Paineilman varastointi kalliotiloissa. Osa 2

Translated title of the contribution: Compressed air energy storage in rock caverns. Part 2

Anne Väätäinen, Yehia ElMahgary, Esa Peltola, Kari Sipilä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kokemukset paineilman varastoinnista energiavarastointimuotona ovat toistaiseksi liittyneet ulkomaisiin, suolaboomeihin sijoitettuihin varastoihin. Lisääntyvä kokemus ja tutkimukset, jotka koskevat esimerkiksi öljyn ja kaasun varastointia eristämättömiin tiloihin kovassa kallioperässä, antavat lähtökohtia arvioida myös paineilman varastointimahdollisuutta kalliotiloihin. Kovan kallioperän tarjoamat tekniset edellytykset paineilmavarastoinnille ovat hyvät. Rakenteeltaan riittävän hyvelaatuisen kallioalueen löytäminen muiden energiavarastojärjestelmän asettamien kriteerien rajaamilta alueilta on todennäköistä. Sen sijaan mahdollisuus muuttaa olemassa olevia tiloja, mm. kaivoksia, paineilmavarastokäyttöön on epätodennäköistä ja kallista. Kalliotilassa sijaitsevan paineilmavaraston sisältävän voimalaitoksen taloudellinen kannattavuus riippuu huomattavasti polttoaineiden hintasuhteista. Alustavan laskelman mukaan tämänhetkisillä hinnoilla järjestelmä voi olla kannattava esimerkiksi kaasuturbiinilaitoksessa, kun polttoaineena on kevytöljy. Kalliopaineilmavarastoa hyödyntävälle tuulivoimalalle ei tässä käytetyin kriteerein löytynyt kannattavuusaluetta, koska tuulivoimalan investointikustannukset ovat toistaiseksi suuret. Kannattavuuden arviointi niin, että otetaan huomioon myös tuulienergian hyödyntämisellä saavutettavat edut ympäristövaikutusten kannalta, voi kuitenkin osoittaa järjestelmän tietyissä olosuhteissa taloudellisestikin kannattavaksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages86
ISBN (Print)951-38-3891-9
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1259
ISSN0358-5085

Fingerprint

rocks
air
energy
Olla

Keywords

  • compressed air
  • energy storage
  • hard rock

Cite this

Väätäinen, A., ElMahgary, Y., Peltola, E., & Sipilä, K. (1991). Paineilman varastointi kalliotiloissa. Osa 2. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1259
Väätäinen, Anne ; ElMahgary, Yehia ; Peltola, Esa ; Sipilä, Kari. / Paineilman varastointi kalliotiloissa. Osa 2. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 86 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1259).
@book{686451d49c0240f6a8697d9c0c288113,
title = "Paineilman varastointi kalliotiloissa. Osa 2",
abstract = "Kokemukset paineilman varastoinnista energiavarastointimuotona ovat toistaiseksi liittyneet ulkomaisiin, suolaboomeihin sijoitettuihin varastoihin. Lis{\"a}{\"a}ntyv{\"a} kokemus ja tutkimukset, jotka koskevat esimerkiksi {\"o}ljyn ja kaasun varastointia erist{\"a}m{\"a}tt{\"o}miin tiloihin kovassa kallioper{\"a}ss{\"a}, antavat l{\"a}ht{\"o}kohtia arvioida my{\"o}s paineilman varastointimahdollisuutta kalliotiloihin. Kovan kallioper{\"a}n tarjoamat tekniset edellytykset paineilmavarastoinnille ovat hyv{\"a}t. Rakenteeltaan riitt{\"a}v{\"a}n hyvelaatuisen kallioalueen l{\"o}yt{\"a}minen muiden energiavarastoj{\"a}rjestelm{\"a}n asettamien kriteerien rajaamilta alueilta on todenn{\"a}k{\"o}ist{\"a}. Sen sijaan mahdollisuus muuttaa olemassa olevia tiloja, mm. kaivoksia, paineilmavarastok{\"a}ytt{\"o}{\"o}n on ep{\"a}todenn{\"a}k{\"o}ist{\"a} ja kallista. Kalliotilassa sijaitsevan paineilmavaraston sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}n voimalaitoksen taloudellinen kannattavuus riippuu huomattavasti polttoaineiden hintasuhteista. Alustavan laskelman mukaan t{\"a}m{\"a}nhetkisill{\"a} hinnoilla j{\"a}rjestelm{\"a} voi olla kannattava esimerkiksi kaasuturbiinilaitoksessa, kun polttoaineena on kevyt{\"o}ljy. Kalliopaineilmavarastoa hy{\"o}dynt{\"a}v{\"a}lle tuulivoimalalle ei t{\"a}ss{\"a} k{\"a}ytetyin kriteerein l{\"o}ytynyt kannattavuusaluetta, koska tuulivoimalan investointikustannukset ovat toistaiseksi suuret. Kannattavuuden arviointi niin, ett{\"a} otetaan huomioon my{\"o}s tuulienergian hy{\"o}dynt{\"a}misell{\"a} saavutettavat edut ymp{\"a}rist{\"o}vaikutusten kannalta, voi kuitenkin osoittaa j{\"a}rjestelm{\"a}n tietyiss{\"a} olosuhteissa taloudellisestikin kannattavaksi.",
keywords = "compressed air, energy storage, hard rock",
author = "Anne V{\"a}{\"a}t{\"a}inen and Yehia ElMahgary and Esa Peltola and Kari Sipil{\"a}",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3891-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1259",
address = "Finland",

