Työohjeiden laadintamenetelmiä kappaletavaratuotannossa: Loppuraportti

Translated title of the contribution: Concept for manual assembly work instructions: Final report

Mikael Haag, Tapio Salonen, Pekka Siltanen, Juha Sääski, Paula Järvinen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Useasta lähteestä saadun palautteen mukaan työohjeiden tila suomalaisessa valmistavassa teollisuudessa ja varsinkin pk-sektorilla ei ole sillä tasolla, millä sen haluttaisiin olevan. Työohjeiden tärkeys, varsinkin kokoonpanotyön laadunohjaamisessa, tuottavuuden parantamisessa ja resurssien joustavuuden lisäämisessä, on kuitenkin yleisesti tunnistettu ja tunnustettu, vaikka korkeatasoisten ohjeiden tuottamiseen ja ylläpitämiseen ei kuitenkaan näyttäisi olevan tarvittavia resursseja. Työohjeiden sisällön tuottoon, ylläpitämiseen ja esittämiseen on käytössä varsin kirjava kokoelma käytäntöjä, tiedostoformaatteja ja työkaluja. Työohjeiden hallinnasta kokonaisuutena puuttuvat prosessinomaisuus ja myös tiedonsiirtostandardit, jotka yhdistettynä mahdollistaisivat pelkän työohjeen lisäksi varsinaisen tuotannon opastuksen ja koko siihen liittyvän prosessin paremman automatisoinnin. Tuotannon opastukseen liittyy oleellisena osana myös opastusjärjestelmän liittäminen tuotannon tapahtumiin. Ohjeiden pitää olla ajan tasalla, ja ne pitää näyttää oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Tekniset edellytykset edistyksellisen opastusjärjestelmän rakentamiselle ovat olemassa, ja eri osioiden toimivuus on voitu osoittaa joko käytännössä tai demonstraatioissa. Tässä paperissa esitelty ProDigi-konsepti on esimerkki siitä, miten työohjeet voidaan luoda suunnittelun 3D-malleista, miten niihin voidaan lisätä strukturoidun tekstin elementtejä sekä tarvittavaa tietoa tuotannon eri tietojärjestelmistä ja miten työohjeet voidaan näyttää työpisteillä lisätyn todellisuuden avulla oikeassa paikassa oikeaan aikaan RFID-tunnistusta hyödyntäen.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages41
  ISBN (Electronic)978-951-38-7504-6
  Publication statusPublished - 2011
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Working Papers
  Number162

