Kitkarenkaiden pitomerkintöjen ymmärrettävyys ja kuljettajien rengasvalinnat

Translated title of the contribution: Comprehension of grip labels on unstudded winter tyres and tyre selection

Salla Salenius, Juha Luoma

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten suomalaiset henkilöauton kuljettajat ymmärtävät erilaisia renkaiden pitomerkintöjä ja miten merkinnät vaikuttavat rengasvalintoihin. Kohteena oli kitkarenkaiden märkä-, lumi- ja jääpito. Autonkuljettajien käsityksiä merkinnöistä selvitettiin maantieteellisesti edustavalla Internet-kyselyllä, johon osallistui 1 012 vastaajaa, jotka olivat ilmoittaneet osallistuvansa taloudessa autoon liittyvään päätöksentekoon. Tulosten mukaan EU:n viralliset rengasmerkintäsymbolit ymmärretään hyvin. Myös renkaan lumi- ja jääpidosta kertova symboli, jossa on rengas, tie ja lumihiutaleita, tulkittiin oikein lähes poikkeuksetta. Vastaajat pitivät kitkarenkaiden ostohetkellä tärkeimpänä rengasmerkintänä lumi- ja jääpito-ominaisuuksia ja lähes yhtä tärkeänä märkäpito-ominaisuuksia. Toistaiseksi EU:n alueella ei kuitenkaan ole vaatimuksia lumi- ja jääpito-ominaisuuksien esittämisestä renkaissa. Erillistä lumi- ja jääpitomerkintää renkaissa puoltaa myös se, että rengasvalinnat riippuivat huomattavasti siitä, annettiinko tietoa lumi- ja jääpidosta. Kun renkaissa oli vain märkäpitomerkintä, vastaajat päätyivät useimmin märkäpidoltaan hyvään renkaaseen. Sen sijaan tilanteessa, jossa renkaan lumi- ja jääpidosta oli erikseen kerrottu, valinta kohdistui useimmin renkaisiin, jossa lumi- ja jääpito olivat märkäpitoa paremmat tai nämä ominaisuudet olivat luokitukseltaan yhtä hyvät. Jotta suomalaiset kuluttajat osaisivat valita tarpeisiinsa sekä ajo-olosuhteisiin sopivan ja oikeanlaisen kitkarenkaan, tulisi niihin jatkossa lisätä merkintä lumi- ja jääpidosta. Tiedotusta rengasominaisuuksista eri keleillä ja niiden yhteyksistä toisiinsa tulisi myös lisätä.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages46
  ISBN (Electronic)978-951-38-8063-7
  Publication statusPublished - 2013
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Technology
  Number133
  ISSN2242-1211