}

Väätäinen, A, ElMahgary, Y, Peltola, E & Sipilä, K 1991, Paineilman varastointi kalliotiloissa. Osa 2. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1259, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Paineilman varastointi kalliotiloissa. Osa 2. / Väätäinen, Anne; ElMahgary, Yehia; Peltola, Esa; Sipilä, Kari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 86 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1259).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Paineilman varastointi kalliotiloissa. Osa 2

AU - Väätäinen, Anne

AU - ElMahgary, Yehia

AU - Peltola, Esa

AU - Sipilä, Kari

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Kokemukset paineilman varastoinnista energiavarastointimuotona ovat toistaiseksi liittyneet ulkomaisiin, suolaboomeihin sijoitettuihin varastoihin. Lisääntyvä kokemus ja tutkimukset, jotka koskevat esimerkiksi öljyn ja kaasun varastointia eristämättömiin tiloihin kovassa kallioperässä, antavat lähtökohtia arvioida myös paineilman varastointimahdollisuutta kalliotiloihin. Kovan kallioperän tarjoamat tekniset edellytykset paineilmavarastoinnille ovat hyvät. Rakenteeltaan riittävän hyvelaatuisen kallioalueen löytäminen muiden energiavarastojärjestelmän asettamien kriteerien rajaamilta alueilta on todennäköistä. Sen sijaan mahdollisuus muuttaa olemassa olevia tiloja, mm. kaivoksia, paineilmavarastokäyttöön on epätodennäköistä ja kallista. Kalliotilassa sijaitsevan paineilmavaraston sisältävän voimalaitoksen taloudellinen kannattavuus riippuu huomattavasti polttoaineiden hintasuhteista. Alustavan laskelman mukaan tämänhetkisillä hinnoilla järjestelmä voi olla kannattava esimerkiksi kaasuturbiinilaitoksessa, kun polttoaineena on kevytöljy. Kalliopaineilmavarastoa hyödyntävälle tuulivoimalalle ei tässä käytetyin kriteerein löytynyt kannattavuusaluetta, koska tuulivoimalan investointikustannukset ovat toistaiseksi suuret. Kannattavuuden arviointi niin, että otetaan huomioon myös tuulienergian hyödyntämisellä saavutettavat edut ympäristövaikutusten kannalta, voi kuitenkin osoittaa järjestelmän tietyissä olosuhteissa taloudellisestikin kannattavaksi.

AB - Kokemukset paineilman varastoinnista energiavarastointimuotona ovat toistaiseksi liittyneet ulkomaisiin, suolaboomeihin sijoitettuihin varastoihin. Lisääntyvä kokemus ja tutkimukset, jotka koskevat esimerkiksi öljyn ja kaasun varastointia eristämättömiin tiloihin kovassa kallioperässä, antavat lähtökohtia arvioida myös paineilman varastointimahdollisuutta kalliotiloihin. Kovan kallioperän tarjoamat tekniset edellytykset paineilmavarastoinnille ovat hyvät. Rakenteeltaan riittävän hyvelaatuisen kallioalueen löytäminen muiden energiavarastojärjestelmän asettamien kriteerien rajaamilta alueilta on todennäköistä. Sen sijaan mahdollisuus muuttaa olemassa olevia tiloja, mm. kaivoksia, paineilmavarastokäyttöön on epätodennäköistä ja kallista. Kalliotilassa sijaitsevan paineilmavaraston sisältävän voimalaitoksen taloudellinen kannattavuus riippuu huomattavasti polttoaineiden hintasuhteista. Alustavan laskelman mukaan tämänhetkisillä hinnoilla järjestelmä voi olla kannattava esimerkiksi kaasuturbiinilaitoksessa, kun polttoaineena on kevytöljy. Kalliopaineilmavarastoa hyödyntävälle tuulivoimalalle ei tässä käytetyin kriteerein löytynyt kannattavuusaluetta, koska tuulivoimalan investointikustannukset ovat toistaiseksi suuret. Kannattavuuden arviointi niin, että otetaan huomioon myös tuulienergian hyödyntämisellä saavutettavat edut ympäristövaikutusten kannalta, voi kuitenkin osoittaa järjestelmän tietyissä olosuhteissa taloudellisestikin kannattavaksi.

KW - compressed air

KW - energy storage

KW - hard rock

M3 - Report

SN - 951-38-3891-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Paineilman varastointi kalliotiloissa. Osa 2

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Väätäinen A, ElMahgary Y, Peltola E, Sipilä K. Paineilman varastointi kalliotiloissa. Osa 2. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 86 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1259).