on k{\"a}sitelty kuitua ja matriisia, partikkelia ja matriisia sek{\"a} laminaattia ja ydint{\"a}. Materiaalien palo-ominaisuuksien yleisi{\"a} taustoja ja komposiitteihin liittyvi{\"a} erityisominaisuuksia on esitelty. Lis{\"a}ksi on tarkasteltu laskentamenetelmien soveltamista ja paloteknisi{\"a} m{\"a}{\"a}r{\"a}yksi{\"a}. Rakennusmateriaalien kest{\"a}vyyden ennustamisen l{\"a}ht{\"o}kohtia on esitetty. Rakennusmateriaalien ymp{\"a}rist{\"o}vaikutuksia on tarkasteltu teollisuusmineraalien, metallien, synteettisten polymeerimateriaalien ja puun osalta. Rakennusteollisuuden komposiittien potentiaalisista matriisimateriaaleista on k{\"a}sitelty betonia, keraameja, metalleja, puuta ja polymeereja. Kuitulujitteista on k{\"a}sitelty hiili-, keraami-, lasi-, metalli-, aramidi-, polyesteri-, polyakryylinitriili-, polyolefiini- ja puukuituja.",
keywords = "construction materials, composite materials, construction industry, components, interfaces, stability criteria, utilization, design, calculations, models, evaluation, dimensioning, fire prevention, fire resistance, durability, regulations, environmental engineering",
editor = "Leena Sarvaranta",
year = "1992",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4327-0",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1433",
address = "Finland",

}

Sarvaranta, L (ed.) 1992, Rakennusteollisuuden komposiittien osamateriaalit. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1433, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Rakennusteollisuuden komposiittien osamateriaalit. / Sarvaranta, Leena (Editor).

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 90 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1433).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Rakennusteollisuuden komposiittien osamateriaalit

A2 - Sarvaranta, Leena

PY - 1992

Y1 - 1992

N2 - Komposiitti on materiaali, joka on saatu aikaan yhdistämällä kahta tai useampaa eri komponenttia. Näiden välillä on selvä rajapinta. Rajapinnat ovat usein komposiittimateriaalin mekaanisesti heikoimpia ja kemiallisesti epästabiileimpia kohtia. Saatavuus, hinta ja mitoituksen luotettavuus vaikuttavat rakennusmateriaalien valintaan ja käyttöönottoon. Suunnittelijoilta puuttuvat kuitenkin luotettavat ja yksiselitteiset materiaalitiedot useista uusista komposiittimateriaaleista. Julkaisuun sisältyvässä komposiittien lujuusopillisessa tarkastelussa on käsitelty kuitua ja matriisia, partikkelia ja matriisia sekä laminaattia ja ydintä. Materiaalien palo-ominaisuuksien yleisiä taustoja ja komposiitteihin liittyviä erityisominaisuuksia on esitelty. Lisäksi on tarkasteltu laskentamenetelmien soveltamista ja paloteknisiä määräyksiä. Rakennusmateriaalien kestävyyden ennustamisen lähtökohtia on esitetty. Rakennusmateriaalien ympäristövaikutuksia on tarkasteltu teollisuusmineraalien, metallien, synteettisten polymeerimateriaalien ja puun osalta. Rakennusteollisuuden komposiittien potentiaalisista matriisimateriaaleista on käsitelty betonia, keraameja, metalleja, puuta ja polymeereja. Kuitulujitteista on käsitelty hiili-, keraami-, lasi-, metalli-, aramidi-, polyesteri-, polyakryylinitriili-, polyolefiini- ja puukuituja.

AB - Komposiitti on materiaali, joka on saatu aikaan yhdistämällä kahta tai useampaa eri komponenttia. Näiden välillä on selvä rajapinta. Rajapinnat ovat usein komposiittimateriaalin mekaanisesti heikoimpia ja kemiallisesti epästabiileimpia kohtia. Saatavuus, hinta ja mitoituksen luotettavuus vaikuttavat rakennusmateriaalien valintaan ja käyttöönottoon. Suunnittelijoilta puuttuvat kuitenkin luotettavat ja yksiselitteiset materiaalitiedot useista uusista komposiittimateriaaleista. Julkaisuun sisältyvässä komposiittien lujuusopillisessa tarkastelussa on käsitelty kuitua ja matriisia, partikkelia ja matriisia sekä laminaattia ja ydintä. Materiaalien palo-ominaisuuksien yleisiä taustoja ja komposiitteihin liittyviä erityisominaisuuksia on esitelty. Lisäksi on tarkasteltu laskentamenetelmien soveltamista ja paloteknisiä määräyksiä. Rakennusmateriaalien kestävyyden ennustamisen lähtökohtia on esitetty. Rakennusmateriaalien ympäristövaikutuksia on tarkasteltu teollisuusmineraalien, metallien, synteettisten polymeerimateriaalien ja puun osalta. Rakennusteollisuuden komposiittien potentiaalisista matriisimateriaaleista on käsitelty betonia, keraameja, metalleja, puuta ja polymeereja. Kuitulujitteista on käsitelty hiili-, keraami-, lasi-, metalli-, aramidi-, polyesteri-, polyakryylinitriili-, polyolefiini- ja puukuituja.

KW - construction materials

KW - composite materials

KW - construction industry

KW - components

KW - interfaces

KW - stability criteria

KW - utilization

KW - design

KW - calculations

KW - models

KW - evaluation

KW - dimensioning

KW - fire prevention

KW - fire resistance

KW - durability

KW - regulations

KW - environmental engineering

M3 - Report

SN - 951-38-4327-0

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Rakennusteollisuuden komposiittien osamateriaalit

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Sarvaranta L, (ed.). Rakennusteollisuuden komposiittien osamateriaalit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 90 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1433).