  Fingerprint

  tires
  winter

  Keywords

  • unstudded winter tyre
  • tyre performance
  • driver
  • comprehensibility

  Cite this

  Salenius, S., & Luoma, J. (2013). Kitkarenkaiden pitomerkintöjen ymmärrettävyys ja kuljettajien rengasvalinnat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 133
  Salenius, Salla ; Luoma, Juha. / Kitkarenkaiden pitomerkintöjen ymmärrettävyys ja kuljettajien rengasvalinnat. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 46 p. (VTT Technology; No. 133).
  @book{7aa0ca5139544ec88c3d93bfa0c1ee30,
  title = "Kitkarenkaiden pitomerkint{\"o}jen ymm{\"a}rrett{\"a}vyys ja kuljettajien rengasvalinnat",
  abstract = "Tutkimuksen tavoitteena oli selvitt{\"a}{\"a}, miten suomalaiset henkil{\"o}auton kuljettajat ymm{\"a}rt{\"a}v{\"a}t erilaisia renkaiden pitomerkint{\"o}j{\"a} ja miten merkinn{\"a}t vaikuttavat rengasvalintoihin. Kohteena oli kitkarenkaiden m{\"a}rk{\"a}-, lumi- ja j{\"a}{\"a}pito. Autonkuljettajien k{\"a}sityksi{\"a} merkinn{\"o}ist{\"a} selvitettiin maantieteellisesti edustavalla Internet-kyselyll{\"a}, johon osallistui 1 012 vastaajaa, jotka olivat ilmoittaneet osallistuvansa taloudessa autoon liittyv{\"a}{\"a}n p{\"a}{\"a}t{\"o}ksentekoon. Tulosten mukaan EU:n viralliset rengasmerkint{\"a}symbolit ymm{\"a}rret{\"a}{\"a}n hyvin. My{\"o}s renkaan lumi- ja j{\"a}{\"a}pidosta kertova symboli, jossa on rengas, tie ja lumihiutaleita, tulkittiin oikein l{\"a}hes poikkeuksetta. Vastaajat pitiv{\"a}t kitkarenkaiden ostohetkell{\"a} t{\"a}rkeimp{\"a}n{\"a} rengasmerkint{\"a}n{\"a} lumi- ja j{\"a}{\"a}pito-ominaisuuksia ja l{\"a}hes yht{\"a} t{\"a}rke{\"a}n{\"a} m{\"a}rk{\"a}pito-ominaisuuksia. Toistaiseksi EU:n alueella ei kuitenkaan ole vaatimuksia lumi- ja j{\"a}{\"a}pito-ominaisuuksien esitt{\"a}misest{\"a} renkaissa. Erillist{\"a} lumi- ja j{\"a}{\"a}pitomerkint{\"a}{\"a} renkaissa puoltaa my{\"o}s se, ett{\"a} rengasvalinnat riippuivat huomattavasti siit{\"a}, annettiinko tietoa lumi- ja j{\"a}{\"a}pidosta. Kun renkaissa oli vain m{\"a}rk{\"a}pitomerkint{\"a}, vastaajat p{\"a}{\"a}tyiv{\"a}t useimmin m{\"a}rk{\"a}pidoltaan hyv{\"a}{\"a}n renkaaseen. Sen sijaan tilanteessa, jossa renkaan lumi- ja j{\"a}{\"a}pidosta oli erikseen kerrottu, valinta kohdistui useimmin renkaisiin, jossa lumi- ja j{\"a}{\"a}pito olivat m{\"a}rk{\"a}pitoa paremmat tai n{\"a}m{\"a} ominaisuudet olivat luokitukseltaan yht{\"a} hyv{\"a}t. Jotta suomalaiset kuluttajat osaisivat valita tarpeisiinsa sek{\"a} ajo-olosuhteisiin sopivan ja oikeanlaisen kitkarenkaan, tulisi niihin jatkossa lis{\"a}t{\"a} merkint{\"a} lumi- ja j{\"a}{\"a}pidosta. Tiedotusta rengasominaisuuksista eri keleill{\"a} ja niiden yhteyksist{\"a} toisiinsa tulisi my{\"o}s lis{\"a}t{\"a}.",
  keywords = "unstudded winter tyre, tyre performance, driver, comprehensibility",
  author = "Salla Salenius and Juha Luoma",
  note = "Project code: 78347",
  year = "2013",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Technology",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "133",
  address = "Finland",

  }

  Salenius, S & Luoma, J 2013, Kitkarenkaiden pitomerkintöjen ymmärrettävyys ja kuljettajien rengasvalinnat. VTT Technology, no. 133, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Kitkarenkaiden pitomerkintöjen ymmärrettävyys ja kuljettajien rengasvalinnat. / Salenius, Salla; Luoma, Juha.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 46 p. (VTT Technology; No. 133).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Kitkarenkaiden pitomerkintöjen ymmärrettävyys ja kuljettajien rengasvalinnat