  Fingerprint

  Olla

  Keywords

  • work instruction
  • assembly instruction
  • product data management

  Cite this

  Haag, M., Salonen, T., Siltanen, P., Sääski, J., & Järvinen, P. (2011). Työohjeiden laadintamenetelmiä kappaletavaratuotannossa: Loppuraportti. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 162
  Haag, Mikael ; Salonen, Tapio ; Siltanen, Pekka ; Sääski, Juha ; Järvinen, Paula. / Työohjeiden laadintamenetelmiä kappaletavaratuotannossa : Loppuraportti. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 41 p. (VTT Working Papers; No. 162).
  @book{5473ef963af64c74877b22162c6effee,
  title = "Ty{\"o}ohjeiden laadintamenetelmi{\"a} kappaletavaratuotannossa: Loppuraportti",
  abstract = "Useasta l{\"a}hteest{\"a} saadun palautteen mukaan ty{\"o}ohjeiden tila suomalaisessa valmistavassa teollisuudessa ja varsinkin pk-sektorilla ei ole sill{\"a} tasolla, mill{\"a} sen haluttaisiin olevan. Ty{\"o}ohjeiden t{\"a}rkeys, varsinkin kokoonpanoty{\"o}n laadunohjaamisessa, tuottavuuden parantamisessa ja resurssien joustavuuden lis{\"a}{\"a}misess{\"a}, on kuitenkin yleisesti tunnistettu ja tunnustettu, vaikka korkeatasoisten ohjeiden tuottamiseen ja yll{\"a}pit{\"a}miseen ei kuitenkaan n{\"a}ytt{\"a}isi olevan tarvittavia resursseja. Ty{\"o}ohjeiden sis{\"a}ll{\"o}n tuottoon, yll{\"a}pit{\"a}miseen ja esitt{\"a}miseen on k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} varsin kirjava kokoelma k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a}, tiedostoformaatteja ja ty{\"o}kaluja. Ty{\"o}ohjeiden hallinnasta kokonaisuutena puuttuvat prosessinomaisuus ja my{\"o}s tiedonsiirtostandardit, jotka yhdistettyn{\"a} mahdollistaisivat pelk{\"a}n ty{\"o}ohjeen lis{\"a}ksi varsinaisen tuotannon opastuksen ja koko siihen liittyv{\"a}n prosessin paremman automatisoinnin. Tuotannon opastukseen liittyy oleellisena osana my{\"o}s opastusj{\"a}rjestelm{\"a}n liitt{\"a}minen tuotannon tapahtumiin. Ohjeiden pit{\"a}{\"a} olla ajan tasalla, ja ne pit{\"a}{\"a} n{\"a}ytt{\"a}{\"a} oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Tekniset edellytykset edistyksellisen opastusj{\"a}rjestelm{\"a}n rakentamiselle ovat olemassa, ja eri osioiden toimivuus on voitu osoittaa joko k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} tai demonstraatioissa. T{\"a}ss{\"a} paperissa esitelty ProDigi-konsepti on esimerkki siit{\"a}, miten ty{\"o}ohjeet voidaan luoda suunnittelun 3D-malleista, miten niihin voidaan lis{\"a}t{\"a} strukturoidun tekstin elementtej{\"a} sek{\"a} tarvittavaa tietoa tuotannon eri tietoj{\"a}rjestelmist{\"a} ja miten ty{\"o}ohjeet voidaan n{\"a}ytt{\"a}{\"a} ty{\"o}pisteill{\"a} lis{\"a}tyn todellisuuden avulla oikeassa paikassa oikeaan aikaan RFID-tunnistusta hy{\"o}dynt{\"a}en.",
  keywords = "work instruction, assembly instruction, product data management",
  author = "Mikael Haag and Tapio Salonen and Pekka Siltanen and Juha S{\"a}{\"a}ski and Paula J{\"a}rvinen",
  year = "2011",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Working Papers",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "162",
  address = "Finland",

  }

  Haag, M, Salonen, T, Siltanen, P, Sääski, J & Järvinen, P 2011, Työohjeiden laadintamenetelmiä kappaletavaratuotannossa: Loppuraportti. VTT Working Papers, no. 162, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Työohjeiden laadintamenetelmiä kappaletavaratuotannossa : Loppuraportti. / Haag, Mikael; Salonen, Tapio; Siltanen, Pekka; Sääski, Juha; Järvinen, Paula.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 41 p. (VTT Working Papers; No. 162).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Työohjeiden laadintamenetelmiä kappaletavaratuotannossa