  AU - Salenius, Salla

  AU - Luoma, Juha

  N1 - Project code: 78347

  PY - 2013

  Y1 - 2013

  N2 - Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten suomalaiset henkilöauton kuljettajat ymmärtävät erilaisia renkaiden pitomerkintöjä ja miten merkinnät vaikuttavat rengasvalintoihin. Kohteena oli kitkarenkaiden märkä-, lumi- ja jääpito. Autonkuljettajien käsityksiä merkinnöistä selvitettiin maantieteellisesti edustavalla Internet-kyselyllä, johon osallistui 1 012 vastaajaa, jotka olivat ilmoittaneet osallistuvansa taloudessa autoon liittyvään päätöksentekoon. Tulosten mukaan EU:n viralliset rengasmerkintäsymbolit ymmärretään hyvin. Myös renkaan lumi- ja jääpidosta kertova symboli, jossa on rengas, tie ja lumihiutaleita, tulkittiin oikein lähes poikkeuksetta. Vastaajat pitivät kitkarenkaiden ostohetkellä tärkeimpänä rengasmerkintänä lumi- ja jääpito-ominaisuuksia ja lähes yhtä tärkeänä märkäpito-ominaisuuksia. Toistaiseksi EU:n alueella ei kuitenkaan ole vaatimuksia lumi- ja jääpito-ominaisuuksien esittämisestä renkaissa. Erillistä lumi- ja jääpitomerkintää renkaissa puoltaa myös se, että rengasvalinnat riippuivat huomattavasti siitä, annettiinko tietoa lumi- ja jääpidosta. Kun renkaissa oli vain märkäpitomerkintä, vastaajat päätyivät useimmin märkäpidoltaan hyvään renkaaseen. Sen sijaan tilanteessa, jossa renkaan lumi- ja jääpidosta oli erikseen kerrottu, valinta kohdistui useimmin renkaisiin, jossa lumi- ja jääpito olivat märkäpitoa paremmat tai nämä ominaisuudet olivat luokitukseltaan yhtä hyvät. Jotta suomalaiset kuluttajat osaisivat valita tarpeisiinsa sekä ajo-olosuhteisiin sopivan ja oikeanlaisen kitkarenkaan, tulisi niihin jatkossa lisätä merkintä lumi- ja jääpidosta. Tiedotusta rengasominaisuuksista eri keleillä ja niiden yhteyksistä toisiinsa tulisi myös lisätä.

  AB - Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten suomalaiset henkilöauton kuljettajat ymmärtävät erilaisia renkaiden pitomerkintöjä ja miten merkinnät vaikuttavat rengasvalintoihin. Kohteena oli kitkarenkaiden märkä-, lumi- ja jääpito. Autonkuljettajien käsityksiä merkinnöistä selvitettiin maantieteellisesti edustavalla Internet-kyselyllä, johon osallistui 1 012 vastaajaa, jotka olivat ilmoittaneet osallistuvansa taloudessa autoon liittyvään päätöksentekoon. Tulosten mukaan EU:n viralliset rengasmerkintäsymbolit ymmärretään hyvin. Myös renkaan lumi- ja jääpidosta kertova symboli, jossa on rengas, tie ja lumihiutaleita, tulkittiin oikein lähes poikkeuksetta. Vastaajat pitivät kitkarenkaiden ostohetkellä tärkeimpänä rengasmerkintänä lumi- ja jääpito-ominaisuuksia ja lähes yhtä tärkeänä märkäpito-ominaisuuksia. Toistaiseksi EU:n alueella ei kuitenkaan ole vaatimuksia lumi- ja jääpito-ominaisuuksien esittämisestä renkaissa. Erillistä lumi- ja jääpitomerkintää renkaissa puoltaa myös se, että rengasvalinnat riippuivat huomattavasti siitä, annettiinko tietoa lumi- ja jääpidosta. Kun renkaissa oli vain märkäpitomerkintä, vastaajat päätyivät useimmin märkäpidoltaan hyvään renkaaseen. Sen sijaan tilanteessa, jossa renkaan lumi- ja jääpidosta oli erikseen kerrottu, valinta kohdistui useimmin renkaisiin, jossa lumi- ja jääpito olivat märkäpitoa paremmat tai nämä ominaisuudet olivat luokitukseltaan yhtä hyvät. Jotta suomalaiset kuluttajat osaisivat valita tarpeisiinsa sekä ajo-olosuhteisiin sopivan ja oikeanlaisen kitkarenkaan, tulisi niihin jatkossa lisätä merkintä lumi- ja jääpidosta. Tiedotusta rengasominaisuuksista eri keleillä ja niiden yhteyksistä toisiinsa tulisi myös lisätä.

  KW - unstudded winter tyre

  KW - tyre performance

  KW - driver

  KW - comprehensibility

  M3 - Report

  T3 - VTT Technology

  BT - Kitkarenkaiden pitomerkintöjen ymmärrettävyys ja kuljettajien rengasvalinnat

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Salenius S, Luoma J. Kitkarenkaiden pitomerkintöjen ymmärrettävyys ja kuljettajien rengasvalinnat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 46 p. (VTT Technology; No. 133).