  T2 - Loppuraportti

  AU - Haag, Mikael

  AU - Salonen, Tapio

  AU - Siltanen, Pekka

  AU - Sääski, Juha

  AU - Järvinen, Paula

  PY - 2011

  Y1 - 2011

  N2 - Useasta lähteestä saadun palautteen mukaan työohjeiden tila suomalaisessa valmistavassa teollisuudessa ja varsinkin pk-sektorilla ei ole sillä tasolla, millä sen haluttaisiin olevan. Työohjeiden tärkeys, varsinkin kokoonpanotyön laadunohjaamisessa, tuottavuuden parantamisessa ja resurssien joustavuuden lisäämisessä, on kuitenkin yleisesti tunnistettu ja tunnustettu, vaikka korkeatasoisten ohjeiden tuottamiseen ja ylläpitämiseen ei kuitenkaan näyttäisi olevan tarvittavia resursseja. Työohjeiden sisällön tuottoon, ylläpitämiseen ja esittämiseen on käytössä varsin kirjava kokoelma käytäntöjä, tiedostoformaatteja ja työkaluja. Työohjeiden hallinnasta kokonaisuutena puuttuvat prosessinomaisuus ja myös tiedonsiirtostandardit, jotka yhdistettynä mahdollistaisivat pelkän työohjeen lisäksi varsinaisen tuotannon opastuksen ja koko siihen liittyvän prosessin paremman automatisoinnin. Tuotannon opastukseen liittyy oleellisena osana myös opastusjärjestelmän liittäminen tuotannon tapahtumiin. Ohjeiden pitää olla ajan tasalla, ja ne pitää näyttää oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Tekniset edellytykset edistyksellisen opastusjärjestelmän rakentamiselle ovat olemassa, ja eri osioiden toimivuus on voitu osoittaa joko käytännössä tai demonstraatioissa. Tässä paperissa esitelty ProDigi-konsepti on esimerkki siitä, miten työohjeet voidaan luoda suunnittelun 3D-malleista, miten niihin voidaan lisätä strukturoidun tekstin elementtejä sekä tarvittavaa tietoa tuotannon eri tietojärjestelmistä ja miten työohjeet voidaan näyttää työpisteillä lisätyn todellisuuden avulla oikeassa paikassa oikeaan aikaan RFID-tunnistusta hyödyntäen.

  AB - Useasta lähteestä saadun palautteen mukaan työohjeiden tila suomalaisessa valmistavassa teollisuudessa ja varsinkin pk-sektorilla ei ole sillä tasolla, millä sen haluttaisiin olevan. Työohjeiden tärkeys, varsinkin kokoonpanotyön laadunohjaamisessa, tuottavuuden parantamisessa ja resurssien joustavuuden lisäämisessä, on kuitenkin yleisesti tunnistettu ja tunnustettu, vaikka korkeatasoisten ohjeiden tuottamiseen ja ylläpitämiseen ei kuitenkaan näyttäisi olevan tarvittavia resursseja. Työohjeiden sisällön tuottoon, ylläpitämiseen ja esittämiseen on käytössä varsin kirjava kokoelma käytäntöjä, tiedostoformaatteja ja työkaluja. Työohjeiden hallinnasta kokonaisuutena puuttuvat prosessinomaisuus ja myös tiedonsiirtostandardit, jotka yhdistettynä mahdollistaisivat pelkän työohjeen lisäksi varsinaisen tuotannon opastuksen ja koko siihen liittyvän prosessin paremman automatisoinnin. Tuotannon opastukseen liittyy oleellisena osana myös opastusjärjestelmän liittäminen tuotannon tapahtumiin. Ohjeiden pitää olla ajan tasalla, ja ne pitää näyttää oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Tekniset edellytykset edistyksellisen opastusjärjestelmän rakentamiselle ovat olemassa, ja eri osioiden toimivuus on voitu osoittaa joko käytännössä tai demonstraatioissa. Tässä paperissa esitelty ProDigi-konsepti on esimerkki siitä, miten työohjeet voidaan luoda suunnittelun 3D-malleista, miten niihin voidaan lisätä strukturoidun tekstin elementtejä sekä tarvittavaa tietoa tuotannon eri tietojärjestelmistä ja miten työohjeet voidaan näyttää työpisteillä lisätyn todellisuuden avulla oikeassa paikassa oikeaan aikaan RFID-tunnistusta hyödyntäen.

  KW - work instruction

  KW - assembly instruction

  KW - product data management

  M3 - Report

  T3 - VTT Working Papers

  BT - Työohjeiden laadintamenetelmiä kappaletavaratuotannossa

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Haag M, Salonen T, Siltanen P, Sääski J, Järvinen P. Työohjeiden laadintamenetelmiä kappaletavaratuotannossa: Loppuraportti. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 41 p. (VTT Working Papers; No. 162).